четвъртък, 5 март 2009 г.

Продажбата на думи, или най-евтината реклама в интернет

Класа - 24 стр.
Продажбата на думи, или най-евтината реклама в интернет



В крайна сметка всичко тръгва просто от една много добра идея и сериозна мотивация. Такъв е и случаят с I000wordsforsale.com. Малко иновативно мислене и добри умения в дизайна Водят до създаването на 2 февруари на един сайт с атрактивна визия. Това, което създателят Никола Райков предлага, е продажбата на рекламно място под формата на дума, завъртяна в лексикална сфера като всяка буква разполага с различно оформление. Ако страницата изпълни своето предназначение и добие достатъчно голяма популярност, това може да се окаже най-печелившата реклама В мрежата, тъй като една дума се закупува за 10 години на цена от едва 100 долара. Мотивът на автора на страницата е също толкова артистичен, колкото и самия проект, а именно заснемането на независим филм със заглавието "Влез". Така че освен евтина реклама, компаниите, закупили дума, може да получат и билет за кинопремиера.
Г-н Райков, как точно се продават думи В интернет? На този сайт са събрани 1000-та най-популярни думи 6 интернет, т. е. думите, които са търсени най-много, като изключим разбира се думите, които са запазена марка или име на компания и т. н.
Това са само всекидневни наименования от английския език, като всъщност продаването им е продаване на рекламно място тъй като думата, която се закупи става линк към сайта на този, който е закупил думата. Рекламата ще бъде в рамките на сайта като целта е самата интернет страница да стане изключително популярна и по този начин част от големия трафик, който пристига на нея да се пренасочва към различните сайтове, които ще са закупили съответните думи. Когато потребителят предвижи мишката върху думата, се изписва изречение, което е предоставено от рекламодателя, съдържащо задължително думата, която е закупил. По този начин в общи линии се подтиква потребителят евентуално да кликне върху сайта, ако му е интересно това, което вижда или му е загадъчно. Зависи как ще подходи този, който купува думата -изречението може да бъде под формата на въпрос и да не става ясно точно какъв е сайта.
Как се закупува дума В сайта и колко са свободни В момента? Всъщност досега съществува ли такъв установен механизъм? Една дума се продава за 10 години на фиксирана цена от 100 долара. И вече зависи дали сайтът ще стане достатъчно популярен, за да си струва.
Подобна идея на тази няма досега или поне аз не съм виждал.
До момента са продадени 16 думи основно на български фирми Четири думи бяха закупени от ирландци, една в САЩ и още няколко сделки са в процес на финали-зиране, в смисъл, че трябва да се изпрати плащането, фирмите са от най-различни сектори, няма някаква тенденция, дори няма повтаряща се сфера - от недвижими имоти до други рекламни сайтове, сайтове за отстъпки, блогове, абсолютно разнородни са. До сега продадените думи са legal, new, power, deal, improve, jewellery, ads и др.
Кои са главните ползи за фирмите, закупили дума в сайта?
Освен линка в самия сайт, допълнителна полза за закупуващите думи е, че с минаването на бремето Google прави отчет. Търсачката има система за оценяване важността на сайтовете като под това се разбира колко сайтове водят към него. С времето, когато Google си обнови оценката за сайта, примерно след 4-5 месеца и тази оценка се повиши, тези които са закупили линкове към техния сайт освен директния трафик, който ще получат, ще им се повиши и класирането в търсачките за тази дума. Би им се вдигнал резултатът в Google. Той е сбор от много неща, но забиси и техния сайт до колко е оптимизиран. Но ако е достатъчно добре поддържан, със сигурност биха имали голям скок 6 резултатите за тази дума.
А как стоят нещата със законовия аспект на сделката? Няма ли опасност да се появи правен проблем с авторски права например? В легалната секция на сайта е описано подробно, че не предявявам претенции върху тези думи, те се използват единствено с рекламна цел и са моя собственост доколкото се намират на този сайт, на който аз съм правил дизайна и поддържам сървъра и т.н. Ако евентуално възникне правен спор за някоя от думите, тя може да бъде заменена и свалена от сайта, това не е чак такъв проблем.
Колко време ти отне изработването на крайния вариант на страницата и как ще се рекламира?
След като дойде идеята, до завършването на сайта минаха около три месеца, тъй като първо имаше две седмици само докато се състави списъка. От различни източници съпоставях статистическата информация кои са най-търсените думи и отне доста време само да се изведе списъка. От там нататък дизайнът също отне време, тъй като всяка буква е с различен дизайн.
А колкото до рекламата за мен интернет е средата за реклама.
А фирмите могат ли да купуват повече от една дума?
Само ако имат различни сайтове. Една дума може да води само към един сайт и един сайт може да има само една дума, която води към него. Не може да има дублиращо се съдържание като това е направено, за да е по-интересно за потребителите. За да няма възможност да се окажат от две различни думи пак на същия сайт.

Няма коментари: