събота, 15 ноември 2008 г.

Един малко по-изискан пазар

Капитал - 42 стр.
Един малко по-изискан пазар

Весислава АНТОНОВА

Гръцката издателска компания Liberis, идва в България с GQ и Glamour
Българският пазар на списания прилича по едно нещо на автобус в пиков час. Точно си мислиш, че в него няма как да се съберат още хора, и виждаш с учудване как се намира място за още някого.
От миналата седмица издателите на лицензни списания се увеличиха с още един, след като гръцката медийна компания Liberis Publications обяви, че ще издава в България две от най-силните марки в портфолиото си - GQ и Glamour.
Въпреки че пазарът на месечни издания в момента изглежда пренаситен, в появата на нови издания има логика. Делът на списанията в бюджетите за печатна реклама непрекъснато се увеличава и за миналата година инвестираните в тях пари почти се изравниха с инвестираните във вестници.
Максималистите твърдят, че пазарът на списания ще стигне пика на развитието си чак тогава, когато по сергиите излезе българска версия на Vogue и Vanity Fair. Реалистите биха се задоволили просто със силния лайфстайл бранд GQ. И ако за издание като Vogue и Vanity Fair е твърде рано да си помислим, то съвсем скоро - през март 2009 г., е много вероятно по българските сергии да се откроят две силни лайфстайл списания - Glamour и GQ. Издателят на списание EGO Спас Русев е регистрирал съвместно дружество с гръцката компания Liberis Publications в България да започнат издаването на някои от марките в портфолиото на най-голямата издателска група в света - Condе Nast Publications. Освен Glamour и GQ гръцката компания държи правата в региона и за Vogue, Vanity Fair, Allure, The New Yorker и други луксозни издания. Пред "Дневник" бизнесменът Спас Русев коментира, че финансовата криза по никакъв начин няма да засегне плановете му и затова вече работи по сформирането на екипите за луксозните списания.
Русев стои зад издателската компания "Медия 555", която притежава списание EGO. Преди няколко дни обаче по сергиите излезе последният ноемврийски брой на мъжкото списание, наследник на "Егоист". Екипът на EGO продължава работа по новите проекти според Катя Атанасова, която изпълняваше длъжността главен редактор на EGO. В момента Русев регистрира ново дружество с гръцките си партньори, което да издава българските версии на GQ и Glamour. В новото дружество Liberis ще държат мажоритарния дял, а Русев - миноритарен. Според официалната информация, публикувана на сайта на гръцкото издателство, първоначалният капитал на съвместното дружество в България ще е 300 хил. евро, като Liberis Publications ще държи 75% от дяловете.
Интересът на Liberis Publications към българския пазар не е отскоро. През юли представители на гръцката компания са се е свързали с българското издателство QM (Max, Amica, Bravacasa, L'Europeo). Предложението на гръцките издатели било да закупят дялове в QM и после съвместно да започнат да издават марките на Condе Nast, за които те имат права, плюс изданията, които QM вече са развили. Това бе потвърдено пред "Капитал" от Кристиана Великова, управляващ съдружник в QM. Българското издателство е предложило партньорството да бъде чрез джойнт венчър, но с новообразувано дружество, и то само за списанията от портфолиото на Liberis, като си запазят собствеността в QM и издаваните от тях списания. Формулата не била възприета от гръцките издатели и преговорите приключили бързо, като до договор не се е стигнало. През годините няколко издатели и бизнесмени са се опитвали да преговарят с Liberis, сред които рекламният бос Красимир Гергов и Мартин Захариев. През януари 2008 г. Liberis заявиха, че ще стартират GQ в Румъния, но до ден днешен списанието не е излязло по сергиите.
За да обявят намерението си сериозно да развият марката GQ в България, Спас Русев и новите му партньори от Liberis организираха парти, на което дойде главният редактор на британското GQ Дилън Джоунс, според когото, независимо че пазарът на списания в България е млад и се развива от 15 години, "марка като GQ има място на него. Подсказва ми го качеството на списание EGO, за което съм писал, появяващите се нови модни магазини и отношението на българите към предметите и емоциите с високо качество", коментира Джоунс пред "Капитал". Според него слуховете, че интернет убива мъжките списания, "са силно преувеличени, защото печатното издание има емоция и сексапил, то дава добавена стойност на читателите си, такава, която търсачката в интернет не може да даде", каза Джоунс.
***
Текст под снимка
Според Дилън Джоунс коментарите, че интернет ще убие списанията са силно преувеличени
в. Капитал – стр. 42
събота, 15 ноември 2008 00:01:00

Джеймс Мърдок на медиен форум в Монако: News Corp. удвоява бизнеса си в Европа и Азия

Класа - 11 стр.
Джеймс Мърдок на медиен форум в Монако: News Corp. удвоява бизнеса си в Европа и Азия



Корпорацията не споделя мрачните прогнози за бъдещето на вестниците, изпълнителният вицепрезидент Марти Помпадур напуска
News Corporation ще се фокусира Върху удвояване на европейския и азиатския си бизнес в близките пет години. Това съобщи Джеймс Мърдок на медийния форум В Монако, пише "Файненшъл таймс". Решението на корпорацията е Взето Въпреки скорошните загуби от инвестиции в ITV, германската компания за платена телевизия Premiere и прекратените търгове за продажба на активи в Русия и България. Мърдок загатна и за бъдеща възможност за големи придобивания, прогнозирайки, че някои от конкурентите му, включително тези на индийския пазар, ще претърпят колапс. Изместването на пазарните оценки от корпоративните постъпления може да направи възможни сделки, които преди бяха невъзможни, коментира Мърдок. Той добави, че харченето на $5,5-те млрд., които News Corp. притежава, трябва да става предпазливо, докато пазарите са неустойчиви. "Не искаме да сме силни сега, а да се провалим в първия етап от финансовата буря", каза той. Мърдок-младши съобщи още, че според него вестниците предоставят една от най-добрите Възможности за иновации в модерната медийна индустрия. В едно от първите си изказвания, след като оглави бизнеса на News Corp. в Европа.и Азия, той призна, че издателският бизнес на корпорацията във Великобритания е в труден период. Причината - редуцираните приходи от реклама. Въпреки това обаче Мьрдок каза, че News Corp. не споделя мрачните прогнози на другите издатели за бъдещето на печата. В изказването си той обвини индустрията в неспособност да отговори на променящите се желания на потребителите. "Вестникарската индустрия прекара много време в занимания с неща, които са извън пресата, и недостатъчно време в мисъл за ежедневието на потребителите си", каза Мърдок. Той даде пример със "Сънди таймс", който промотира бизнес извън издателския, и "Сън", печелещ десетки милиони паунди на година от онлайн бинго игра. Таблоидът си осигурява постъпления и от търговци на дребно, тъй като рекламира разпродажби. В четвъртък News Corp. оповести, че Марти Помпадур, който помогна на Рупърт Мърдок да изгради източноевропейската си империя, напуска компанията. Този ход потвърждава влиянието на Том Мокридж върху европейските активи на корпорацията.
Помпадур е изпълнителен вицепрезидент на News Corp. от 1998 г. и е председател на News Corp. Europe от януари 2000 г. Той отговаря за дейността на радиоканалите на корпорацията в Русия и за външната й реклама. Мокридж беше назначен за главен изпълнителен директор на European Television през май тази година. На този пост той контролира пряко телевизионната дейност в Европа, извън Великобритания, което включва Sky Italia, миноритарен дял в германския тв оператор Premiere и поредица от дялове в телевизии на територията на България, Полша и Турция.
събота, 15 ноември 2008 04:52:12

Мобилните реклами като мираж

Поглед - 16 стр.
Мобилните реклами като мираж



Пийпълметрията не хваща новите технологии, а агенциите не искат да рискуват
В света се използват повече от 3 млрд. мобилни телефона. По данни на компанията за мобилни технологии „Евросет" миналата година пък са били продадени 700 000 смартфона, а по предварителни данни през 2008 ще бъдат продадени не по-малко от милион.
Какво тогава пречи на развитието на мобилната реклама, след като това е пазарът с най-много потребители? В Югоизточна Азия е забранено на мобилните оператори да се намесват в бизнес, по един или друг начин свързан с използването на мобилната мрежа. В Европа, САЩ и Канада и Русия пък работи принципът на „затворената градина". Когато операторът напълно контролира достъпа до своите абонати и всъщност избира кого да пуска на територията на мобилните услуги и кого - не. Така той ограничава конкуренцията в своята сфера. Но дори в този случай пазарът не се развива с едни и същи темпове. В Европа и Америка ръстът на мобилната реклама съществено превъзхожда показателите в Русия. В Русия пазарът е в застой, докато на Запад предвижданията са за поне шест пъти по-висок ръст през 2010 г. в сравнение с 2005 (255 млн. долара са били разпределени на мобилния рекламен пазар през 2005, предвижданията за 2010 са за 1,5 млрд. долара). Това на свой ред води до увеличаване на конкуренцията и съответно до повишаване на качеството на услугите.
Най-големият проблем за мобилните реклами обаче се оказва липсата на средство за измерване на аудиторията. Рекламните агенции засега не могат да използват средствата, с които се мерят рейтингите на традиционните медии. Все още пийпълметрични компании като TNS, GfK, Nielsen отказват да включат в проучванията си новите технологии, а рекламодателите не искат да рискуват. В същото време пазарът е сравнително малък и големите играчи не му обръщат внимание. И това е съществената причина за малкия му ръст в световен мащаб. Потенциалът на мобилната реклама е огромен. Използвайки всякакви средства за пренос (SMS, MMS, WAP, GPRS, EGGE), тя съчетава възможностите на директния маркетинг (прекия контакт с аудиторията), интернет рекламата и рекламата в електронните медии. Мобилната реклама може да бъде най-полезна при продажбите и промоциите. Според маркетинг стартези обаче се оказва безценна, когато трябва да бъде хваната тийнейджърската аудитория. Процесът вече е подпомогнат от специално разработени за по-удобно ползване на мобилен интернет масови устройства като Apple iPhone и появяващите се в момента апарати с Google Android OS. Всички „големи" в света на интернет последователно лансират и свои мобилни решения. Yahoo! Go, MSN Mobile, Google Mobile Apps, особено Google Maps for Mobile са малка част от примерите на приложения на мобилни телефони с голям рекламен потенциал. Разработва се ексклузивно мобилно съдържание. Още през 2006 г. популярният американски сериал „Бягство от затвора" се сдоби със своя паралелна мобилна версия. Специално за Toyota бяха заснети 26 двуминутни епизода, всеки от които започва с десетсекундна реклама на Toyota Yaris. Във всеки епизод има и сцена с автомобил на Toyota. Минисериалът е достъпен само през мобилни телефони.
събота, 15 ноември 2008 05:24:31

Microsoft се готви за следващото десетилетие

Капитал - 48 стр.
Microsoft се готви за следващото десетилетие

Калина КАЛЧЕВА

Новата операционна система Windows 7 вероятно ще бъде това, което потребителите искат
Добрите имена на продукти често успяват да синтезират в себе си най-важните характеристики на това, което компаниите се опитват да ни продават. Подобен е случаят с двете най-нови софтуерни предложения на Microsoft -Windows Azure и Windows 7. "Cloud computing"* платформата Azure e кръстена на онзи нюанс на синьото, който свързваме с безоблачно небе и синева, а самият продукт наистина има всички шансове да бъде успешен. Windows 7 пък е първата операционна система на Мicrosoft с толкова скромно име, което обаче напълно кореспондира със стремежа към опростяване след не особено радушния прием на предшественика Windows Vista.
Почти Midori
"Днес е повратна точка за Microsoft... Представяме технологии, променящи правилата на играта, които ще дадат нови възможности на уебразработчиците и на тези, които създават бизнес софтуер." С тези думи на Рей Ози, главен софтуерен архитект на Microsoft, официално представи Microsoft Windows Azure на конференцията Microsoft Professional Developers Forum. Софтуерът може да се разглежда, от една страна, като платформа за разработване на уеб базирани приложения, а от друга - като cloud computing операционна система. Повече от 6000 програмисти от цял свят имаха възможност да се запознаят с оръдията на труда за новата система, която ще поддържа доста разнообразни езици за уеб програмиране (Eclipse, Ruby, PHP и Python). В началото за по-бързо навлизане на Azure разработчиците ще могат да създават и уебприложения чрез .NET Framework.
Дебютът на Azure е тактически много важен за Microsoft. През последните няколко години коренно се промениха значението на интернет и приложенията, разработени за него. Това обаче не означава, че една програма, написана за десктоп офлайн операционна система, ще върви безпроблемно и като уебапликация. Този факт затруднява разработчиците. Затова големите технологични компании (Amazon, Google, а сега и Microsoft) налагат алтернативни среди за лесно изграждане и складиране на приложения. По-рано тази година Amazon представи платформата Elastic Compute Cloud (EC2), а Google, лидерът при онлайн търсенето и един от големите иноватори в Web 2.0 (или 3.0), предостави на разработчиците AppEngine. Предимство на Windows Azure обаче е, че продуктът на Micorosft е обратно съвместим с други вече наложени среди за софтуерно производство. Следователно предпоставките за силен старт са налице.
Що се отнася до втория аспект на "лазурно синия" продукт - следващата операционна система за крайни потребители, Microsoft официално не скъсва пъпната връв с десктоп базирания софтуер. Потребителите ще използват новите приложения по хибриден начин - с повече функционалности в онлайн версиите на софтуерните решения, но с базови характеристики офлайн - по начин, подобен на съществуващата Windows Live Photo Gallery и другите Live услуги. Azure може да се приеме за далечен предшественик на Midori - изцяло онлайн базирана операционна система, за която обаче се носят само слухове и която вероятно ще се появи някъде в средата на следващото десетилетие.
Далеч по-близката перспектива е премиерата на операционната система Windows 7.
Vista е мъртъв, да живее Windows 7
"Истинското усилие е да се преодолее репутацията на Vista", коментира Майкъл Силвър, анализатор от Gartner, пред Associated Press по повод дебюта на Windows 7. Ако новата версия на най-популярната операционна система в света трябва да се обобщи с една дума - то това наистина би била простота (за разлика от Vista). Windows 7 не нанася големи промени по ядрото на платформата. Поправени са част от големите недостатъци на предшественика Vista и като цяло се търси по-лесно използване на продукта. Bремето за зареждане на софтуера е значително намалено, а самата операционна система е много по-лека като изисквания към хардуерните параметри. От таскбара са изчистени излишните бутони, намалени са и изскачащите напомняния за ъпгрейди в системата. Лесната навигация се допълва и от jumplists менюта, които ви показват най-използваните или последно отваряните програми. Windows 7 поддържа управление чрез докосване на екран, разчитане на пръстови отпечатъци, GPS, сензори за светлина.
Windows 7 ще се появи на пазара в началото на 2010 г., а бета-версия се очаква в началото на 2009 г. Завръщане към идеята на XP и сбогом на Vista? Може би. Ако това е така, най-вероятно 7-ицата (но не по Бонд) ще бъде успешна.
*Cloud computing е концепция за използване на онлайн-базиран софтуер под формата на услуга, като достъпът до отдалечения хардуер се осъществява чрез високоскоростен интернет.
в. Капитал – стр. 48
събота, 15 ноември 2008 00:01:00

Кой иска бисквитка?

Капитал - 47 стр.
Кой иска бисквитка?

Андриан ГЕОРГИЕВ

Нова технология ви "изучава", докато браузвате през мобилен телефон
Запознайте се с бисквитките. Те са едновременно вкусни за рекламодателите и горчиви за потребителите. Cookies (от англ. - бисквитки) се използват в онлайн маркетинга за проследяване активността на хората в интернет. Това са малки текстови файлове, които се залепват за вашия компютър, докато ходите по различни сайтове. Сега Ringleader Digital, рекламна мрежа за мобилни сайтове, внедрява cookies за безжични устройства под името Media Stamp. Технологията събира информация за хората и в зависимост от техния профил зарежда специално насочени към тях реклами.
Работата на Ringleader е да продава на рекламодателите площ от мобилни сайтове. Тригодишната фирма вече е реализирала кампании за водка Absolut и веригата Best Western Hotels. Първият сайт, маркиращ своите посетители с Media Stamp, е порталът за забавления thumbplay.com.
Как работи
Бисквитката на Ringleader Digital си стои на сайта. Media Stamp няма досег с операторите, тъй като технологията работи през интернет. На вашия мобилен телефон не се съхранява нищо. От сайта тя прихваща информация за вас - използвания мобилен оператор, часовата зона, в която се намирате, браузърът, с който сърфирате в интернет, модела на телефона и кои са любимите ви сайтове (т.нар. bookmarks). Наред с това Media Stamp следи всички импресии и кликове, които правите в интернет през телефона си. Рекламодателите ще имат достъп до тази информация в реално време и на тяхна основа ще облъчват аудиторията с фокусирани банери.
"Рекламодателите ще знаят, че сте жена между 18 и 34 години, която има куче, живее в апартамент под наем и търси да закупи кола", добавя анализаторът Даниъл Тейлър пред списание Forbes. До редакционното приключване на "Капитал" от Ringleader не уточниха как точно събират всички тези данни. По принцип в интернет потребителите дават тази информация под формата на анкета или при регистрация. Това би изисквало собственикът на мобилния сайт да инсталира външна рекламна система, което "може да създаде малки неудобства", казва Иван Иванов, изп. директор на агенцията за интернет маркетинг Zed digital Cybermark. Дали такава е практиката на Ringleader - остава неясно. Невидимото наблюдение над вас продължава дори и след като рестартирате телефона си ръчно. Media Stamp може да обхване много хора за малко време, тъй като мрежата на Ringleader е съвместима с DoubleClick и Atlas - утвърдени глобални системи за управление на рекламни кампании онлайн.
За да не се дразнят твърде много защитниците на личното пространство, вашият номер и име остават тайна за клиентите на Ringleader. Засега браншови организации като Mobile Marketing Association и Interactive Advertising Bureau не намират причина за тревога. Все пак има начин да се скриете от бисквитките на Ringleader Digital. За целта посетете rldprivacy.mblade.iloopmobile.com от мобилния си телефон и там заявете, че не искате да имате нищо общо с тях.
Според Иван Иванов Media Stamp "ще е важна добавка, която ще позволи по-прецизно таргетиране, а това съответно ще повиши резултатите от рекламата". Все пак според него има съществена пречка пред точността на технологията на Ringleader: "Ако аз си сменя телефона и го дам на детето си или го подаря на някого, Media Stamp ще съдържа моите елементи, а ще го ползва човек с други. Тоест той вече няма да получава таргетирана реклама, отговаряща на неговите предпочитания."
В бъдеще все по-често предстои да виждаме реклами на мобилния си телефон. Това е категоричният извод от изследване на Gartner, според което през 2011 г. този пазар ще възлиза на 12.8 млрд. долара. В момента към маркетинга през мобилни телефони се насочват около 2.7 млрд. Засега голяма част от бюджетите отиват за разпращане на sms-и, но с поумняването на телефоните рекламните формати също ще се променят. Анализът предрича, че в битка за тези пари ще влязат както телекомите, така и производители на мобилни телефони като Nokia, а също и интернет компании като Google, Yahoo, MySpace и Microsoft. Така че за "мъници" като Ringleader със сигурност ще се намери място.
***
Текст под снимка
Може би технологията на Ringleader е ключът към успешния мобилен маркетинг
в. Капитал – стр. 47
събота, 15 ноември 2008 00:01:00

Маркетинг и зрелище

Капитал - 49 стр.
Маркетинг и зрелище

Калина КАЛЧЕВА

MySpace ще вгражда реклама в клипове без авторски права
Помните ли "Кен Лий"? За няколко седмици комичното клипче от кастинга на "Мюзик айдъл" се разпространи като горски пожар в интернет и превърна никому неизвестната Валентина Хасан в може би най-популярната българска естрадна звезда... Това е един от красноречивите примери за това каква е популярността на сайтовете за качване и обмен на онлайн видео в момента. Голяма част от клиповете, които ежедневно гледаме, обаче са с, да речем, неуредени авторски права, а сайтовете, които създават платформа за подобни активности, често стават обект на съдебно преследване.
Превенцията и санкциите обаче не дават кой знае какви резултати. Затова някои големи медийни компании решиха да направят единствения разумен ход - да послушат потребителите, които желаят да гледат онлайн видео. Идеята е следната: в клиповете се вграждат рекламни съобщения, които ще осигуряват средствата за покриване на таксите по авторските права на любимите ни музикални и филмови продукции.
И вълкът - сит, и агнето - сито
Аuditude е името, с което някои от нас ще свързват рекламните дразнения в долния край на клипчетата онлайн. Въпросната софтуерна компания е разработила система за идентифициране на обекти на авторско право, която се справя с разпознаването дори на съвсем кратки видеооткъси (по няколко секунди). Компанията е индексирала повече от един милиард минути записи (еквивалентни на 250 милиона видеоклипа и 4 години телевизионна програма на 100 канала). Така че ако това, което гледате, е обект на авторско право, не сте пирати... или по-точно вече не сте. Auditude ще позиционира рекламни съобщения, както и данни на кого принадлежи въпросният клип и кога е създаден. Те ще се появяват в долния край на видеопрозореца под формата на полупрозрачно каре 10-15 секунди след началото на клипа, последван от реклама.
Auditude вече има и първия си сериозен клиент. MySpace - водещата социална мрежа в световен план, планира да внедри системата в близките седмици. МySpace доби популярност именно с обмена на музика, била тя авторска или не. Компанията имаше проблеми със звукозаписните компании през 2006 г. заради качване на пиратско съдържание от потребителите й. Стигна се до съдебно дело и социалната мрежа започна да сваля клипове с неуредени авторски права. Оттогава MySpace се опитва да намери алтернативен вариант, който да разреши проблема, а и да донесе печалба. Джеф Берман, мениджър продажби на социалната мрежа, каза пред агенция Reuters, че новият проект ще промени правилата на играта.
Партньор на MySpace в проекта е компанията MTV Networks (MTVN), която притежава телевизионните канали MTV, BET, Comedy Central, Spike и Nickelodeon. Съдържанието на тези програми ще бъде брандирано и свободно излъчвано за потребителите в социалната мрежа. Мика Салми, който ръководи подразделението за онлайн медии в MTVN, коментира пред Wall Street Journal, че се наблюдава много силна, агресивна тенденция потребителите да качват и разменят съдържание. Вместо да се борят с това явление, компаниите трябва да го използват, добави той. Междувременно MTVN все още води съдебен процес за 1 милиард долара срещу притежавания от Google емблематичен сайт за видеосъдържание YouTube именно за нарушаване на авторски права (което завърши с потребителски бойкот след решение на съда да се предостави лога с IP адресите на "пиратствалите").
По подобен начин действа и "по-малкият брат" на Google. Миналата година порталът за обмен на видеосъдържание YouTube предложи на потърпевшите звукозаписни и филмови компании да получават част от рекламните приходи на сайта в замяна на права за излъчване на съдържание и започна партньорство със CBS.
Порой от пари
Според всеобщото убеждение онлайн видеото ще бъде следващата златна мина за интернет икономиката. Все още обаче липсва адекватен бизнес модел за извличане на печалби от клипове в мрежата. Според доклада на LiveRail "State Of The Industry Report for Q3 2008" само 21% от всички онлайн филмчета са донесли рекламни приходи. За 2009 г. обаче прогнозите са по-добри - очаква се ръст от 55% и близо 1 милиард долара, похарчени от щатските компании за онлайн маркетинг.
YouTube също се опитва да трансформира огромната си популярност в положителен финансов резултат. Миналата седмица стана ясно, че сайтът ще започне да позиционира реклами и при резултатите, генерирани от търсенето на клипове. В това няма нищо чудно, при положение че според ComScore за август в YouTube са осъществени 2.6 милиарда търсения само за територията на САЩ. Това поставя портала на второ място след "големия брат" Google (с 7.6 милиарда).
В опит да се пребори с конкурентния сайт за онлайн телевизионно съдържание Hulu порталът YouTube също така планира да излъчва пълнометражни филми и епизоди от сериали. За разлика от новобранеца Hulu, който се справя много успешно с продажбата на реклами, подразделението на Google успява да използва само 3% от съдържанието си за маркетингови цели.
в. Капитал – стр. 49
събота, 15 ноември 2008 00:01:00

Философи в рекламата и маркетинга

Капитал - 7 стр.
Философи в рекламата и маркетинга



Рекламата, маркетингът, развитието и управлението на човешки ресурси, администрацията, журналистиката, директните продажби и търговията са професионалните сфери, подходящи за завършилите специалност „Философия". Това сочи проучване на Кариерния център на Философския факултет към СУ, направено сред фирми в областта на човешките ресурси. Според Светослав Ников от агенцията за подбор на персонал Monday много софтуерни компании търсят именно служители с философско образование заради логичното им и креативно мислене.
събота, 15 ноември 2008 00:01:00

Интернет развива ума

Сега - 46 стр.
Интернет развива ума



Изследване показва, че ровенето в мрежата стимулира мозъчните центрове, свързани с взимането на решения и логическите разсъждения. Ровенето в мрежата подобрява мозъчната дейност на хората на и над средна възраст, като стимулира центровете, които отговарят за взимането на решения и логическите разсъждения, показва изследване на учени от Калифорнийския университет. Според изследователите интернет дори може да помогне в борбата с физиологичните промени в мозъка, които забавят дейността му с напредването на възрастта. Вече е известно, че подобен ефект имат дейности, които поддържат мозъка активен, като решаването на кръстословици. Би Би Си цитира ръководителя на проекта проф. Гари Смол, според когото „ровенето в интернет изисква сложна мозъчна дейност и може да тренира и подобри работата на мозъка". В изследването са участвали 24 доброволци на възраст между 55 и 76 години, като само половината са имали опит с работа в интернет.
Всеки от тях е бил подложен на сканиране на мозъка, докато се занимава с интернет и докато чете книга. Резултатите показали, че и двете дейности предизвикват значителна мозъчна активност в зоните, контролиращи езика, четенето, паметта и визуалните способности. Сърфирането в интернет обаче стимулирало и други зони на мозъка, свързани с взимането на решения и логическите разсъждения. За съжаление тези резултати са наблюдавани само при участниците в експеримента, които вече са имали опит в мрежата. Според учените за разлика от четенето в интернет потребителите трябва да правят избори непрекъснато, например коя препратка да последват, за да получат необходимата информация. Резултатите при хората без опит в интернет се дължали на факта, че те не са овладели стратегиите за търсене на информация в мрежата. Италианският естетически хирург и преподавател в римския университет „Сапиенца" Джулио Базоку обаче твърди, че прекалено дългото седене пред компютъра води до състаряване на кожата на лицето, до образуването на торбички под очите и бръчки. „Състаряването и пожълтяването на кожата се получават заради физически стрес от продължителното седене пред компютъра. Очите се уморяват, жената има нужда от непрекъсната концентрация и намества непрекъснато тялото си, търсейки най-удобната позиция на стола. Освен това фактът, че се стои дълго време неподвижно през зимата с парно, а през лятото - с климатик в стаята, допринася за дехидратирането на кожата на лицето", твърди Базоку.
събота, 15 ноември 2008 04:42:03

петък, 14 ноември 2008 г.

Якоб Андерсен, изпълнителен директор на „Нова телевизия“: Интернет не е заплаха, а нова възможност за телевизията

Дневник - Компании&Финанси - VII стр.
Якоб Андерсен, изпълнителен директор на „Нова телевизия“: Интернет не е заплаха, а нова възможност за телевизията



Г-н Андерсен, Ем Ти Джи беше ли засегната от финансовата криза?
- Не мога да отговоря на въпроси, които засягат групата Ем Ти Джи, защото аз отговарям само за България. Но е очевидно, че компанията е подготвена да очаква една по-трудна следваща година.
Това по някакъв начин ще се отрази ли на плановете ви за развитие в България и на източноевропейския пазар?
- За България сме наясно, че в по-краткосрочно време ще постигнем по-малък ръст, отколкото сме планирали. Но сме убедени, че в по-дългосрочни планове последиците от това ще се компенсират. Освен това ние очакваме по-голям ръст на печалбите си в България, отколкото в други държави от Западна Европа и Сканди-навия. Когато говорим за медии и рекламен пазар, не трябва да се забравя, че все още в България нивото на рекламните инвестиции на глава от население е много по-ниско в сравнение с пазарите на Запад и в Скандинавия, така че тук има какво да се наваксва. Затова очакваме растеж.
Ако трябва да конкретизираме в проценти, какъв ръст очаквате?
- Да кажем, до 30%.
Значи ли това, че оценявате като положителни досегашните си резултати,
свързани с дейността на Ем Ти Джи в „Диема“?
- Абсолютно. „Диема“ е една от най-добрите инвестиции, направени от Ем Ти Джи. Ние поехме риска да се заемем с една медия, която нямаше много добри резултати, но вече мога да кажа, че „Диема“ успя да се наложи като добър играч на пазара. Разбира се, не може да се сравнява с мащабите на „Нова телевизия“ или Би Ти Ви, но работата ни досега наистина беше много успешна.
А в какви срокове смятате, че ще си възвърнете инвестицията в „Нова телевизия“, при положение че 620 млн. долара е твърде мащабна сума за рекламния пазар в България, който се оценява на не повече от 170 млн. евро.
- Не мога да коментирам подобни перспективи, но със сигурност „Нова телевизия“ има печеливш бизнес и очакваме да увеличим печалбите на фона на направените разходи. Но наистина нямам възможност да кажа за колко години инвестицията може да бъде възвърната.
В България вече работи и СМЕ (Central European Media Entertainment). Притеснява ли ви тяхното присъствие?
- Не, в никакъв случай. Смятам, че те ще ни предложат добра конкуренция, защото работим с тях и на някои други пазари. Те направиха значително по-малка инвестиция от нас в ТВ2 и „Ринг ТВ“ и сега очаквам да видя какви са бъдещите им планове.
Планирате ли структурни и програмни промени в „Нова телевизия“?
- Планираме да направим някои промени в програмата. Сега не мога да коментирам какви точно ще бъдат те, но зрителите ще ги забележат съвсем скоро на екрана. В никакъв случай обаче няма да правим мащабни промени в профила на каналите, които ръководим. Ние сме доволни от позициите им на пазара, особено на „Нова телевизия“, и ще насочим усилията си към това да ги запазим. Нашата стратегия е базирана на управлението на канали, които се целят в различни аудитории, като така ще можем да обхванем възможно най-голям брой от зрителите в България. Това беше и идеята ни при закупуването на „Нова“ и „Нова плюс“, след като вече имахме каналите „Диема“ и ММ. Заедно с това ще интегрираме отделите, които досега се занимаваха
с продажбите в различните канали. Това ще се случи още следващата седмица и нашите партньори и клиенти ще го усетят веднага.
А ще стане ли „Нова“ най-гледаната телевизия в България?
- Надявам се, че с времето „Нова“ и „Диема“, въобще всички канали на Ем Ти Джи в България, ще бъдат най-гледаните. Това, разбира се, няма да се случи още следващата година, но смятам, че с времето ще успеем да се наложим сред зрителите.
Ще продължите ли да инвестирате в мащабни спортни събития, каквото беше Европейското по футбол по „Диема“ това лято? В момента текат наддаванията за правата за излъчване на Шампионската лига. Ем Ти Джи участва ли в тях?
- На мога да дам такава информация. Но ние със сигурност се интересуваме от всички значими и интересни спортни събития, които привличат вниманието на зрителите.
А къде планирате да ги излъчвате - по „Диема“, както досега, или и по „Диема“, и по „Нова телевизия“?
- Зависи от аудиторията, която всяка от медиите достига. Нормално е такива събития да се излъчват по най-подходящия за тях канал. Не мога да навлизам в подробности, но не бива да се забравя, че ние имаме много голям и успешен опит при отразяването на спортни събития в „Диема“.
Платените продукти са нещо като запазена марка на Ем Ти Джи. Планирате ли подобни услуги в бъдеще за българския пазар?
- Не, заварихме платения „Диема Екстра“ преди няколко години, но се отказахме от него, защото нямаше голям интерес сред зрителите. Не мисля, че PPV (pay-per-view - плащаш, за да гледаш) услугите имат перспектива на пазара в България и в следващите няколко години. Освен това на български вече присъстват и други канали на Ем Ти Джи като TV 1000, ViaSat History, ViaSat Explorer, затова трябва да се съсредоточим върху развитието на това, което имаме, а не да предлагаме нещо ново.
Смятате ли, че българските зрители все още търсят ри-алити предавания, или трябва да се инвестира повече в местни продукции, какъвто е например сериалът на „Нова телевизия“
„Забранена любов“?
- Смятам, че риалити форматът има още години бъдеще. Без значение дали става въпрос за „Биг брадър“ или „Сървайвър“, интересът към подобен тип предавания все още е голям. Дори само фактът, че такива продължават да се излъчват във Великобритания, където пазарът е най-развит в цяла Европа, показва големите възможности пред тях. Освен това всяко издание, колкото и да е унифициран форматът, по различен начин се адаптира за местната публика. Затова и ние ще продължим да разработваме риалити продукции. В същото време „Забранена любов“ като първия подобен сериал в България също е интересен феномен и аз очаквам да има още серии от него в бъдеще.
Според вас разрастването на интернет като рекламен канал застрашава ли телевизиите?
- Не, защото това е допълнение към телевизионните продукции. Интернет всъщност дава още една възможност за развитие на каналите. Ние реагирахме на тази възможност много бързо и сега Ем Ти Джи е много добре представена в уебпространството в Скандинавия, но и в България вече имаме сайта premiership.bg за Висшата лига в Англия, която се излъчва по „Диема“, а също и новинарския kalendar.bg на „Нова телевизия“. Плановете ни са да разширим дейността си в тази посока.

петък, 14 ноември 2008 03:50:08

Майкрософт ще инвестира 1 милиард долара в Китай

today.bg - Технологии Технологии категория
Майкрософт ще инвестира 1 милиард долара в Китай



Американският гигант в областта на информационните технологии Майкрософт ще инвестира през следващите три години 1 милиард долара в изследванрия и развойна дейност в Китай, съобщи компанията, цитирана от АФП.
Тези инвестиции „ще подкрепят развитието на иновационните технологии в Майкрософт и в Китай“, заяви Чжан Яцин, отговарящ за изследването и развойната дейност на компанията в Китай.
„Тази инвестиция от 1 милиард долара за период от три години ще бъде концентрирана най-вече в развитието на човешките ресурси и другите ресурси, свързани с изследването и развойната дейност“, каза още той. Съобщението отразява желанието на Майкрософт да продължи да развива азиатския пазар, въпреки забавянето на икономиката в световен план.
13.11.2008

петък, 14 ноември 2008 00:01:00

ВАС казва до месец за следенето в интернет

Дума - 3 стр.
ВАС казва до месец за следенето в интернет



До един месец 5-членният състав на Върховния административен съд (ВАС) ще се произнесе по жалбата на програма "Достъп до информация" за следенето в интернет. Ръководителят на правния отдел на програмата Александър Кашъмов заяви, че в Наредбата на ДАИТС има противоконституционни текстове. В този вид наредбата дава право на МВР да проследява личните съобщения на хората в интернет и на мобилните телефони, но не и тяхното съдържание.

петък, 14 ноември 2008 03:55:21

Siemens отчете печалба от €6 млрд.

Монитор - 22 стр.
Siemens отчете печалба от €6 млрд.



Германският концерн Siemens отчете печалба в размер на 5,9 млрд. евро за цялата финансова година, която приключи на 30 септември. Въпреки това през четвъртото тримесечие на годината лошите икономически условия не подминаха компанията. За последните три месеца на годината си гигантът излезе на червено и реализира загуба от 2,4 млрд. евро. Причина за огромния минус обаче е основно програмата за преструктуриране, която беше започната от главния изпълнителен директор Петер Льошер. Според него обаче след приключването є компанията може да гледа позитивно на бъдещето си. Оборотът на концерна за последното тримесечие се е увеличил със 7% до 21,7 млрд. евро.

петък, 14 ноември 2008 04:06:18

Intel шокира Уолстрийт

Монитор - 22 стр.
Intel шокира Уолстрийт



Американският технологичен гигант Intel шокира Уолстрийт. Компанията редуцира прогнозите си, с което даде ясен сигнал за забавяне на бизнеса си като най-голям производител на чипове в света, съобщи британският бизнес вестник Financial Times.
Според гиганта приходите му през четвъртото тримесечие на годината ще бъдат около 9 млрд. долара, което е с 14% по-малко от предишните очаквания. За сравнение само допреди месец корпорацията предвиждаше тази сума да бъде между 10,1 и 10,9 млрд. долара.
Вследствие на новината акциите на Intel загубиха 6% от стойността си и се търгуваха на цена от 12,71 долара. Това е най-ниското ниво, на което са се продавали книжата на компанията от 12 години насам.

петък, 14 ноември 2008 04:05:49

сряда, 12 ноември 2008 г.

Аня Павлова, специалист по PR: България подгизва в сив PR

Експрес - 22 стр.
Аня Павлова, специалист по PR: България подгизва в сив PR

Милена БОЯДЖИЕВА

- Г-жо Павлова, като експерт по публични комуникации как оценявате приключилата вече президентска кампания в САЩ? Възможно ли е подобно нещо да се случи и в България?
- Оценявам кампанията много високо от гледна точка на моя коридор - публични комуникации. За сетен път виждам, че кампаниите и в Америка, и в Западна Европа се открояват с нечовешкия труд и огромните усилия, които полагат кандидатите. Вижте г-н Обама сега и си спомнете как изглеждаше в началото на кампанията. Той е загубил живо тегло, видимо е отслабнал. Това показва, че е бил под голямо напрежение, положил е буквално тежък физически труд. Направи такива обиколки, срещна се с толкова много хора, изпълни нечовешки график... Свалям му шапка. Свалям шапка на всички кандидати в тази надпревара.
В американските кампании по значимост на комуникационните полета еднозначно е избран прекият контакт с избирателя. До такава степен това е важно и се залага на него, че аз бих определила кампаниите като равностойно добри. Разликата между двамата кандидати не е толкова голяма, но това дава основание на всеки спечелил в Америка да
* признае загубилия за добър състезател. И Клинтьн, която аз наричам Турбохилари, и достатъчно възрастният Маккейн, и достатъчно младият Обама положиха грандиозни усилия. На това трябва да се учи българският политик..
- Тази кампания доведе до невероятна избирателна активност. С какво се различаваше от досегашните и събуди ли позитивната енергия у избирателите освен с факта, че единият от
кандидатите, вече победител, е афроамериканец?
- Разбира се, че се различаваше от досегашните с това, че единият кандидат е афроамериканец, а в екипа на Маккейн за кандидат-вицепрезидент беше но-минирана жена. Това е голямо събитие и голям пробив и за тази държава, и за целия свят. Но от огромно значение бяха тези срещи, за които говоря, личният ангажимент на кандидата да се види с избирателя. В България политиците действително мислят, че кампанията се води 30 дни преди изборите. Ако вземем за мярка четиригодишния им мандат, това означава, че те отделят 2% от своето време за избирателите. Направете сметка колко пъти повече време американският кандидат отделя за хората в сравнение с българския. Почти всички български политици знаят това, което всъщност всеки PR им казва - че следващата кампания започва в деня, когато е завършила предишната. Но нищо подобно не се наблюдава. А дори и аз смятах, че този път, за сефте, в България кампанията ще започне по-рано.
- Някои анализатори твърдят, че тя вече била стартирала...
- Не, не е, защото няма комуникация с електората. Продължава бурният дебат в стил политик - централа, централа -политик, централа - централа. И продължава да ни залива в невероятни количества т. нар. сив PR. България толкова се тревожеше от черния PR, толкова мастило се изписа за това страшно нещо, а се оказа, че държавата подгизва
в сивия PR.
- Каква е разликата между сивия и черния PR?
- Ако в черния се изнася ня-
каква информация с анонимен източник, в сивия хората застават с имената си да коментират нещо. С чиста съвест и честни
очи казват: "Нямам факти, обаче...", "Има слухове", "Говори се", "Чу се"... Тук не мога да не спомена Кеворк Кеворкян, който в прекрасното си есе казва: "Любимата фраза на пустословците е "Не познавам фактите, обаче...". Удивително точно определение. Това е сивият PR. Когато влизаш в канавата на обсъждане на нещо, което няма фактология под себе си, и въпреки всичко разсъждаваш за нещо, което не знаеш, а след това някой друг разсъждава върху това, което ти си казал... И тази спирала може да продължава до безкрай. Това е удивително ниска комуникационна култура.
- Явно някой има полза от това?
- Очевидно някой смята, че
това е удобна форма за политическа комуникация или комуникация въобще. Всеки, който влиза в публичната комуникация, трябва да помисли до каква степен репутацията и професионализмът му позволяват да борави с това "Не знам фактите, обаче...". И политиците, и анализаторите, и медиите. Всички по трасето трябва да имат доблестта да се откажат навреме и да заявят: "Не разсъждавам върху слухове. Не ме интересува ситуацията, в която някой казва "Чува се", да коментираме фактите!"
- Как влияе сивият PR на политическия живот в страната?
- Използването на инструментите на сивия PR създава трайно впечатление в избирателя, ако изобщо е имал намерение и ин-
терес да наблюдава политическото поле в България, за нещо мътно, клюкарско, нечисто и крайно неприятно. В права линия удря репутацията на политическото в България. Не можем да отречем, че и в кампанията в САЩ бяха използвани негативни технологии, няма кампания, която не ги използва. Но винаги говорим за пропорциите, те са важните в едни избори. Знаем, че "случайно" някои коментатори нарекоха Барак Обама - Барак Осама, някой спомена за неговата леля, нелегално пребиваваща в САЩ. Знаем, че Сара Пейлин беше атакувана, защото непълнолетната й дъщеря очаквала извънбрачно дете. Пускаха се шеги в стил, че ако Обама спечели, Белият дом ще бъде
преименуван на ... Или че той ще бъде най-добрият президент на САЩ, защото няма как да бъде очернен. Но това беше в толкова малка пропорция, че се възприемаше по-скоро като куриоз, а не като линия на водене на кампанията. Забележете с какви думи коментират изборите в САЩ всички, които са гласували или са ги наблюдавали: "Надежда, желание, радост и гордост". Стратегията на кампанията беше построена в позитивна насока. Между другото, преди години една изцяло позитивна кампания свали Пиночет. Тя стана класическа с това как един позитивизъм може да свали чудовището Пиночет.
- Какво да "купят" българските политици от американските избори?
- Разбира се, че българският политик трябва да наблюдава чуждия опит от избори и да взема най-важното от него. А то е, че когато си обещал нещо на хората и си влязъл на политическия терен, си длъжен да работиш като вол. Не можеш да възприемаш своето политическо битие като комфортно седене някъде, продължителни разговори и "пране на кокалите на опонента", имам предвид клюките, вместо да се занимаваш с нещо конкретно. Никой няма да се учуди, ако кажа, че дори народните представители не са чести гости в парламента. Можете ли да ми покажете политик, който се е скъсал от работа, за когото и неговият електорат, и хората в държавата могат да кажат: "Да, аз знам какво говори. Беше убедителен, плаках, когато го слушах, ще отида на среща с него, когато дойде."
- Като че ли имаше такива в зората на 90-те години на миналия век...
- Имаше. Модерна политическа България залага на сивия PR, на абсолютното занемаряване на работата с гласоподавателите, които някак си са основното в изборите. А ако някой каже, че е започнала предизборната кампания, просто се лъже. Тя започва тогава, когато политиците са в пряк контакт с избирателя. Аз знам, че от няколко месеца от БСП правят сериозни предизборни обиколки. Но погледнете какъв е ефектът в публичното пространство. Ако попитате някого, който се интересува от политика, ще разкаже за кавгите в партията, а не за обиколките и резултата. Още по-малко за посланията.
- През 30-те дни преди вота, посветени законно на кампанията, от радио и тв ефира ще струят клипове, по стените ще има плакати. Няма ли тогава политиците да наваксат в контактите си с хората?
- Най-вероятно така ще се случи, както вече е възприето в България. Всеки, който поне с едно око е наблюдавал американските кампании, е вццял колко много се залага на пряката публична реч на кандидатите. По това дори се съди кой изпреварва опонента си.
Докато българските политици продължават кавгите помежду си с размяна на слухове без факти, наистина ще останат само 30 дни преди изборите. Хората действително ще бъдат принудени да се възползват от плейбек формата на политическа комуникация, във вид на радио- и видеоклипове и на плакатни послания на хартия. Най-важният елемент - контактът с тях, ще бъде безвъзвратно загубен. Дори за българските фолк-певици използването на плейбек е вече проява на лош тон. Оттам нататък отново ще има крайна неудовлетвореност от страна на избирателя, а някои анализатори след това ще кажат, че електоратът е тъп.

четвъртък, 13 ноември 2008 03:53:29

„Гламър“ и „Джи Кю“ излизат в България през 2009

Дневник - 24 стр.
„Гламър“ и „Джи Кю“ излизат в България през 2009



Световноизвестните лайфстайл списания „Гламър“ (Glamour) и „Джи Кю“ (GQ) се очакват на български език през 2009 г., след като издателят Спас Русев се е договорил с гръцката компания „Либерис пъбликейшънс“ (Liberis Publications) в страната да се разпространяват всички продукти от портфолиото на най-голямата издателска група в света Condе Nast Publications. Освен „Гламър“ и „Джи Кю“ компанията издава още Vogue, Vanity Fair, Allure, The New Yorker и други луксозни издания, но не е ясно дали и кога някои от тях също ще излизат на български. „Идеята да работим съвместно с „Либерис“ беше на Condе Nast, те прецениха, че това е най-подходящата форма изданията им да се появят на български“, каза Спас Русев. Според него финансовата криза по никакъв начин няма да засегне плановете му и затова вече работи по сформирането на екипите за луксозните списания. Издателската компания на Спас Русев е „Медия 555“. Информацията беше потвърдена от главния редактор на списание „Его“, издавано от „Медия 555“, Катя Атанасова. Ноемврийският брой на „Его“ ще е последният за него, но екипът продължава работа по новите проекти, обясни Атанасова. Според официалната информация от гръцкото издателство първоначалният капитал на съвместното дружество в България ще е 300 хил. евро, като „Либерис пъбликейшънс“ ще държи 75% от дяловете. Екипът на Русев подготви издаването на български и на книгата на главния редактор на британското „Джи Кю“ Дилън Джоунс Mr. Jones rules for the modern man. Джоунс, който водеше своя колонка във всеки брой на „Его“, пристигна в София специално за рождения ден на списанието тази вечер.

четвъртък, 13 ноември 2008 03:26:31

Ускориха безжичната мрежа 100 пъти

Монитор - 26 стр.
Ускориха безжичната мрежа 100 пъти



Учени от Националния тайвански университет успяха да увеличат сигнала, предаван по безжичен път, до 100 пъти. Те са разработили нова система за свръхскоростно безжично предаване на данни, която е способна да предава-информация десетки пъти по-бързо, отколкото сегашните Wi-Fi джаджи. Тяхното устройство може да прехвърли филм с размер 4GB за 10 секунди. Подобна операция отнема на Wi-Fi два часа, а на Bluetooth - 4,5 часа. Размерът на чина за предаване на данни е 0,5x0,5 мм, а цената му няма да надвишава $1, което го прави привлекателен за масова употреба. Учените вече са подали заявка за патент.

четвъртък, 13 ноември 2008 03:19:38

Google добави безплатен гласов и видеочат

24 Часа - 28 стр.
Google добави безплатен гласов и видеочат



към своя пощата Gmail в борба за надмощие със Skype на eBay, съобщи Ройтерс. Абонатите на Gmail и Google Арр вече могат да говорят с приятел на екрана и същевременно да си разменят съобщения с човека в Google Chat box. Потребителите ще имат възможност да променят размера на прозореца за видеочат, като той може да заеме целия екран на монитора на компютъра.

четвъртък, 13 ноември 2008 02:34:38

Партньорство - добре, но да има конкуренция

Пари - 4 стр.
Партньорство - добре, но да има конкуренция

Венелина ГРИГОРОВА

Бизнесът поиска ясни правила при изготвянето на закона за публично-частното партньорство
Ясни и опростени процедури за публично-частното партньорство - за това настояха представители на различни работодателски и браншови организации, които взеха участие в конференция за създаване на закон за публично-частното партньорство, организирана от НСДВ. Ако условието на бизнеса за максимално опростени правила при изготвянето и приемането на този закон не бъде изпълнено, участниците категорично заявиха, че от него няма да има полза нито за държавата, нито за предприемачите. Сложната процедура няма да бъде гаранция за качество и устойчивост, заяви зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Според него само прозрачността и надзорът на всеки етап ще осигурят успеха при реализиране на публичночастното партньорство. Добре е да са ясни и икономическите стимули за частния сектор, защото трябва да има и такива стимули, за да проработи идеята, каза още Симеонов. Въпреки резервите си обаче той обяви, че от БТПП държат идеята да се реализира, тъй като кодификацията щяла да бъде полезна и по този начин бизнесът и държавата ще носят споделена отговорност. Бизнесмените пък бяха категорични, че трябва изчерпателно да се дефинира ролята на неправителствените организации. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев важно място трябва да се отдели на обществения контрол над публично-частното партньорство и бъдещият закон е мястото, където той трябва да бъде регламентиран.
Предложение
Да има програма за проекти - държавни и общински, които се изпълняват, е един от вариантите, чрез които бизнесът, медиите и обществото ще имат информация какво се прави в сферата на публично-частното партньорство, беше едно от предложенията.
Председателят на Камарата на строителите Симеон Пешов обобщи, че до момента са регистрирани над 15 форми на публичночастно партньорство. То има голям ефект - както в проекта, така и в себестойността на дейността, когато се запазва конкуренцията, добави председателят на Камарата на строителите.
Микс
Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара, заяви, че камарата ще се включи експертно в дискусиите около създаването на закона. Според него този нормативен акт ще създаде по-голяма увереност в публичните органи - най-вече в общините, когато трябва да предприемат дейност в тази област. Не трябва да се заобикалят принципите, които сега са залегнали в съществуващата нормативна база, и ние си представяме бъдещия закон за публично-частното партньорство като обединение и доразвиване на всички тези принципи, обобщи Колев.

сряда, 12 ноември 2008 04:13:08

Кризата дава шанс на нови интернет проекти

Insurance.bg - Новини
Кризата дава шанс на нови интернет проекти



Сега е идеално време за стартиращи уеб компании, съветва основателят на социалната мрежа Digg
Периодът на глобална финансова криза е идеален за стартиращи уеб компании. Това твърди Кевин Роуз, основател на популярната социална мрежа за споделяне на новини Digg, цитиран от Асошиейтед Прес и TechNews.
На конференция за Уеб 2.0 технологии в Сан Франциско интернет предприемачът заяви, че в условията на финансови затруднения на пазара има по-малко конкуренти, поради което новите проекти ще получат по-голямо внимание. В частност Роуз визира уеб начинанията.
Сега е знаменателно време да се предприеме нещо ново, казва Кевин Роуз. Финансирането на уеб компаниите, ориентирани към потребителите, намалява и следователно се появява много свободно място за нови играчи.
Винаги е лесно да стартираш нова компания, когато пазарът не се развива твърде бързо, смята основателят на Digg.
Популярните сега социални мрежи, като Digg, Facebook и Flickr бяха пуснати през 2004 година, когато предприемачите изпитваха трудности да получат финансиране за своите проекти, насочени към обикновените интернет потребители.
Digg, например, почти не срещна конкуренция в първите 6-8 месеца от своето съществуване, получи голямо внимание от пресата и формира около себе си общество от потребители.
Кевин Роуз приканва младите интернет предприемачи да се учат от неговия опит. Първоначално той е работил по Digg вечер и през почивните дни, като е ползвал евтин труд на канадски разработчици. През останалото време Роуз се е занимавал с основната си работа.
По пътя на спестяванията и икономиите от труд Роуз е успял да създаде и развие сайта Digg. Проектът е струвал на Кевин само няколко хиляди долара, тъй като голяма част от работата той е свършил сам.
Визирайки бъдещето на интернет комуникациите, Роуз категорично смята, че електронната поща е мъртва. Той, например, ползва услугата Twitter и съветва младите компании да водят собствени блогове, за да привлекат повече потребители съм продуктите и услугите, които предлагат.
11.11.2008

сряда, 12 ноември 2008 00:01:00

понеделник, 10 ноември 2008 г.

Обама успя да удържи кампанията си в сферата на позитивния PR

Сега - 14 стр.
Обама успя да удържи кампанията си в сферата на позитивния PR

Деница ТОДОРОВА

Офлайн медиите са демоде за младите избиратели, казва консултантът по политическа комуникация Анелия Димитрова
Анелия Димитрова е журналист, PR специалист, член на експертния съвет и преподавател в Bulgarian School of Politics, консултант по политическа комуникация на National Democratic Institute за Балканите и директор на М3 Communications College. Потърсихме я по повод изказвания на нейни колеги, че "Барак Обама спечели изборите в САЩ в резултат на изключително успешна предизборна кампания, използвайки основно интернет и електронните медии".
- Г-жо Димитрова, и според вас ли Барак Обама дължи победата си на добре изпипана PR кампания?
- Не можеш да спечелиш избори само с PR. Но PR кампанията на Барак Обама би трябвало да се изучава в университетите и в предизборните щабове. Неслучайно анализаторите писаха, че това са първите YouTube избори. Стилът на тази кампания беше Web 2.0 - т.е. персонализирана онлайн комуникация. Като се започне от първото видеообръщение на Обама, което беше заснето изцяло в стилистиката на YouTube клипче, премине се през вирусната реклама Obama Girl и през фантастичния като послание и стилистика Yes we can - онлайн кампанията беше замислена и прицелена да спечели младите избиратели. Финалният телевизионен клип беше също изцяло персонализиран - колаж от избиратели, който говорят за тревогите си и отговор на Обама на всеки поотделно. Имаше значение и това, че екипът на Обама успя да удържи кампанията в сферата на позитивния PR.
- Запознати ли сте колко PR специалисти са работили в предизборния щаб на демократа?
- Стратег на онлайн кампанията е Крис Хюз, един от създателите на Web 2.0 и на Facebook. Не мога да кажа точен брой, но и останалите имена от екипа на Обама са нещо като dream team на NBA. Част от тези хора са работили за двете президентски кампании на Бил Клинтън.
- Да говори на прост и разбираем език, да е на ти с интернет технологиите и да се появява често по телевизията - това ли са успешните ходове за един политик?
- Да има смислена политика, да се доверява на екипа си, да не пренебрегва нито един елемент от предизборните технологии. PR е може би това, което обединява всички елементи на кампанията - политическата основа, личността на кандидата, рекламата, визията, посланието към избирателите. Затова и експертите, и лаиците обявяват PR за ключ на една или друга кампания. Печатните медии и телевизията за младите избиратели са офлайн медии и им се струват демоде, те не гледат новини - значи трябва да ги намериш в мрежата. И да имаш какво да им кажеш. И още един базисен елемент - кампанията на Барак Обама започна в началото на 2007 г. - това наистина е най-дългата президентска кампания в историята. Две години активна комуникация с избирателя е усилие, което правят малцина политици.

вторник, 11 ноември 2008 03:15:07

Световни топексперти: Бъдещето на рекламата е в новите технологии

Пари - 26 стр.
Световни топексперти: Бъдещето на рекламата е в новите технологии

Боряна НИКОЛАЕВ

Това е обединяващото мнение на известни рекламни специалисти, дошли на фестивала AdMall. Вдъхновено от бляскавите конкурси, които се организират по света и се превръщат в запомнящи се събития, списание Signcafe организира първия фестивал на рекламодателя. Той се превърна в място, където родният рекламен бизнес свери часовника си с това, което се прави по света, и се докосна до някои нови идеи. Най-интересните лектори на семинарите и обученията бяха Тод Грант, Саманта Дидженаро, Ричард и Джудит Уайлс и фотографът на Версаче Стефано Опо. Специално за в. Пари те разказаха своите впечатления от България, споделиха визията си за бъдещето в рекламата и PR и дадоха ценни съвети.
***
Визитка
Саманта Дидженаро, която пътува много по света, разказа, че когато за първи път отива на ново място, си купува книга за страната, но я чете едва като се прибере вкъщи. Основните си впечатления попива от атмосферата и хората, които среща. Българите са невероятно топли и сърдечни хора, които умеят не само да се веселят, но и да общуват интелигентно, коментира тя. Саманта е почитателка на европейските страни, а България е надминала очакванията й. Тя е запленена от традиционната българска кухня и от българското вино.
► Госпожо Дидженаро, разкажете нещо повече за компанията си и за вашите клиенти.
- Компанията, която ръководя, се казва Дидженаро комюникейшънс. Основах я преди 3 години, занимаваме се с PR и стратегическа комуникация, която е по-скоро в сферата на маркетинга. Нашата дейност е насочена предимно към медиите и към компании, които правят реклама и маркетинг. Това е специализирана сфера, така да се каже В2В пъблик рилейшънс. Клиенти са ни маркетингови компании на световно ниво като Саачи енд Саачи, Глобал ед ейджънси, медийни агенции като Зенит опти медиа, Публисис груп и др. Естествено имаме и малки независими агенции, с които също работим много добре. Екипът на агенцията ни е 10 души и ползваме услугите на много външни специалисти и консултанти. Най-важното за нас е работата ни да изпълнява целите си и клиентите да остават доволни.
► Имате ли някакви впечатления за PR бизнеса у нас?
- За съжаление нямам обстойни наблюдения над PR бизнеса в България. Откакто съм тук, благодарение на хората, с които общувам, мога да открия много общи черти между бизнеса у вас и този в САЩ или в Европа например. Има обаче някои особености, които са валидни тук. По време на семинарите чух мнения от няколко страни, че в България много се набляга на пресрилийзите. Опитах се да обясня, че не бива да се фокусира толкова много върху тях, добре е да се търсят иновативни и интересни идеи. Чух и много въпроси дали PR експертът на дадена компания трябва да стои в сянка, или да се показва пред обществото. Моето мнение е, че той трябва да популяризира своя клиент и не е задължително да бъде в светлините на прожекторите. Медиите също работят по различен начин. В пресата в САЩ има места по страниците, които се наричат едвърториал. Те са комбинация от журналистически текст и реклама, но в края на страницата винаги се съобщава, че става въпрос за платен материал.
► През последните години професията на PR е много модерна у нас. Така ли е и в Америка?
- Мога да кажа, да. Мисля, че сега е доста по-модерна и популярна, отколкото беше преди 10 години например. Притеснението ми относно PR професията е, че много хора си мислят, че се занимаваме само с организирането на събития или просто публикуваме материали за знаменитостите. Ние сме много повече от това - PR е стратегия, интелектуален труд. Налага се да разрешаваме проблеми, свързани с големи корпорации, и да действаме бързо по време на криза.
► Кои са опорните точки на една успешна PR кампания?
- Няма нищо по-важно от това да имаш стабилна връзка с клиентите си, с медиите, със служителите си и с бизнеса. Да поддържаш контактите си с тези хора означава, че те ще бъдат много по-склонни да споделят информация с теб и да ти съдействат. Ценности като честност, уважение и искреност с колегите и клиентите са задължителни в нашата работа.
***
Визитка
Тод Грант също е фен на вкусната нашенска храна и вино. Той е много впечатлен от външната реклама в столицата - супермодерна реклама, поставена върху стар калкан, и атрактивни билбордове, до които има рекламни надписи с блажна боя, са грабнали вниманието му.
► Господин Грант, от това, което видяхте до момента у нас, как оценявате българската реклама?
- Ако трябва да бъда честен, не съм много запознат с нея, но от това, което виждам по улиците и по списанията, мога да кажа, че визуално изглежда чудесно. Не разбирам български, затова не мога да коментирам текстовете. Мисля, че принтрекламите са страхотни, впечатлен съм от фотографията и от идеите. Това, което виждам тук, ми харесва, но бих искал да науча повече какво се случва в България на ниво концепции и стратегии. По време на обученията и семинарите, които проведохме тук, хората показаха оригиналност и креативно мислене, справиха се чудесно във всички категории, в които ги поставих.
► Споделяте ли мнението, че интернет и мобилните телефони са медиите, които ще доминират в бъдеще?
- Чувал съм много мнения, че пресата и телевизията вече са замрели, но според мен това не е така. Те винаги ще бъдат живи. Комуникациите посредством интернет и други нови технологии набират голяма скорост, но нека погледнем назад. Преди 30-40 години доминираше пресата, появиха се списанията, които “взеха” от популярността й, след това изпъкна силата на телевизионната реклама. В нея се инвестираха милиони и тя спечели много. През последните години най-динамично развиващата се медия е интернет, но не бих казал, че тя ще е доминираща. По-скоро ще се залага на комплексност.
Какво може да провали една рекламна кампания?
- Това да останеш неразбран от аудиторията, да не знаеш за каква аудитория точно работиш. Можеш да имаш велика идея и невероятна реализация, но ако не успееш да приобщиш публиката към идеята, няма да имаш успех. Рекламата се променя с бързи темпове, тя ни заобикаля отвсякъде и много често хората я подминават, не могат да я запомнят. Рекламистите се стремят да накарат хората да вземат участие в определена кампания, да ги интегрират. Много голяма грешка е да пропуснеш диалога с хората.
Какво е бъдещето на нестандартните идеи?
- Иновациите са нещо задължително. Те привличат вниманието и мотивират хората. Не може да се раждат такива идеи непрекъснато, но когато се появяват, те винаги се приемат добре.
Рецесията ще окаже ли влияние върху рекламния бизнес?
- Няма как да не се отрази, ще ни бъде трудно. Бих искал да съм оптимист за бъдещето на бизнеса. Вярвам, че ще се справим с предизвикателствата.
***
Визитка
ричард Уайлд е директор на училището по визуални изкуства в ню Йорк, член на борда на директорите на Арт директорс клуб, Тайп директорс клуб и Американски институт за графични изкуства. Той е автор на най-издаваната книга за графични изкуства в света Visual Literacy: A Conceptual Approach to Graphic Problem Solving, по която все още преподава в училището за визуални изкуства. Колежът е частно учебно заведение, в него се обучават 1000 студенти в сферата на рекламата. неговата съпруга Джудит Уайлд също е преподавател в училището за визуални изкуства и е професор в колежа Кингсбъро в ню Йорк.
► Господин Уайлд, какви са впечатленията ви от нивото на рекламния бизнес у нас?
- По време на семинарите общувахме с много студенти в България и им поставяхме различни и трудни задачи. Очарован съм от факта, че всички се справиха с тях по оригинален начин и разчупиха стереотипите.
Какво мислите за нивото на образованието в сферата на рекламата у нас?
- Това, което дотук успяхме да установим, е, че подготовката не е така комплексна, както е в САЩ или в Англия. Донякъде смятаме, че това се дължи на представата за графичния дизайн, която съществува у вас. В една капиталистическа държава нивото на рекламата и графичния дизайн е от изключително значение, защото има жестока конкуренция и заплащането на хората, които работят в тази сфера, е много високо. Всичко това се заражда вече и тук. Освен това в развитите държави има много по-голям достъп до технологиите. С Джудит наблегнахме много на ролята на технологиите в рекламата.
► Рекламата се променя много бързо. Кои ще са отличителните й черти в бъдеще?
- Това, което се случва в САЩ в момента, е промяната във формата. Ако днес разработвате рекламен материал, трябва да имате предвид, че той трябва да стои добре на екрана на мобилен телефон, във вестник и в интернет. Това е реклама на 360 градуса, тя трябва да е приложима за всякакви медии.
► Кои са най-често срещаните грешки, когато се прави една реклама?
- Проблемът, пред който са изправени рекламните агенции, е, че един обикновен човек на ден се сблъсква с 1500 реклами. Аз бих попитал - какво си спомняте от рекламата, която сте видели вчера? Основният въпрос е как да се привлече вниманието и най-големият провал е именно в това, че твърде малко реклами успяват да се запечатат в съзнанието на хората. Агенциите са твърде предпазливи, играят на сигурно. Има една мисъл, която много харесвам по този повод -ако рекламата прилича на реклама, значи не е добра.

вторник, 11 ноември 2008 04:31:47

Медийни гиганти свиват печалбите

Пари - 28 стр.
Медийни гиганти свиват печалбите

Боряна НИКОЛАЕВА

News Corp., CBS Corp. и Sanoma magazines губят милиони долари
Световната финансова криза оказва все по-голямо влияние върху рекламния и медийния пазар. Списъкът с медийните корпорации, които започват да търпят загуби, става все по-дълъг. Последният пример за това е компанията News Corp., която отчете 30% спад в печалбата за първото тримесечие от фискалната година, която започна през юли, и съобщи, че оперативната печалба за настоящата фискална година ще се понижи заради позициите на щатския долар и забавянето на приходите от продажби, пише Yahoo finance.
Мениджъри от компанията прогнозират спад от порядъка на 13 до 16% в оперативната печалба за фискалната година. Тези очаквания се разминават значително с очакванията на анализаторите за ръст на печалбата. Изпълнителният директор на компанията Рупърт Мърдок, който контролира повече от една трета от нейните акции, казва, че прогнозата е “ясно отражение на икономическото забавяне, което смятаме, че ще продължи до края на фискалната 2009 г.” Той добавя също, че компанията в момента решително се фокусира върху съкращаване на разходите. Стъпките в тази посока включват аутсорсинг на 10 от 17-те печатници на Wall Street Journal в рамките на две години, намаляване на разходите с 3 млн. USD за всяка печатница годишно и др.
Спад
Неприятните новини идват, след като компанията съобщи, че нетната печалба за първото тримесечие, което завърши в края на септември, е намаляла до 515 млн. USD от 732 млн. USD година по-рано. Приходите са отчели ръст от 6.3% до 7.5 млрд. USD. По думите на Мърдок понижението в очакваните печалби за фискалната 2009 г. е обусловена от прогнозите за по-ниски приходи от операциите на компанията в чужбина и на забавянето на рекламния пазар. Тази несигурност е убедила Мърдок да успокои апетита си за преследване на нови сделки. Не искаме да предприемаме нищо, докато не е налице по-голяма видимост на пазара, казва Мърдок. Приходите от кинооперациите на студиа като Twentieth Century Fox са се понижили с 20% до 1.3 млрд. USD през тримесечието, а телевизионните приходи са намалели с 15% до 974 млн. USD отчасти заради продажбата на осем телевизионни канала, част от Fox. Приходите от останалите телевизионни канали са се понижили със 17%. Приходите от вестникарските и информационните услуги са се покачили с 37% до 1.7 млрд. USD след придобиването на Dow Jones&Co - собственик на Wall Street Journal.
Компанията Dow Jones, която News Corp. придоби миналия декември срещу 5 млрд. USD, е отчела 4 млн. USD оперативна загуба, но печалбата на цялата вестникарска група се е покачила с 44% до 134 млн. USD поради по-ниските разходи за амортизация. В подобна ситуация се оказва и друга голяма медийна корпорация в САЩ - CBS Corp. Състоянието на икономиката е такова, че всяка компания трябва да бъде нащрек и да управлява бизнеса си с повишено внимание, казва изпълнителният директор Самнър Редстоун. Оперативната печалба на компанията за третото тримесечие на 2008 г. е 665.2 млн. USD в сравнение със 786.9 млн. USD за същия период на миналата година. Печалбата на компанията от началото на годината до септември е 10.42 млрд. USD, което е повишение с 1% в сравнение със същия период на миналата година.
В пресата
Финландският медиен концерн Санома очаква оборотът му през 2008 г. да нарасне по-малко, отколкото миналата година. Компанията, която издава над 300 заглавия в 13 страни, изпитва трудности заради икономическата несигурност и спадащото доверие на потребителите. Това се забелязва и на рекламния пазар. През 2007 г. оборотът на Санома е нараснал с 6.7%. За цялата 2008 г. се очаква по-ниско темпо на растежа. За първите девет месеца на тази година оборотът на компанията е нараснал с 4.9% до 2.23 млрд. EUR.

вторник, 11 ноември 2008 04:33:16

Безплатното четене - радост за клошаря

Монитор - 18 стр.
Безплатното четене - радост за клошаря



Ако хубаво момиче ви предложи безплатен таблоид, ще го вземете ли? Да, момичето!
Безплатните вестници са по-скоро радост за клошарите. Още хартия в коша. Бизнесът им ще потръгне, защото в световен мащаб цената на хартията расте. От вчера безплатните газети са две, като едната малко наподобява на вестник. Още неродени, вестничетата "19 минути" и "Градски" се сборичкаха в интернет. Хората на "Градски" обвиниха колегите си, че са пророкували "банков Чернобил". От "19 минути" им отвърнаха, че са" разградска фолклорна група". И двете издателски групи обаче не обясняват, че за да оцелеят, основното, на което ще разчитат, е реклама.
Жална им майка на рекламодателите, ако се закачат на въдицата. Хем пари ще дадат, хем ще рекламират директно на" Вторични суровини". Защото читателите ще ги хвърлят директно в кошчето за боклук.
Обикновено в тези издания иноюрмацията е манипулирана, тъй като са изцяло зависими от рекламните си приходи, това ги кара да лобират за една или друга бизнес групировка.
Притеснително е например, че софийският кмет Бойко Борисов ще има своя авторска колонка в "За града" . Този 4»кт пряко препраща към задаващите се догодина избори.
Дали има място за безплатните вестници в София? Сигурно има, но не във вида на
появилите се до този момент изданийца. Които проявяват неуважение към читателската аудитория в столицата.

вторник, 11 ноември 2008 04:03:37

Кризата не подминава и рекламния пазар

Монитор - 18 стр.
Кризата не подминава и рекламния пазар



Развихрилата се световна финансова криза няма да подмине и рекламния пазар. Според анализаторите секторът ще почувства затягането през последното тримесечие на настоящата година и най-вече в началото на следващата. Особено силно свиването ще се усети в САЩ. Причина за това ще са не само по-ниските разходи, които компаниите планират да правят в тази област, но и фактът че ще липсват милиардите, които бяха налети по време на кампанията за президентските избори в Щатите. През 2008 г. са бипи похарчени рекордните 4,5 млрд. долара за политическа реклама и маркетингови услуги във връзка с надпреварата. От тях 3 млрд. долара са били само за реклама, като по-голямата част от тези средства - за телевизионна.
Според най-добрия сценарий рекламният пазар ще се възстанови към средата на следващата година, прогнозира анализаторът Кен Доктър от Outsell. При най-лошия обаче това няма да се случи до 201 Ог. Доказателство за свиването на рекламния пазар станаха резултатите, които няколко медийни гиганта отчетоха през миналата седмица, и най-вече направените от тях прогнози за следващата година.
Компанията The News Corporation, чиято собственост са Fox News Channel, филмовото студио 20th Century Fox, мрежата Fox, бизнес вестникът The Wall Street Journal и много други печатни издания в САЩ, Вепикоб-ритания и Австралия, отчете 30% спад на нетната си печалба в сравнение със същия период на миналата година. Нетният резултат на гиганта през тримесечието е бил 515 млн. долара, или 20 цента на акция. Общият оборот на корпорацията обаче е отчел плюс от 6.3% до 7.5 млрд. долара.
По мнение на председателя на борда на News Corporation - Рупърт Мърдок, всички медийни компании са подложени на сериозен тест и предстоящата година ще е наистина тежка за тях. Според него настоящият колапс ще продължи поне до 2009 г. Магнатът определи условията на пазара, като особено големи предизвикателства пред медиите и прогнозира продъпжително икономическо забавяне.
Гигантът Time Warner, чиято собственост са филмовото студио Warner Brothers, платеният канал НВО, кабелните мрежи CNN, TBS и TNT, подразделението за печатни медии Time и AOL, отчете нетна печалба от 1,1 млрд. долара през тримесечието, или почти толкова, колкото и през миналата година. Приходите на компанията са били 11,7 млрд. долара. Рекламните приходи на кабелното подразделение на Time Warner са отчели ръст от 9%. При AOL и Time обаче картината е напълно различна. В Time, в което се включват списания като Time, Fortune и Sports Illustrated, е отчетен спад от 8% до 51 млн. долара. Заради слабите резултати подразделението ще освободи 600 души, като мярката се очаква да донесе 150 млн. долара годишни спестявания.
Успешната стратегия в настоящите трудни условия на пазара трябва да се фокусира върху шепа големи марки, коментира главният изпълнителен директор на компанията Джефри Бюкс. Въпреки добрите си резултати през изтеклия период, гигантът Time Warner също се присъедини към News Corporation и понижи очакванията си за следващите месеци. Подобни мерки предприеха и CBS и Viacom, независимо от факта, че бяха на печалба през приключилия период.

вторник, 11 ноември 2008 04:04:04

РR-ът - скритият елемент в създаването на новини

Дневник - 16 стр.
РR-ът - скритият елемент в създаването на новини



Всеки ден се раждат новини. Всеки ден в медиите има информация за случващото се в различни сфери на дейност -социална, бизнес, здравна, политическа и др. Хората имат досег с медиите постоянно. Слушат или четат новините. Много от тях свързват новината с медията, която им я е съобщила, и не знаят какъв е процесът по нейното създаване. За тях остава скрита една сфера на дейност, в която са ангажирани стотици хора. Зад маската на новините остава РR специалистът.
Професията връзки с обществеността, или заимстваното й название от английски език пъблик рилейшънс, е нова и динамично развиваща се дейност в България. За нея започна да се говори сериозно в медиите едва през последното десетилетие. Все пак голяма част от обществото остава недобре информирано какво всъщност прави един РR специалист. Малко са хората, които свързват дейността на тази професия с информацията в медиите и създаването на новините, които всички те следят с любопитство. Каква точно е ролята на един РR специалист в създаването на новина? Той е
мост за информация между своя клиент и медиите
Не са много начините, по които можеш да поднесеш информация на общественото внимание, особено ако е обвързана с определена марка или корпоративно име. РR специалистът се опитва да избяга от
клеймото реклама и едновременно с това да предизвика интерес към продукта или услугата, които предлага неговият клиент. РR специалистът изготвя съобщението до медиите по стандартна структура. В първия параграф той включва цялата съществена информация, като отговаря на въпросите кой, кога, защо, къде и как. Във втория поставя важната описателна информация, детайли и ключови факти. После следват второстепенна по значение информация, специални бележки за читателите и журналистите.
Журналистите търсят истории
За да привлече тяхното внимание едно съобщение, то трябва да бъде съобразено с редица критерии. Информацията в него трябва да звучи актуално, но може и да разкрива конфликти или скандали. Трябва да обхваща теми, засягащи обществото. Новината, която изпраща РR специалистът, задължително е подкрепена от факти и цифри. Медиите се интересуват от конкретни примери. По този начин съобщението звучи достоверно и истинно. За да подсили ефекта на новината, понякога РR специалистът включва цитати на ключови фигури.
Колкото и интересно обаче да звучи едно съобщение до медиите, колкото и важна информация да съдържа то, ако не бъде изпратено навреме, губи целия си смисъл. Ето защо от изключителна важност е информацията да бъде изпратена на правилните хора в точното време. РR специалистът поддържа актуална база с контакти на журналисти, с които работи. Той знае графика на всяко печатно издание или телевизионно предаване, за да изпраща информацията навреме, така че тя да не загуби давност.
Начините на подаване информация
до медиите са няколко. Най-често използваният е прессъобщението. То представлява текст, съдържащ основната информация за новината, сбита и подредена по определена схема. Прессъобщението се разпространява до медиите в определен ден и час. Друг начин за предаване на информация до медиите е пресконференцията. При това събитие представители на институцията или компанията се срещат лично с журналисти. Пресконференция се организира само когато РR специалистът и неговият клиент желаят да съобщят нещо изключително важно, когато новината е голяма. Такива примери могат да бъдат стартът на благотворителна кампания, навлизането на нова компания на българския пазар, подписване на общественозначим договор.
Пресбрифингът е друг метод за комуникация с медиите. Той представлява неформално събиране на представители на определени медии и съответната компания или институция. По време на него се събират мнения, водят се дискусии, които да подобрят качеството на работа. Статии и РR материали се подготвят почти всеки ме-
сец от РR специалистите по конкретна тема, засягаща техен клиент. Това не са рекламни материали. Темата е съобразена със спецификата на медията и нейната аудитория. Подготвяйки РR материал за конкретно издание или предаване, РR специалистът има възможност да наблегне на основните послания по темата, засягаща неговия клиент. Това е метод, чрез който медията запознава неформално своята аудитория със съответна институция, компания или личност. Рекламните публикации в медиите се наричат адвърториалс (аdvertorials). Чрез тях конкретна компания или институция говори директно за себе си, своите услуги, продукти или сфера на дейност. Задължителен елемент при разпространението на тези материали е да са обозначени по специален начин като платени публикации. Интервюто е индиректен начин за запознаване на аудиторията на конкретна медиа с определена личност от компанията или институцията, клиент на РR специалиста. В тях журналистът задава въпроси, съобразени с актуални теми, които вълнуват читателите на медиата. Това може да бъде обществен проблем, бизнес тенденция или сферата на дейност на интервюираната страна.
Друг метод, който РR специалистите използват за комуникация с медиите, е директният мейлинг. Най-често той се използва за представяне на нов продукт, услуга или дейност. Изготвя се преспакет, който съдържа пресинформация на хартиено копие и електронен носител (CD), основни факти за клиента и нововъведението, която представя, казуси, спецификации, данни за продукта, мостра, фотографии. Не на последно място по важност поставям и координацията на РR специалиста между желанието на своя клиент, това, което медията търси, и това, което трябва да достигне до читателя. Повечето клиенти се обръщат към РR специалистите с молба за помощ в комуникациите с медиите. Предоставят определена информация за нова услуга или продукт и разчитат той да я превърне в новина. РR специалистът им изготвя подход към съответните таргет медии, съобразени с тяхната специфика. Клиентът очаква този подход да му донесе максимално покритие в медиите, така че неговата марка (име, институция, организация, компания) да останат в съзнанието на потребителите. Най-важното в дейността на РR специалиста е той да предаде чрез медиите до обществеността посланията на своя клиент. РR специалистът трябва да акцентира основните моменти от новината, така че те да се запомнят от хората. Целта на всяко послание е да спечели доверието на обществото. Всичко това е сложен работен процес, който изисква голяма концентрация и изключителни комуникационни умения, така че до „консуматорите” на новини да достигне пълноценна и интригуваща информация.

вторник, 11 ноември 2008 04:24:25

Списанието за архитектура „Абитаре“ вече е на българския пазар

Дневник - 16 стр.
Списанието за архитектура „Абитаре“ вече е на българския пазар



Авторитетното италианско списание „Абитаре“ (Abitare) дебютира на българския пазар през ноември. Издател е „Кю Ем“ (QM), което издава още списанията „Браваказа“ (Bravacasa), „Макс“ (Max), „Амика“ (Amica), „Леуропео“ (L’Europeo). Главен редактор на българското издание на „Абитаре“ е арх. Антония Манолова, а редакционен директор е Цветана Шипкова, дългогодишен главен редактор на сп. „Наш дом“. В екипа като специален кореспондент е и Оливе Боасиер, автор на книгата „Къщите на ХХ век“. Първият брой на новото издание се разпространява заедно със списание „Браваказа“ на промоционална цена от 8.50 лв. Коричната му цена ще бъде 10 лв.

вторник, 11 ноември 2008 04:25:05

„Ню момент Ню Айдиъс“ направи новата кампания на „Дневник“

Дневник - 17 стр.
„Ню момент Ню Айдиъс“ направи новата кампания на „Дневник“



„В „Дневник“ няма нищо жълто“ е слоганът на новата рекламна кампания на изданието, която цели да популяризира и специалните петъчни издания на всекидневника. Това са списанията „“Бакхус“, „Индекс имоти“, което се редува с „Индекс луксозни имоти“, „Джентълмен“ (Gentleman) и „Диджитъл уърлд“ (Digital World), на чието място от февруари 2009 г. ще излиза ново списание за деловата жена. Всеки пети петък в месеца с вестника излиза и списанието „Спунк“. Автор на кампанията, която до края на годината ще покрива преса, интернет и телевизия, е една от най-големите рекламни агенции в България „Ню момент Ню Айдиъс“ (New Moment New Ideas).

вторник, 11 ноември 2008 04:28:17

Нетът вече не е пълен само с тийнейджъри

Днес БГ - България
Нетът вече не е пълен само с тийнейджъри

От: Нели Минчева

Нетът вече не е пълен само с тийнейджъри
Проникването на интернет у нас в момента е 38%, което е доста високо ниво за региона, но има още много потенциал за растеж предвид това, че в някои западни страни равнищата са над 60-70%.
Това стана ясно от изказване на Маргарита Боева, българския представител на Nielsen Online, в рамките на приключилия през уикенда фестивал на рекламодателя AdMall.
Според представените от нея данни средната възраст на българските интернет потребители е 28 години, с което може да се сложи край на „мита, че мрежата се ползва главно от тийнейджъри“.
Обемът на интернет населението варира от 2,5 млн. до 3 млн. души в зависимост от различните оценки, като според Боева 2,5 млн. е по-коректната цифра, ако се вземе предвид, че за интернет потребител може да се смята човек, който поне веднъж месечно активно сърфира.
Над 80% от хората в тази група са на възраст между 18 и 40 години, а делът на тийнейджърите е 14 на сто. Съотношението между потребителите жени и мъже е равномерно.
10.11.2008

вторник, 11 ноември 2008 00:01:00

Консултантите се посрещат по уебсайта

Пари - 32 стр.
Консултантите се посрещат по уебсайта

Дарина ЧЕРКЕЗОВА

Технологична модернизация, селски туризъм и фотоволтаици са най-атрактивни за бенефициентите
Напишете в Google 3 ключови думи „консултантска +компания+европроекти”. Първият сайт, на който ще попаднете, е този на ECS България. Сега го разгледайте. Така направих и аз преди няколко дни. След това реших, че фирмата е надеждна и мога да отида и в офиса й. Всъщност така постъпват голяма част от хората, които търсят консултантска компания - преди да се доверят на чужди препоръки или на реклами, първо проверяват сайта на компанията. В света на бизнеса именно интернет страницата създава първите добри или лоши впечатления. Понякога тя изпреварва и посрещането по дрехите, и изпращането по ума. Това е и твърдото убеждение на екипа на консултантската компания ECS България.
Сайтът
Не се сдържам да не попитам дали случайно не мамят Google, защо именно тяхната фирма се появява първа в списъка? Една от основните причини всъщност е, че сайтът е доста посещаван, той не е просто място, от което можете да разберете кои сме ние и какви услуги предлагаме, но и да се информирате за най-важните новини в сферата на еврофинансирането, казва управителят на ECS България Стойчо Стойчев. Секцията новини е като малка специализирана информационна агенция, допълва той. По думите му една от основните цели на екипа е да предоставят актуална, полезна и достъпна информация. Компанията публикува и свои новини. Последната е, че предлага безплатно консултиране за допустимост на кандидат-бенефициента по Оперативна
програма Конкурентоспособност и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Нужно е само да попълните въпросник, който да изпратите на e-mail-а на фирмата.
Проекти
В момента най-голям интерес представляват процедурите за технологична модернизация в предприятията по ОП Конкурентоспособност, тъй като се предвиждат значително финансиране, казва Стойчев. По думите му много запитвания има и във връзка с възможностите за развитие на селски туризъм и инсталирането на фотоволтаични системи по ПРСР. Двете дейности дори може да се комбинират като два последователни етапа от един проект и ако той е добре разписан, няма да имате проблеми с управлението му, смята Стойчев.
Трудности
Един от честите проблеми, които се налага да бъдат разрешавани от страна на бенефициентите, е свързан със смяната на собствеността на имот, където има идея да се развива селски туризъм, коментират от ECS България. За консултантите пък най-трудната част в работата им се оказва получаването на информацията за дейността на клиента, когато се подготвя неговият проект. Ние предпочитаме да работим с хора, които са убедени, че трябва да кандидатстват, а не ние да ги убеждаваме в това, с хора, които ще гонят нас дали сме спазили сроковете, а не ние тях, казва Стойчев.
Конкуренция
Според управителя на ECS България конкуренцията в бранша е голяма, тъй като
всеки може да стане консултант. Няма лицензионен режим, а и никъде не се учи как се става консултант, казва Стойчев. По думите му, ако се въведе такъв режим, ще се пресеят истинските от „менте” консултантите, но в същото време може да се появи опасност за нови корупционни практики при определянето на това кой отговаря и кой не на критериите, за да получи лиценз. От друга страна, въвеждането на още един режим едва ли е добър подход, при положение че държавата се опитва да намали броя им и да улесни работата на бизнеса, допълва той.
Всъщност само ПРСР включва ползването на консултантски услуги като допустим разход, т.е. органите са преценили, че не трябва да има лицензионен режим за нещо, което априори се отрича, смята Стойчев.
В момента големите консултантски компании подготвят европроекти като спомагателна дейност, сравнително малко са тясно специализираните фирми, коментира управителят на ECS България.
***
Цени
► 3-5 хил. лв. е таксата за подготовка на проект от ECS България. Тя се заплаща на две вноски - при възлагане на дейността и при подаването на проекта
► 4-7% от стойността на одобрения проект е комисионата, която се заплаща на консултанта впоследствие
***
Визитка
► консултантска компания ECS България е създадена ;през февруари 2008 г.
► Тя е специализирана в предоставяне на услуги, свързани с подготовката и управлението на проекти по европрограмите, финансирани от структурните и кохезионния фонд.
► компанията си партнира с консултантски фирми и експертни мрежи от Германия, Франция, Великобритания, Холандия, Канада, САЩ и Унгария.
► Във фирмата работят специалисти с опит в сферата на европейското и международното финансиране.
► Стойчо Стойчев е управител на ECS България.
► Той е завършил политология в Централноевропейския университет в Будапеща.
► В момента е и докторант в катедра европеистика в Софийския университет.
***
Стажантска програма
► консултантска компания ECS България има платена стажантска програма, която е предназначена за студенти в трети курс или в магистърска програма. кандидатите трябва
да имат интерес към разработването и управлението на проекти финансирани от фондовете на европейския съюз. Стажантът ще участва пряко в разработването на конкретен проект, което ще допринесе за развитието на неговите знания и умения в реална и професионална среда, казват от компанията. Всеки стажант има конкретни отговорности и наставник, който го подпомага при изпълнението на поставените задачи. Продължителността на стажа е между 3 и 6 месеца при непълен работен ден с плаващ график, съобразен с учебната натовареност на стажанта.
****
► Стойчо Стойчев, управител на ECS България:
Ние предпочитаме да работим с хора, които са убедени, че трябва да кандидатстват, а не ние да ги убеждаваме в това, с хора, които ще гонят нас дали сме спазили сроковете, а не ние тях

понеделник, 10 ноември 2008 04:42:17

Саманта Дидженаро, директор на "Дидженаро Комюникейшънс", Ню Йорк:

Класа - 11 стр.
Саманта Дидженаро, директор на "Дидженаро Комюникейшънс", Ню Йорк:

Соня СТАМБОЛИЙСКА

Соня СТАМБОЛИЙСКА
Влоговете и социалните медии са новата вълна в комуникациите
Собственик е на PR агенцията "Дидженаро комюникейшънс", Ню Йорк. За 17-годишната си практика 6 комуникациите е създала комуникационния и PR тим на рекламните агенции JWT и DMB&B. Помага като независим PR към Saatchi&Saatchi, обслужвайки личната комуникация на Боб Ишъруд. Сред големите й клиенти е й Zenith Optimedia. Дидженаро беше лектор на фестивала на рекламодателя Ad Mall.
***
Кои са най-новите тенденции в комуникациите, г-жо Дидженаро?
Благовете и социалните медии. В днешно време потребителят е онлайн. Той иска да публикува свои материали в мрежата, да сподели мнението си, да сложи видеото си в You tube или да има страница в социалните мрежи Facebook или Му Space. Съобразителните маркетингови специалисти трябва да намерят начин как да се възползват от силата на тази нова тенденция, за да достигнат до все по-нарастващата аудитория в онлайн пространството. PR-ume още спорят как се измерва колко успешна е една марка. Каква е вашата позиция?
Това е един от най-старите въпроси, свързани с PR-a. Смятам за мярка начинът, по който са написани нашите истории в медиите. Например, ако искаме да публикуваме подложка на 4 страници в "Уол Стрийт Джърнъл", ще ни струва около 100 хил. долара. Но за една PR история, написана от журналистите позитивно, не плащаме нищо. Медиите се явяват като трета страна. Тя е обективна и ако напишат или кажат за някого нещо позитивно, то е защото са убедени в него, ние не можем да им платим за това. За измерването на резултата много важен е и тиражът на изданието. В интернет епохата посланието ще достигне до много повече потребители, защото може да бъде обсъждано в блоговете, да бъде публикувано от други новинарски медии и др. За разлика от PR-a, рекламата няма чак толкова голямо влияние върху потребителите.
В днешни дни има толкова начини за хората да намират информация и да платиш да поместят рекламата ти на някои от тях, не е достатъчно. Освен това потребителите се съпротивляват да им се казва какво да правят. Те искат да комуникират, да търсят сами информация в мрежата. Тук е влиянието на PR комуникацията. Потребителят е много по-склонен да вярва, когато в медиите се говори за даден продукт или компания, отколкото ако тя самата говори за себе си в рекламите. Занимавате се с бизнес-то-бизнес PR Каква е спецификата на този тип комуникации?
При бизнеса, ориентиран към потребителите, маркетинговите специалисти се стремят да достигнат крайния потребител. Този вид комуникации е фокусиран върху продукта. При бизнес-то-бизнес PR-a взимаме директора на една компания и го популяризираме пред бизнес пресата. Идеята е да създадем лице на компанията, а не на отделен продукт. Целта ни е да покажем публично коя е най-важната ценност, която дадена фирма изповядва. Коя е най-трудната част от връзките с обществеността?
Това е нещо много субективно. Според мен най-трудното нещо, от една страна, е да спечелиш уважението на компанията, която обслужваш, а от друга - на медиите, с които работиш. Смятам, че нашата компания е успяла да го постигне. А начинът, по който го правим, е да не оказваме постоянен натиск върху медиите и да се опитаме да изградим връзка с тях. В България PR специалистите се възприемат като хора, които целят да манипулират истината. Смятате ли, че това е правилно? Интересно е да чуя такова разбиране за професията. Според мен у вас то е културно обособено. В САЩ също има PR специалисти, които искат да манипулират истината или да изкарат наяве само.позитивното, но възприятието към PR специалистите е напълно различно. Моят стил на работа не е да манипулирам. Макар че предметът на PR-а е да оказва влияние върху хората, това не означава непременно да се скриват фактите. Добрият комуникатор винаги намира начин как най-обективно да представи информацията пред журналистите, за да им помогне да напишат история, базирана на факти. Преди няколко седмици се сблъсках с кризисна ситуация - срещу един от клиентите ми беше заведено голямо съдебно дело за дискриминация. Това, което направих, беше да вдигна телефона и да се обадя на най-доверените ни репортери от "Уол стрийт
джърнал", "Юесей тъдей" и другите големи издания, с които си партнираме и да им обясня как стоят нещата наистина. Как трябва да реагира един комуникатор по време на криза?
Интересното при кризисните ситуации и това, заради което обичам да управлявам кризи, е, че всяка от тях е различна. Те се проявяват в различни обстоятелства и не може да се каже, че има най-правилни тактики за управление на кризи. Когато има такава ситуация, най-важното е да комуникираш с журналистите, а не да ги оставиш да се чудят какво става. Един от моите клиенти беше обвинен в създаването на подвеждаща реклама, само за да спечели награда на рекламен фестивал. Това беше голяма криза, защото маркетинговите специалисти на компанията не бяха наясно с рекламата. Проблемът идваше от по-ниско стоящи криейтив директори, които са действали на своя глава, за да получат признание. Рекламата спечели отличието, но след това беше върната на организаторите. Извинихме се на клиентите, които я бяха поръчали и им обяснихме, каква е ситуацията. Най-важното нещо, което направихме, е, че постоянно поддържахме контакт с пресата. Според български експерти парите от рекламата ще се насочат в сектора на връзките с обществеността. Смятате ли, че той ще я измести като комуникационна стратегия? Не смятам, че рекламата някога ще изчезне напълно. Двете сфери трябва непрекъснато да се комбинират, за да се изгради добра марка. В тежкото икономическо време в момента съобразителните маркетингови специалисти наистина биха насочили повече пари в PR-a, отколкото в рекламата. В САЩ, за да ползваш услугите на рекламна или PR агенция, трябва да платиш 1000 долара. Това са всички разходи за клиента. Ако иска да пусне една реклама, то тогава се нуждае допълнително от пари за продукция и от медия бюджет. Разходите са доста повече за нещо, което би могло да има същата стойност или дори по-малка от тази на PR-a. Повечето компании в САЩ ще намалят бюджетите си за реклама през следващата година заради икономическата криза. Има ли начин ситуацията да бъде преодоляна? Еюбалните пазари се сриват и да го предотвратим. Можем само като специалисти да предлагаме начини на клиентите да влагат парите си разумно. С икономическата криза в САЩ много хора ще загубят работата си и потребителите ще станат много чувствителни към това какво купуват. Сега е по-важно от всякога рекламните и PR агенции да комуникират с потребителите, да им показват кое е важното и да достигат до техните нужди.

понеделник, 10 ноември 2008 03:20:39

70% от младите ползват компютър

Класа - 4 стр.
70% от младите ползват компютър



70% от младите хора работят на компютри и почти 70% от младите на възраст от 18 до 35 години влизат в интернет. Данните са от проучване за българската младеж на директора на агенция "Медиана" Кольо Колев. Според него 31 % от младите хора знаят някакъв чужд западен език. България е страната с една от най-ниските младежки безработици. Ако махнем ромския фактор, България ще бъде и на първо място по липса на безработица, каза още Колев. За три години младите хора, които ходят на море, са се увеличили два пъти, а емиграцията е паднала два пъти и вече се наблюдава тенденцията на завръщане на емигрирали младежи.

понеделник, 10 ноември 2008 02:44:12

неделя, 9 ноември 2008 г.

За половите стереотипи в рекламата и по принцип

сп. Мениджър - 114 стр.
За половите стереотипи в рекламата и по принцип



Жените и мъжете в обществото трябва да бъдат равни, това е категорично. Равни, а не еднакви
Половите стереотипи и произтичащото от това различно отношение към мъже и жени съществуват. Точка. И ще съществуват, докато има два пола, сексуално привличане между представителите им и първични и вторични полови белези.
Кой знае защо обаче от време на време,
подобно на въшки в училище, фундаменталният въпрос за половото стереотипизиране и неговите проекции в публичното пространство предизвикват тягостен и все по-разпространяващ се сърбеж. Следва дълъг процес на чесане на езици, бавно преминаващ в почесвания по главата тип "ами сега", докато една част от полово стереотипизираните спокойно и почти ритуално чешат един свой дублиран орган от групата на първичните полови белези. Европейският парламент прие доклада на шведската нова суфражетка Ева-Брит Свенсон "относно влиянието на маркетинга и рекламите върху равенството между жените и мъжете". И като настъпи един сърбеж... Сам по себе си докладът звучи почти страхотно. Но ще остане на нивото на чесане на езици и на други органи, тъй като:
- не казва и не предлага почти нищо конкретно;
- не съществуват обществени предпоставки предписанията в него
да се сбъднат. Само дето продължителното чесане рискува да предизвика досадна екзема (или по-скоро невродермит), която единствено дразни, но пък заради това се налага постоянно да се третира с унгвенти. Сърбежът бързо зарази
и родната плът - в медиите се появиха припрени твърдения за край на "сезона на дините", на "това чукане чаках" и на други подобни рекламни изяви, предизвикващи нееднозначни вълнения. И за края на обилието от красива женска плът по телевизиите и билбордовете. И за това, че красивите кандидатки за конкурса "Мис Скандинавия" от рекламата на "М-тел", наобиколили китен нашенски късметлия, ще се приберат обратно в автобуса си. Да, точно тези кандидатки, които, макар и произхождащи от земята на госпожа Свенсон, очевидно драстично се различават от нея по светоглед и поведение. Защото рекламата с тях, въпреки че изобразява една влажна, но неосъществима мъжка фантазия, е много по-здраво стъпила на земята и има много по-силна връзка с действителността, отколкото твърденията в доклада на една евродепутатка, която преди 40 години вероятно е можело да стане Мис Скандинавия. Както и да е, нека говорим по същество. В доклада, а и сред някои обществени групи битуват ясни и адекватни представи за отношението между половете в рекламите, които обаче много често са примесени с тежки схоластични, вятърничави, недомислени, хиперболизирани и чисто комплексарски схващания. Жените и мъжете в обществото трябва да бъдат равни, това е категорично. Равни, а не еднакви. Равенство, а не еднаквост -тоест представителите на двата пола трябва да бъдат равни със своите различия. За съжаление ми се струва, че много от усилията в тази насока целят именно постигането на равноправие чрез уеднаквяване. Но това няма как да стане, защото е въпрос на биология, а не на феминизъм или на доклади за влиянието на рекламата. Жените са красиви, а мъжете - силни. Жените излъчват грация и нежност, мъжете - смелост. Жените притежават органи, които могат да бъдат оприличени на дини, мъжете са дарени с нещо, което може да бъде метафоризирано като вдигащ се самолет. Стереотипи са, но работят -помагат ни да живеем по-спокойно и да се чувстваме по-добре с партньора, когото сме избрали. А половото стереотипизиране в рекламите и като цяло в корпоративните комуникации е толкова, колкото е в обществото. Даже малко по-малко, за да не бъдат дразнени излишно някои социални групи - повечето рекламодатели определено се съобразяват с това. При това рекламата рядко смее да показва хората от двата пола в неприсъщи за тях социални роли, още по-малко такива, които са деградивни и унизителни, защото това би било пагубно за нейната ефективност. Тя изобразява съседки домакини, които пият кафе с ролки на главата, защото хора, водещи такъв начин на живот, съществуват. Тя кинематографира редица мъжки сексуални фантазии, защото такива фантазии има и, съгласете се, по улиците и в нощните клубове има много жени, които съзнателно полагат усилия да покажат, че са готови да ги реализират. Тя показва щастливи семейства по шаблона съпруг-съпруга-син-дъщеря, защото такива семейства съществуват и много хора биха искали да живеят така. Тя показва зли тъщи, защото наистина много хора не понасят тъщите си. И така нататък. Стереотипи, но работят, помагат ни да се ориентираме по-лесно в сложните социални взаимоотношения. Ако маркетингът създаваше, а не отразяваше тези отношения, щеше да е много по-трудно, дори почти невъзможно, да "пробие" в съзнанието на потребителите. Те щяха да реагират така: "А, тука ми показват мъж, който кърми? Това не е за мен, аз не съм такъв". На маркетингов език - съответства или не на профила на таргета. Поради това генералният проблем на цялата тази концепция е, че в рекламата показваните роли на мъжа и жената са повече вследствие на някои обществени процеси, а не толкова причина за тях. Затова настойчиво моля Свенсон и всички останали от същата пещера да излязат и емпирично да докажат твърденията си, че "половото стереотипизиране в рекламите ограничава личността да играе предопределени роли и изключва хората, които не се вместват в нормата", "рекламите и маркетингът по-скоро създават, отколкото отразяват културата", "рекламите са силен инструмент за оспорване и оборване на стереотипи" и още няколко от тази стена. Защото в най-добрия случай това са субективни, умозрителни и непроверени със средствата на социалните науки позиции. А в най-лошия - бръщолевене. Талаш. Грешка 404. Маразъм. Димка, фойерверк. Безалкохолна бира и детско шампанско. Всъщност, ако подхванем документа логически, положението като че ли не е чак толкова страшно. Гореспоменатите салюти се намират в преамбюла (май така се нарича?) на доклада и се предхождат от "като се има предвид, че...". При това положение аз съм ведър и спокоен - когато някой има предвид например, че половото стереотипизиране в рекламите има пагубно влияние върху самочувствието на жените, а това не отговаря на истината, всички последващи позиции и изводи, базирани на това, автоматично стават неверни. Ето например - като имам предвид, че жените си падат по екстравагантни мъже, аз ще се разходя с жезъл в ръка по "Графа" с цел да си хвана гадже. Като имам предвид, че блоговете не са определящи за общественото мнение, аз няма да обръщам внимание какво пише в тях за клиента/работодателя ми. И така нататък. Схващате ли колко е опасно?
А сега - за красивите жени в рекламите. Да, мъжете ги харесват. Но не виждам кой знае колко основателна причина те да фрустрират драстично останалите жени. В качеството им на "идеално дисциплиниращо средство" образът им би могъл да предизвиква неудовлетвореност или понижено самочувствие. Но красиви жени (понякога доста по-красиви от тези в рекламите) ходят по улиците, клубовете и ресторантите, какво, да им го забраним ли? Или всички дружно да погрознеем? Или проблемът е само когато ги показват в реклами? Ако е така, на какво основание? И защо се приема, че те задължително предизвикват ненавист на полова основа? Не съм абсолютно убеден, че базисната причина за неудовлетвореността на дадена жена от себе си се дължи на чуждите идеални пропорции, показвани по телевизията, или поне това със сигурност не е доказано емпирично. А и не е задължително оказваното влияние да е точно такова. Аз например бях доста грозен абитуриент, но не изпадам в депресия, когато всяка година виждам красиви такива. Даже им се радвам. И още една, малко по-радикална позиция: в определен смисъл насаждането на един такъв полов стереотип би било добре за самите жени. За да бъдат харесвани и щастливи, те ще положат усилия евентуално да отслабнат, да се погрижат за себе си, което в крайна сметка ще окаже благотворно влияние върху тяхното физическо и психическо здраве. Което ще означава, че стереотипът работи в позитивна посока. Все пак ентусиазмът на госпожа Свенсон и на хората, които се занимават с тези проблеми, не е напразен. Една от най-ценните идеи е предложението да се присъждат специални награди за реклами, допринасящи за утвърждаването на равноправието между двата пола. Това е добро попадение и е напълно в съответствие с логиката на съвременните саморегулационни механизми в областта на пиар и рекламата, която предписва превантивни, а не реактивни дейности. Иначе казано, публично поощряване на добрите практики, а не санкциониране на лошите. По този начин самите регулационни и саморегулационни органи участват в създаването или мултиплицирането на градивни както за бранша, така и за обществото като цяло дейности и елементи. Все пак, преди да предприемаме маневра или промяна, нека пуснем мигач. И както се казваше в една реклама - ти, Свенсон, мигача остави на нас, рекламистите. Нека първо да установим кое е адекватно, смислено, реалистично и възможно. Защото в противен случай се получава така, че половото стереотипизиране в рекламите само по себе си се превръща в стереотип. Натрапчив. Срещу който, по логиката на борците срещу тези явления, също трябва да се води борба.
неделя, 9 ноември 2008 03:12:44