събота, 15 ноември 2008 г.

Microsoft се готви за следващото десетилетие

Капитал - 48 стр.
Microsoft се готви за следващото десетилетие

Калина КАЛЧЕВА

Новата операционна система Windows 7 вероятно ще бъде това, което потребителите искат
Добрите имена на продукти често успяват да синтезират в себе си най-важните характеристики на това, което компаниите се опитват да ни продават. Подобен е случаят с двете най-нови софтуерни предложения на Microsoft -Windows Azure и Windows 7. "Cloud computing"* платформата Azure e кръстена на онзи нюанс на синьото, който свързваме с безоблачно небе и синева, а самият продукт наистина има всички шансове да бъде успешен. Windows 7 пък е първата операционна система на Мicrosoft с толкова скромно име, което обаче напълно кореспондира със стремежа към опростяване след не особено радушния прием на предшественика Windows Vista.
Почти Midori
"Днес е повратна точка за Microsoft... Представяме технологии, променящи правилата на играта, които ще дадат нови възможности на уебразработчиците и на тези, които създават бизнес софтуер." С тези думи на Рей Ози, главен софтуерен архитект на Microsoft, официално представи Microsoft Windows Azure на конференцията Microsoft Professional Developers Forum. Софтуерът може да се разглежда, от една страна, като платформа за разработване на уеб базирани приложения, а от друга - като cloud computing операционна система. Повече от 6000 програмисти от цял свят имаха възможност да се запознаят с оръдията на труда за новата система, която ще поддържа доста разнообразни езици за уеб програмиране (Eclipse, Ruby, PHP и Python). В началото за по-бързо навлизане на Azure разработчиците ще могат да създават и уебприложения чрез .NET Framework.
Дебютът на Azure е тактически много важен за Microsoft. През последните няколко години коренно се промениха значението на интернет и приложенията, разработени за него. Това обаче не означава, че една програма, написана за десктоп офлайн операционна система, ще върви безпроблемно и като уебапликация. Този факт затруднява разработчиците. Затова големите технологични компании (Amazon, Google, а сега и Microsoft) налагат алтернативни среди за лесно изграждане и складиране на приложения. По-рано тази година Amazon представи платформата Elastic Compute Cloud (EC2), а Google, лидерът при онлайн търсенето и един от големите иноватори в Web 2.0 (или 3.0), предостави на разработчиците AppEngine. Предимство на Windows Azure обаче е, че продуктът на Micorosft е обратно съвместим с други вече наложени среди за софтуерно производство. Следователно предпоставките за силен старт са налице.
Що се отнася до втория аспект на "лазурно синия" продукт - следващата операционна система за крайни потребители, Microsoft официално не скъсва пъпната връв с десктоп базирания софтуер. Потребителите ще използват новите приложения по хибриден начин - с повече функционалности в онлайн версиите на софтуерните решения, но с базови характеристики офлайн - по начин, подобен на съществуващата Windows Live Photo Gallery и другите Live услуги. Azure може да се приеме за далечен предшественик на Midori - изцяло онлайн базирана операционна система, за която обаче се носят само слухове и която вероятно ще се появи някъде в средата на следващото десетилетие.
Далеч по-близката перспектива е премиерата на операционната система Windows 7.
Vista е мъртъв, да живее Windows 7
"Истинското усилие е да се преодолее репутацията на Vista", коментира Майкъл Силвър, анализатор от Gartner, пред Associated Press по повод дебюта на Windows 7. Ако новата версия на най-популярната операционна система в света трябва да се обобщи с една дума - то това наистина би била простота (за разлика от Vista). Windows 7 не нанася големи промени по ядрото на платформата. Поправени са част от големите недостатъци на предшественика Vista и като цяло се търси по-лесно използване на продукта. Bремето за зареждане на софтуера е значително намалено, а самата операционна система е много по-лека като изисквания към хардуерните параметри. От таскбара са изчистени излишните бутони, намалени са и изскачащите напомняния за ъпгрейди в системата. Лесната навигация се допълва и от jumplists менюта, които ви показват най-използваните или последно отваряните програми. Windows 7 поддържа управление чрез докосване на екран, разчитане на пръстови отпечатъци, GPS, сензори за светлина.
Windows 7 ще се появи на пазара в началото на 2010 г., а бета-версия се очаква в началото на 2009 г. Завръщане към идеята на XP и сбогом на Vista? Може би. Ако това е така, най-вероятно 7-ицата (но не по Бонд) ще бъде успешна.
*Cloud computing е концепция за използване на онлайн-базиран софтуер под формата на услуга, като достъпът до отдалечения хардуер се осъществява чрез високоскоростен интернет.
в. Капитал – стр. 48
събота, 15 ноември 2008 00:01:00

Няма коментари: