събота, 21 юни 2008 г.

Днес е най-щастливият ден в годината


дата : 20 юни 2008 г. 14:05 ч.
Хората трябва да говорят за онова, което ги прави щастливи. Снимка: sxc.hu
Хората трябва да говорят за онова, което ги прави щастливи. Снимка: sxc.hu






20 юни е най-щастливият ден в годината, според математическа формула, изведена от британски учен, съобщи в. "Дейли телеграф".

Очевидно чувството на оптимизъм, дължащо се на комбинация от приятни вечери, очаквани празници и спомените от летата в детството, достига своя пик на 20 юни.

Това е свързано със следната формула - O + (N хS) + Cpm/T + He. O означава да бъдеш и да извършваш някаква дейност на открито, N е връзката с природата, която сега е в пълния си разцвет, S е за социализация със съседи и приятели, Cpm означава позитивни спомени от детството, T е за температурата, която сега обикновено достига високи стойности, а He е за очакваните празници.

Формулата не взима под внимание мрачните предсказания за британската икономика, неучастието на Англия на Европейското първенство по футбол през 2008 г. и по-влажното от нормалното начало на лятото.

Тя е изведена от психолога от Кардифския университет Клиф Арнал, който заяви, че основната цел е хората да говорят за онова, което ги прави щастливи.

Арнал е изчислил и най-потискащия ден в годината, който обикновено е в края на януари, като изчисленията му са базирани върху зимното време, натрупаните дългове след Коледа, изминалите дни след Коледа, нивото на мотивация. БТА

b2b списанията очакват своя звезден миг

Капитал - 44 стр.
b2b списанията очакват своя звезден миг



Според специалистите изданията в бизнес сегмента тепърва ще бележат ръст
Как ви се струва списание - "Дървосекач", "Полицейски дилеми", "Рицарски новини" (за производителите на стомана), "Кравешки каталог". Това са само малка част от специализираните b2b (business to business) издания, излизащи на полския пазар.
С показването на кориците им започна презентацията на един от гостите в семинара "Силата на bussiness-to bussiness комуникацията. Нова ефективност за рекламните послания" - изпълнителния директор на CR Media Consulting Рафал Орач. Събитието бе организирано от "Икономедиа" - издател (освен на "Капитал" и "Дневник") на b2b списания като "Регал", MD, Horemag, "Строителство Градът" (съвместно с АСИ ООД) и вестника и списанията за високи технологии PCWorld, Network World, Digital World, CIO (съвместно с ICT Media) и др.
От бизнеса за бизнеса
На професионален език списанията за свободното време са b2c (business to consumer), или така наречените потребителски издания. Те се списват за крайния потребител, за хората и за тяхното всекидневие, не за професията или бизнес им. Виждаме ги всеки ден по-сергиите.
Ако обаче сте изпълнителен, търговски или маркетинг директор на фирма с фокус в бързооборотните стоки, най-вероятно сте абониран за The Grosser или Retail Week или пък за българското списание "Регал". Ако се занимавате с реклама, вероятно четете Advertising Age. Ако сте банкер, получавате The Banker. И четете още много специализирани издания, посещавате уебсайтовете им и получавате техните нюзлетъри.
Този сегмент се нарича b2b (business to business). Това са вестници или списания, които се издават, за да подпомагат конкретни бизнес и професионални сфери в тяхната дейност. Често текстовете в този тип издания са писани от специалисти в дадена област за колегите им от сектора. По публикациите в b2b изданията може да се съди за степента на развитие на даден сектор от икономиката и бизнеса. Примери за b2b издания в България са списания като HoReMag (за професионалистите в туризма), "Регал" (специализирано издание за бизнеса с бързооборотни стоки), МD (за медицина) - издания от групата на "Икономедиа". На пазара "Икономедиа" има най-много b2b издания. Други примери за b2b списания са "Български счетоводител", "Автобуси", архитектурното "Детайли" на издателска групата QM (издават още Amica, Max, Bravacasa). В сравнение с останалите европейски държави в България сегментът на b2b изданията предстои още да се развива. В България издателите все още смятат, че изданията им са и за професионалисти, и за потребители. В крайна сметка при това положение важен е преобладаващият профил.
Според директора "Списания" в "Икономедиа" Веселка Данчева "основната причината хората от бизнеса да четат и да се абонират за професионални издания е, че те им помагат в работата, правят ги по-бързи и по-добри". Безспорно специализираните медии дават информацията, от която бизнесът има нужда. "По принцип основната функция на медиата е да предоставя актуална информация. Само бизнес медиите обаче могат да правят най-ценното. Да тълкуват информацията и на тази база да дават прогнози за развитието на даден бизнес", обяснява силата на b2b медиите изпълнителният директор на Академията за списания към Съюза на немските издатели на списания Кай Хелфритц, който също бе гост на семинара.
Основната мисия на b2b медиите е да помагат на хората от бизнеса в тяхното развитие, като задоволяват нуждата им от качествена, специализирана информация. През последните години те все по-успешно се справят със задачата си благодарение на бурното им развитие като мултимедийни платформи, които комбинират принт, онлайн и специализирани събития.
Проучванията на медийния пазар по света показват изненадващи и не задължително очаквани тенденции относно позицията и използването на b2b медиите: 90% от мениджърите в Германия, 81% в Америка и 80% в България използват b2b медиите като основен източник на информация в работата си. Това показват данните от изследвания на "Икономедиа" сред аудиторията на MD, Horemag и "Регал" и на CR Media Consulting.
Ефективни рекламни послания
"Рекламата в b2b изданията е точно в целта - ограничената аудитория не трябва да бъде спирачка за използването им, напротив - ние достигаме до определен брой хора, които се интересуват от развитието на конкретния бизнес и затова търсят информация в конкретното бизнес издание, т.е. рекламата ще бъде възприета много по-лесно, тя е в точната бизнес среда и ще доведе до по-бързи резултати", обяснява Десислава Стоянова, медиа директор на ZenithOptimedia - България, част от Publicis Marc Group и един от модераторите в семинара. Като съществен плюс на b2b изданията експертите посочват лоялността на аудиторията. "Този тип издания се купуват основно на абонамент (в офисите), четат се от повече хора, които се връщат към написаното по няколко пъти, което генерира по-висок контакт", категорична е Стоянова.
Според изпълнителния директор на CR Media Consulting Рафал Орач предимствата и ролята на рекламното послание в b2b медиите е стойността на информацията в тях. Според Орач "b2b пресата е най-добрият пример за това как адекватността на информацията може да има влияние върху възприемането на рекламното послание". Експертът обясни, че въпреки това "никой не използва рекламния си бюджет само за b2b медиите, защото таргетираната реклама в Полша е по-скъпа от тази в традиционните медии, които имат за цел да стигнат до максимален брой хора". b2b е единственият сегмент на издателския пазар, в който изданията се купуват заради рекламите поради техния високоинформативен характер. Рекламодателите получават възможността да достигат до ангажирания, рационално взимащ решения читател, който третира рекламните и промоционалните послания като практически полезна информация.
През последните четири години медийният пазар се видоизменя след утвърждаването на интернет. Това води и до промяна на каналите за информация, които мениджърите могат да използват при вземане на решения, за намиране на нови бизнес възможности и партньори. "Работещата комбинация при b2b медиите е създаването на печатна медиа - вестник или списание, интернет присъствие и организиране на специални събития - конференции и специализирани изложения", обясни Орач. В българския контекст силен пример е седмичникът "Строителство Градът" - за строителство, архитектура и инвестиции, двете списания към издателството "Индекс луксозни имоти" и "Луксозни имоти", сайтът www.stroitelstvo.info и специалните събития "Сграда на годината", Изложението за недвижими имоти в България и на Балканите BalPEx и конференцията за пазара на недвижими имоти на Балканите - BalREc.
Въпреки добрите примери в сектора по мнението на рекламните специалисти в България все още много малко се знае за b2b изданията и техният брой е ограничен, "но тенденцията е друга - в световен мащаб се увеличава броят на специализираните издания към тези от общ интерес, а в някои от по-големите пазари броят на b2b изданията е до два пъти по-голям от броя на изданията от общ интерес. Въпрос на време е рекламодателите да оценят силата на този канал и да започнат да отделят бюджети", коментира Десислава Стоянова.
събота, 21 юни 2008 06:08:21

Позеленяването на PR

Капитал - 46 стр.
Позеленяването на PR



Съвременният PR търси посоката си в смаляващия се свят
"Ние ставаме все по достъпни един за друг" - с тези думи Робърт Груп, президент на Международната асоциация на PR специалистите (IPRA) откри четвъртата годишна среща на PR-ите, която събра 140 професионалисти от 35 страни.
Наред с бума на социалните мрежи като най-нов и ефективен метод на комуникация между хората една от най-дискутираните световни тенденции тази година беше
Екологичното поведение
В интерактивна сесия почти 66% от присъстващите в залата отговориха, че въздействието на една компания върху околната среда е толкова важно за нейната репутация, колкото и качеството на стоките и услугите й. Все повече компании по света насочват своите програми за корпоративна социална отговорност именно към опазването на околната среда и природата. "Отидоха си дните, в които ако нещо се появи в Sidney Sun то ще е само за Австралия. Днес то може да даде тон за първа страница на The New York Times и да стигне до целия свят", казва Пол Чарлс, директор комуникации на авиокомпанията Virgin Atlantic. Оттам инвестират в биогоривата и непрестанното подобряване на ефикасността на двигателите, работят активно със зелени активисти и обучават клиентите да бъдат екологично отговорни към себе си и към света в ролята им на потребители. Екологичното поведение първо обаче трябва да бъде факт и чак след това комуникация, смята Кристофър Бургардт от компанията за производство на бира InBev, инвестирала в собствена електро- и воднорециклираща централа, еквивалентни на град със 750 000 души население. Екологичната репутация днес е неразривна част от корпоративната и става все по-важна, смята той.
Днес географията и културата се превръщат от бариери в предизвикателства за PR. От тази професия се очаква все повече динамика, познания от различни области, стратегическо мислене и бизнес умения. Това води след себе си и друга световна тенденция - тази на
Войната за таланти в PR
Според Дон Стакс, професор в Школата по комуникации към Университета в Маями, трите най-важни характеристики на утрешния PR е да бъде стратегически мениджър на комуникациите, да умее да демонстрира ефективност и възвращаемост на инвестициите и да притежава възможността за критично разбиране, анализиране и предвиждане на въздействието от PR върху клиента, марката и доверието в индустрията като цяло. Според него в Европа учат младите PR практици как да мислят в най-широк план, докато в Щатите и в Австралия се преподава тесен начин на мислене и тактики. Участниците в конференцията - повечето собственици и директори на агенции или висши служители по комуникации, бяха единодушни, че университетите не дават на бизнеса добре практически подготвени кадри. В своята презентация Стефан Уелч, шеф на комуникациите в Hay Group, оприличи търсенето на таланти в PR с търсенето на шампиони във футбола. Според изнесените от него резултати, най-успешните световни PR компании плащат с 5% по-ниско възнаграждение на служителите си от останалите заради престижа, възможностите за развитие и работа за големи клиенти, които предлагат. Уелч обобщи, че най-добрите PR мениджъри изграждат професионалисти вътре в структурата, не разчитат на външни консултанти и на ловци на глави, задължително обвързват заплатата с резултатите от работата и комуникират редовно с екипите си.
Директорът на корпоративните комуникации на Hill&Knowlton Канада и гуру в онлайн PR Бойд Нийл говори за нарастващата роля на
Групите за натиск и неправителствените организации върху управлението на репутацията. "Гражданите стават все по-загрижени и сърдити. Защо? 41 от най-големите икономики в света са като държави. Exxon е по-голяма от Полша и от Австрия. WalMart е по-голяма от Дания. Компаниите губят доверие и възможностите на групи хора да влияят върху социалната промяна нараснаха, след като те се мобилизираха и започнаха да комуникират по-ефективно", казва Нийл. Интересна тенденция показва и барометърът на доверието, който се прави от световната PR агенция Edelman - според него доверието в организациите вече се е трансформирало в доверие в личности.
Глобализацията на PR професията беше обобщена най-добре с думите на Лушън Хъдсън, директор на комуникациите във външното министерство на Великобритания: днес думите "това се случва някъде там, далече от мен" са невалидни. В съвременния свят всичко се случва някъде тук и ние участваме в него.
Повече за конференцията на iprasummit.org
* Авторът е председател на IPRA България и член на журито на Световните златни награди за PR на IPRA
събота, 21 юни 2008 06:09:31

Странни партньорства

Банкер - 38 стр.
Странни партньорства



Природо защитници и фирми минават от конфронтация към сътрудничество
Вицепрезидентът по инвестициите в „Лимитид брандс" (Limited Brands) Том Каценмейър се срещна неотдавна с представители на правителството на западната канадска провинция Алберта. „Лимитид брандс" е американска компания за облекла с продажби за 10.1 млрд. щ. долара през 2007-а, като най-известно е поделението й за бельо „Викториас сикрит" (Victoria's Secret). Темата на разговора между Каценмейър и представителите от Алберта е на пръв поглед необичайна - застрашеният хабитат на канадския елен. „Лимитид брандс" е една от няколкото фирми, които дават ново измерение на идеята за корпоративната отговорност. Днес тя инвестира пари в каузи, които преди бяха защитавани единствено от еколозите активисти. „Лимитид брандс" бе обект на критики през 2004-а от природозащитната организация „Форист Етикс" (ForestEthics), която я призова да отпечатва каталозите си - 400 млн. броя годишно, върху рециклирана хартия. Имаше и демонстрации конкретно срещу „Викториас сикрит" и постери, показващи облечени в бельо модели с електрически триони за рязане на дърва. Хотелският оператор „Мариот интернешънъл" (Marriott International) пък се обедини с природозащитниците от международната организация „Консървейшън интернешънъл" (Conservation International) и с бразилския щат Амазонас, за да опази голяма територия с тропическа гора по поречието на река Амазонка. А няколко големи фирми, включително и „Дженеръл мотърс" (General Motors), „Рио Тинто" (Rio Tinto) и „Конокофилипс" (ConocoPhillips), се съюзиха с природозащитни организации и Института по световни ресурси и създадоха Американското сдружение за опазване на околната среда. Същото се обърна към правителството на страната с настоятелен призив да се намалят емисиите на парникови газове. Най-голямата верига за търговия на дребно в света „Уолмарт" (Wal-Mart) постави през 2005-а началото на една амбициозна програма, чиято цел е да снижи отпадъците до нула. Голяма част от плана й бе разработена с помощта на природозащитниците. В началото на тази година „Уолмарт" обяви, че е продала през 2007-а 137 милиона мини флуоресцентни електрически крушки и че ще предприеме по-нататъшни стъпки, за да помогне на потребителите да развият чувство на екологична отговорност. Веригата започна да изисква ангажираност към екологичните проблеми и от доставчиците си. Независимо от многобройните фирмени ангажименти засега трудно може да се съзре истински прогрес в опазването на природата. Компаниите обаче не се отказват от партньорски отношения с еколозите. Така те избягват обвиненията, че подвеждат потребителите за природосъобразните практики, които използват или с рекламите, отнасящи се до екологичната полза от техните продукти. Партньорствата между бизнеса и природозащитни организации не са толкова странни, колкото може би изглеждат на пръв поглед и поради една друга причина. При планирането на дългосрочни инвестиции несигурността е по-опасна за мениджърите от установените регулаторни мерки. Това поставя еколозите и корпорациите в една и съща лодка: и двете страни искат съответните органи по-бързо да уточнят правилата. В този смисъл сътрудничеството с природозащитниците активисти се превръща в най-добрата застраховка срещу несигурността.
събота, 21 юни 2008 05:41:34

Конкурентът интернет

Капитал - 7 стр.
Конкурентът интернет



За период от осем години интернет увеличи близо пет пъти своите потребители в България - от 7.8% през август 2000 г. до 34% през 2008 г. В началото на своето разпространение у нас той беше предимно средство за бърза комуникация чрез електронна поща. Днес българските потребители разчитат на световната мрежа не само за размяна на писма (58%), но и за интензивно търсене на специализирана или справочна информация (62%), сърфиране за удоволствие (46%) или четене на онлайн новини (39%), слушане на музика или радио онлайн (32%).
С интензивното си разпространение интернет прониква в почти всички сфери на социалния живот, като създава паралелен онлайн свят или полека заменя част от заниманията на свободното време на младите и активни групи.
Макар и достигащ до по-малка по обем група, по степен на интензивност на използването интернет се доближава до телевизия. Около две трети от интернет потребителите влизат в световната мрежа всеки ден, като времето, което българите прекарват онлайн, е близко до това, което отделят за гледане на телевизия (средно 2 ч. и 30 минути за интернет при 2 ч. и 50 минути за телевизия).
Двата типа медии вече силно се конкурират за най-активните и желани аудитории: учещите или работещи младежи с високи доходи и високо образование. Тези групи все по-често посягат към мишката вместо към дистанционното и се оказват едни от прекарващите най-много време в световната мрежа, като за сметка на това са по-пасивни телевизионни зрители.
Друга силно съкращаваща времето за телевизия група са българите с най-висок доход (с личен месечен доход над 1000 лв.). Поради интензивната си натовареност те стоят пред телевизора не повече от час, като в същото време почти всички ползват интернет, и то средно над 2-3 часа дневно.
Макар и засега в зародиш, изместването на телевизионната аудитория към интернет е по-скоро симптоматично за тенденцията на все по-силно проникване на интернет във всекидневието на българите. Така освен помежду си медиите имат вече нов, много силен конкурент, с който или трябва да се съюзят и да използват интензивно, или просто да се признаят за потенциално победени.
Данните са от национално представително проучване, проведено от социологическа агенция "Алфа рисърч" по поръчка на в. "Капитал" в периода 5-15 юни 2008 г.
събота, 21 юни 2008 05:45:59

Първи...във Facebook

Капитал - 48 стр.
Първи...във Facebook



Глобалната социалната мрежа стана канал за реклама на български
Спомням си, че когато за пръв път гледах българска реклама по MTV, първосигнално реших, че е по-вероятно да съм сбъркала канала. Някак си не можех да повярвам, че приятен глас представя продукт на родния ми език в глобалния ефир. Още се сещам и за самия телевизионен спот, както и за спонтанното чувство на национална гордост, която предизвика у мен.
Създателите на първата българска реклама в свръхпопулярната социална мрежа Facebook вероятно разчитат на същия ефект и преимуществото, че са пионери в тази област. И наистина - за около седмица, откакто тече кампанията на рекламната агенция Zed digital Cybermark, част от Publicis Marc Group, събитието намира място в много медии, блогове и т.н. Не е ясно обаче дали появата на тази реклама е толкова ключов момент в развитието на интернет маркетинга у нас. Както и дали би имало някакъв по-особен ефект от повторен опит на конкуренти за представяне във Facebook.
Конкретно
Първата българска реклама във Facebook достигна до нас благодарение на агенцията за интернет маркетинг Zed digital Cybermark в сътрудничество с медийна агенция "Пиеро 97". Кампанията е по поръчка на "Рено Нисан България" и представя новите предложения на модела Renault Symbol. Въпреки че проектът ще бъде запомнен заради използването на Facebook като комуникационна среда, банери има не само в социалната мрежа, но и в много чисто български сайтове, сред които Auto.dir.bg, Dnes.dir.bg, Econ.bg, Mail.bg, Rs-auto.bg, Sportal.bg и Start.bg.
Ако имате регистрация във Facebook и сте потърсили вече въпросната реклама, ще ви дадем жокер - става въпрос за стандартен хоризонтален банер, разположен в долната част на вътрешни страници като тези за Friends Requests, страници със снимки и т.н. Показването му е ограничено само до българските потребители. Освен това рекламата е таргетирана за хората над 25 години - логичната целева аудитория за продавачите на автомобили. Според Иван Иванов, управител на Zed digital Cybermark, минималният процент от импресиите на сайт, който агенцията му купува, е 10% от дневните показвания. Кампанията в социалната мрежа се очаква да продължи до края на този месец. По принцип пиковите месеци за реклами на автомобили са май-юни и октомври-ноември, което може би обяснява и позиционирането на тази кампания във времето.
Да бъдеш първият
Zed digital Cybermark е една от първите агенции в България, специализирани в интернет маркетинг. По думите на Иван Иванов екипът му е провел около 450 онлайн кампании от създаването си през 2000 г. досега. Същата агенция стои и зад дебюта на българска реклама в портала Yahoo - в този случай клиент е Hewlett Packard. Zed digital Cybermark е автор и на първата таргетирана онлайн кампания на "Фикосота Синтез", както и на премиерната българска реклама в пощата на Yahoo, където клиент е телекомът Orbitel.
Според Иванов най-важното в случая действително е, че това е първата наша реклама във Facebook. Това обаче не значи, че социалната мрежа е революционна като среда поне като начин, по който се продава реклама, добавя той. Facebook предлага два варианта за банери - вертикален в страничната лява колона и хоризонтален. Цената се калкулира на базата на брой импресии или на брой кликове. Таргетирането на съобщението лесно може да се управлява по локация, пол, възраст и т.н.
Досега във Facebook
Доскоро социалните мрежи често бяха критикувани, че привличат огромен човешки потенциал, но не могат да въведат печеливш рекламен модел, който да бъде приет добре от потребителската общност. Някои от вариантите са очевидно неуспешни, като например досадните светещи карета, разположени във външните приложения на социалната мрежа. Въпреки че още няма яснота кои варианти биха били максимално близки до нагласите на потребителите, е факт, че освен традиционното продаване на рекламна площ под формата на банери Facebook разполага с друг набор от инструменти за привличане към дадена кауза и за обвързване на хората с нея. Компаниите рекламодатели могат да създадат и поддържат своя продуктова страница, която, освен че дава информация и позволява интерактивност чрез посетителски коментари, е и обвързваща - потребителите са склонни да градят социалния си образ и като стават фенове на марки и личности.
За да се стигне до подобна страница, може да се добави и "навигация" чрез Facebook Social Ads. Такива реклами се позиционират директно в най-използваната част от социалната мрежа - личния News Feed, който проследява активност в приятелския кръг на потребителя, като се обвържат с интересите му или като се появят заедно с известие, че ваш познат е станал фен на същия продукт.
Това, че до момента не е имало други български банери във Facebook, изобщо не значи, че там са липсвали други форми на родна рекламна активност. Многобройни групи за популяризиране на събития като партита, изложби, вело- и екошествия и т.н., имат безплатни страници за разгласяване на своите инициативи. Именно моделът с директна препоръка от познат или word of mouth е голямата сила на социалните мрежи за създаване на обществена нагласа. Освен това няколко приложения предлагат безплатен еквивалент на малки обяви, а на страницата на българската общност от доста време може да видите обяви за продажби, за работа и т.н. Освен тези, които очевидно са просто шега, има и публикувани предложения за работа от сериозни компании, като например агенцията за недвижими имоти Source. Кой знае пък, може би пък точно във Facebook ще срещнете своя следващ работодател...
събота, 21 юни 2008 06:10:37

Пазарът е плосък

Капитал - 60 стр.
Пазарът е плосък



Бъдещето на мобилния интернет зависи от навлизането на фиксираните тарифи за пренос на даннни
Знаете ли какво е общото между Ботсвана, Екваториална Гвинея и Хондурас? Освен екзотичния климат скоро жителите на тези страни ще си имат и неразкодирани апарати iPhone. Производителят на мобилните телефони Apple ще разпространява апарата в още около 65 страни. Сред тях многозначително не присъства България. Неофициални източници, близки до трите мобилни оператора "Мобилтел", "Глобул" и "Вивател", твърдят, че участниците в преговорите не са се разбрали как да си поделят приходите, идващи от реализирания трафик на iPhone абонатите. Каквото и да е причината, засега безжичният апарат няма да акостира на българска земя.
Защо беше важно идването му?
Анализатори от утвърдени вестници, технологични блогове и най-обикновени потребители са обединени в мнението си, че iPhone променя (към по-добро) начина, по който изглежда интернет от дисплея на мобилния телефон. Големият екран, чувствителен на допир, е точно онази идея, която не звучи революционно, но вероятно кара всеки технологичен маниак да се запита как не се е сетил за това по-рано. Въпреки че iPhone още не е навършил година, неговият дял на пазара на интернет (0.16%) вече надминава този на всички апарати, които използват мобилната платформа WindowsCE (0.06%). А тя е е онлайн от десетилетие, отбелязват от Net Applications. Най-голям е делът на потребителите, които ползват интернет под Windows XP (72.12%).
Най-бързо продаваният смартфон в света разкрива един непознат свят, където сърфирането в интернет през мобилен апарат не е само за тесен кръг технологични маниаци. А спомняте ли си как изглеждаше глобалната мрежа, когато скоростите за пренос на данни се измерваха в килобайти? Не беше сред най-интересните места. Впоследствие интернет се ускори и еволюира до това, което е днес - интерактивна среда с океан от услуги, които бяха немислими допреди десетина години.
Вероятно подобно развитие скоро чака и мобилните телефони. По-бързият достъп ще привлече повече клиенти, а с активното съдействие на уеб разработчици и програмисти преносимите устройства могат да станат портали към безграничната глобална мрежа от приложения и услуги. За хората от телекомуникационния бранш остава да открият именно кое ще е това магическо приложение, което ще плени въображението на потребителите. Дали ще е социална мрежа за безжични телефони, телевизия от мобилния екран, версия на електронна поща, ролева игра или някаква услуга за локализиране, работеща с GPS? Полето за реализиране на нови идеи никога не е било толкова широко в сферата на безжичните телекомуникации...
Бизнес моделът, който би трябвало да задвижи тази промяна, е т.нар. flat rate или фиксирана такса за почти неограничено потребление на мобилен интернет. Тази схема на таксуване се използва в голяма степен от сегашните фиксирани интернет доставчици. За хората това означава край на тревогите колко ще платят в края на месеца, профилактичното броене на мегабайти и т.н.
Британските клиенти на T-Mobile например могат да избират между няколко плана, осигуряващи им неограничен интернет. Те се промотират като web'n'walk и могат да се купят за ден (1 лира), пет дни (2.50) или месец (7.50). Операторът 3 отива още по-далеч и към този модел прибавя партньорство за доставка на съдържание с - внимание - Google, Yahoo, eBay, Skype, Microsoft и др. Пакетът от услуги, известен под името X-series, се предлага в страни като Великобритания, Италия, Австралия, Швеция, Австрия от около година и половина. Броят на поддържаните телефони надвишава 30, като изискването е те да са от трето поколение (3G). В пакета влиза и възможността да ползвате Slingbox - устройство, което изпраща сигнала от домашния телевизор върху екрана на мобилния телефон. Максималната тарифа в Австралия предоставя 4000 минути от Skype, 2 GB интернет трафик и струва $40 месечно (около 47 лв.).
От най-големия оператор в България "Мобилтел" също отбелязват големите перспективи пред мобилния интернет и цитират изследване на консултантската агенция YouGov от тази седмица, според което един от десет потребители редовно влиза в интернет именно през мобилната мрежа. "Тази тенденция е точно толкова значителна, колкото преминаването от стационарен към мобилен телефон в средата на 90-те", допълват от "Мобилтел". Не е ли твърде скъпо обаче това? "Мобилният интернет беше скъп", казва Кристина Табакова от "Вивател" и допълва: "Нашата цена на мегабайт е най-ниската в сравнение с останалите оферти, а устройствата за достъп до интернет стават все по-атрактивни". Налагането на услугата обаче ще отнеме време. Табакова дава пример с видеоразговорите, които все още не са набрали скорост, въпреки че присъстват отдавна на пазара.
За истински flat rate в българските телекомуникации обаче все още никой не говори. Въпреки че фиксираната такса доказано води до повишено потребление. Проучване на InfoPlant на далеч по-прогресивния японски пазар от 2007 г. показва, че flat rate абонатите не само посещават по-често сайтове от мобилния си телефон, но и съответно пазаруват, изтеглят игри и рингтонове по-често от другите потребители. Данните сочат, че 88% от потребителите с фиксирани такси сърфират всеки ден, сравнено с 54% за хората със стандартни тарифи. При мобилния шопинг съотношението е 44 срещу 26%, а при игрите - 78 срещу 57%.
От данните вероятно най-щастлива е рекламната индустрия. Проучване на компанията JumpTap, специализирана в безжичните услуги, показва, че рекламните съобщения от екрана на мобилния телефон са десет пъти по-ефективни върху хора от възрастовата категория 16-24 години в сравнение с другите й форми. Но това е една друга история.
събота, 21 юни 2008 06:35:09

Двама се карат - Google печели

Капитал - 64 стр.
Двама се карат - Google печели



Yahoo! дава "под наем" част от рекламната си територия на най-голямата търсачка
"Ако предложим на някого предложим много пари, например $44.6 млрд. долара, за да погълнем неговия бизнес, той възторжено ще закрещи: "Яхууу!" Подобни мисли вероятно са се въртели в главите на висшите мениджъри от Microsoft, които на 1 февруари тази година направиха безпрецедентна оферта за придобиването на втората по големина интернет търсачка Yahoo!. С този ход компанията на Бил Гейтс целеше да си осигури по-добри позиции на интернет фронта, където Google властва със страшна сила.
Корпоративният свят обаче е толкова непредсказуем. Четири месеца и половина по-късно изпълнителният директор на Google Ерик Шмит също има основание да възкликне "Яхууу!". И то не защото някой иска да влее милиарди долари в компанията му, а защото успя да сключи рекламно партньорство с Yahoo! напук на плановете на Microsoft. Споразумението бе официално обявено миналият четвъртък, 12 юни. В него е записано, че Google ще може да навлезе частично в интернет територията на Yahoo! чрез своята технология за разпространение на таргетирани онлайн реклами. "Това споразумение ще позволи на Yahoo! да показва реклами, предоставени чрез Google AdSense (TM) for Search и AdSense(TM) for Content", се казва в съобщение, качено на официалните страници на компаниите. Сделката е за първоначален период от четири години с възможност за удължаването й на два етапа с по три години, което може да стане по желание на Yahoo!. Google пък ще може да разпространява свои реклами върху уебсобствеността на Yahoo!, която не е пряко свързана с търсенето - става дума за различни сайтове на компанията и нейни партньори. Всичко това обаче важи само за територията на САЩ и Канада.
Yahoo! от своя страна запазва правото си да използва своята собствена рекламна технология, наречена Panama, както и възможността други "доставчици" на реклама да се включат в мрежата й. Теоретично сред тях може да е и Microsoft. По време на партньорството парите от рекламата, генерирани чрез Panama, ще отиват директно в сметките на Yahoo!, а тези натрупани от Google реклами ще се делят между двете търсачки. Съотношението, при което ще става това, не е обявено официално. Висшият мениджмънт на Yahoo! се надява, че вследствие на тази сделка компанията ще получава между $250 млн. и $450 млн. долара годишно, които ще може да инвестира в своята дългосрочна стратегия за конвергенция на визуалната (банерна) и т.нар. search реклама (спонсорирани линкове, които се появяват при търсене), за подобрения на търсещия алгоритъм и за множество други проекти, които се нуждаят от финансиране.
Смело напред
"Определено вече е време да продължим напред", казва по повод споразумението изпълнителният директор на Yahoo! Джери Янг, цитиран от в. New York Times. И допълва: "Това споразумение с Google ще ни помогне да направим именно това." Въпреки че допускането на Google да рекламира на територията на Yahoo! е временно решение, коментарите след сключването на сделката показват, че е възможно тя да подейства оздравително. Доволен изглежда и бунтарят-акционер Карл Икън, който само преди месец имаше желание да сменя борда на директорите на Yahoo! и многократно заяви, че ще направи всичко възможно, за да има сделка с Microsoft (която вече е тотално отхвърлена). Той дори обяви партньорството с Google като смислено. "Доколкото сделката с Google не е като предложение за $34.375 за акция на Yahoo!, аз продължавам да я изучавам внимателно", допълва милиардерът пред агенция Reuters.
Далеч по-негативно реагира гигантът Microsoft (контролиращ третата по-големина интернет търсачка, но "прохождаща" компания в бизнеса с онлайн реклами). Само ден по-рано от централата в Редмънд дойде поредна оферта към Yahoo! за закупуване на част от акциите й, както и целия бизнес, свързан с интернет търсене. Тя обаче бе безкомпромисно отхвърлена. Ден след обявеното сътрудничество между Yahoo! и Google говорител на Microsoft заявява пред Cnet, че "позицията на неговата компания не се е променила още от април и тя е, че всяка сделка между тези две компании ще повиши цените за рекламодателите и ще прати повече от 90% от рекламния пазар, свързан с търсене, в ръцете на Google". Успоредно с това бе повдигнал и въпроса за доминиращата позиция на Google в сферата на рекламата при онлайн търсене. В технологичните среди се заговори, че Microsoft ще дискутира по тази тема с антитръстовите регулаторни органи във Вашингтон и Брюксел.
Технологичният кореспондент на BBC в Ню Йорк Роли Селан-Джоунс също коментира, че има голяма възможност това споразумение да събуди интереса на антимонополните органи на САЩ. Според Financial Times най-силният аргумент, който Microsoft може да използва в тази битка, е фактът, че сделката може да се превърне в трамплин за цялостното пренасочване на рекламния бизнес на Google към аудиторията на Yahoo!. Нагласите в технологичния сфера обаче са, че сделката няма да бъде спряна от антимонополните органи поради няколко причини: защото не е ексклузивна и дава широки възможности на Yahoo!; поради принципа на отвореност, който заляга в основите й - идеята, че всеки "доставчик" на реклама може да предоставя платени послания до аудиторията на Yahoo! и най-вече заради факта, че е сравнително краткосрочна. Google от своя страна смята, че сделката дори не се нуждае от регулаторното одобрение на американското Министерство на правосъдието. Въпреки това двете търсачки са се споразумели да забавят реализирането на споразумението с три месеца и половина. Време, което би трябвало да е достатъчно антитръстовите органи да дадат своята оценка за проекта.
Силен, по-силен, Google
Влиянието на Google по отношение на търсенето в интернет и рекламата онлайн става все по-силно. По данни на онлайн анализаторите от ComScore около 61.6% от всички интернет търсения за територията на САЩ са минали през Google. Според онлайн експерти позициите на интернет компанията са още по-сериозни - тя прибира между 75 и 80% от всеки долар, изхарчен за реклама при търсене. На фона на това опасенията на Microsoft по-скоро изглеждат резонни. А също и на големите рекламни агенции, които се притесняват от повишаване на цените на рекламите. Google от своя страна твърдят, че партньорството с Yahoo! няма да се отрази по такъв начин на пазара, но много анализатори са скептични по темата.
По-важният въпрос обаче е друг: какво ще се случи с Yahoo! в дългосрочен план. Очевидно сделката ще донесе на интернет компанията свежи пари. В дългосрочен план обаче жизненоважно за Yahoo! е да остане примамлива дестинация за рекламните агенции, а не придатък на Google. За тази цел компанията трябва да развива собствената си платформа за интернет реклама Panama. В противен случай "другарчето" й Google може да се възползва не само от рекламната й територия, но и от самите й рекламодатели.
събота, 21 юни 2008 06:37:54

Когато всичко стане реклама

Банкер - 16 стр.
Когато всичко стане реклама

Мариян ТОМОВ

Животът е потребление. А рекламата е моторът на потреблението. В днешния все по-конкуриращ се свят да те забележат означава да имаш шанс да продадеш. И в потока от реклама все по-важна роля играе т. нар. позициониране на продукти. Ако се огледате, ще откриете, че сравнително новата (поне за България) форма на търговски съобщения ни заобикаля навсякъде. Журито в шоуто „Мюзик айдъл 2" например пиеха от чаши с търговското лого на кафе „Якобс". Заглавието на предаването по държавната телевизия „БНТ такси" пък е изрисувано около логото на „Опел". Позициониране е и когато в клиповете си поп фолкпевиците говорят по телефон „Нокия" или „Сименс". Класиката в жанра обаче води началото си от Джеймс Бонд, който в един от кадрите на филма „Срещу 007" гледа часовника си „Омега". В Европейската директива 2007/65/ЕО, приета в края на 2007 г., се казва, че позиционирането е забранено, но държавите членки на общността имат право да не въвеждат тази забрана в националния си закон при определени условия и зададени предавания (филми и сериали, забавни и спортни продукции и шоуигри с награди, когато стоките или услугите са предоставени безплатно). Целта е да се засилят привлекателността и конкурентността на пазара в Европейския съюз (ЕС), защото в трети страни като САЩ, да речем, тази практика е разрешена. Но дори ако държавата реши да допусне позициониране, остава забранено да се изтъква или да се насърчава пряко закупуването или наемането на такива продукти. В детски предавания, както и когато става дума за тютюневи изделия и лекарствени продукти, методи на лечение и т.н., за които се изисква лекарско предписание, позиционирането е напълно забранено. И докато в България медийните експерти и до днес не са определили ясни правила по този въпрос (не се и очаква да го сторят скоро), правителството на Великобритания се готви да забрани изцяло позиционирането на продукти в телевизионни предавания. „Решението предстои да бъде гласувано, но ималинии, които няма да пресечем - като тази да се рекламира между предавания, а не в тях", посочи министърът на културата Теса Джоуел. От своя страна телевизионната индустрия реагира много остро на това намерение и изтъкна, че по този начин се затваря вратата на една нова възможност за финансиране. Ефектите от очакваното решение на правителството не закъсняха и акциите на търговския оператор ITV паднаха значително. От другата страна на бариерата са зрителите. От тяхна гледна точка изглежда крайно абсурдно и неприемливо сценарият да бъде писан от директора по маркетинг. Макар размиването на границите между реклама и съдържание да става тема на деня и в Холивуд. В крайна сметка филмът се оказва най-добрият инструмент за намиране на „прозорец" в ума на потребителя. Рекламата в него е в точното време, при най-благоприятните обстоятелства, когато рецепиентьт е настроен единствено да гледа и е абстрахиран от околния свят. Така умът, който не е настроен особено критично, лесно приема новата информация. Нека се върнем към примера със скритата реклама на часовника „Омега" във филма „Срещу 007". В него измисленият персонаж Джеймс Бонд става съзнателен или подсъзнателен модел на подражание, към който спада и часовникът - вече предпочитан от зрителите пред останалите марки продукт. Според маркетолога Кристина Балчева след информационната революция, във времето на икономика, базирана на знанието, едва ли има нужда хората да бъдат убеждавани да купуват продукти. Целта е те да бъдат провокирани да притежават определена стока сред всички възможности. Някои автори като Ал и Лаура Рийс (в книгата си „Упадъкът на рекламата и възходът на PR-a") пък твърдят, че „днес рекламата навлиза в ерата на позиционирането". Твърдението на Ал и Лаура Рийс може да изглежда крайно, но потребителите все по-често ще се сблъсквате най-разнообразни, неочаквани за тях, скрити опити за въздействие. Това се обуславя от факта, че традиционният вече модел - 30-секундният телевизионен клип - с всеки изминал ден показва понижаване на ефективността си. Пък и записващи видеоустройства като TiVo вече предлагат възможност за блокиране на рекламите.
Затова полето на позиционирането на продукти се премества на улицата. Навярно много от вас помнят пейките без седалки, които преди време се появиха в парковете на големите градове. Споганът на тях гласеше: „Това нямаше да се случи, ако дърводелеца не го болеше кръстът". Този все още нестандартен начин на реклама и PR у нас популяризира лекарството Flamexin (фламексин), преди още то да се е появило в аптечната мрежа на страната. Тези подходи са само фаза от ново зараждащ ат а се индустрия на алтернативния маркетинг включващ средства като раздаването на безплатни мостри от продуктите на спонсорите на концерти и други обществени събития. „Ние искаме да доведем продукта при клиентите, не те да идват при нас", казва Милен Бонкалов - мениджър на „Орифлейм България". Подобни тенденции се наблюдават и в глобалната мрежа, където маркетинговите агенции търсят алтернативи на рекламните карета - банери и изскачащите рекламни прозорци, наречени popup. Въпреки че в повечето случаи те „играят" по нервите на сърфиращите из ИНТЕРНЕТ и допълнително „затормозяват" скоростта на връзката, редица фирми, включително и Honda („Хонда") и IBM („АйБиЕм"), се обръщат към начинаещи компании като YaYa, за да създадат „рекламни игри". Това са ИНТЕРНЕТ игри, които съдържат скрито или явно рекламно послание, което да привлече вниманието. В България сме свидетели и на крайности в опитите за агресивно маркетингово влияние. Един от най-лесните начини за отправяне на послание към потребителите е чрез позициониране на продукти в новинарските емисии. Според чл.77, ал.2 от Закона за радио и телевизия (ЗРТ) това е абсолютно забранена практика. Глобите, които може да налага Съветът за електронни медии (СЕМ) при констатирани нарушения, са до 1000 лева. От 1000 до 15 хил. лв. пък са наказанията за заблуждаващ рекламен клип. Рискът от глоби обаче
не възпрепятства преди месец и нещо bTV да позиционира продукти в централната емисия новини Естествено, практиката е новината да носи позитивен заряд, за да предразположи зрителите. В случая националната телевизия разказа съдбата на три от децата от дома в Могилино, които скоро ще се преместят в нов дом. Средствата за него, припомниха новинарите, са от шоуто „Великолепната шесторка", което медията излъчи. Кадрите, заснети от оператора, не показаха нито един от тези клетници, а единствено условията, в които те живеят до настоящия момент. Заснети бяха и изгнилите им шкафчета, върху които грижливо, като на лъскава витрина на скъп магазин, бяха подредени козметични продукти на Chauma („Шаума") Вярно е, че всяка медия има право сама да прецени кога да назовава дадена компания с оглед на конкретния случай. Тематичното съдържание на репортажа на bTV обаче не е за „Шаума" и показването на продуктите на фирмата в различен контекст спокойно може да се смята за позициониране. Въпреки множеството подобни примери досега СЕМ не е констатирал нито едно нарушение на забраната за скрита реклама или открито показване на продукти, излъчени в новините. Голяма част от критиците са на мнение, че този тип маркетинг е вреден за хората, като влияе на начина им на мислене. Множество управители на фирми, занимаващи се с реклама, също показват тревога. Те се опасяват, че всичко това може да доведе до негативни резултати, като накара потребителите да станат още по-бдителни към стоките, които им се предлагат. Затова следващия път, когато до вас се приближи едрогърда блондинка с молбата да я снимате с новия й телефон „Нокия", бъдете особено бдителни. Не се знае дали те не са рекламни лица на GSM марката.
***
Текст под снимка
Агресия + креативност + подсъзнателно Въздействие Върху потребителите = позициониране на продукти. Тази формула показва непрестанното търсене на маркетинг мениджърите към по-голяма ефективност на рекламата.
събота, 21 юни 2008 05:21:15

Забраняват реклама в интернет

Дума - 4 стр.
Забраняват реклама в интернет



Забраняват рекламиране в интернет на лекарства, които се отпускат по лекарско предписание, предвижда промяна в Закона за лекарствата, предаде агенция "Фокус". Промяната е свързана с кампанията на Европейската комисия за ограничаване на пряката реклама и директния достъп на пациентите до лекарства, които се изписват по рецепта. Само разрешени за употреба лекарствени продукти ще могат да се рекламират. Друга причина за промените е европейската регулация на лекарствените продукти, свързана с пълното и точно прилагане на дефиницията "лекарствен продукт", съгласно европейска директива. Всеки продукт, на който се приписват свойства за лечение, диагностика или профилактика на болести при хората, следва да бъде оценяван като лекарствен продукт.
Въвежда се и определение за фалшив лекарствен продукт, както и санкции за лица, които произвеждат, внасят, продават, съхраняват и предоставят за употреба такива продукти. Предложенията са с оглед на мерките, които се предприемат в глобален мащаб от Световната здравна организация и Европейската комисия за борба с фалшивите лекарства. Въвежда се изискването притежателят на разрешение за употреба или удостоверение за регистрация на лекарствен продукт да бъде установен на територията на държава членка или на държава от Европейското икономическо пространство.
В национален план се премахва голяма част от документацията, изисквана към момента за получаване на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти. С промените се удължава срокът за работа на Комисията по позитивния лекарствен списък. Новият позитивен лекарствен списък трябва да бъде изготвен към 13 април 2009 г. За включване на дадено лекарство в списъка, необходимо е той да има утвърдена цена от Комисията по цените на лекарствените продукти. Продуктът трябва първо да получи утвърдена цена в рамките на 45-дневния срок от Комисията по цените и след това да бъде разгледан от Комисията по Позитивния лекарствен списък в рамките на още 90 дни.
събота, 21 юни 2008 06:38:34

Само 4% от българите пазаруват по интернет

Новинар - 4 стр.
Само 4% от българите пазаруват по интернет



Едва 4 процента от българите са пазарували стоки или услуги по интернет, което ни поставя на последно място в цяла Европа. Това сочат данни от проучване на Евробарометър. Най-много покупки в мрежата са направили в Холандия, където делът на интернет продажбите е 68 процента. Около една трета пък от всички европейци пазаруват по този начин, сочи още проучването.
събота, 21 юни 2008 06:01:58

"Гугъл" ще помага в търсенето на имоти

Класа - 22 стр.
"Гугъл" ще помага в търсенето на имоти



Водещата световна интернет търсачка "Гугъл" възобнови услугата "Гугъл трендс", която предоставя информация на потребителите в даден регион за агенти на недвижими имоти и предприемача За първи път "Гугъл трендс" ще започне да изготвя и относителни статистики, които позволяват да се сравни потребителското търсене на недвижима собственост по региони и да се проследят тенденциите във времето, съобщи британското интернет издание www.gIobaIedge.co.uk.
Графика, изготвена от "Гугъл трендс", представя относителната промяна при търсения на недвижими имоти в осем популярни чуждестранни туристически дестилации през последните пет години - Испания, франция, Португалия, Италия, Флорида, България, Кипър и Турция.
Не е изненада, че броят на търсенията се е понижил значително и при осемте дестинации между май 2007 и май 2008 г. спрямо относително стабилната картина за предходните години.
Така например при основен показател 1 търсенето на страници в "Гугъл", свързани с недвижими имоти в България се е понижило с 0,92 пункта. Това е вторият най-голям спад след понижението на търсенето в Турция - с 1,04 пункта.
Според друга таблица, изготвена от "Гугъл трендс", значителен брой руснаци търсят недвижими имоти в България и Кипър, докато чуждестранните купувачи, търсещи имоти в Тайланд, са най-вече от Хонконг и Сингапур. Това показва, че по-голяма част от потребителите търсят недвижими имоти близо до родната им страна. Най-голям брой потребители, търсили страници в "Гугъл", свързани с недвижими имоти в България през посочения период, са от България, Ирландия, Великобритания, Русия и Испания.
***
Текст под снимка
С "Гугъл" информацията за имотите става достъпна за потенциални купувачи в различни страни
събота, 21 юни 2008 07:06:58

Бил Гейтс сдава в петък „Майкрософт"

24 Часа - 38 стр.
Бил Гейтс сдава в петък „Майкрософт"



Милиардерът вече ще работи само един ден седмично
В петък, 27 юни, Бил Гейтс ще отиде за последен път на работа в „Майкрософт", съобщиха световните агенции.
След този ден компанията ще продължи да работи с пълен ход, но вече без компютърния гуру. Гейтс обяви оттеглянето си от активна работа в „Майкрософт" още преди две години. Сега превръщането му от изпълнителен председател на корпорацията в почетен такъв ще означава, че ще ходи на работа в компанията само един ден седмично. Доскоро Гейтс работеше по десет или повече часа, като управляваше фирмата си почти еднолично от компютъра на бюрото си. Новото ръководство на „Майкрософт" е съвсем малко по-младо от 52-годишния Гейтс. Наследниците му са сигурни, че и без него всичко ще бъде наред. Рей Ози, който преди две години замени Гейтс на поста шеф на отдела за програмно осигуряване, заяви, че компанията е в такова "цветущо състояние", че няма ни най-малки признаци за неблагополучие. Сгив Балмър, изпълнителен директор на „Майкрософт" от 2000 година и стар партньор на Гейтс, също не мисли, че оттеглянето на гуруто ще бъде удар за компанията. Според някои анализатори обаче това ще има символично значение за репутацията на компанията. Има служители на „Майкрософт", които не са заразени от официалния фирмен оптимизъм и продължават да вярват, че" Бил това е „Майкрософт", а такова е и мнението на милиони клиенти. От 1975 година, когато е създадена компанията, името на Гейтс е синоним на успехите на ,,Майкрософт". Гейтс постигна прословутия си лозунг: „Компютър във всеки дом, на всяко писалище!" Към началото на XXI век тази мечта стана факт дори в развиващите се страни. Изключителният финансов успех на компанията позволи на Бил Гейтс 13 години поред да бъде на първо място в списъка на най-богатите хора в света според авторитетното списание „Форчън". На хората, които твърдяха, че световната компютърна революция би могла да стане и без него, той би могъл с пълно право да отговори: 90 на сто от компютрите на планетата работят с рожбата на порасналото дете чудо - операционната система Microsoft Windows.
Сега Бил Гейтс смята да се отдаде на семейството си и на благотворителност. Планът му е да раздаде по-голямата част от близо $ 60-те си милиарда за проекти в помощ на населението в изостанали страни.
Фондацията на Бил Гейтс и съпругата му Мелинда инвестира целенасочено в проекти за ликвидиране на маларията и други тропически болести в Африка, както и във ваксиниране на милиони африкански деца, които нямат достъп до адекватни здравни грижи. Освен това фондацията на Гейтс работи за постигане на ком-пютризация и свързване в интернет на всички райони по света.
***
Текст под снимка
Бил Гейтс ще се посвети на фондацията си заедно с жена си Мелинда.
събота, 21 юни 2008 00:01:00

петък, 20 юни 2008 г.

2,2 трилиона долара приходи в медийния сектор

Класа - 11 стр.
2,2 трилиона долара приходи в медийния сектор



Рекламирането в ефирни телевизии с 5% средногодишен ръст
Глобалните приходи на компаниите в медийния сектор ще достигнат $2,2 трилиона през 2012 година. Това сочи годишният доклад на Pricewa-terhouseCoopers (PwC). Ръстът ще е най-вече в ци-фровите и медиите за мобилни телефони. Очаква се и голямо нарастване на покритието и достъпността. Увеличението на рекламирането е свързано с нарастването на интереса към гледането на видео през интернет или чрез устройства като iPod на Apple. Средният ръст на приходите в сектора се очаква да бъде 19,5% годишно до 2012-а. Общото увеличение на приходите на медиите и разпространителите ще изпревари ръста на световния БВП, които според доклада ще бъдат 5,7%.
Независимо от ускорения растеж при цифровите медии, традиционните ще имат доста по-голям дял от приходите. Цифровите и мобилните медии ще държат 11% от пазара на реклами или ще получават $234 милиарда годишно.
Изненадващо рекламирането в ефирните телевизии, които се считат за по-уязвими от последствията на икономическата криза, не само че не намалява, но се очаква да има средногодишен ръст от 5% до 2012-а. Според експертите този медиен сектор ще бъде по-устойчив на сътресения от цифровия. Изглежда, че дълго обявяваният край на традиционните медии няма да се състои поне 6 следващите 5 години.
Докладът на PwC показва стабилно бъдеще за големите медии и рекламни компании, въпреки че те отбелязват спад от повече от 13% от началото на годината. Причината за това са опасенията на рекламодателите от влошения инвестиционен климат и високата инфлация, които може да причинят рецесия на рекламните пазари в близко бъдеще. Миналата седмица от Lehman Brothers обявиха, че пазарната оценка на рекламните компании е достигнала 10-годишен минимум и моментът е добър за инвеститорите да вложат парите си в сектора.
Най-уязвима през този период ще бъде музикалната индустрия. Очаква се заради пиратството в интернет приходите в сектора да намалеят с 0,6% до 2011 година, но ще последва ръст, тъй като продажбите през мрежата ще станат повече от тези на CD носител.
Изследването, на което се основава докладът, обхваща 59 страни и 15 водещи индустриални сектора. Според него САЩ ще продължат да бъдат най-големият медиен пазар и ще генерират годишни приходи от $759 милиона през 2012-а. Увеличението на приходите на медиите там ще е средногодишно около 4,8% и доста по-бавно в сравнение с Източна Азия и Латинска Америка.
Потребителските разходи, свързани с големи спортни събития като Олимпиади или световни първенства, през следващите пет години ще нараснат с 37% до почти $141 милиарда, сочи още докладът, цитиран от Reuters. Очаква се ръст на продажбите на права за излъчване (по телевизия, мобилни телефони и интернет), което ще доведе до среден годишен ръст в сектора от 6,5% в периода 2008 - 2012 г. През последните пет години нарастването в сектора е било 6,4%. Ще се увеличат и приходите от националните спортни мероприятия, тъй като все повече компании разбират какъв потенциал има във вниманието на консуматорите, твърдят от PwC. По този начин например е нараснала цената на правата за излъчване на състезанията по крикет в Азия.
Най-силен ръст на приходите от спортни събития може да се види в Европа, Близкия изток и Африка, Латинска Америка и Азия. В САЩ и Канада увеличение също ще има, но относително по-плавно.
Главните събития, които ще привлекат средствата, са Олимпийските игри в Пекин през август, летните във Ванкувър 2010 и зимните в Лондон 2012 г., както и Световната футболна купа в Южна Африка през 2010 г. Само в САЩ следващите три Олимпиади ще донесат $2,9 млрд. от продажба на телевизионни права. Пазарът на САЩ е най-голямото парче от тортата, като през 2012 г. се очаква да възлезе на над $69 млрд., сравнено с $47 млрд. в Европа, Близкия изток и Африка.

петък, 20 юни 2008 04:44:31

ПP браншът да уважава институциите

Класа - 12 стр.
ПP браншът да уважава институциите

Нора СТОИЧКОВА

Необходима е битка с конфликта на интереси и нерегламентирания лобизъм
Да кажем, че уважението към институциите не е типично национална черта. И сигурно има защо.
ПР специалистите обаче не са широките народни маси, че да извини човек хьшлашкия тон, с който нападнаха президента на републиката. Който е и главнокомандващ на Българската армия.
Обидени и огорчени, всякакви пиари надигнаха вой до небето - видите ли от най-високото място в държавата ги обвинили в пране на мръсни пари
Не се обиди и единствено ПР агенцията, която президентът май имаше предвид. И за която всички в пиар бранша жужат, че кой знае как се е уредила да претака парите на не едно министерство. Вече години наред.
Като цяло пиар индустрията има своите грозни аспекти и боледува от същите детски болести, както останалият български бизнес.
Второ, скрит лобизъм си позволяват само онези агенции, които са отскоро в бранша и за малко. Само за борбите, както казват, които вече се измерват в милиони. Този бърз и небивал просперитет всъщност не би бил възможен, ако пиар бизнесът нямаше мощни бащици.
Първият буен паричен приток дойде с чуждестранните инвеститори, които от 2001 г. нахлуват заедно с ПР агенциите си.
Регистрираха по един франчайз на наша територия поканиха вътре никому неизвестни студентки от ПР факултета в СУ и завъртяха перките.
От друга страна, не бива да се подценяват и офшорните пълноводни потоци, които никой пиар не дръзва да попита най-напред откъде извират, а после да сяда на една маса с тях..
Трето, сивият сектор у нас, който е над 40% вече десетилетия наред, също има вътрешен драйв да умива лице. И ето ти едно небивало роене на пиар агенции, повечето от които всъщност действат като камуфлирани лобингови дружества. И за които пиар е равно на маркетинг и реклама.
Извинението досега беше, че видите ли, няма закон за лобизма у нас. Та дай сега тука рушветите да ги претакаме през пиара. И това отърваше тъкмо на политиците. Те са за бой, че цели 18 години няма закони срещу конфликтите на интереси и за лобизма.
Така че президентът би трябвало да се закахъри по- скоро кога най-сетне депутатите ще изпедепсат тия два закона. Пък да погледне по-внимателно в преходните и заключителните разпоредби на законопроекта за концесиите.
Има какво да се види там.
Битката с пиар войнството е като битката с вестниците. В един кратък миг и... рейтингът ти почва да буксува.
Да се твърди, че ПР агенциите препират пари по избори и едва ли не това срива държавата, е глупост и голям пиар гаф.
Истината обаче е, че пиар бизнееът трябва да се очисти от грозните си аспекти. И най-сетне да стане професионален. А не гилдията да е като Аврамов дом - всеки, на който му харесва или си плати, да го калесват за пиар.
Държавниците no-скоро трябва да се съсредоточат върху клиентите на пиара - политици, бизнесмени и някои по-едри сенчести субекти. Те не искат светлина по въпроса. Защото ще лъснат в неудобни подробности начините, по които те самите са достигнали днешното си благоденствие.
И ето ти тема, достойна за президент и главнокомандващ: да окаже политически натиск върху съответните държавни институции да се преборят с конфликта на интереси и нерегламентирания лобизъм. Без който, честно казано, нито една свястна обществена поръчка не може да бъде спечелена.
ПР грешка беше изобщо появяването на държавния глава в сутрешен блок на частната национална телевизия Би Ти Ви. Не той, а камера и репортер трябваше да му отидат в президентството на крака, ако е избрал именно тази аудитория.
Такива гафове ще стават често, докато браншът не узрее и самите ПР специалисти не започнат да генерират уважение към държавните институции. А не да бъркат пиара с маркетинга и лобизма, алчни само за мекото на баницата.
Така че - по-кротко с пиара, колеги!

петък, 20 юни 2008 04:46:18

„Найки" поведе на „Адидас"

Дневник - 22 стр.
„Найки" поведе на „Адидас"

Георги ФИЛИПОВ, пратеник на „Дневник" в Австрия и Швейцария

И петте отбора, спонсорирани от американската компания, продължават
Само преди няколко дни изпълнителният директор на „Адидас" Херберт Хайнер обяви: „В бизнес терена ние не само вече се класирахме за следващия кръг, ние вече сме европейски шампиони." На спортния терен обаче нещата не стоят така. „Адидас" може и да е официалният партньор на УЕФА и световната компания №1 във футбола, но този път нямаше късмет при представянето на спонсорираните от компанията отбори. Засега тя губи категорично в задочния спор за №1 с „Найки" за представяне на Евро 2008. И петте отбора, които са обличани от американския концерн, продължават напред в етапа на елиминациите - Португалия, Холандия, Русия, Турция и Хърватия. „Адидас" остана само с два отбора - Германия и Испания. Италия е единственият представител на „Пума". В началото на турнира и трите компании стартираха с изравнени позиции - всяка от тях имаше по пет отбора, а Швеция правеше разликата с „Умбро". Преди дни Хайнер обяви, че очакват продажбите на футболни продукти покрай Евро 2008 да се увеличат с 50% в сравнение с преди четири години. „За нас европейското първенство вече е огромен успех", заяви той. Тази година от реализацията на футболни продукти трябва да бъдат събрани 1.2 милиона евро. Очакванията са в сравнение със световното първенство през 2010 г. продажбите да са с най-малко 10% подобри. Според проучване на маркетинговите агенции Sportscan и NDP „Адидас" държи 40% от футболния пазар, което е повече, отколкото имат „Найки" и „Пума" общо. Компанията облича още съдиите, доброволците и доставя официалната топка за първенството. Тя е изградила и две композиции от фигури с техните рекламни лица - едната от п футболисти на гарата в Цюрих, а другата е 42-метрово копие на чешкия вратар Петер Чех във Виена. В това отношение „Найки" изостава в сравнение с предишни години. Доскоро американската компания се опитваше да създаде паралелен рекламен свят чрез т.нар. амбуш маркетинг, в който да остави впечатлението у феновете за своята съпричастност към големите турнири.

петък, 20 юни 2008 04:53:55

В зетабайти ще мерим скоро интернет трафика

News.bg - По света
В зетабайти ще мерим скоро интернет трафика



Обемът на Интернет трафика ще нараства ежегодно с 46% до 2012-та, прогнозира изследване на Cisco, предаде techNewsbg.
Скоро обемът ще се измерва в екзабайти- единица, която е равносилна на милиард гигабайта.
След 2012 година ще мерим трафика вече със зетабайти, като 1 зетабайт е равен на 1 трилион гигабайта.
Основният фактор за шеметния ръст в трафика са потоковото видео с висока резолюция и уеб 2.0 приложенията.
В момента видеото заема 22%от целия Интернет трафик, докато през 2006 година имаше 12%.
Според анализа на Cisco, до края на годината видеото да окупира 32% от Интернет трафика.
Проучването не взема предвид трафика от Р2Р мрежите, а в тях, пак по данни на Cisco, месечно се предават по около 600 милиона гигабайта видео.
19.06.2008

петък, 20 юни 2008 00:01:00

Колко е важно да бъдеш „зелен“ в интернет

Днес БГ - България
Колко е важно да бъдеш „зелен“ в интернет



За 60% от онлайн купувачите в САЩ е „изключително“ или „много“ важно компаниите да показват грижа за околната среда, сочи проучване на Opinion Research на т. нар. „зелен“ маркетинг (тоест маркетинг с екологично послание), пише eMarketer.
„Днешното отношение към околната среда е много по-сложно и има много по-голямо влияние, отколкото в миналото. Именно интернет предоставя силен форум за компаниите, маркетолозите и потребителите, за да се ангажират в активен диалог по темата“, смята Пол Върна, старши анализатор в eMarketer и автор на доклад за нарастващата съзнателност за околната среда.
„Миналата година зеленият маркетинг достигна връхна точка като цяло“, коментира Джесика Хог от Nielsen Online.
Голяма част от компаниите разчитат на онлайн зелен маркетинг.
19.06.2008

петък, 20 юни 2008 00:01:00

Инвестирайте в brand, а не в brent

Кеш - 25 стр.
Инвестирайте в brand, а не в brent

Иво ИВАНОВ

Google остава най-скъпата търговска марка в света. Маркетинговата компания Millward Brown публикува годишния доклад за най-скъпите търговски марки в света през 2008 г. Според проучването в условията на световна финансова криза пазарите търсят стабилни търговски марки, на които да заложат. Авторите използват играта на думи, че инвеститорите искат нещо стабилно и ако не е Brent, то поне да е Brand.
Стойността на всяка марка се изчислява по сложна формула, отчитаща общата сума от приходи, които брандът може да донесе в краткосрочен план. Използват се и приходите от предходната година, както и нематериални активи, като интелектуална собственост или точки за продажби в търговски вериги. Накрая се създава чист коефициент за приходите от самата марка, като популярността се преизчислява по отделни страни, региони и глобално в целия свят. Класацията позволява да се оценят най-бързо нарастващите пазари и наложените на тях марки. При изследването е направено допитване до 1 млн. потребители в целия свят, като са сравнявани 50 000 бранда. Поставената цел е да се уточни каква стока са готови да закупят клиентите заради самата марка, а не заради ниската привлекателна цена. Общо 100-те най-популярни търговски марки в света през 2008 г. струват 1.94 трилиона долара. Нарастването на капитализацията от миналата година е с 21%, когато 100-те фаворита са стрували 1.6 трлн. При това за една година темпът на печалбите от марките се е увеличил двойно.
Мобилните телефони и високотехнологичните брандове са водачи в класацията. Най-скъпата марка си остава Google, оценен на 86.1 млрд. долара. Увеличението му е с 30%. На второ място е брандът General Electric -със 71.37 млрд. долара и растеж с 15%. Трето място заема Microsoft - със 70.88 млрд. и подем от 30%. Най-много - със 123%, или 30 млрд. долара, е поскъпнал Apple. C обща капитализация от 55.2 млрд. долара марката е на 7-о място в класацията. Добър съвкупен растеж от 51% отбелязват и четирите китайски марки в списъка на най-скъпите фирмени знаци - China Mobile, Bank of China, China Construction Bank и ICBC. Общо се оценяват на 124 млрд., като успехът им се дължи на голямото разширяване на вътрешните пазари. От световните марки успеха си от разширяващото присъствие в Китай и Индия жънат Apple и Gucci. По отрасли най-голямо поскъпване на брандовете, с 35%, е при мобилните телефони. С 33% ги следват високотехнологичните компании. След тях се нареждат козметиката -27%, веригите за бързо хранене - 27%, и луксозните стоки - 24%. Благодарение на Китай и Индия към 2010 г. луксозните марки на хотели, жилища, мебели, яхти и автомобили ще имат най-голям растеж, като от днешната капитализация от 400 млрд. долара се очаква да достигнат до 2 трлн. За първи път сред 100-те най-популярни марки се появиха и спиртни напитки, като едновременно с 9% поевтиняха минералните води, още по-голям е спадът при газираните продукти. Coca-Cola обаче запазва своето четвърто място в глобалната класация. Нарастващото търсене в Индия и Китай очертава като перспективни и луксозните марки. Авторите на проучването подчертават, че в условията на слабия долар е много по-изгодно да се влага в изпитани марки, отколкото просто да се инвестира в акции. Като пример се посочва, че от 2006 до 2008 г. общо акциите на компаниите в САЩ са поскъпнали с 3%. Докато за същия период при 100-те най-скъпи бранда нарастването е от 14 до 22 на сто. Дори и да не спечелите много от марковте стоки, със сигурност няма да изгубите и ще съхраните парите си. Не случайно финансов гуру като Уорън Бъфет не залага на нефтени или имотни спекулации, а предпочита продукти и марки, които е сигурен, че и след 100 години ще се търгуват добре на пазара.

петък, 20 юни 2008 10:51:54

"Свободният" достъп до онлайн тв - с регистрация и абонамент

Класа - 11 стр.
"Свободният" достъп до онлайн тв - с регистрация и абонамент

Соня СТАМБОЛИЙСКА

Няма нужда да плащате за кабелна, за да гледате всички канали. Тази услуга се предлага от много сайтове в интернет, и то в повечето случаи безплатно. Само в Google на онлайн телевизия и радио излизат над 550 хил. резултата. "Класа" направи проучване сред най-известните български интернет портали, за да разбере колко от тях наистина предлагат на потребителя възможност свободно да гледа и слуша радио и телевизия онлайн.
Оказа се, че достъпът до тях почти винаги е обвързан с някакви условия. Пречките за ползването на услугите са най-различни - в едни случаи се изисква регистрация, в други - абонамент за съответната онлайн медия, а в трети препъни камък е липсата на подходяща програма на компютъра, с която каналите да се отворят.
В neterratv потребителите не могат да гледат bTV, защото от телевизията са им спрели правата за излъчване. Някои предавания на Евроком също не са достъпни поради липса на права за интернет разпространение. В neterratv е възможно да се гледа телевизия и без да се попълват регистрационни форми, но тогава достъпът е само до ограничен брой канали. В друг портал, bgtelevizor.net, обаче се изисква регистрация, за да се Влезе. С това процедурата не свършва, защото се разбира, че услугата за онлайн гледане на телевизия е достъпна само чрез абонамент. Цените започват от 10 евро на месец, като съответно за колкото повече време се абонира зрителят, толкова по-голяма отстъпка получава. За три месеца тя е 10%, за шест -20%, а за една година се плаща 30% по-малко.
Желаещите да гледат онлайн през iptv.bg, не се нуждаят от абонаменти, те трябва само да се регистрират. Тук проблем може да възникне с достъпа до някои от каналите, защото телевизиите могат да се гледат само чрез три определени програми - Windows Media Player, VLC Player и External Player.
Друг вид сайтове като predavatel.com дават препратки към подходящото място, откъдето може да се отвори желаната медия. Порталът предлага голям избор от тв канали и радиостанции, като срещу всеки от тях е посочено от къде да се пусне - utv.bg, iptv.bg, neterratv или сай-тът на самата медия.
"Класа" проучи и какви алтернативи дават интернет порталите на най-големите телевизии и радиа в България. Оказа се обаче, че техните възможности са още по-ограничени. В сайта на БНТ няма опция за гледане на живо на предаванията и новините. Не е нужна регистрация, но за сметка на това има достъп само до архивите на медията. Зрителите, които искат да гледат новините, трябва да се примирят с факта, че ще са поне с един ден назад с актуалните събития.
Сайтът на Нова телевизия не предлага никакви възможности за проследяване на програмата й в интернет. Единственият вариант пред онлайн потребителя е да си поръча видеоматериал от видеофонда. За целта трябва да попълни и изпрати декларация до телевизията и заплати предварително по 500 лв. за всяка минута от желания материал.
За разлика от БНТ и Нова, bTV се е погрижила цялата й програма да е достъпна онлайн. Сайтът www.btv.bg позволява след регистрация да се гледат на живо всички предавания, новинарски емисии и шоу програми без ограничения.
Изброените примери дотук доказват, че "свободният" достъп до телевизионните канали и радиа в мрежата изправя пред много пречки онлайн потребителите. Малцина са сайто-вете, които предлагат услугите си без някакъв вид обвързване с него чрез регистрации, абонамент или заплащане.

петък, 20 юни 2008 04:45:03

четвъртък, 19 юни 2008 г.

Витоша и Z-Rock най-предпочитани

Класа - 11 стр.
Витоша и Z-Rock най-предпочитани

Мила НИКОЛОВА

изпълнителен директор на tns tv plan
През последните години медийният пазар у нас е силно доминиран от телевизията. За нея се правят непрекъснати прецизни измервания чрез пийпълметрия и въпросът как да се планира облъчването с реклама, почти винаги е с еднозначен отговор - основен дял в телевизията, останалото (според спецификата на продукта) в радио, преса, интернет, външна реклама. Радиопазарьт е не по-малко наситен от телевизионния, но за разлика от него, където водещите 3 канала - bTV Нова тв и Канал 1, държат около 62% пазарен дял, първата тройка станции сумарно имат дял към 30%. Софийската аудитория е особено привилегирована -избира сред повече от 30 радиа. На страната на слушателя това е предимство, тъй като изборът неколкократно надхвърля обичайните потребности. Последните представителни за София (населението на възраст 15-54 г.) проучвания на "ТВ План ТНС" сочат, че репертоарът на слушани радиостанции в рамките на обичайна седмица е между 2-3. За един ден софиянците превключат между 1-2 станции. На
страната на самите радиа обаче конкуренцията е силно оспорвана.
Проучванията за радиослушаемост от началото на юни отчитат повишаване в столицата - средната продължителност в делничен ден е 140 минути, в събота и неделя - 123 минута Особено интересна за рекламодателите е групата на младите софиянци - на възраст между 25 и 35 години. Тя е много активна при избор на медии за развлечение и информация, ползвайки в еднаква степен стандартните медии и възможностите на интернет (теглене на филми и музика, посещения в информационни сайтове, форуми и т.н.). Ако се върнем на сравнението между радио и телевизия, данните сочат обнадеждаващи за радиоиндустрията тенденции за контакт с младата аудитория в София. Двете електронни медии отчетливо си "разпределят" облъчването на младите през денонощието - радиото доминира в пояса 07,00-18,00 ч (общо за всички станции), като пиковете достигат 24% среден рейтинг около 9,00 часа сутринта и 22% следобед около 16,00 ч. Телевизията е предпочитаната в широкия праймтайм 19,00-22,30 ч с пикови стойности около 30-33% среден рейтинг. За разлика от нея радиото е част от обичайния ритъм на живот в активната част на деня и практически навсякъде - в автомобил слушат 57% (основно мъже), на работното място 29%. Слушането у дома остава съществена част от контакта с медията за близо 40%. Всеки десети между 25 и 35 г. слуша радио по интернет, чрез кабел или сателит. Предпочитани от младата софийска публика са музи-, калните формати. Водещи в класацията на база средно-седмична аудитория с изравнени позиции са "Витоша" и Z-Rock, като аудиторията на рок радиото е основно мъжка. Двата лидера акумулират общо пазарен дял 21%. Трета до пета позиция в класацията за юни заемат "Радио 1", "Вероника" и "Ре-тро", предпочитани повече от младата дамска публика.

четвъртък, 19 юни 2008 05:03:53

Пиарите скочиха срещу Първанов

Труд - 5 стр.
Пиарите скочиха срещу Първанов



Международната асоциация на пиар специалистите изразява категорично несъгласие с мнението на президента Георги Първанов, че „голяма част от парите, изпрани в политиката, минават през пиар агенции". Това се казва в разпространена вчера позиция на българския офис на организацията.
В документа се настоява, ако има данни, президентът да ги сподели публично.
Председателят на Българското дружество за връзки с обществеността Асен Асенов призова Първанов да конкретизира обвиненията си, ако трябва да сезира прокуратурата.
„Ако няма факти, нека бъде така любезен да се извини на българското гражданство и на над 50 000 пиар практици", обърна се задочно към президента той. Според Асенов във всяка професия е възможно да има лоши практики, но не можело да се слага етикет на цялата гилдия.
Президентът изрази мнението си в интервю пред Би Ти Ви във вторник. Пак тогава той смекчи и тона към премиера Сергей Станишев, когото остро разкритикува в интервю за „Труд" миналата седмица.
След появата на президента пред Би Ти Ви БСП се чувства много по-добре, отдъхна си вчера пред същата медия секретарят на столетницата Антон Кутев. Според него червените може да спечелят, само
ако се консолидират в широкия ляв спектър.
Кутев нарече Сергей Станишев най-успешния и най-дълго задържал се председател на социалистическата партия.
„Не съм готов да подпиша, че няма да правим коалиция с ГЕРБ", каза още Кутев с мотива, че не той решава това. В началото на седмицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в студиото на Нова тв подписа декларация, че няма да влиза в съюз с БСП и ДПС.
„Вече няколко дни държавата се занимава с лична свада между бившия и новия лидер на БСП (б. р. -Първанов и Станишев). С името ми бе злоупотребено, за да се сплаши премиерът", отсече лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Според столичния кмет е проличало, че президентът и премиерът са приятели, харесват си тройната коалиция и правителството, с което все повече намалявала възможността за предсрочни избори.

четвъртък, 19 юни 2008 04:30:51

ВАЦ има нов управител

Труд - 9 стр.
ВАЦ има нов управител



Кристиан Нинхаус (48 г.) е новият управител на медийната група ВАЦ. От 1 юли той ще ръководи групировката, чиято централа се намира в Есен, заедно с Бодо Хомбах.
За ВАЦ работят около 16 хил. души в девет европейски държави. Оборотът на фирмата от вестници, списания и електронни медии възлиза на повече от 1,7 млрд. евро. В България ВАЦ издава 9 вестника, между които „Дневен Труд" и „24 часа", както и 12 списания.
Преди да се присъедини към ръководния екип на медийната група ВАЦ, Кристиан Нинхаус е бил главен управител на вестниците с марка „Билд", принадлежащи към „Аксел Шпрингер" АД, както и на издателствата „Бадишер ферлаг" във Фрайбург и „Зюддойче цайтунг" в Мюнхен. Той е роден в град Хам и е завършил икономика.
„Кристиан Нинхаус е идеално попълнение в ръководството на фирмата, което ще ни е от голяма полза. Сега възнамеряваме с обединени усилия да ускорим развитието на нашата медийна група", каза Бодо Хомбах, който от 6 години представлява единия съдружник във ВАЦ - семейство Брост.
Нинхаус ще представлява другия съдружник - семейство Функе.
„ВАЦ е интересна фирма. Много от изданията й са водещи на пазара. Да ги направиш по-силни, да ги развиеш в мултимедийно отношение и да допринесеш за все по-успешното развитие на цялата фирмена група е вълнуваща задача", каза Нинхаус.
***
Текст под снимка
Кристиан Нинхаус (вляво) е новият управител на медийната група ВАЦ. Той ще я ръководи заедно с Бодо Хомбах.

четвъртък, 19 юни 2008 04:42:47

Бум в арестите на блогъри и журналисти

Insurance.bg - Новини
Бум в арестите на блогъри и журналисти



Китай, Египет и Иран са първенци, разкрива нов доклад
Три пъти повече хора през миналата година са арестувани за постване на политическите си възгледи в своите блогове, спрямо 2006 г., сочат данни от годишен доклад, подготвен от WIA (World Information Access), информира TechNews.
Всъщност, документът показва, че от 2003 г. насам 64 души са били арестувани за публикуване на политически становища в блоговете си, пише redorbit.com. Над половината от тези случаи са регистрирани в Китай, Египет и Иран.
Според Фил Хауърд, доцент по комуникации в Университета на Вашингтон, докладът показва, че тези места са най-опасните за сводомислещите блогъри.
"Истинският брой на арестуваните блогъри вероятно е много по-голям, тъй като арести в Китай, Зимбабве и Иран остават неотразени в международните медии", изтъква Хауърд.
Но полицейските задържания на блогъри заради публичното обявяване на мнение са се увеличили и в Обединеното кралство, Франция, Канада и САЩ.
Според данните от отчета, всички блогъри общо са излежали 940 месеца затвор през последните 5 години. През петилетката средната присъда за журналист е била 15 месеца.
"Много държави имат политически блогъри, но в някои страни преследват и журналистите", коментира Хауърд. "Все повече граждани си позволяват да изразяват себе си онлайн и биват наказвани за това".
Най-леката отчетена присъда е била няколко часа, а най-дългата - 8 години, разкриват анализаторите.
Арестите на 9 от 14-те известни блогъри на Египет се случиха през 2007 – година на местни избори. През 2005 г. пък иранският блогър Можтаба Саминеджад е арестуван, защото е публикувал информация за арестите на други блогъри.
"Някои хора блогват относно арестите си, веднага щом бъдат освободени от затвора", обясни Хауърд.
Очевидният ръст в броя на арестите на радетелите за свобода на личността и на интернет словото показва, че блогването е спечелило политическо влияние в целия свят, посочва докладът. Цифрите доказват и това, че полицейските задържания се увеличават в моменти на "политическа несигурност", каквито са времената около парламентарните избори или при масови протести и стачки.
Според анализа, много нации, вероятно около 30, са наложили технологични ограничения на това, което хората могат да правят онлайн. В държави като Китай ситуацията е доста сложна, защото блогването се приема за форма на протест.
18.06.2008

четвъртък, 19 юни 2008 00:01:00

Гемиус България стартира сайт за измерване на Интернет аудиторията

expert.bg - България
Гемиус България стартира сайт за измерване на Интернет аудиторията



Интерут разширява мрежата си в Полша Интерут разширява мрежата си в Полша
Yahoo реши: Рекламно сътрудничество с Google!
"Гемиус България" - българското звено на най-голямата агенция за интернет проучвания в Централна и Източна Европа "Гемиус" стартира на 12 юни сайтът audience.bg - уникален онлайн проект, показващ основните количествени характеристики на аудиториите в едни от най-големите и популярни сайтове в българския Интернет, съобщиха от компанията днес.
Най-важен елемент от информацията в сайта е обхватът (reach) на съответния сайт като процент от всички Интернет потребители в българското онлайн пространство, както и броят на реалните потребители на всички изследвани сайтове.
Основната разлика между реални и уникални потребители (браузъри) е, че единствено информацията за реалните потребители е съпоставима с информацията, предоставяна от традиционните медии, защото традиционните медии не работят с браузъри, "куки" маркери или IP адреси, а с реални хора.
Информацията в audience.bg се основава на проучването gemiusAudience, което се приема за стандарт в онлайн пипълметрията на всички аналогични на българския онлайн пазари в Централна и Източна Европа.
Освен броя реални потребители и обхват (reach), има и информация за реализираните импресии от българските Интернет потребители. Сайтът дава възможност потребителите сами да избират и съпоставят различните домейни, както и да проследяват графики по изброените показатели.
На audience.bg всеки експерт, медиа-планьор или Интернет потребител може с минимум усилия да огледа и прецени популярността на различните онлайн ресурси. Информацията ще бъде актуализирана на месечна база, а това дава възможност лесно да се проследи развитието на различните домейни във времето.
Пълните данни от проучването се предоставят на всички участващи сайтове, рекламни агенции и рекламодатели. Те включват 19 количествени показателя, като например време, припокриване на аудитории и други.
Освен количествените характеристики за изследваните сайтове, "Гемиус България" дава и единствената за момента представителна социодемографска информация за аудиториите на различните сайтове, което позволява да се изследва и популярността на домейните в рамките на определени целеви групи.
Тази информация се базира на данните от уникален с обема си представителен онлайн панел, наброяващ над 60 000 души. Благодарение на това Гемиус може да предостави данни и за най-малките дялове на големите Интернет сайтове, което гарантира възможност за изключително добра оптимизация на онлайн кампаниите.
"Един поглед в audience.bg е достатъчен, за да се получи правилният отговор на въпроса какво харесва и от какво се нуждае Интернет аудиторията. Поради факта, че онлайн пазарът в България ще търпи бурно развитие в близко бъдеще, то задълбочените, обективни и социодемографски представителни проучвания за неговото състояние са просто неизбежни" - казва Филип Печински, Директор международни операции в Гемиус.
Достъпният, логичен и лесен начин за боравене с данните в audience.bg са допълнени от това, че предоставяната информация е едно ниво над всички други метрики, предлагани на пазара. Гемиус успява да изчисти некоректното броене по няколко пъти на един и същ "уникален" потребител (браузър), когато той изтрива опознавателния си номер - "куки".
Данните за реалните потребители на различните Интернет сайтове са от особено значение при съставянето на медиа планове. За рекламодатели и рекламни агенции е много важно да могат да сравняват ефективността на дадена кампания онлайн и офлайн.
Методологията на Гемиус е сертифицирана от Бюрото за интерактивна реклама (Interactive Aadvertising Bureau - IAB).
В сайта audience.bg има препратки към някои близки до българския пазари като Литва, Латвия, Естония, Полша, Унгария и др., където Гемиус също предлага публична информация за своето проучване на аудиториите в Интернет.
От самото й създаване през 1999 г. компанията насочва усилията си единствено в маркетингови проучвания, свързани с Интернет. Гемиус насочва дейността си към постигане на максимална достоверност, качество и прецизност и това й носи позиция номер едно в Централна и Източна Европа за по-малко от 5 години.
18.06.08

четвъртък, 19 юни 2008 00:01:00

Приходите от интернет реклама в САЩ са $5,8 млрд. за първото тримесечие

Инвестор - Международни
Приходите от интернет реклама в САЩ са $5,8 млрд. за първото тримесечие



Приходите от интернет реклама в САЩ през първото тримесечие на 2008 г. достигат 5,8 млрд. долара, сочат данни от последното проучване на Interactive Advertising Bureau (IAB) и PricewaterhouseCoopers.
Това представлява ръст от 18,2% спрямо същия период на миналата година и е втората най-висока регистрирана стойност за тримесечен период след предходния – през последното тримесечие на 2007 г. приходите възлизаха на 5,9 млрд. долара.
„Продължаваме да отчитаме значителен ръст на пазара на интерактивен маркетинг и реклама. Очакваме ръстът да продължи, защото потребителите прекарват все повече време онлайн, а маркетолозите откриват нови и по-иновативни начини да достигнат до тях чрез дигиталните медии“, коментира Рандал Ротенберг, президент и изпълнителен директор на IAB.
„Цикличният спад при първото тримесечие на новата година спрямо последното на предходната, който се забелязва при традиционните медии, в комбинации с общото икономическо забавяне доведе до не толкова неочаквано забавяне на ръста при онлайн рекламата“, казва Дейвид Силвърман от PricewaterhouseCoopers.
Проучването се води от 1996 г. Данните се считат за най-точното измерване на приходите от онлайн реклама, като се събират директно от компаниите, които продават реклама в интернет в САЩ. Приходите за цялата минала година възлизат на 21,2 млрд. долара, за 2006 г. - на 16,9 млрд., а за 2005 г. - на 12,5 млрд., сочат още данните.
18.06

четвъртък, 19 юни 2008 00:01:00

Forbes: Google е най-уважаваната компания в САЩ

News.bg - Технологии
Forbes: Google е най-уважаваната компания в САЩ



Google е най-уважаваната американска компания, се посочва в класация на списание Forbes.
Компанията, основана през 1998 годинаот студентите от Станфорд Лари Пейдж и Сергей Брин, още през 2004 година достигна пазарна оценка от 23 милиарда долара.
По-голямата част от доходите на Google идват от интернет-реклама, а малко - от продажба на софтуер, съобщава агенция "Новости".
За втора поредна година компанията е най-желаното място за работа в света, според класация на списание Fortune.
Независимо, че работните заплати там изглеждат скромнина фона на заплащането в този сектор в САЩ, благосъстоянието на персонала има пряка връзка с цената на акциите, което се връща стократно.
В Топ 5 на компаниите, предизвикващи най-голямо уважение са включени фармацевтичната Johnson & Johnson, най-големите производители на храни и напитки Kraft Foods Inc. и General Mills, както и студиото за производство на анимационни филми Walt Disney.
Изследването е проведено в 27 страни, като за основа е взето доверието на хората в продуктите на компанията, желанието им за работа в нея, а така също и желанието им да я препоръчат на свои бизнес-партньори.
18.06.2008

четвъртък, 19 юни 2008 00:01:00

600 млн. човека с достъп до Yahoo!

News.bg - Технологии
600 млн. човека с достъп до Yahoo!



На 17 юни Yahoo! подписа договори с пет азиатски телекомуникационни компании за предоставяне на достъп на техните абонати до мобилната търсачка oneSearch, съобщава Reuters.
Така общото количество на абонатите на мобилна телефония, имащи достъп до мобилната търсачка на Yahoo!, достигна 600 милиона човека.
Възможност да работят с Yahoo!oneSearch получиха абонатите на операторите Mahanagar Telephon Nigam Limited в Индия, Hong Kong CSL Limited в Хонг Конг, Smart Communications и Digital Mobile Phlis във Филипините, както и Vibo Telecom в Тайван.
Освен това Yahoo! пусна локализирани версии на набор от мобилните приложения на Yahoo! Go 3.0 за жителите на Индия, Австралия и Югоизточна Азия.
Специално за абонатите на тези страни локализираните версии на oneSearch ще разпознават местните диалекти.
Вицепрезидентът на мобилното подразделение на Yahoo! Дейвид Ко подчерта, че по този начин Yahoo! възнамерява да разшири дела си на пазара на мобилната реклама.
Ко предполага, че до 2011 г. обемът на този пазар ще достигне 16,2 милиарда долара, за сравнение през 2006 г. той е бил милиард и половина долара.
Yahoo oneSearch дава възможност на потребителите да имат бърз достъп до новини, снимки, финансова информация, прогноза за времето и по-лесно сърфиране в сайтове в Интернет.
Услугата вече се ползва в над 30 страни, между които САЩ, Япония, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Испания, Сингапур, Тайланд и Виетнам.
18.06.2008

четвъртък, 19 юни 2008 00:01:00

сряда, 18 юни 2008 г.

Обама с малко пред Маккейн


Обама с малко пред Маккейн

Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Барак Обама откри предизборната си кампания за президентските избори с малка преднина пред Републиканеца Джон Маккейн.
Според данни от проучване на общественото мнение на Washington Post Обама води Маккейн с 48% на 42% сред възрастните групи, докато Маккейн успява да получи подкрепата на независимите избиратели, които може да се окажат ключови за изхода през ноември.

Според проучванията те виждат Маккейн като кандидатът, който заслужава доверие.

47% процента от запитаните американци се доверяват на Меккейн по въпроса за Ирак, докато 46% подкрепат Обама.

Проучването е направено в периода 12-15 юни сред 1 125 възрастни гласоподаватели. Статистическата грешка е в рамките на 3%.

Първанов иска регистър на PR агенциите, перат

24 Часа - 4 стр.
Първанов иска регистър на PR агенциите, перат



Настоява 30 от депутатите да са мажоритарно избрани
Да има публичен регистър на рекламните, социологическите, лобистките и PR агенциите, които работят за отделни партии. Това поиска президентът Георги Първанов вчера. Той пусна в сайта си 10 предложения за реформа на политическия модел.
Трябва да се наблюдават и PR агенциите, защото голяма част от парите, изпрани в политиката, минават през тях, обясни Първанов по-рано пред bTV.
Да има публичен регистър и на физическите лица, които правят дарения на партиите, с определен таван за даваните от тях суми, иска още държавният глава. Трябвало да бъде забранено финансирането на партиите от юридически лица. Същевременно да се увеличи държавната субсидия за партиите, прескочили 1% от последния парламентарен вот. За участие в изборите всяка партия трябва да регистрира публична сметка, в която ще постъпват всички дарения и от която ще се разплащат предизборните и мероприятия.
Първанов поиска засилени правомощия на Сметната палата за контрол на вътрешнопартийни финанси, изборните кампании и дейността на агенциите.
Според него всяко предизборно мероприятие трябва да подлежи на финансова проверка. Ако за него не е платено от обявената сметка, съответната партия да бъде глобен. Сметната палата трябвало да рови и вътрешнопартийните счетоводства.
При нарушения на партийната финансова дисциплина Сметната палата да предлага на компетентните органи да налагат строги санкции - касиране на избори, недопускане на формацията до следващ вот и др., иска още президентът. Той настоява и да се спре с преотдаването на клубната база на партиите на трети лица - или директно, като се забрани преотдаването, или като общинският или държавен наем се определи в съответствие със среднопазарния за региона.
Като условие за участие в парламентарни и местни избори трябвало да се въведе изискването партиите да имат регистрирани структури в минимум 2/3 от общините.
Ако в два последователни избора партията не постигне 1% от вота на избирателите, тя да се заличава от партийния регистър и не може да участва в следващия вот. Същото да важало и за коалициите, но с праг 2%. Ако искат да продължат да съществуват в политическото пространство, те трябва да се регистрират отново по Закона за политическите партии, настоява Първанов.
В местни избори да участватсамо тези партии, които в предходния парламентарен вот са получили поне 1 % (2 % за коалиции) от вота. Можело да има независими кандидати за кметове и съветници, но не листи, зад конто няма ясен партиен субект. Първанов отново напомня искането си за въвеждане на пропорционална система с мажоритарен елемент. .Дори едно намигване на политиците към електората с 30 мажоритарни кандидати ще покаже волята им за промяна", смята той.
Мажоритарните кандидати да се явяват в окрупненени едномандатни избирателни райони, иска държавният глава. Това позволявало ефективен контрол срещу купуването на гласове.
Изчистване на избирателните списъци от „фантоми", въвеждане на активна регистрация на избирателите и уеднаквяване на правилата за различните вотове са друга част от идеите на президента.

Големите пиари са прозрачни

24 Часа - 5 стр.
Големите пиари са прозрачни



Невероятно е това да се случва в големите пиар компании. Познавам колегите си и съм сигурен, чете не се занимават с подобни неща." Това заяви шефът на МЗ Communications Group Максим Бехар по повод твърдението на президента, че голяма част от парите в политиката са изпрани през PR
“Това е твърде сериозна професия. Самият президент, с когото съм разговарял няколко пъти, е заявявал своето уважение към нея", допълни Бехар. Той обаче допусна, че може да има някои компании, които наричат себе си пиар, но вероятно не се занимават с подобни работи. Не ги познавам и не мога да гадая, допълни експертът.
Затова пък съм сигурен за колегите, които сме в Българската асоциация на пиар агенциите, категоричен бе Бехар. Това са 6 от най-големите компании в страната - МЗ Communications Group, APRA Porter Novelli, „Янев и Янев", United Partners, MARC Communications и Att Channels Communication. Всички работим c чужди партньори, имаме и одитори, Допълни той.

сряда, 18 юни 2008 04:52:11