събота, 21 юни 2008 г.

Бил Гейтс сдава в петък „Майкрософт"

24 Часа - 38 стр.
Бил Гейтс сдава в петък „Майкрософт"Милиардерът вече ще работи само един ден седмично
В петък, 27 юни, Бил Гейтс ще отиде за последен път на работа в „Майкрософт", съобщиха световните агенции.
След този ден компанията ще продължи да работи с пълен ход, но вече без компютърния гуру. Гейтс обяви оттеглянето си от активна работа в „Майкрософт" още преди две години. Сега превръщането му от изпълнителен председател на корпорацията в почетен такъв ще означава, че ще ходи на работа в компанията само един ден седмично. Доскоро Гейтс работеше по десет или повече часа, като управляваше фирмата си почти еднолично от компютъра на бюрото си. Новото ръководство на „Майкрософт" е съвсем малко по-младо от 52-годишния Гейтс. Наследниците му са сигурни, че и без него всичко ще бъде наред. Рей Ози, който преди две години замени Гейтс на поста шеф на отдела за програмно осигуряване, заяви, че компанията е в такова "цветущо състояние", че няма ни най-малки признаци за неблагополучие. Сгив Балмър, изпълнителен директор на „Майкрософт" от 2000 година и стар партньор на Гейтс, също не мисли, че оттеглянето на гуруто ще бъде удар за компанията. Според някои анализатори обаче това ще има символично значение за репутацията на компанията. Има служители на „Майкрософт", които не са заразени от официалния фирмен оптимизъм и продължават да вярват, че" Бил това е „Майкрософт", а такова е и мнението на милиони клиенти. От 1975 година, когато е създадена компанията, името на Гейтс е синоним на успехите на ,,Майкрософт". Гейтс постигна прословутия си лозунг: „Компютър във всеки дом, на всяко писалище!" Към началото на XXI век тази мечта стана факт дори в развиващите се страни. Изключителният финансов успех на компанията позволи на Бил Гейтс 13 години поред да бъде на първо място в списъка на най-богатите хора в света според авторитетното списание „Форчън". На хората, които твърдяха, че световната компютърна революция би могла да стане и без него, той би могъл с пълно право да отговори: 90 на сто от компютрите на планетата работят с рожбата на порасналото дете чудо - операционната система Microsoft Windows.
Сега Бил Гейтс смята да се отдаде на семейството си и на благотворителност. Планът му е да раздаде по-голямата част от близо $ 60-те си милиарда за проекти в помощ на населението в изостанали страни.
Фондацията на Бил Гейтс и съпругата му Мелинда инвестира целенасочено в проекти за ликвидиране на маларията и други тропически болести в Африка, както и във ваксиниране на милиони африкански деца, които нямат достъп до адекватни здравни грижи. Освен това фондацията на Гейтс работи за постигане на ком-пютризация и свързване в интернет на всички райони по света.
***
Текст под снимка
Бил Гейтс ще се посвети на фондацията си заедно с жена си Мелинда.
събота, 21 юни 2008 00:01:00

Няма коментари: