сряда, 18 юни 2008 г.

Боги и Слави го създават и продават

24 Часа - 10 стр.
Боги и Слави го създават и продават



Vbox7 се ражда преди 2 години. Сайтът за видеоклипове, създадени от потребители, се появява в мрежата в края на август 2006 г. и светкавично се превръща във втория по посещае-мост български сайт.
Мнозина вече са забравили, че песента „Шест кокошки съм заклала" нашумява и благодарение на публикуване на клипа във Vbox7. Тогава между сайта и телевизии назрява конфликт, прекратен с взаимоизгодно примирие - сега клиповете от телевизии, публикувани на портала, се управляват от реалните им собственици. При обосновани претенции на автори и други медии, които смятат, че техни материали се използват незаконно, клиповете се свалят веднага.
По думите на авторите на българския YouTube, името му е съкращение на видеобокс, седмицата била за украса
Названието било уж временно, но както всичко временно, то станало постоянно.
Създаден е от Богомил-Боги Павлов и Слави Николов, випускници на Техническия университет. Двамата още нямат 30 г.
Миналата година Vbox7 става собственост на дигиталната медийна компания Нетинфо. Сделката е отпреди осем месеца. По неофициална информация става дума за голяма сума. Така Боги и Слави стават едни от първите българи, успели у нас да забогатеят „по американски", продавайки една добра сработила идея.
Собствениците на сайта се въздържат от всякакъв подбор на клиповете, популярността им се определя от интереса на публиката. Сайтът включва разнородно видео ъдържание, организирано в тагове като „хобита", „семейни", „парти", „спорт", „смешни", „автомобилни", „рекламнии и др. Всеки има възможност да даде видеоотговор, да коментира и да гласува за даден клип.
Така потребителите определят дали даден клип не нарушава добрите нрави в образуваната от тях общност. Ако достатъчно зрители оценят даден клип като недопустим, той изчезва от сайта.
Освен класация на 20-те най-гледани клипа за деня Vbox7 класира и 100-те най-активни потребители.
Тази пролет Нетинфо продаде 68% от акциите си на финландската медийна група Санома, която се надява по този начин да стъпи здраво на българския пазар. Нетинфо държи и гювеч.бг един от най-популярните доскоро български портали, специализирания сайт sportni.bg. както и вездесъщата поща abv.bg.
***
Текст под снимка
Vbox7 набира сила с клипа, в който Данчо от първия „Мюзик айдъл" възпява 6 заклани кокошки.

сряда, 18 юни 2008 05:22:50

Няма коментари: