вторник, 17 юни 2008 г.

"БОЛ.бг" продаде изцяло бизнеса си на инвеститор

Дневник - Компании&Финанси - II стр.
"БОЛ.бг" продаде изцяло бизнеса си на инвеститор

Даниела СТЕФАНОВА

Досегашните собственици напускат компанията
Интернет доставчикът "БОЛ.бг" е продал и останалите дялове от компанията на Люксембургския инвестиционен фонд CEE Growth Luxembourg SICAR S.C.A., каза за "Дневник" управителят му Димитър Ганчев. Така компанията вече е изцяло собственост на финансовия инвеститор. Сделката е факт от 9 юни, когато е извършена регистрацията в Агенцията по вписаванията. Ганчев не обяви финансови подробности по нея, посочи единствено, че сумата по придобиването на компанията е седемцифрена. Основателите й Вени Марковски и Димитър Ганчев я напускат и ще работят за "Интернет общество България".
Новата сделка се случва малко повече от година след първоначалната инвестиция на фонда в "БОЛ.бг". В началото на 2007 г. европейският инвестиционен фонд "Сий гроут Люксембург Сикар" (CEE Growth Luxembourg SICAR S.C.A.) направи инвестиция в размер на близо 3 млн. лева в интернет компанията. "Това не е окончателната сума, а само първоначален транш", обясниха тогава от "БОЛ.бг". В резултат на увеличаването на капитала на КИТ ООД, собственик на търговската марка "БОЛ.бг", от 5 хил. лв. на почти 3 млн. лв., инвестиционният фонд притежаваше 70 на сто от дяловете на новото дружество. Това беше първата сделка на фонда, който инвестира главно в имоти и в телекомуникационния сектор в България. Плановете на интерент компанията бяха да използва инвестицията за консолидация на пазара на интернет услуги и изкупуването на други доставчици.
По информация на Димитър Ганчев фондът е купил още една българска компания - ЛАН доставчикът "Пауър нет", който работи на територията на западните софийски квартали и Банкя. В момента върви процес на обединяването на купените компании. Засега не се знае под какво име ще работи новосформираният доставчик на интернет услуги. По думите на Ганчев предметът на дейността им ще бъде запазен, както и търговските им марки. Очакванията му са, че като финансов инвеститор фондът в близко време ще продаде новопридобитите компании на стратегически партньор.
***
Кой е купувачът
Фондът "Сий гроут Люксембург Сикар" е регистриран в Люксембург и разполага с 40 млн. евро за инвестиции, които е реализирал в България, Сърбия, Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина, Румъния, Турция и Украйна. Фондът се управлява от словенски мениджъри.
"БОЛ.бг" е създадена през 1993 г. от Вени Марковски и Димитър Ганчев като КИТ ООД и е втората в България интернет компания.

вторник, 17 юни 2008 05:16:07

Няма коментари: