четвъртък, 19 юни 2008 г.

Бум в арестите на блогъри и журналисти

Insurance.bg - Новини
Бум в арестите на блогъри и журналистиКитай, Египет и Иран са първенци, разкрива нов доклад
Три пъти повече хора през миналата година са арестувани за постване на политическите си възгледи в своите блогове, спрямо 2006 г., сочат данни от годишен доклад, подготвен от WIA (World Information Access), информира TechNews.
Всъщност, документът показва, че от 2003 г. насам 64 души са били арестувани за публикуване на политически становища в блоговете си, пише redorbit.com. Над половината от тези случаи са регистрирани в Китай, Египет и Иран.
Според Фил Хауърд, доцент по комуникации в Университета на Вашингтон, докладът показва, че тези места са най-опасните за сводомислещите блогъри.
"Истинският брой на арестуваните блогъри вероятно е много по-голям, тъй като арести в Китай, Зимбабве и Иран остават неотразени в международните медии", изтъква Хауърд.
Но полицейските задържания на блогъри заради публичното обявяване на мнение са се увеличили и в Обединеното кралство, Франция, Канада и САЩ.
Според данните от отчета, всички блогъри общо са излежали 940 месеца затвор през последните 5 години. През петилетката средната присъда за журналист е била 15 месеца.
"Много държави имат политически блогъри, но в някои страни преследват и журналистите", коментира Хауърд. "Все повече граждани си позволяват да изразяват себе си онлайн и биват наказвани за това".
Най-леката отчетена присъда е била няколко часа, а най-дългата - 8 години, разкриват анализаторите.
Арестите на 9 от 14-те известни блогъри на Египет се случиха през 2007 – година на местни избори. През 2005 г. пък иранският блогър Можтаба Саминеджад е арестуван, защото е публикувал информация за арестите на други блогъри.
"Някои хора блогват относно арестите си, веднага щом бъдат освободени от затвора", обясни Хауърд.
Очевидният ръст в броя на арестите на радетелите за свобода на личността и на интернет словото показва, че блогването е спечелило политическо влияние в целия свят, посочва докладът. Цифрите доказват и това, че полицейските задържания се увеличават в моменти на "политическа несигурност", каквито са времената около парламентарните избори или при масови протести и стачки.
Според анализа, много нации, вероятно около 30, са наложили технологични ограничения на това, което хората могат да правят онлайн. В държави като Китай ситуацията е доста сложна, защото блогването се приема за форма на протест.
18.06.2008

четвъртък, 19 юни 2008 00:01:00

Няма коментари: