петък, 20 юни 2008 г.

"Свободният" достъп до онлайн тв - с регистрация и абонамент

Класа - 11 стр.
"Свободният" достъп до онлайн тв - с регистрация и абонамент

Соня СТАМБОЛИЙСКА

Няма нужда да плащате за кабелна, за да гледате всички канали. Тази услуга се предлага от много сайтове в интернет, и то в повечето случаи безплатно. Само в Google на онлайн телевизия и радио излизат над 550 хил. резултата. "Класа" направи проучване сред най-известните български интернет портали, за да разбере колко от тях наистина предлагат на потребителя възможност свободно да гледа и слуша радио и телевизия онлайн.
Оказа се, че достъпът до тях почти винаги е обвързан с някакви условия. Пречките за ползването на услугите са най-различни - в едни случаи се изисква регистрация, в други - абонамент за съответната онлайн медия, а в трети препъни камък е липсата на подходяща програма на компютъра, с която каналите да се отворят.
В neterratv потребителите не могат да гледат bTV, защото от телевизията са им спрели правата за излъчване. Някои предавания на Евроком също не са достъпни поради липса на права за интернет разпространение. В neterratv е възможно да се гледа телевизия и без да се попълват регистрационни форми, но тогава достъпът е само до ограничен брой канали. В друг портал, bgtelevizor.net, обаче се изисква регистрация, за да се Влезе. С това процедурата не свършва, защото се разбира, че услугата за онлайн гледане на телевизия е достъпна само чрез абонамент. Цените започват от 10 евро на месец, като съответно за колкото повече време се абонира зрителят, толкова по-голяма отстъпка получава. За три месеца тя е 10%, за шест -20%, а за една година се плаща 30% по-малко.
Желаещите да гледат онлайн през iptv.bg, не се нуждаят от абонаменти, те трябва само да се регистрират. Тук проблем може да възникне с достъпа до някои от каналите, защото телевизиите могат да се гледат само чрез три определени програми - Windows Media Player, VLC Player и External Player.
Друг вид сайтове като predavatel.com дават препратки към подходящото място, откъдето може да се отвори желаната медия. Порталът предлага голям избор от тв канали и радиостанции, като срещу всеки от тях е посочено от къде да се пусне - utv.bg, iptv.bg, neterratv или сай-тът на самата медия.
"Класа" проучи и какви алтернативи дават интернет порталите на най-големите телевизии и радиа в България. Оказа се обаче, че техните възможности са още по-ограничени. В сайта на БНТ няма опция за гледане на живо на предаванията и новините. Не е нужна регистрация, но за сметка на това има достъп само до архивите на медията. Зрителите, които искат да гледат новините, трябва да се примирят с факта, че ще са поне с един ден назад с актуалните събития.
Сайтът на Нова телевизия не предлага никакви възможности за проследяване на програмата й в интернет. Единственият вариант пред онлайн потребителя е да си поръча видеоматериал от видеофонда. За целта трябва да попълни и изпрати декларация до телевизията и заплати предварително по 500 лв. за всяка минута от желания материал.
За разлика от БНТ и Нова, bTV се е погрижила цялата й програма да е достъпна онлайн. Сайтът www.btv.bg позволява след регистрация да се гледат на живо всички предавания, новинарски емисии и шоу програми без ограничения.
Изброените примери дотук доказват, че "свободният" достъп до телевизионните канали и радиа в мрежата изправя пред много пречки онлайн потребителите. Малцина са сайто-вете, които предлагат услугите си без някакъв вид обвързване с него чрез регистрации, абонамент или заплащане.

петък, 20 юни 2008 04:45:03

Няма коментари: