петък, 3 юли 2009 г.

MSKey Group обяви, че купува data.bg, от портала отричат за сделка

Дневник - Компании&Финанси - I стр.
MSKey Group обяви, че купува data.bg, от портала отричат за сделка

Андриан ГЕОРГИЕВ

MSKey Group обяви, че придобива интернет портала data.bg, без да съобщава цената на сделката. От екипа на data.bg обаче заявиха, че няма покупка и MSKey Group ще бъде само рекламен партньор на сайта.
MSKey е група от онлайн медии, в които влизат profit.bg, sportal.bg, gsm.bg и т.н. Според източници от сектора компанията се свързва с рекламния кон-
султант Красимир Гергов. Въпросът за собствеността на data.bg е сложен. Съдружници в „Дейта.БГ“ ООД, която държи портала, са управителят Росен Коларов и Георги Димитров. Неофициално се смята, че Юрий Митев е собственик на капитала, но той отказа да коментира пред „Дневник“. Преди дружеството е било собственост на „Хоум лан“ (компания на Юрий Митев), а след това на „Хост
солюшънс“, където Митев също е съдружник. Data.bg е портал с най-различно съдържание - новини, форум, електронна поща, снимки, видео и блогове. По данни на фирмата той привлича около 300 хил. уникални потребители на ден. В миналото сайтът съхраняваше огромно количество музика и филми с неуредени авторски права. След това data.bg създаде популярен торент тракер (мяс-
то за индексиране на линкове към файлове, намиращи се на компютрите на хората). Под натиска на българските носители на авторски права торент тракерът затвори през февруари 2007 г. Чрез търсачката на data.bg все още може да се намерят музика и филми с проблемни авторски права. Изпълнителният директор на MSKey Group Стилян Шишков заяви за „Дневник“, че се търси на-
чин как то да се премахне. Купувачът преструктурира своя бизнес и според Шишков групата ско-
ро ще предложи нови услуги. Една от тях е games. bg - сайт с информация за електронни игри.
***
Как се развива data.bg
• В началото на 2002 г. порталът е отворен за потребители
• През ноември 2005 г. КЗК глоби data.bg за нелоялна конкуренция на интернет доставчици. Сайтът, тогава собственост на „Хоум лан“, дава преференциални условия на клиенти, които напуснат сегашния си доставчик
• В края на 2006 г. „Хоум лан“ продаде портала на „Хост солюшънс“
• В началото на 2007 г. торент тракерът на data.bg спря работа
• През март 2008 г. data.bg започва да продава лицензирана музика
• Миналия юни в портала бяха включени обяви за работа от bestjobs.bg

Amazon търси нова реклама

Поглед - 10 стр.
Amazon търси нова реклама



Най-големият 8 света онлайн търговец Amazon.com обяви през юни невероятен конкурс. Собствениците на корпорацията търсят, сред своите клиенти създателят на нова реклама за компанията. Конкурсът е на интернет адрес Your Amazon Ad Contest u наградата е 20 хиляди долара.
Може да се кандидатства до 17 юли. Трябва да се изпрати на интернет адреса клип -който да е от 30 секунди. Същото става и на сайта на компанията.
Освен това до 6 септември купувачите в интернет- магазина могат да гласуват за своя клип-фаворит. От това гласуване ще бъде избран вторият победител.
Паричната награда ще бъде разделена по равно от създателите на телевизионната реклама, които са класирани на първите две места.
Окончателните резултати на конкурса ще бъдат обявени на 21 септември тази година.
Според неговите условия, участниците могат да използват всички официални материали на сайта на Amazon.com. Американският търговски сайт е създаден през 1994 година от Джеф Бесоз. Щабквартирата му е в Сиатъл, щата Вашингтон.

Шефът на Радио 1 оглави УС на АБРО

Поглед - 7 стр.
Шефът на Радио 1 оглави УС на АБРО



Ревизиите, които правят от Европейската комисия (ЕК) на европейските обществени оператори пък се извършват спрямо наличните директиви и разпореждания. За цялата структура „обществена медия" ЕС има много ясна представа.
И действително изглежда демагогски, когато всеки един от потенциалните 6 млн. и половина зрители каже: аз си плащам, за да гледам и искам да ми харесва. Няма как да се угоди на всеки. Затова обществеността на тези медии трябва да бъде спазвана и според мен обществеността трябва да бъде защитавана от държавата.
Бъдещето на обществените медии няма как да се реши с обществен дебат. За хората, когато се каже „телевизията", това е БНТ. Тя обаче повтаря най-лошото от частните телевизии. „Защо тогава хората да я гледат? Националната телевизия няма облик, за разлика от Националното радио. Като медия, радиото винаги се е отличавало с по-голяма инертност, но в определени моменти това играе положителна роля", смята Гоцев.
Обществените медии не стават обществени само поради факта, че са наречени така. Каква обществена функция изпълнява една медия, като генералния директор се избира от партийно избрана организация като СЕМ? Там са хора, избрани от партиите и президента. Съмнявам се, че има човешко същество, което може да е до такава степен индиферентно към всичко друго, че да е максимално честно.
„Моят добър приятел и също бивш генерален директор на БНТ Тома Иванов казваше: Що за телевизия е това, която има гледаемост 1-2 %? Но компромисът на „обществеността" на телевизията и радиото и интереса на аудиторията е въпрос на баланс. Обществената телевизия не може да си позволи голотии, лошия, брутален език, не може да си позволи това, което е позволено на търговските", категоричен е Кирил Гоцев.
Общото събрание на Асоциацията на българските радио-и телевизионни оператори (АБРО) избра управителят на Радио 1 Атанас Генов за председател на Управителния съвет (УС) на АБРО, съобщиха от организацията, цитирани от БТА. Членовете на Контролния съвет са избрали Огнян Димов за свой председател. Общото събрание е приело основните приоритети за следващата година, сред които са въвеждане на директивата за аудиовизуалните услуги в българското законодателство, намаляване на регулационната тежест, създаване на тригодишна комуникационна стратегия на АБРО и активна работа в полето на саморегулацията. За членове на УС бяха избрани Силва Зурлева (член на съвета на директорите на Нова тв), Светлана Василева (прокурист на Фокс Интернешънъл
Ченълс), Атанас Генов (управител на Радио 1), Вики Политова (генерален директор на bTV), Радосвет Радев (председател на съвета на директорите на Дарик Радио), Васил Димитров (управител на Радиокомпания Си.Джей), Николай Янчовичин (управител на БГ Радио), Виктория Миткова (управител на Алфа Радио) и Васила Самарски (управител на „Вие Виталис").
Ден преди общото събрание за членове на АБРО 8 асоциацията бяха приети Тв „Европа", М.САТ, телевизия „Черно Море" и радио „Сигнал Плюс". Ръководството на ТВ7 също е депозирало молба за членство, която ще бъде разгледана на първото заседание на новия управителен съвет в близките дни. Така АБРО затвърждава своите позиции на най-голямата, представителна и влиятелна медийна организация у нас.
Текст под снимка
Изпълнителният директор на АБРО Гриша Камбуров представи бюджета на организацията за следващата една година.

Сайтовете предлагат нови системи за видеореклама

Класа - 11 стр.
Сайтовете предлагат нови системи за видеореклама



Юзърите на CBS трупат точки, Hulu позволява селектиране на спотове
Тв пазарът е в застой заради кризата, а рекламодателите търсят по-евтини и ефективни начини да достигнат до потребителите, пише "Ад ейдж". Така рекламодателите се опитват да използват потенциала на уебпространството, което позволява таргетирани реклами и интерактивност. "След като тв аудиторията в праймтайма намалява, време е и рекламите да се пренасочат там, където отива публиката - онлайн", коментира Крие Алън, вицепрезидент на "Видеоиновации" в компанията Starcom. Тя е подразделение на Publicis, a по-рано тази година компанията за битови стоки и козметика Reckitt-Benckiser пренасочи $20 млн. от бюджета си от телевизия към интернет и социални мрежи. Чрез сайта си tv.com гигантът CBS експериментира със система, която позволява на потребителите да печелят кредити чрез -ГЛедане на онлайн реклами. След като натрупат достатъчно точки, могат да проследят съдържанието на сайта без реклами. Tv.com изпробва и по-дълги рекламни паузи. Обикновено 30-минутно предаване онлайн съдържа две минути реклами спрямо осемте минути търговски послания по телевизията, а сайтьт увеличава двете минути онлайн до пет. Рекламната мрежа за онлайн видео Tremor Media пък пуска рекламни единици в плеър, наречен vChoice, като включва в него интерактивност. Зрителите могат да избират рекламата, която да -Гледат, да получат допълнителна информация за съдържание, свързано с нея, да видят демо версия на продукта или да изпробват игри, докато тече клипът. Видеосайтът Hulu, който се притежава в джойнтбенчър от NBC Universal, Fox Entertainment Group, ABC Inc. и Providence Equity Partners, също позволява на потребителите си да избират рекламите, които вървят, преди селектираното бидеосъдържание. Подобно на стратегията на CBS, Hulu дава възможност да се -Гледат епизоди от тв предавания без реклами, ако преди това юзърът си избере определени клипове. Този сайт експериментира и със свободните от търговски послания блокове, в които рекламодателите, като например McDonald's, изкупуват рекламното време, за да получат безплатен спот в праймтайма.

Никой не може да контролира интернет

Поглед - 11 стр.
Никой не може да контролира интернет

Бисера ЗАНКОВА

Софтуер да блокира вредното съдържание, препоръчва CDMC на конференция в Рейкявик
Правото на равен достъп има фундаментално значение в медийните условия днес. „Индивидът е в центъра на медийните отношения, тъй като той може да бъде едновременно потребител и създател на съдържание. Това му дава огромна сила, като го прави активен участник с различни роли, докато медията остава само като свързваща и постоянно променяща се среда", единодушно заявиха участниците в десетото заседание на Управителния комитет по медии и нови комуникационни услуги на Съвета на Европа (CDMC), както и Първата конференция на европейските министри по въпросите на медиите и новите комуникационни услуги, които се проведоха в исландската столица Рейкявик.
Официалната част на дискусиите засегна три ключови теми :„Нови медии - ново регулиране?", „Доверие в съдържанието -доверие в медиите" и „Взаимоотношения на медиите с индивида и с общността/общностите". Успоредно се проведоха и три дискусионни панела, като във втория от тях, посветен на медиите, новите комуникационни услуги и индивидите, участваше и председателят на ДАИТС - д-р Пламен Вачков. Наред с него в размяната на мнения взеха участие представители на обществени медии, на младежки и неправителствени организации. Журналистката Бирна Хелгадотир постави пред участниците акцентите на дебатите: „Обществени медии - за и против?", „Повече разнообразие, но какво?", „Нарастващото влияние на медиите" и „Действия и регулиране".
Въпросът за медийното образование беше посочен като ключов от всички участници в панела. Подчертана беше неразривната връзка между медийната подготовка и активното гражданство, като заключението беше, че медийното образование е елемент от гражданството днес. Медийното образование засяга не само младото поколение и по-специално децата. То обхваща всички поколения, като особено внимание трябва да се обърне на медийната грамотност и на по-възрастното поколение, на бабите и дядовците, които се грижат за своите внуци и е необходимо да ги насочват при работа в мрежата.
По отношение на рисковете, които крие интернет, всички се съгласиха,че никой не може да контролира мрежата, защото тя на практика е безкрайна. Отговорността на държавата е важна, защото хората имат доверие в институциите и очакват те да ги защитят от всякакви посегателства, вкл. виртуални. Съществува решение на проблема с отговорността, което се основава на технологиите. Вместо да се търсят подходящи начини за регулиране и саморегулиране, при които преценката принадлежи
на човека, може да се използва самата технология и да се създаде необходимият софтуер, който да блокира вредното съдържание. По този въпрос представителят на Европейският съюз за радиоразпръскване (EBU) се изказа в друга насока, като изрази подкрепа на идеята за засилване на саморегулирането.
Участниците в панела подкрепиха изказаното мнение, че в настоящата ситуация хората трябва да се научат да различават публичното от частното. В този смисъл бе подчертано, че на практика липсва задълбочено обсъждане на различните аспекти на интернет. Мрежата е както пазар, така и форум, тя служи и на публичността, и на личния живот, в нея могат да се разграничат различни нива и измерения, протичат сделки, предоставя се информация и кипи забавление.
По повод на установяването на правила на общуване в интернет беше повдигнат въпроса и за етикета в мрежата, т. нар. „нетикет".Нетикетът е важен, защото той обективира присъствието на обществото и на обществените ценности онлайн. По този начин се осъществява и връзката между реалния и виртуалния свят. Взаимодействието в интернет не може да бъде отделено от взаимодействието в живота и трябва да се подчинява на общо приети и утвърдени правила на общуване.
С много силен мотивиращ заряд прозвуча оценката, че интернет е една вечно жива приказка, която неудържимо привлича младите хора. Това може да се каже и за гюинадлежащите към другите поколения, за всеки един от нас, защото нима не искаме да се потопим в приказния и необуздан свят на нашите мечти? В нашия век мрежата ни предоставя тази уникална възможност и то непрекъснато, във всеки един момент. Така ние ставаме по-силни и по-свободни, но същевременно и по-уязвими, ето защо трябва да се стремим да компенсираме с различни средства рисковете, които засягат човешките права, без да пречим на позитивната роля и на високата социална стойност на интернет комуникацията.
Текст под снимка
Пет са жизненоважните теми за развитието на мрежата - достъп, разнообразие, отвореност, сигурност и гарантиране на основните ресурси, подчерта президентът на Форума за управление на интернет

Вземат от „Би Би Си" 100 млн. лири

Поглед - 10 стр.
Вземат от „Би Би Си" 100 млн. лири

Уляна ПЕТРОВА

Предлагат държавната субсидия да отиде в частни канали за регионални новини
Британското правителство се кани да ореже държавното субсидиране на единствения държавен канал за радио-, телевизия и новини, който плащат английските данъкоплатци. Министърът по комуникациите в местното правителство Лорд Картър предложи да бъдат преведени 100 милиона британски паунда от общия бюджет от 3,6 милиарда фунта стерлинги на „Би Би Си" (The British Broadcasting Corporation) - най-голямата в света медийна компания. Тя е държавна и се издържа от таксите, които английските жители плащат, за да получават телевизионни, радио и интернет новини.
Британското правителство сега обсъжда възможността да се предадат акции на държавния канал на частни собственици. Според вносителите на законопроекта това трябва да са комерсиални телевизии.
От „Би Би Си" вече обявиха, че са готови за битка с правителствените планове, които според корпорацията ще ги лишат от голямата част от общата им субсидия от 3,6 милиарда британски лири. Това е първият случай в историята на „Би Би Си", която е основана през 20-те години на миналия век.
Освен предложеното съкращение от 100 милиона в предложението на Лорд Картър става дума и за допълнителни 30 милиона - или малко повече, намаление на субсидирането от лицензните такси. Те позволяват на продуцентите да правят документални филми - които се предават по телевизията или по интернет.
Заедно с това се предвижда хонорарите на „звездите" на националната британска телевизия да бъдат намалени сериозно. На Острова чуват, че техните любими водещи Джонатан Рос, Джереми Кларксън и Грахъм Норт ще получават с 40 процента по-малко. Според вестник „Телеграф" (The Telegraph) новоназначеният министър на културата Бен Бардшоу вече води разговори с мениджмънта на „Би Би Си". Самият Брадшоу е бивш репортер на най-голямата в света медийна корпорация.
Страховете на шефовете на британския държавен концерн са, че шестгодишния договор за лицензионни такси ще бъде заменен от едногодишни споразумения. Те пък ще бъдат парафирани от министъра на комуникациите -което ще е сериозно нарушение на независимостта на медията.
Във Великобритания медийни източници твърдят, че това е удар срещу държавно субсидираната медия - и по този начин може да се промъкне политическо влияние.
Сър Майкъл Лайънс, председателят на борда на „Би Би Си", каза, че таксите не може да се използват „за цели, които нямат нищо общо със задачите на нашата държавна корпорация."
Според него англичаните трябва да помнят, че лицензионните такси са важни и парите се употребяват за „добри цели". Те отиват за издръжката на „Би Би Си".
Според критиците на държавната британска корпорация правителствената субсидия просто изчезва. Те настояват, че могат са се направят допълнителни икономии от бюджета на корпорацията.
От „Би Би Си" съобщиха за намаляване на заплатите на персонала. Заедно с това ще бъде съкратен и броят на служителите.

И нека Facebook бъде с вас!

Поглед - 7 стр.
И нека Facebook бъде с вас!

Ели АЛЕКСАНДРОВА

Свята технологична революция! Папа Бенедикт XVI вече е потребител на Facebook със собствен профил в мрежата! След като наскоро подкрепи създаването на страница на Ватикана в сайта за водеообмен YouTube, той благослови и най-голямата социална мрежа с присъствието си, а приложението Папата се запознава с теб ощастливи много негови поклонници с възможността за виртуална връзка със светия отец.
Не само папата обаче е заинтересован да привлече интереса на младите хора, каквито са повечето потребители на Facebook. Непосредствено преди изборите за Европейски парламент, които трябва да се състоят през юни, мрежата изобилства от предизборни кампании и агитаци от всякакъв характер, свързани с предстоящия вот. Много европейски партии активно използват сайта за привличане на младия електорат, който все по-често се въздържа от гласуване. Благодарение на мрежата партиите имат възможност да преставят кандидатите си във всички страни от общността и дори извън нея. Атрактивно предимство, особено имайки предвид актуалния брой потребители на мрежата, който от 150 млн. през януари, вече наброява над 200 млн. Души.
Присъствието на български политици във Facebook нарасна значително през май месец. Специфична възможност за комуникация в сайта са платените рекламни банери, които се появяват в дясното му поле при разглеждане на профили. Най-голямата социална мрежа в света се оказва атрактивна възможност за все повече рекламодатели в България. В условията на световна икономическа криза, намалените рекламни бюджети налагат все по-прецизно таргетиране на потенциални реципиенти на рекламните послания. В това отношение предимствата на социалната мрежа са големи -тя разполага с неограничена информация за потребителите си, предоставена доброволно от самите тях: пол, възраст, години, интереси и т.н. Така рекламата достига много по-лесно до подходящите хора и ефектът от нея би трябвало да бъде максимален.
Прехвърлянето на интереса от традиционни към социални медии е предпоставка и за бурното развитие на вторите в последните години. Социалните мрежи от своя страна също се адаптират към предпочитанията на потребителите, за да отговорят на техните очаквания. Така например конкурентната за Facebook социална мрежа Twitter създаде специализиран сайт, който ще следи публикациите в мрежата, свързани с изборите за Европейски парламент.
България бавно, но сигурно следва международните практики, а българските политици демонстрират, че ако не основоположници на тенденции, то поне могат да бъдат последователи на такива. Създаването на подобни приложения към социалните мрежи е нова възможност за напредничавите политици, която за пореден път доказва нарастващия ефект от предизборните кампании, водени онлайн.
***
Ели Александрова е медиен експерт към Лаборатория за медиен мониторинг, Микроанализи, Онлайн социални мрежи. Статията е публикувана със значителни съкращения.

четвъртък, 2 юли 2009 г.

Медиите и рекламата срещу кризата: ключовете са креативност и качество

Insurance.bg - Новини
Медиите и рекламата срещу кризата: ключовете са креативност и качество

Мирослава Митева

Американската търговска камара в България организира семинар на тема "Медии и реклама във времената на криза"
В условията на криза, в която бюджетите на компаниите за реклама са намалени значително, е необходима повече креативност, бързи реакции, както и използване на алтернативни начини за комуникация с публиките. Това заяви Йордан Жечев, творчески директор на рекламна агенция DDB София, пред участниците в семинара "Медии и реклама във времената на криза". Форумът, организиран от Американската търговска камара в България, събра ПР и рекламни специалисти, журналисти и представители на бизнеса.
Жечев представи конкретни примери от световната и българската рекламна практика на използване на различни от традиционните канали при промотиране на продукти и за "общуване" с публиките. Няма нищо сбъркано в планирането, просто ситуацията сега е различна, посочи той. Ресурсите са ограничени и борбата за дори и най-малкия проект е жестока, отбеляза още Жечев.
Журналистите губят монопола над новините с развитието на модерните технологии, където всеки може да разпространява собствените си послания чрез социалните мрежи, блогове и уеб сайтове, онлайн форуми и мобилни комуникации, каза проф. Христофор Караджов, преподавател по журналистика в университета в Лонг Бийч, Калифорния. Едновременно с това обаче тази информация не може да бъде приемана като чиста монета, тъй като тя е анонимна, не подлежи на редакторски контрол, а в немалка част е и недостоверна.
Все по-голямо значение започват да играят и онлайн форумите, в които читателите могат да публикуват коментари към журналистически статии. Караджов цитира пример с в. "Сега" - една от първите в България медии с възможност за коментиране на статии - където повечето от половината коментари (51,8%) добавят нова информация към материала. Всеки трети коментар пък е насочен към този на друг читател. Такъв е и броят на коментарите, които нямат никаква връзка със статията.
Караджов посочи още, че т.нар. "традиционни" медии все повече разширяват присъствието си в мултимедийното пространство, превръщайки се в "единен източник" на информация. В наши дни някои вестници търсят начини да оцелеят, а списанията или процъфтяват, или загиват. Като пример за това могат да бъдат разгледани The Economist и Newsweek. Докато първото списание отчита 25% ръст на приходите и 75 хил. продажби на седмица в САЩ, то при второто приходите спадат с 27%, а тиражът намалява. При посещаемостта на техните сайтове обаче се наблюдава обратна статистика - този на Economist има "нищожните" 700 хил. посещения месечно при над 2 млн. уникални за www.newsweek.com. "Тайната" за успеха, според Христофор Караджов, е в качественото съдържание, добрата "опаковка" и в самия бранд. Никой не е в състояние да прогнозира тенденциите занапред, защото нещата се менят толкова бързо, че създават чувство за паника сред някои от "традиционните медии", смята анализаторът.
ПР-ът по време на криза не е "кризисен ПР", а "ПР на възможностите", посочи Калина Петрова, съуправляващ директор на Publicis Dialog България.
Семинарът бе организиран по повод 10-годишнината на AmCham Magazine, списанието на Американската търговска камара, което има зад гърба си издадени 100 броя. Луксозното англоезично издание не е познато на широката публика, защото неговият 2500-ен тираж се разпространява по пощата сред над 300 фирми, членове на камарата, чуждестранните посолства, държавните институции, но пък точно затова е достатъчно влиятелно. Не по-малко влиятелни са журналистите, които правят изданието - Бойко Василев от БНТ, Марина Цветкова - в. Банкер, Юлиана Бончева - в. Сега, Панайот Ангарев - в. Капитал, Петьо Цеков - в. Сега, и Ирина Бачева от екипа на камарата. Те, както и главният редактор на списанието Милен Марчев, са сред неголямата група на пишещите на добър английски автори от гилдията.

Албърт Парсънс напуска BТV

Телеграф - 9 стр.
Албърт Парсънс напуска BТV



Шефът на bTV Албърт Парсънс напусна телевизията и тв бизнеса у нас след 9 години на поста. Американецът реши да не подновява договора си като изпълнителен директор на медията, който изтече на 30 юни тази година. Мястото на Парсънс ще поеме друг дългогодишен служител на "Нюз Корп" - Гари Дейви. За разлика от предшественика си той няма да живее у нас, а ще управлява дистанционно от Милано, Италия. Там Дейви е изпълнителен директор на телевизиите на корпорацията за Европа. Дейви има 35 години стаж в бранша, а през по-голямата част от кариерата си е заемал топмениджърски позиции в "Нюз корп" в Ню Йорк, Лондон, Хонконг. Поста в Милано заема от 2008 г. "Генералният директор на bTV Вики Политова ще отговаря директно пред Гари Дейви, като ще поеме допълнителни мениджърски отговорности като член на борда на директорите на Balkan News Corporation", посочват от пиар отдела на частния канал. Заслуги
Албърт Парсънс бе начело на bTV от самото й създаване през 2000 г., припомнят от телевизията. "Парсънс допринесе с познания и опит към всеки аспект от развитието на bTV и я превърна в най-модерната и съвременна медия с най-добър имидж, като изигра ролята на ментор в развитието й в България", се казва в официалното съобщение до медиите. „След дълга кариера от повече от 40 години в телевизионния бизнес мога да кажа, че престоят в България и развитието на bTV ми бяха най-интересни. Оттеглям се щастлив и удовлетворен", коментира самият Парсънс. Със страната ни го свързваше нещо повече от професионалните му ангажименти. Парсънс бе женен за бившата пиарка на бТВ Мирослава Бонева, която по-късно стана шеф на комедийния канал GTV. Бракът им обаче бурно се разпадна и освен с фамилията Парсънс Бонева се раздели и с поста си в GTV. За момента тв асът си е взел почивка и се е отдал на едно от любимите си занимания - голфа. Той не уточнява дали ще остане да живее у нас, или ще се върне в родината си.

Приемат заявки за ФАРА до 24 юли

Класа - 11 стр.
Приемат заявки за ФАРА до 24 юли



Фестивалът на Асоциацията на рекламните агенции (ФАРА), който ще се проведе от 2 до 5 септември в Албена, ще събира заявки до 24 юли. Юбилейното издание на събитието ще мине под мотото "Най-добрите рекламни екзекуции". Криейтивът му е поверен на Ogilvy&Mather Sofia, обявена за "Агенция на годината 2008". За 14-те категории на фестивала по креативност I могат да се състезават всички реклами и рекламни кампании, появили се до 30 юни От тази година не една, а четири категории ще бъдат разделени на подкатегории. Така освен в надпреварата за тв и кинореклама, претендентите и в пресреклама, out of home и рекламна кампания ще се борят за по при приза - стоки, услуги и социална, политическа, медийна кампания. От 1 до 14 "екзекуции" ще се случат в следните категории - тв реклама и кинореклама, радиореклама, пресреклама, out of home, дизайн, корпоративна идентичност, опаковки и етикети, интернет реклама, автореклама, събития, рекламна кампания, креативно използване на традиционна медия, нови комуникационни канали, медийна кампания. Всяка номинация получава по 1 точка, за категории кампании - по 2 точки. Ще бъдат присъдени и призовете "Творческа агенция" и "Медийна агенция ".
***
ТВОРЧЕСКО ЖУРИ (КАТЕГОРИИ I- I I)
Председател: Мария Тодорова - Ogilvy&Mather)
Членове: Благовест Лефтеров (AMEXY), Велина Мавродинова (студио "Ентусиазъм"), Владилен Ачев (Publicis MARC), Владимир Цонков (Leo Burnett), Деян Шиваров (Graffiti BBDO), Емил С. Захариев (New Moment New Ideas Agency), Иван Киров (МсСапп Erickson София), Йордан Жечев (DDB Sofia), Марсел Леви (Noble Graphics Creative Studio), Орлин Карагьозов (Clockwork), Радостин Пешев (Lowe Swing Communications).
***
МЕДИЙНО ЖУРИ (КАТЕГОРИИ 12-14)
Членове: Албена Колева (Маркетинг комуникации), Боряна Несторова (Media Direction), Десислава Стоянова (ЗенитОптимедия/Публисис), Женя Гуцова (Оптимум Медия), Иво Цеков (Пиеро 97), Катерина Буюклиева (Initiative Media Club), Лили Георгиева (Mindshare), Марина Рачева (HUTS JWT), Пламена Филипова (Рекламна агенция КРЕС). Татяна Аозович (Медия С СМВ), Юлита Станишева (Universal МсСапп).

25% ръст на приходите за "Икономист", 27% спад за "Нюзуийк"

Класа - 11 стр.
25% ръст на приходите за "Икономист", 27% спад за "Нюзуийк"

Инна ВАСИЛЕВА

25% ръст в приходите отчита "Икономист", докато при "Нюзуийк" има спад с 27%. Това съобщи проф. Христофор Караджов. Преподавателят по журналистика в Калифорнийския университет в Лонг Бийч бе сред гостите на семинара "Медии и реклама по време на криза", организиран от Американската търговска камара в България. Според данните за януари 2008 - януари 2009 г., "Икономист" продава по 75 хиляди копия на седмица въпреки цената от $6,99. Понижението в тиражите на "Нюзуийк" е от 3,5 млн. копия през 1988 г. до 2,7 млн. копия сега. Проф. Караджов твърди, че решаващ за успеха не е дори перфектният сайт, тъй като уебпространството на "Нюзуийк" е отлично организирано и има 2 млн. уникални посещения на месец. Сайтът на конкурентното издание регистрира 700 хиляди посетители и въпреки това го превъзхожда по пазарни показатели. Основната заслуга за това според експерта са репутацията на "Икономист", качественото съдържание, подреждането на информацията и силата на бранда. Караджов представи и данни за най-влиятелните фактори върху журналистическите текстове, базирани на проучване на проекта Worlds of Journalism. To обхваща 20 страни, сред които и България, САЩ, Русия, Китай, Австралия, Израел. Според запитването сред 100 журналисти от всяка държава, най-голямо влияние върху информацията оказват процедурните ограничения като крайните срокове и липсата на източници. Ко-мениджърът на Риblicis Dialogue Калина Петрова представи десет начина как да се използва пиарът по време на криза. Сред тях са създаване на нови възприятия, промотиране на ново съдържание, доизграждане на корпоративна лоялност, демонстриране на качество, подобряване на бизнес репутацията. Криейтив директорът на DDB Йордан Жечев от своя страна даде примери за добра рекламна комуникация, реализирана с малко средства. Сред тях бе кампания във Facebook на "Бъргър кинг".

Facebook близо go сделка с руски инвеститори

Новините днес - 6 стр.
Facebook близо go сделка с руски инвеститори



За служителите и инвеститорите на Facebook денят на голямото разплащане приближава. Акционерите на социалната онлайн мрежа са близо до сделка с руска инвестиционна компания, предаде Reuters. От руската Digital Sky Technologies заявяват, че биха инвестирали поне $100 млн. Според анализатори общата стойност па компанията може да достигне $10 млрд. The Wall Street Journal сложи цена от $6.5 млрд. на Facebook, което се равнява на $145 на ценна книга.
Сделката, която трябва да стане факт до месец, би била важен индикатор за инвеститорите за цената на цялата компания. Най-големият сайт в категорията социални мрежи има над 200 млп. активни потребители. Facebook се бори за вниманието на потребителите с интернет гигантите Google Inc и yahoo Inc. Microsoft Corp вложи $240 млн. в преференциалпи акции на компанията, които бяха 1.6% от общия брой.

Доверието в интернет е по-ниско от това в полицията и медиите

Класа - 22 стр.
Доверието в интернет е по-ниско от това в полицията и медиите

Розалия БАНКОВА

Доверието в интернет изданията у нас е по-ниско от това в полицията, както и в останалите медии. Това заяви Алексей Пампоров, социолог в "Отворено общество", по време на дебата "Интернет политиката", организиран от департамент "Политически науки" към НБУ и "Червената къща". Според изследване на института 33% от населението в България влизат поне веднъж дневно в интернет, но 53% никога не са го използвали през живота си. Едва 6% от българите, които боравят с глобалната мрежа, се интересуват от политика. В същото време 91% от хората поне веднъж на ден гледат телевизия, и то главно новинарските емисии, което показва, че телевизията все още е най-добрият начин за предизборна агитация, коментира експертът. Според блогъра Константин Павлов интернет защитава демокрацията чрез бързата комуникация, възможността за обратна връзка и заобикаляне на официалната цензура. По думите му у нас има цензура, упражняваща с кадифени ръкавици влияние върху потока от информация, като част от тази цензура е собствеността на икономически групировки на някои медии. Индикатор за свободното съдържание е и количеството негативни новини, тъй като интернет е нервната система на обществото, подчерта Павлов. Сред обсъжданите теми в дискусията беше и начинът, по който мрежата се използва в политиката. Според Ирена Тодорова от НБУ блоговете и социалните мрежи започват умело да се използват от политиците у нас. По думите й все пак малка част от тях успяват да направят добра интернет кампания, тъй като таргетът са млади хора, които принципно не гласуват. Например Кристиан Вигенин умело съчетава личното и професионалното в своя профил във Facebook, посочи още Тодорова. Като негативен пример тя даде интернет имиджа на Анастасия Мозер, който очевидно се поддържа от млади хора и е доста различен от принципната й визия в публичното пространство. Според Тодорова се появява една "фалшива роля" в мрежата, тъй като симпатизантите създават профилите, а не самите политици. "Всеки, който се занимава с промоция в мрежата, си губи времето. Вдигаме зверска пушилка, а тези хора просто не отиват да гласуват", заяви Добри Божилов от Българската интернет партия.

сряда, 1 юли 2009 г.

Журналистите получават най-бавно информация от министерствата, сочи проучване

Информационна агенция “Фокус” - Политика
Журналистите получават най-бавно информация от министерствата, сочи проучване



София. Журналистите получават най-бавно информация от министерствата, средно времето за отговор на централната администрация е 7,56 дена, сочи изследване на MBMD за оценката на прозрачността в работата на администрацията според журналистите, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Общините бавят отговорите на поставените въпроси 4,29 дена, а областните администрации – само 1,39 дена. 41 % от анкетираните журналисти смятат, че министерствата се бавят много дълго с предоставянето на поисканата информация. Само 5 % от представителите на медиите смятат, че министерствата предоставят информация за кратък срок от време. Според изследването, достъпът до информация за работата на определената администрация като цяло е труден. Получаването на информация по официален път става мудно и тромаво. Основен проблем е липсата на бързина и навременност на предоставената от институциите информация. Една от причините в контактите с администрация според изследването е негативната нагласа към журналистите в институциите. Липсата на доверие към журналистите и разбиране на тяхната роля и отговорност е един от основните проблеми при контактите между администрацията и медиите. Най-достъпна за медиите е информацията, касаеща положителните изяви на ръководителите на администрациите. Най-трудно се получават сведения за обществени поръчки, командировки и конфликт на интереси.
Според журналистите – прозрачността в работата на ръководителя на определена администрация е най-важният критерии за успех. За да определят един кмет или областен управител като успешен за журналистите е важно той да бъде специалист. От значение са също отвореността към медиите, обективността и отговорността при вземането на решения.
Цялостната оценка за прозрачността на работата на трите администрации (общини, областни управи и министерства) е положителна. Като тревожен факт се посочва практиката журналисти да участват в интервюта или пресконференции с предварително формулирани въпроси. Това се случва при работата с министерствата.
Анкетираните журналисти препоръчват: да има единни стандарти и правила за работа с администрацията с медиите, създаване на повече възможности за неформални контакти между журналисти и институции към журналистическото съсловие.

Ще подаваме сигнали срещу вредни реклами

Труд - 6 стр.
Ще подаваме сигнали срещу вредни реклами

Ирена КОЛЕВА

Родителите ще могат да подават сигнали срещу реклами, в които анимационни герои и известни личности изкушават децата им с вредни храни. Това съобщи вчера от Брюксел еврокомисарката Метена Кунева и напомни, че има специална разпоредба на Евросъюза по този повод. Тя се включи в сателитна връзка в дебат на просветното ведомство, министър Даниел Вълчев и асоциации на родителите по здравословното хранене в училищата. „Във франция например забраниха на фирма да рекламира детско шампанско с Рататуй", даде пример Кунева. Вълчев и родителите се обединиха около идеята в училище да има специално часове за вредните и полезните храни. Родителите ще имат право да участват в избора на фирми доставчици за школските лавки. Ще има изискване за по-строг контрол на храните, които се продават там. Ще се изисква да има повече пресни плодове и зеленчуци.

Българите и гърците с уебсайтове в домейна „.eu"

Money.bg - България
Българите и гърците с уебсайтове в домейна „.eu"

Елица ЕЛЕФТЕРОВА

Българите и гърците скоро ще могат да разполагат с уебсайтове в домейна „.eu", чийто адрес е на собствения им език. Това става възможно след като Европейската комисия прие нови правила, които позволяват на интернет потребителите и предприятията да регистрират имена на сайтове в рамките на „.eu", като използват буквите на всички 23 официални езика на Европейския съюз. След присъединяването на България общността българският език стана официален в ЕС.
Новите правила означават, че по-късно през тази година домейнът „.eu" ще бъде на разположение и на азбуките, използвани от българите, гърците и кипърците, както и за специалните букви, използвани в други езици. Досега чехите можеха да използват само 27 от общо 42-те букви в своя език, а литовците - 23 от 32.
Публикуван нов доклад на ЕК относно развитието на европейския домейн от първо ниво „.eu" показва, че броят на регистрираните имена в този домейн (понастоящем около 3 милиона) е нараствал с по 11% през 2007 и 2008 г.
„Три години след въвеждането на „.eu" той се превърна в ценена алтернатива за растящ брой предприятия и граждани, които желаят да изберат европейска интернет самоличност. Изборът на „.eu" представлява за предприятията много прост начин да покажат, че те са с регистрирано седалище в една от 27-те държави-членки на ЕС и са подвластни на високите стандарти на законодателството на ЕС особено по отношение на защитата на данните, защитата на потребителите или регулирането на финансовия пазар на ЕС ", заяви Вивиан Рединг, комисар по въпросите на информационното общество и медиите.
Досега имената на домейни, регистрирани с „.eu", можеха да съдържат само буквите от „a" до „z", цифрите от „0" до „9" и „-" (средно тире). В бъдеще ще бъде възможно регистрирането и на имена, съдържащи специфични букви като „a", „a", „a", „?" или „д".
Гражданите и предприятията в ЕС ще са в състояние да регистрират имена на домейни с букви, различаващи се от латинските, което е от важно значение за езици като гръцкия и българския. Понастоящем България е измежду държавите с най-малък брой регистрирани имена на домейни в „.eu" - 9 578.
Очаква се новите правила допълнително да увеличат привлекателността на името на европейския домейн. Потребителите на Интернет трябва да са установени в една от 27-те държави-членки на ЕС, за да могат да регистрират име на домейн в „.eu".
По данни на ЕК популярността на домейна „.eu" продължава да нараства три години след неговото въвеждане. За това спомага и обстоятелството, че разходите за регистриране намаляха от 10 евро на 5 евро през 2007 г. и още веднъж през 2008 г. - на 4 евро.
Домейнът „.eu" се разраства особено бързо в Източна Европа, като между 2006 и 2008 г. броят на регистрираните в него имена на домейни се е увеличил със 149% в Полша и със 142% в Литва.
„.eu" се превърна в четвъртия по популярност европейски домейн от първо ниво за код на държава, като е превъзхождан само от „.de" (за Германия), „.uk" (Великобритания) и „.nl" (Холандия). В световен мащаб „.eu" е на девето място измежду интернет домейните по степен на използване. За първи път официалният уебсайт на шведското председателство на ЕС, което започва от 1 юли) е с домейн в „.eu"( www.se2009.eu ).

вторник, 30 юни 2009 г.

Kризата - време за по-голяма ефективност на рекламите

Дневник - Компании&Финанси - V стр.
Kризата - време за по-голяма ефективност на рекламите



Миналата седмица беше седмицата на Кан - най-голямото събитие, което среща световни професионалисти в областта на рекламата, а лъвчетата са най-престижните годишни рекламни награди. В действителност 56-ото издание на фестивала в Кан „Златен лъв“ постави въпроса за стойността и посланието на криейтив наградите. В условията на рецесия, когато всяко изразходено пени трябва да носи реална възвращаемост, ефективните реклами стават по-важни от всякога. Те са изключително важни за онези рекламисти, които тепърва ще избират бюджета си за кампания. В момент, в който индустрията е преклонила глава пред кризата, навсякъде по света текат масови уволнения и намаления на бюджетите, въпросът доколко подобно лъскаво събитие и трофеи имат реална стойност става все по-актуален. Рекламните награди като цяло са две категории - такива, които се занимават със стила, визията, дизайна, иновативността и всички други субективни критерии на рекламата, които заедно я правят „криейтив-на“ (или не), и такива, които се занимават с това дали красиво изработена конфекция всъщност продава нещо или просто отговаря на някакви бизнес критерии, отбеляза „Индипендънт“. Първата група награди, или така наречените криейтивни, носят със себе си високите заплати и примамливи предложения за работа. Рекламодателите се насочват именно там, където се изразходват повече пари за криейтив.
Втората група награди, тези за ефективност, представляват основни принципи, за рекламната индустрия, която да задвижат другите индустрии, изграждайки брандове, които в замяна ще изградят баланси и силни икономики. Този тип реклами стават все по-актуални в сегашната икономическа среда. Клиентите вече са по-малко склонни на рискове и много по-склонни да направят компромис с цената за сметка на качеството. В крайна сметка Кан се превърна в място за победители и за онези агенции, които са подходили амбициозно към икономическата криза. И отново експертите хвърлиха спасителен пояс към развиващите се икономики, които да извадят и този бизнес от кризата. | ДНЕВНИК
***
40% по-малко участници на форума в Кан
Независимо от спада на посещаемостта през тази година, която се оказа близо 40% по-малко от 2008 г., рекламистите успяха да добавят блясък на фестивала по друг начин. Кан се превърна и в място, където шефове на големи агенции показаха колко големи са им социалните контакти. Шефът на Publicis Groupe Морис Леви доведе за лектор изпълнителния директор на „Гугъл“ Ерик Шмид, DDB доведоха мениджъра от кампанията на Барак Обама Дейвид Плъф, Young&Rubicam предложиха музикалния импресарио Харви Голдсмит и вокали-ста на легендарната група The Who Роджър Дол-три. Най-много точки обаче обраха Euro RSCG, които доведоха бившия генерален секретар на ООН и настоящ президент на Глобалния хуманитарен форум Кофи Анан и рок музиканта и настоящ бизнесмен Боб Гелдоф.

Милко Георгиев, ръководител на проекта buzzdash.bg: Идат много нови услуги в Интернет

Труд - 18 стр.
Милко Георгиев, ръководител на проекта buzzdash.bg: Идат много нови услуги в Интернет

Светослав МЕТАНОВ

- Г-н Георгиев, ще промени ли „Гугъл Уейв" разбиранията ни за понятието Интернет?
- Определено „Гугъл" отново дава сериозна заявка за промяна на основни аспекти в Интернет услугите. След като революционализира Интернет чрез търсенето, сега с „Уейв" компанията ще промени начина на общуване в Интернет. Услугата дава огромен тласък в разработването на много нови приложения, които ще изместят съществуващите и наложили се вече начини - електронна поща и мигновени комуникации като ICQ или Skype. Много неща ще се променят през следващите 2-3 години. Много услуги, които сме приели за даденост, в частност електронната поща, ще претърпят неузнаваема метаморфоза. Най-хубавото е, че тази среда, която би осигурила възникването на нови продукти, ще се разпространява безплатно като отворен код. Това няма да доведе до нова монополизация на пазара, а до неговото изключително диверсифициране.
- Кризата сви и рекламата в Интернет. Кога очаквате пазарът отново да тръгне нагоре?
- За разлика от „класическата" реклама тази в Интернет пострада значително по-слабо. Основна заслуга за това има фактът, че тя е измерима и може пряко да бъде свързана с конкретни резултати продажби, познаваемост, изграждане на взаимоотношения с клиентите. И у нас ставаме свидетели на ясно изразена тенденция за търсене на по-висока ефективност на рекламата. Като следствие виждаме преориентиране на бюджети към Интернет. За съжаление трябва да отбележа, че рекламната и медийната индустрия не само е слабо информирана, но е и неспособна да предложи голяма част от възможностите на онлайн средата. Липсва професионализъм в тази сфера. Надявам се, че кризата и натискът на рекламодателите за по-висока ефективност ще променят картината и скоро на пазара ще се появят компании, предлагащи истинска добавена стойност за рекламодателите в Интернет.
- Преди няколко месеца пуснахте безплатния сайт за анкети buzzdash.bg. Каква е целта ви?
- Първата ни задача до края на тази година е да изградим една съществена база от потребители с ясно дефинирана социодемография. Моделите ни се базират върху активното и съзнателно участие на тези потребители в различни проучвания на общественото мнение и маркетингови анализи, които ще бъдат предоставяни от наши клиенти - компании, търсещи бърз начин да тестват идеи и продукти.
- Партии използват ли сайта за анкети сред избирателите?
- В пьрвите дни забелязахме целенасочен натиск за изкривяване на резултатите в определени анкети, вероятно от една партийна формация, но този опит бе пресечен бързо и не се повтори. Тъжната истина е, че няма истински политически дебат, а сблъсък на идеологии. Респективно няма осъзната необходимост за обратна връзка с избирателите. Парадоксално, но малките партии са по-гъвкави и забелязвам голяма активност от тяхна страна онлайн.
- В каква посока ще развивате вашия бизнес?
- Имаме амбицията да станем важен играч в онлайн пространството в България чрез няколко синергични проекта. Но ще си запазя правото да ви поканя на премиерата на новите ни продукти съвсем скоро

Мариана Петрова, мениджър ключови клиенти в медия агенция ZAC: В криза ефективната реклама е по-търсена от всякога

Пари - 1 стр.
Мариана Петрова, мениджър ключови клиенти в медия агенция ZAC: В криза ефективната реклама е по-търсена от всякога

Представяне

? Zenith Advertising and Communications e българска медийна агенция, създадена през 1997 г. ? Oще през първата година от съществуването си печели Голямата награда за ефективна рекламна кампания и успешно въвеждане на продукти за клиента си Арома-Астера по време на изложението Реклама - Експо в София. ? Компанията предлага не само специализирани медийни услуги, но и комплексни ефективни медийни и рекламни решения на своите клиенти и през годините се налага като една от водещите агенции на пазара. ? Клиенти на агенцията са Кока-Кола България, MKB Union Bank, Боарон България, Карлсбърг България, Екопак България, Рубела и др.
- Госпожо Петрова, какво е състоянието на рекламния пазар в момента?
- За съжаление в момента е налице свиване на рекламния пазар в резултат на намалените рекламни инвестиции. Но състоянието на този пазар е пряко отражение на общото икономическо положение в страната. Не е възможно рекламният пазар да процъфтява в година на криза, когато бизнесът е с песимистични очаквания по отношение на своите продажби. За съжаление лошите очаквания не са само в краткосрочен план, като се има предвид и световната финансова криза и нейното влияние върху нашата икономика.
- Първите 6 месеца на годината бяха трудни. Какво да очакваме до края на годината?
- Действително първите 6 месеца бяха трудни, но и оставащата половина от годината според мен не се
очертава да е по-лека. Дори прогнозите за очаквано задълбочаване на кризата да не се сбъднат с пълна сила, ситуацията ще остане все така тежка. Но пък в крайна сметка година на криза е и е предизвикателство за всеки професионалист, в това число и за рекламните специалисти.
- Ще има ли съживяване на пазара и кои сектори от бизнеса ще бъдат най-активни?
- За съживяване на пазара едва ли би могло да се говори. Годината е трудна и много различна, за което говори и фактът, че част от рекламодателите предпочитат да имат максимална свобода през 2009 г. и планират на проектна или дори месечна основа. Традиционно най-активните рекламодатели са сред производителите на козметика, храни, напитки и съответно фармацевтични и телеком компаниите. Не смятам, че този тренд ще се измени драстично до края на годината, съдейки по изминалите вече 5 месеца.
- Към кои тип медии ще бъдат насочени рекламните бюджети?
- През 2009 г. понятието комуникация по време на криза навлезе все повече и повече в употреба и това, което рекламодателите търсят повече от всякога, е ефективност на рекламата. За нас като медийна агенция това не е нещо ново. За добрата медийна агенция възвръщаемостта на инвестицията по отношение на всеки един елемент от медия инвестицията на клиента е приоритет номер едно. Но този тренд според мен ще определи и разходването на рекламните бюджети по медии, ще се търсят максимално ефикасните и ценово ефективни медии в зависимост от съответния продукт или услуга. За продукт или услуга, за които е от изключително значение да се достигне до максимално голяма аудитория, решението ще бъде масови медии като ТВ, радио, външна реклама. Разбира се, за по-специфични продукти и услуги решението ще бъде пък по-таргетираните и селективни медии като интернет, кино, които от своя страна дават достъп до по-специфична аудитория.
- Логично ли е да очакваме ръст на приходите от реклама при някои медии?
- Всички медии в по-малка или по-голяма степен ще бъдат засегнати от свиващия се рекламен пазар, като за съжаление при някои от тях би могло да се стигне и до най-неприятния изход. Tака или иначе те също са бизнес организации, функциониращи на пазарен принцип. Интернет например е бързо развиваща се медия, което се определя не само от непрекъснато растящото му покритие, но и от променящата се консумация на медии от страна на потребителите. Като се има предвид това и относително ниските цени, интернет като цяло ще отбележи някакъв ръст, но той в никакъв случай няма да е драстичният растеж, на който сме свидетели през последните години.
- Какво ще посъветвате медии и рекламодатели -какво да очакват един от друг по време на криза, как да бъдат максимално полезни един на друг?
- Както вече споменах за рекламодателите по време на криза от изключително важно значение са иновативните и ценово ефективни идеи и медийни решения. Именно поради тази причина медиите може да се опитат да предложат качествено нов и атрактивен за рекламодателите продукт, който да се базира именно на креативни и нестандартни медия решения. Разбира, се в никакъв случай в условията на криза медиите не бива да пренебрегват предлагането на продукта си на добра цена.
***
Коя е Мариана Петрова
Мариана Петрова работи за ключови клиенти на агенцията. Тя е икономист по образование. Завършила е МИО в УНСС със следдипломни специализации по маркетинг и мениджмънт. ? Член е на Техническата комисия към Комитета на потребителите на пипълметрични данни.

Microsoft продава интернет агенцията Razorfish

Класа - 11 стр.
Microsoft продава интернет агенцията Razorfish



Microsoft ангажира Morgan Stanley да намери потенциален купувач за интернет агенцията си Razorfish, пише "файненшъл таймс". Като кандидат за агенцията е сочена френската маркетинг компания Publicis Groupe, която планира придобивания в сферата на онлайн рекламата. Microsoft стана собственик на агенцията през 2007 г. като част от сделката за aQuantive, на стойност $6 млрд. Анализатори оценяват Razorfish на $600-$700 млн., базирайки се на продажбите от около $400 милиона през миналата година и възможностите за печалба на подобни компании от 12-13%. Razorfish, чиято централа е в Сиатъл, е една от най-големите цифрови агенции. Персоналът й наброява 2 хиляди души, а сред клиентите й са Audi, Nike u Kraft. Mopuc Леви, главен изпълнителен директор на Publicis, коментира, че средствата от рефинансирането този месец могат да бъдат използвани за придобивания, в частност на цифровия и възникващите пазари, които показват подобри резултати от традиционната реклама в САЩ и Европа. Други маркетинг групи, като Omnicom и WPP, които също преориентират бюджетите си към интернет, също може да проявят интерес към Razorfish.

Как вълната на „Гугъл" ще избие рибата

Труд - 18 стр.
Как вълната на „Гугъл" ще избие рибата

Георги ШАРАБОВ

Следващото велико събитие в Интернет ще се случи до края на тази година и ще промени организацията на работа в много професии, включително журналистиката.
Представете си електронна поща (gmail, notmail, abv), мрежа за социални контакти (Facebook, Twitter) и текстообработваща програма събрани в едно и действащи едновременно в реално време и на едно място - това е „Гугъл Уейв". „Този път „Гугъл" изби рибата! Още си събирам ченето от пода", възкликна български блогър, след като изгледа в Интернет представянето на новата услуга в края на май. Нейни създатели са братята Ларс и Йенс Расмусен, работещи в Сидни, Австралия. Същите, които преди четири години изумиха света с „Гугъл Ърт" програмата, която дава изображение с висока резолюция на всяка точка от Земята, гледана от сателит, и „Гугъл Mane" - глобална карта на сушата. Какво е „Гугъл Уейв" (wave - вълна на английски - 6. а.)? „Това, което щеше да представлява електронната поща, ако бе измислена днес, а не преди повече от 20 години, когато нямаше Интернет", отговарят братята Расмусен. Ето тяхната визия за новата електронна поща: В „Гугъл Уейв" всеки може да създаде „вълна" - технически проблем, който трябва да бъде решен, или тема за разработване, или мениджърски въпрос. Всички, които имат отношение към него, могат да се качат на „вълната" и да дават съвети, информация, снимки, графики и видео. И то в реално време, без да е необходимо да се изчаква мнението на останалите, да се препращат имейли и т. н. Всеки вижда текста на другите в момента, в който те го пишат буква по буква. Така, с помощта на много хора, за кратко време може да се намери вярното решение. Най-доброто на тази платформа е, че е изградена на принципа на отворения код, тоест тя е достъпна за всички безплатно, може да се модифицира и надгражда от всеки според нуждите му и новите модификации да се споделят между потребителите. Тъй като това се случва в рамките на един браузър, освен първоначалното заплащане за софтуера, не се налага след това да се плащат такси за всеки индивидуален потребител. В момента всяка компания, която използва „Майкрософт Аутлук", плаща на „Майкрософт" такса за всяко работно място, което има достъп до електронна поща. Ако една фирма има 500 компютъра, ползващи електронна поща, с „Гугъл Уейв" тя ще намали разходите си за тази услуга 500 пъти. Как ви звучи това в условията на криза? Ако добавите и възможността да качите на компютрите си операционната система „Линукс" (безплатен отворен код) и браузър „файърфокс" (също безплатен отворен код), единствените разходи на вашата фирма ще са за компютри и за хората, които ги обслужват. Естествено, „Гугъл" не прави това от любов към човечеството, а за да увеличи приходите си от онлайн реклами, от които се издържа. На фона на общия лек спад в този вид реклама в началото на тази година „Гугъл" обяви за първото тримесечие приходи от 5,5 млрд. долара увеличение с 6% спрямо първото тримесечие на 2008 г. Предполага се, че „Уейв" ще е нов мощен източник на рекламни приходи през 2010 г. за компанията, чиито общи активи в момента са на стойност 33,5 млрд. долара.

понеделник, 29 юни 2009 г.

„Фейсбук“ се отваря и за „нечленове“

Дневник - Компании&Финанси - III стр.
„Фейсбук“ се отваря и за „нечленове“



Фейсбук“ (Facebook) разширява кръга на потребителите, които могат да следят статуса и личната информация на други членове на социалната мрежа. Така вече ще е възможно да се гледат снимки, съобщения и видеоматериали и от потребители, които не са приятели (според жаргона на сайта), както и определена информация от нечленове на мрежата. Важна подробност е, че всичко това ще стане с одобрението на отделния потребител. Специалистите препоръчват на членовете на социалната мрежа да следят всички новости и промени, които са свързани с достъп до техните профили. Възможностите на „Фейсбук“ и в момента предоставят варианти да се заключва информацията в профила, но много от потребителите не се възползват от това, тъй като в повечето случаи не са запознати как става. Мрежата вече направи първата стъпка към новите промени -всеки неин потребител може да има нещо като свой сайт към нея, който да се разгледа от хора, които не са потребители на мрежата. Това става чрез въвеждане на никнейма, който потребителя си е избрал зад адреса на „Фейсбук“ - например www.facebook.com/ ImeFamilia. С новите промени мрежата ще бъде доближена до модела на друг интернет хит - „Туитър“ (Twitter). Последните данни за сектора показват, че „Фейсбук“ е едноличен лидер с над 307 млн. потребители, а предишният хит „МайСпейс“ (MySpace) е втори с близо 127 млн. клиенти.
***
"МайСпейс" съкращава персонал, а "Фейсбук" печели клиенти
"МайСпейс" (MySpace), звеното за социални услуги на "Нюз Корп" (News Corp.), обяви нови планове за съкращаване на персонала с цел ограничаване на разходите - 30% от заетите в САЩ и 66% от работещите извън страната, ще загубят своята работа. Удар за компанията е и прогнозата за приходите от реклама през 2009 г. Очакванията на анализатори са рекламаодателите да се отдръпнат от "МайСпейс", а тези във "Фейсбук" (Facebook) да се увеличат.

Реклама на хора с поведение на животни спечели в Кан

Дневник - Компании&Финанси - III стр.
Реклама на хора с поведение на животни спечели в Кан



Очаква се възникващите икономики да извадят сектора от кризата
Развиващите се икономики ще бъдат двигателят, който ще изкара рекламния бизнес от кризата. Този извод направиха експерти по време на приключилия рекламен форум „Златен лъв“ във френския град Кан. Прогнозите са за общ спад на приходите в индустрията от 8.6% през 2009 г., като изключение са само няколко страни, сред които Китай. Именно в тях експертите виждат потенциал за развитие, а екологията се очаква да бъде силно застъпена в бъдещото на индустрията. Трудното бъдеще пред сектора обаче не успя да помрачи връчването на златните лъвове на най-впечатляващите рекламни материали в единайсетте категории. Кандидатпрезидентската кампания на Барак Обама, изпълнена от Obama for America, си осигури първо място в категорията „Сплотяваща реклама“. Рекламата на „Вранглер“ (Wrangler) стана най-добра в категорията преса, за 2009 г. тя е изработена от парижкото студио Fred&Farid. Материалът е със слогана „Ние сме животни“ и изобразява хора с поведение на животни. Наградите за директен маркетинг, киберреклама и за връзки с обществеността спечели австралийската Cumminsnitro с рекламата си за „Най-добрата работа на света“ -пазач на островите от Големия бариерен риф. За най-добър дизайн бяха наградени в McCann WorldGroup от Хонконг. В категорията промоционална реклама се отличи японската Beacon Communications, а продуктите на „Нестле“ (Nestle) осигуриха на японската JWT първо място в секцията за медийна реклама с материал за „Кит Кат“. Златните лъвове за външна реклама и радиореклама бяха отредени на съответно TBWAHuntLascaris Johannesburg и Net#Work BBDO Johannesburg от Република Южна Африка. Филмовата реклама, спечелила „Златен лъв“ за 2009 г., е холандската Tribal DDB. В престижния фестивал участва и българската Noble Graphichs Creative Studio. Рекламата на „Шуменско пиво“ обаче не успя да се пребори със силната конкуренция.

Журналистика за продан

Дневник - 9 стр.
Журналистика за продан

Светлана БОЖИЛОВА*

Медийното поведение в предизборен период лежи в основата на информирания избор на гражданите. Затова този период е обект на специална защита от страна на европейските институции и националните регулаторни органи. По време на предизборни кампании изискванията за плурализъм, равнопоставеност и честност са еднакви за обществените и частните медии. Националните регулаторни органи на страните от ЕС провеждат специализирано наблюдение за спазване на тези принципи. За съжаление у нас това целенасочено се забравя. В избирателните закони съществува регламент, фокусиран към обществените (държавни като издръжка) медии, и има няколко общи формулировки за платен достъп до медиите, съпроводени с общи принципи от Закона за радиото и телевизията. Няма предвидени правни инструменти за ефективен надзор и спазване на принципите за плурализъм, равнопоставеност и балансираност в представянето на различните политически виждания. ЦИК няма ресурси и компетентност за наблюдение, тя реагира само по сигнали. А Съветът за електронни медии е извън регулацията, сякаш е в безвремие.
През 1999 г. България подписа препоръката на Съвета на Европа за медийно поведение в предизборен период и пое ангажимент да пренесе стандартите в регулаторната си рамка. Почти 10 години промените в Закона за радиото и телевизията следват моментни корпоративно-политически интереси. В закона за избиране на народни представители принципите на равнопоставеност и плурализъм се свеждат до изискването медиите да прилагат единни финансови тарифи. В препоръката на Съвета на Европа се говори за праг на излъчваната политическа реклама, като се изисква от програмите на радио- и телевизионните оператори балансираност и плурализъм във всички журналистически предавания. Да не говорим, че в поредица от документи за обществените медии е записано, че дебатът е основна форма за социален плурализъм и защита на малцинствените мнения. У нас той не само е рядка птица, но в предизборния период с помощта на постановление на Министерския съвет става платен. Най-парадоксалното е, че медиите превърнаха в платено време голяма част от политическия живот. Цените на политическата реклама в някои от тях (регионални и местни) са по-високи от търговските. Тарифите са по-високи за платените журналистически форми, отколкото за рекламни клипове. Има сигнали, че редица медии буквално изваждат важни за цялата общност събития в платени форми. Медиите включват в свои рейтингови предавания платени интервюта и дебати, без те да са обозначени като платена форма. Парадоксалното е, че в последните години изборната активност е подчертано ниска, а медиите, вместо да представят възможни алтернативи, възпроизвеждат предимно политическото статукво. В България се оказва, че медийната демокрация струва скъпо. Във Франция и Германия платената политическа реклама е сведена до минимум и се залага на обществената мисия на медиите. Ако под платена реклама в Европа най-вече се разбират политическите клипове и информации за предизборни събития, в България се продава журналистика. Регулаторната рамка (ако въобще може да се говори за такава) възпроизвежда политическото статукво, осигурява медиен комфорт за партиите с пари и власт, а гражданското общество се самоорганизира чрез социални интернет мрежи. Защо у нас не е поставена бариера за купуване на рекламно време? Спазва ли се условието за недискриминиращо политическо представителство, базирано на прозрачни критерии, различни от търговските? Оставям на вас отговорите на тези въпроси. Национален оператор е записал в своите правила, че възможност за участие в конкретно журналистическо предаване се дава само на парламентарно представени политически партии. В България се купуват не само гласове, но и достъп до публичност, така че възможността за промяна да бъде изтрита от хоризонта. И за съжаление медиите също носят отговорност за това.
*Авторът е преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации в СУ „Св. Кл. Охридски“ и бивш член на медийния регулатор.

Златната ябълка

Капитал - 50 стр.
Златната ябълка

Маргарита НАСЕВА

Директорът на Apple Стив Джобс тихомълком се завръща, за да довърши кръстоносния си поход към технологичния връх
Стив Джобс се завърна и "победителят е iPhone". Дали е съвпадение, че две изключително важни събития за компанията се случват по едно и също време? Едва ли. Някои съзряха в случката майсторски режисиран PR, за други тя си остана съкровена човешка трагедия, а за трети - знаков корпоративен казус.
"Потребителите дават своя глас и победителят е iPhone." Първото изявление на изпълнителния директор на Apple Стив Джобс от януари насам се завъртя във всички сфери на медийното пространство. Това е първото появяване на харизматичния технологичен и маркетингов гуру от близо половин година, когато той временно се оттегли от ръководството на компанията. Същия ден репортер на агенция Reuters съобщи, че го е видял в кампуса на Apple в Калифорния. Носел е в традидиционните черно поло и дънки. Излязъл е, разговаряйки с друг човек, качил се е в черен автомобил и отпътувал. За медиите и инвеститорите това бе достатъчен знак да приемат, че директорът визионер се завръща в ръководството на Apple.
Още в събота вестник Wall Street Journal разкри, че преди два месеца в Тенеси 54-годишният Джобс е претърпял трансплантация на черен дроб. Информацията бе потвърдена от болницата, където е осъществена трансплантацията. "Джобс се възстановява добре и прогнозата е отлична", заяви пред Франс прес Джеймс Ейзън, един от директорите в Методистката университетска болница към Института по трансплантация, където е извършена операцията.
Видимото отслабване на Стив Джобс през последната една година стана причина за множество спекулации относно здравето му и съответно дали той ще е способен да остане в ръководството на компанията. С неговото управление през последните 12 години се свързва налагането на най-успешните продукти на Apple като iPod и iPhone. Това е и причината инвеститорите директно да свързват здравословното състояние на директора визионер с перспективите за развитието на самата Apple.
Болестта на Apple
Мениджмънтът на компанията предпочита да не се вдига шум около здравословното състояние на своя началник още от 2004 г., когато той бе успешно опериран от рак на панкреаса. През 2008 г. обаче Джобс видимо започна да слабее. Това повдигна въпроса дали не се касае за рецидив на туморното заболяване. През януари самият Джобс леко повдигна завесата на секретността и заяви, че видимото му отслабване се дължи на "нарушен хормонален баланс". Няколко дни по-късно обаче той излезе в шестмесечен отпуск по болест, признавайки, че здравословните проблеми са се оказали по-сериозни, отколкото се е мислело първоначално. Акциите на компанията веднага се сринаха до най-ниската им стойност от 78.20 долара (16 януари).
Здравословното състояние на Джобс през последните шест месеца и перспективите той да се завърне станаха корпоративна новина номер едно през последните дни и разпалиха обществен дебат дали е етично и законно да се предоставя допълнителна информация по въпроса. Самата компания така и не направи официално изявление, като нито потвърди, нито отрече съобщенията в медиите. Трябва ли инвеститорите да разполагат с тази лична информация за здравето на Джобс, за да могат по-добре да управляват инвестиционните си портфейли в условията на рецесия? Основание в полза на подобна претенция е допускането, че ролята, която харизматичният гуру има за успеха на компанията, е ключова. Той е смятан за креативната сила, която стои зад фурора на тема Apple, откакто се завърна в нейното ръководство през 1997 г. след 12-годишно отсъствие.
"Не, това е личен въпрос и е редно да остане тайна", смята Уилиям Спиър от адвокатската компания Bryan Cave в Атланта. Информацията трябва да бъде известна само на борда на директорите, допълва той.
Асошиейтед прес уточнява, че правилата, наложени в корпоративна Америка от Комисията по фондовите борси и ценните книжа (SEC), не задължават фирмите да дават данни за здравословното състояние на своите директори, освен ако те не представляват "информация от важно значение". "Тази област не е добре изяснена. [...] Определено има инвеститорски интерес, но това не означава, че инвеститорите трябва да бъдат уведомявани", коментира Алекса Периман, професор по мениджмънт от бизнес училището към университета в Тексас.
На другия полюс в обществения дебат е Нел Миноу, специалист по въпросите на корпоративното управление в компанията за проучвания Corporate Library. Директорът на една публична компания не може да си позволи лукса да пази тайна по важни здравословни въпроси, особено когато самият той е важна част от бранда на компанията и един от ключовите й активи, смята тя.
Предоставянето на тази информация обаче би било нарушение на един от строгите принципи, които въведе Джобс след завръщането си в Apple - работата в режим "стелт". Първоначално той бе наложен, за да може компанията да се предпази от конкурентите си, но впоследствие допринесе за създаването на цяла една самоподдържаща се екосистема. Тя запълва информационния вакуум около Apple и се оказва едно от основните оръжия за харизмата на бранда, коментира австралийското издание Sydney Morning Herald .
Със своите иновативни продукти Apple стана явление в технологиите, а сега е на път да се превърне и в
Маркетингов законодател
Твърде вероятно е появяването на легендарния шеф на Apple да преследва и рекламна цел. То се случва малко след като говорител на компанията обяви, че през първия уикенд след пускането на новия iPhone 3GS са продадени един милион апарата.
Apple се слави с находчивите си маркетингови трикове. Компанията разчита, че в общественото пространство ще се вдига много шум около достойнствата на продуктите й, и този шум ще дойде от легионите запалени и лоялни фенове на марката. Като че ли те са най-ценният маркетингов арсенал на Apple. Когато феновете обсаждат магазините на Apple, пускат снимки в социалната мрежа Facebook или човъркат последните слухове около компанията, на практика те разпалват искрите на вълнението и трепетното очакване, които са синоними на марката.
"Apple работи зад стена от мълчание, която подхранва разговорите около компанията в общественото пространство", отбелязва Майфенуи Макгрегър, PR специалист от Frank Public Relations. Според нея явлението е възможно единствено благодарение на модерните продукти и услуги на компанията. "Ако продуктът не е достатъчно добър, шумът ще затихне."
Apple без Джобс?
Еретичната навремето мисъл от шест месеца вече е един успешен експеримент, чиято кулминация бе пускането на пазара на новия iPhone 3GS. Моделът предлага по-голяма скорост, батерия с по-дълъг живот и възможности за видеозаснемане. Макар премиерата му да не бе съпътствана от обичайните тълпи пощурели фенове, които обсаждаха магазините при предишните версии на iPhone, статистиката за продажбите е категорична. През първите три дни (на практика първия уикенд) от телефона бяха продадени един милион бройки, и то при положение че бе пуснат само в осем държави. Предишният модел се появи едновременно в 21 страни и от него също бяха продадени един милион в рамките на първия уикенд. "Инвеститорите ще осъзнаят, че Apple се справя добре и в отсъствието Стив Джобс", коментира Джефри Фидикаро от Susquehanna Financiall Group. Възможно е дори силните продажби и новият продукт да отвлекат вниманието от здравословното състояние на Джобс.
Анализатори прогнозират, че завръщането на технологичната икона ще бъде поетапно. Вероятно Джобс постепенно ще заеме нова роля, като ще се фокусира върху стратегическите въпроси и обмислянето на следващите продукти на Apple. Според информацията във вестник Wall Street Journal в началото той може да работи на непълно работно време. Възможно е всекидневното управление да остане в ръцете на финансовия директор Тим Кук, който изпълнява тази функция от оттеглянето на Джобс през януари до днес. И по всичко личи, че приемникът се справя добре - успешно пусна в продажба на нов модел, отбелязва ръст на нетната печалба за първите три месеца на годината с 15.2% спрямо същия период на 2008 г., вдигна акциите на компанията с 60%...
Макар Стив Джобс да означава повече за Apple, отколкото който и да било друг директор, връщането му едва ли ще доведе до радикални промени в пътя и политиката на компанията. Рано или късно ще станем свидетели на края на една важна глава в историята на Apple, след което компанията ще започне да пише нова. Според сайта www.mashable.com в нея Apple би трябвало да се свързва повече с иновативната философия на Джобс, а не толкова със самия него и неговите методи на работа. Защото все пак Apple продава компютри и технологочни продукти, а не само харизма.

Сочен конфликт

Капитал - 44 стр.
Сочен конфликт

Зорница МАРКОВА

Основателят на ВВВ Пламен Минчев и фондът за дялови инвестиции NBGI влошиха партньорството си
Холивудската звезда Леонор Варела се снима за новата реклама на соковете BBB. Актрисата от филма "Клеопатра" е поредната американска красавица, която е ангажирана от българската фирма, за да рекламира продукцията й. Преди нея в сесии за ВВВ се изявяваха звездата от филмите "Мумията" Патриша Веласкес, световноизвестната манекенка Виктория Силвстед и Сандра Видал от латиносериала "Дързост и красота". Очевидно е, че собственикът на BBB Пламен Минчев обича красотата. По всичко личи, че цени и дързостта. Само ден преди PR отделът на фирмата му да оповести, че Леонор Варела ще се снима в реклама за соковете, Епархийският съд в Никозия забрани на Пламен Минчев да предприема каквито и да е действия с ипотеки и прехвърляния на активи или разпореждания с марката BBB. Минчев е мажоритарен собственик на регистрираната в Кипър "Джистил". Тя от своя страна е собственик на фирма "Бовис", която произвежда соковете под марката BBB.
Искането за забраната става по молба на фонда за дялови инвестиции NBGI, който е миноритарен собственик в "Джистил". Но чрез няколко движения инвеститорът е изолиран от ръководството на българското дружество и се оказва със стопен дял.
Така фирмата, която произвежда популярните сокове, влезе в съдебни разпри, които заплашват да се превърнат в латиноамерикански сериал. А соковете BBB държат между 10 и 15 на сто от пазара на натурални напитки в България и са един от големите играчи в този сегмент. Затова и партньори, и доставчици, и клиенти с нетърпение следят действията в тази объркана сага.
Нещо става там
За конфликта между собствениците на BBB - бизнесмена Пламен Минчев и базирания в Лондон фонд за дялово инвестиране NBGI Private Equity, се разшумя преди около две седмици. Тогава търговски партньори на българската компания "Бовис" започнаха да получават едно през друго писма от двете страни на спора. В свое писмо от фонда обясняват, че от началото на 2009 г. техните представители са били извадени от управлението на "Джистил" и "Бовис" и това било напълно в разрез с подписаните договорености между NBGI и Минчев. Промените са били направени по инициатива на Пламен Минчев и без знанието на фонда.
Писма пристигат и от страна на "Бовис", макар и по-лаконични. В тях се говори за преструктуриране на дружеството и в тази връзка се иска плащанията към "Бовис" временно да бъдат задържани. Допълнително към това Минчев в лични срещи с партньори и клиенти изяснява своята гледна точка на конфликта, разказаха източници на "Капитал".
Официално и двете страни отказват коментар. От NBGI казаха, че предпочитат да не дават информация, докато не се стигне до развръзка.
"Аз просто упражних правото си на мажоритарен собственик", заяви за "Капитал" Пламен Минчев и си запази правото за коментар.
Изгубеното партньорство
Съдружието между фонда и Пламен Минчев започна в началото на 2008 г. Тогава NBGI, в който основен акционер е Националната банка на Гърция (собственик на ОББ), придоби 46.8% от акциите на регистрираната в Кипър "Джистил инвестмънт" - едноличен собственик на "Бовис". Мажоритарен собственик остана създателят на компанията Пламен Минчев.
Близо една година двамата съдружници развиваха успешно BBB, инвестираха в марката, смениха дизайна й. През този период NBGI влага в дружеството 10 млн. лв. По информация на "Капитал" от началото на 2009 г. дори фондът е започнал да води преговори с Минчев да изкупи всички негови акции. Двете страни дори са се били договорили за цената, имали са и предварителен договор, докато...
Докато в един момент фондът разбира, че неговите представители са извадени от управлението на "Бовис", а съвместната им фирма с Минчев, "Джистил", вече не е едноличен собственик на BBB. Докато двете страни са водели преговори за бъдеща сделка, в регистрацията и на "Джистил", и на "Бовис" са направени скоростни промени.
Бързи, смели, сръчни
Хронологията на събитията лесно се проследява по вписванията в българския търговски регистър. В началото на годината са сменени директорите на "Джистил" в Кипър. През април в рамките на няколко дни новото ръководство на "Джистил" подменя съвета на директорите на "Бовис", като вади представителите на фонда (виж хронологията). Така в съвета на директорите й остават Пламен Минчев и неговата приближена Марияна Николова, а като трети член е вписан Злати Коларов. Тримата изготвят доклад до "Джистил", в който казват, че е наложително да се намерят оборотни средства за "Бовис", която е собственик на марката BBB. Това можело да стане по два начина - чрез кредит или чрез увеличение на капитала. С мотив трудното кредитиране около кризата съветът на директорите предлага втория вариант.
"Тъй като в настоящия момент едноличният собственик на капитала няма финансова възможност да реализира самостоятелно такава опция, най-адекватно би било привличането на трето лице инвеститор", се посочва в доклада. Съветът на директорите дори предлага конкретен бъдещ акционер - компанията "Ноутика" с едноличен собственик... Злати Коларов. Същият, който дни преди това е вписан в управата на "Бовис".
Новото ръководство на "Джистил" естествено се съгласяват с всички предложения на тримата директори на "Бовис". Следва увеличение на капитала и приемане на нов акционер, който придобива 50.05% от акциите на компанията за сокове. И всичко това се случва в рамките на два дни - 23 и 24 април. За NBGI събитията имат един резултат - стопено дялово участие.
Отпор
След регистрираните промени мениджърите на "Бовис" предприемат и действия за прехвърляне на марката ВВВ: в България на "Ноутика", а в Кипър - на дружеството ITP Establishment, което се предполага, че е свързано с Пламен Минчев. NBGI завеждат дела в двете страни. Определението на Софийския градски съд от 8 юни тази година е, че допуска обезпечение на бъдещ иск по молба на фонда да се признае нищожността на договор за прехвърляне на търговската марка BBB на "Ноутика". В подобен дух звучи и решението на Епархийския съд в Никозия от 4 юни.
На 16 юни по искане на NBGI Софийският градски съд издава обезпечителна заповед сумата от 2 327 440 лв. и налага запор на "Бовис". Точно толкова е сумата, която е внесена в капитала на "Бовис" от новия акционер "Ноутика".
Хипотетично
Историята тепърва ще претърпи развитие и към тези факти ще се прибавят нови. До момента обаче официалният отказ на коментар пречи да се обяснят някои съвпадения. Като това например как в един и същи ден (23 април) е имало среща на съвета на директорите на "Бовис", те са одобрили доклад, с който предлагат да се увеличи капитала, докладът е бил изпратен на директорите на "Джистил" в Кипър и те са го върнали с отговор, че са съгласни. Как за 24 часа се свиква общо събрание на акционерите на "Бовис", които одобряват всички промени.
Също така поражда въпроси връзката на адвокатите на Пламен Минчев с представителя на новите кипърски директори. От страна на Минчев в търговския регистър се появяват Димитър Смиленов и Борис Еленков. Представител на "Джистил" при повечето промени от април е Ивайло Балкански. Димитър Смиленов и Ивайло Балкански са от една и съща адвокатска кантора. Димитър Смиленов отказа да коментира казуса с мотива, че е адвокат и като такъв не е упълномощен да отговаря на въпроси.
Друга въпросителна поставя фактът, че в съвета на директорите на "Бовис" влиза човек, който няколко дни след това е предложен за съакционер в компанията. Става въпрос за едноличния собственик на "Ноутика" Злати Коларов. Неговата компания "Ноутика" е регистрирана през април 2009 г., а адресът й съвпада с адреса на адвокатската кантора, която обслужва Минчев. Всъщност Коларов е бивш служител на "Бовис" и Пламен Минчев.
Малка глътка
Когато в началото на 2008 г. международният фонд влезе в BBB, беше малко странно, че той придоби миноритарен пакет от акциите. Политиката на фондовете за дялово инвестиране по света е точно такава, но в рискови държави като България те предпочитат да си гарантират по-голям контрол над придобиваната компания.
"В повечето случаи търсим мажоритарен пакет, но сме гъвкави и ако компанията, в която инвестираме, има силен мениджърски екип, миноритарният дял също представлява интерес за нас", коментира при обявяването на сделката директорът на фонда Димитър Гюрджилов. "В случая с "Бовис" бяхме привлечени от силата на марката ВВВ и традиционното качество на продуктите на компанията."
Година по-късно вкусът на соковете може и да изглежда горчив за инвестиционния фонд. Но той има шанс отново да се подобри - ако възможно най-бързо се разреши конфликтът между доскорошните партньори

140 знака свобода*

Капитал - 36 стр.
140 знака свобода*

Калина КАЛЧЕВА, Огнян ГЕОРГИЕВ

"Зеленото" движение в Иран може и да не постигна победа, но изпрати важно послание към света: информацията не може да бъде спряна
всички статии от този автор
Огромна група хора протестира на една от централните улици в Техеран. Ненадейно в нея се врязват мотористи, които всъщност са цивилно облечени членове на паравоенна група, както и стотици униформени полицаи. На няколкостотин метра от истинския сблъсък в настаналото задръстване едно момиче слиза от таксито си, за да види какво се случва. Куршум се врязва в дробовете й, докато стои на паважа. Момичето умира буквално за секунди - на средата на пътя, в ръцете на спътниците си...
Тази нелепа смърт можеше да остане просто един от многото инциденти, станали тези дни в Иран. Някой обаче записва на телефона си трагичната картина. Малко по-късно я качва онлайн. Друг я препредава чрез Twitter, трети открива името на момичето,а четвърти твърди, че е умряла от нарочен изстрел на паравоенните отряди.Историята на Неда - както се казва 26-годишната иранка - става достояние на целия свят в рамките на няколко часа.
Иранските власти, разбира се, правят всичко възможно, за да осуетят изтичането на подобни картини към света, и то с ефективността, с която се отличават всички репресивни режими. Чуждестранните журналисти, които отразяват ситуацията в страната, са почти арестувани - повечето от тях в хотел "Естеглал". Ако това се беше случило преди десет години, истината за събитията в Иран щеше да умре по същия начин, по който издъхна Неда. Фактът, че това не се случи, а новините от иранските улици продължаваха да пробиват информационната завеса по всички възможни канали и начини, е доказателство за една друга революция, която пристигна в реално време с гръм и трясък. Тя не е онази, на която иранските опозиционери се надяваха, но е не по-малко важна. Иран не е първата държава, в която властите запушват устата на хората, но е първата, в която интернет срази тоталния контрол на информация, който режимът се опита да наложи. Тази победа показва, че да се криеш от света е тактика, обречена на неуспех.
Откачането от интернет - неуспешно
Тълпите протестиращи пълнят улиците още в утрото на 13 юни, а минути след обявяването на резултатите в социалната мрежа за микроблогинг Twitter се появяват първите съобщения на очевидци. Тези сведения за случващото се в Техеран няма да спрат да нарастват лавинообразно в следващите няколко дни и постепенно ще се окажат ако не единственият, то със сигурност основният канал за информация от Иран. Иранци пишат на света за престрелки, протести, за появилото се масово желание за промяна. Властите, разбира се, са подготвени - още в дните преди изборите достъпът до Facebook и Youtube е строго филтриран - други подобни сайтове също са недостъпни, както между другото и мобилната телефонна мрежа. С разрастването на протестите обаче този контрол се оказва недостатъчен. Разбивка на международния интернет трафик на технологичната компания Arbor Networks ясно показва, че в 13.30 часа по Гринуич на 13 юни рязко е спрян почти целият интернет достъп в страната.
Иран обаче не може да си позволи дълго да остане "откачен" от световната мрежа. При подобно развитие на ситуацията биха пострадали държавната администация, банковия сектор и икономиката. Според експерта по киберсигурност Стивън Спунамор абсолютното спиране на интернет в часовете след началото на протестите е довело дори до... спирането на електрическата мрежа в част от столицата на Иран. Той твърди, че липсата на електричество в Техеран не е нарочен ефект от страна на правителството, а технологичен - електрическата мрежа е управлявана частично онлайн. Така малко по-късно онлайн свързаността е подновена, макар и с много ниска скорост.
В Иран от години се прилага филтриране на цялата телекомуникационна и интернет комуникация, включително чрез DPI (Deep Packet Inspection) филтриране на всеки конкретен разговор онлайн. В същото време обаче в страната има 23 милиона онлайн потребители или 1/3 от общото населението на страната. Това са млади и просветени хора (в страната има 80% грамотност), които в голямата си част знаят как да ползват интернет, заобикаляйки забраните. Те са наясно как действат proxy сървърите, чрез които да скрият самоличността си, как да ползват социалните мрежи през допълнителен софтуер и са предпазливи. Уменията, помагали преди да гледат " неподходящи" клипчета онлайн, сега правят възможно изнасянето на информация за протестите.
Според Итън Зукерман от Berkman Center for Internet and Society в университета Harvard, "колкото по-дълго властите налагат цензура и колкото по-агресивна е тя, толкова по-стимулирани са гражданите да се научат как да я заобиколят". В Иран говорим за държава, в която за блогване има тежки присъди, които може да са дори смъртни, ако нарушат моралните норми - за това се грижи специална полицейска част. "Иран се отличава като държава, в която блогърите и активните хора в интернет биват преследвани ", коментира за "Капитал" авторката на изследването "Интернет врагове" на "Репортери без граници" Клотилд Льоклоз.
Моusavi1388**
В първите дни на протестите в Twitter се появяват по 222 хиляди съобщения с тема изборите в Иран ( #iranelections). Социалната мрежа за микроблогинг е най-мощното оръжие в ръцете на протестиращите, защото е платформа, в която може да се влезе от много места чрез допълнителни софтуерни приложения, а информацията в нея е прегледно подредена (вж. карето). Качват се снимки във фотографския сайт Flickr, а традиционните медии, намиращи се все така под блокадата на властите, се позовават на тях при отразяването на протестите.
Разбира се, тази непрекъсната, но тънка връзка с Иран е само малка част от общия поток на информация и голяма част от нея не може да бъде напълно потвърдена - съобщения като това за танкове по улиците например се оказаха неверни. Историята на Неда пък бе пример за това как информацията може да се превърне в дезинформация - първоначално бе съобщено, че момичето е на 16 и е починало в ръцете на баща си (и двете се оказаха погрешни). Това обаче е обяснимо. Част от информацията в Тwitter с адрес Техеран (1/3 по данни на изследователя Майк Едуардс ) е повторение на съществуващи съобщения. Това говори за осъзнатата комуникационна стратегия спрямо външния свят, а също и за личната кауза на много хора. Според Клей Шърки, преподавател в университета на Ню Йорк, "колкото по-бърза става една медия, толкова по-емоционална е тя. Чувстваме по-бързо, отколкото мислим". Каченият в YouTube клип на издъхващата Неда е пример за това. Колкото и цинично да звучи, в пренаситения с информация свят, хората биват силно разтърсени само от смърт в реално време.
Защо Иран е важен
Иран не е първият случай, в който властта се опитва да заглуши хората. В доклада на "Репортери без граници" са посочени 12 държави с враждебно отношение към интернет, много от които правят такива неща редовно. През 2004 г. Северна Корея спря всички интернет и мобилни линии в страната, за да "защити севернокорейците от чужди новини", след като влак с химикали експлодира до границата с Китай и уби 161 души. През септември 2007 г. пък Бирма се постара да затвори всеки възможен канал за информация, когато будистки монаси протестираха срещу военния режим. Тогава на света му отне дни и дори седмици, докато добие поне бегла представа за случващото се зад затворените граници.
Както става ясно от статистиката обаче (виж инфографиката), това са страни изключения. В тях интернет разпространението е ужасно слабо (официално в Северна Корея има 2 регистрирани сайта), броят на хората онлайн - пренебрежимо малък, а повечето от институциите и бизнеса там не са свързани с мрежата. Това, което прави случая на Иран уникален, е, че за пръв път държава със средно ниво на интернет пенетрация се опита да наложи пълен контрол над информацията, която излиза от нея, и се провали.
"Става невъзможно да спреш потока, дори да имаш високо ниво на техническа експертиза. Дори в Китай (където е най-мащабната държавна мрежа за филтриране - бел. авт.), блогърите намират начин да заобикалят цензурата не само технически - те играят с думите, за да вадят съобщения навън", смята Клотилд Льоклоз. Това, че гласът им не може да бъде напълно заглушен, е добра новина за хората в останалите държави от списъка и за други подобни места по света. Лошото е, че този глас е все още твърде слаб. В списъка попадат страни с интернет пенетрация под 5%. "Така е много по-лесно да се целиш в отделни потребители", казва Льоклоз.
Една от теориите за Иран гласи, че благодарение на филтриращите системи, страната вече трупа бази данни за инакомислещите и малко по-късно предстои масирано "прочистване". Тази бележка вероятно ще си вземат и други режими. Революцията се случи, но явно предстои да бъде отстоявана.
-----
*Максималният брой знаци в социалната мрежа за микроблогинг Twitter
**Името на един от най-популярните опозиционните Twitter акаунти - по името на опозиционния кандидат Мир Хосейн Мусави.
***
Защо точно Twitter
Активистите в Техеран всъщност не използват Twitter за организиране на протести. Социалната мрежа е средството да се стигне до света, да се изнесе случващото се навън. Twitter е по-труден за филтриране, защото има много входове за достъп – чрез приставки към интернет браузъра, допълнителни софтуери и т.н. Заради свободния си приложно-програмен интерфейс всеки може да създаде ново приложение за връзка със социалната мрежа за микроблогинг. Още нещо – Twitter е изградена на основата на кратки съобщения (до 140 знака). Лаконичната форма отнема по-малко време, изисква по-малко трафик, а в същото време е по-изразителна и въздействаща. Информацията в Twitter е по-прегледна за потребителите – може да се търси по-лесно в реално време и може да се подреди в тематични информационни канали, в които се акумулират съобщенията на много потребители.
***
Как реагира светът?
Самата мрежа Twitter отлага планирано спиране на сайта си за поддръжка, за да не пречи на революцията. Google предлага превод на услугите си на персийски. Много съпричастни на протестиращите помагат като предоставят адреси на нови proxy сървъри, чрез които иранските онлайн активисти могат да заличат следите си назад и да се защитят от гоненията на властите. Най-големият сайт за торенти The Pirate Bay започна сайт за протестите, който според основателите му крие IP адресите на потребители му и им осигурява безопасната анонимност.

Автор: Интернет

Капитал - 35 стр.
Автор: Интернет

Зорница СТОИЛОВА

В България вече има две успешно приключили дела за нарушаване на авторското право в мрежата
Ако една снимка се намира в интернет или пък в Google, то тя е за обществено ползване. Ако върху същата снимка няма знак за авторско право или пък не я използвам за комерсиални цели, то тогава не ми е нужно разрешение. Ако променя или използвам само част от нея, мога да го направя без позволение.
Това са само част от популярните митове, свързани с онлайн съдържанието, които за съжаление се споделят не само от обикновените потребители на интернет, но и от професионалните медии в България. Когато разгърнеш някой вестник, често можеш да видиш снимка, подписана с "автор: интернет". Това, разбира се, е неправилно, нечестно и незаконно.
Положителното обаче е, че вече има съдебна практика за защита на авторското право в интернет и две успешно приключили дела в полза на носителите му.
Еленко Еленков срещу "24 часа"
Преди две години Еленко Еленков* публикува в собствения си блог снимка на кола с необичаен номер с шест еднакви цифри, която е направил с мобилния си телефон. Няколко месеца по-късно вижда своята снимка на първата страница във вестник "24 часа", подписана с "автор: интернет". Той изпраща електронно писмо до редакцията на всекидневника с искане да му бъде признато авторството над снимката и получава обаждане от отговорния редактор на изданието, който, по думите на Еленков, твърди, че "няма представа как снимката се е озовала във вестника и че вероятно е от тези, които се разпространяват в интернет".
Два дни по-късно "24 часа" публикува уточнение със заглавието: "И снимките в интернет си имат автор", което леко иронично обяснява, че "в редакцията се обади г-н Еленко Еленков от София, който заяви, че снимката е направена от него и поиска този факт да бъде оповестен." В публикацията се казва още, че фотографията е била поместена в "един от форумите в интернет".
Според главния юрист на "Вестникарска група България"(компанията, собственик на вестник "24 часа") Радомир Чолаков извинението е било поднесено по възможно най-публичния и недвусмислен начин. "След като беше установено, че снимката, публикувана във вестник "24 часа", на кола с особен номер, е била свалена от интернет страница на друг автор, вестникът още на следващия ден публикува извинение към него, подчерта неговото авторство и го покани да се споразумеем", обясни Чолаков пред "Капитал".
Еленко Еленков разказва, че е изпратил нотариална покана до редакцията на изданието, в която настоява да му бъде изплатено обезщетение. Но не получава отговор. И решава да заведе дело срещу вестника по закона за авторското право за нанесени материални и нематериални щети. Той обяснява, че е подходил към делото експериментално – да провери доколко един обикновен човек, който създава произведения и ги публикува в собствен сайт в интернет може да се обърне към държавата да защити правата му. "Целта на това дело е да се създаде идея в българското общество, че когато създадеш нещо, имаш право на него", коментира Еленков.
Година и половина по-късно Софийският градски съд признава авторството на блогъра и осъжда вестник "24 часа" да заплати обезщетение от 100 лева за нарушеното авторско право. Съдебният състав обаче не присъжда нематериалните щети на Еленко Еленков и той е решен да обжалва. Защото вярва, че един професионален издател носи отговорност за онова, което публикува, и когато сгреши, следва да му бъде наложено наказание, а не просто обезщетение.
"Ако ние бяхме двама души, които спорят за имот, това засяга само нас, обществото не го касае. Но тук нещата са едно ниво над това и тъй като това се случва за първи път, съдът би трябвало да покаже на обществото, че така не бива да се постъпва със съответната глоба на извършителя", обяснява мотивите си да продължи борбата Еленков. Според адвоката му Калин Ангелов смисълът от подобно дело е именно в наказанието на извършителя, защото то трябва да въздейства възпиращо както на самия нарушител, така и на обществото.
Еленко Еленков дава пример с подобен казус в Холандия, където местен блогър се изправя срещу седмичното списание Weekend, коeто препечатва негова снимка, качена в глобалната база за споделяне на снимки flickr.com. Случаят е идентичен с делото на Еленко Еленков срещу "24 часа" с изключение на това, че холандският съд обръща внимание, че една професионална медия е длъжна да прави внимателна проверка, преди да публикува снимки или информация, които произхождат от интернет. И отсъжда наказание за списание Weekend, защото отчита, че е в полза на обществото да има качествени медии.
Подобен извод не само не се среща в решението на Софийски градски съд, но в него присъства и притеснителната констатация на съдебния състав, че "контролът за спазването на авторските права в интернет не е от първостепенна важност". "Това означава, че съдът разделя авторските права според средата, в която се твори", възмущава се Еленков. "Самият закон (за авторското право – бел. авт.) не прави разлика как си решил да разпространиш произведението си", категоричен е и неговият адвокат Калин Ангелов. Еленков и неговият защитник обръщат внимание, че е от особено значение българският съд да дефинира кое е право и кое не именно в интернет, защото тепърва ще му се налага да решава казуси с нарушаване на права на произведения именно в тази среда.
Главният юрист на "Вестникарска група България" Радомир Чолаков е на мнение, че проблемът е можел да бъде разрешен и без съд, но подкрепя говоренето по темата за нарушаването на авторските права в интернет, защото смята, че ще доведе до дисциплинирането на пазара като цяло. "През изминалите 20 години отношението към авторските права в България беше твърде свободно и това се отнася както за големите медии, така и за онлайн медиите и блоговете", коментира той. И добавя, че ако професионалните медии са допускали пропуски и са публикували снимки, които не са техни, то в по-голяма степен е вярно обратното, че авторското съдържание на традиционните медии е буквално източено в интернет. "По-настойчивата защита на авторските права е в крайна сметка в интерес на творчеството, на креативността", коментира Чолаков.
Guliver Photos срещу "Телеграф" и "Монитор"
Разглеждането на интернет като среда от второстепенна важност от съда в казуса на блогъра Еленко Еленков е притеснително и защото освен пространство за свободно изказване на мнение и споделяне на информация, интернет е и среда за развитието на много бизнеси. Които според това тълкувание трябва да наречем второстепенни.
Още със стъпването си на българския пазар през 2004 една от най-големите компании, представляващи престижни международни имидж банки и пресагенции, Guliver се сблъсква с порочната практика на редица медии в България да свалят снимки от интернет и да ги публикуват без разрешение. За търговско дружество, което се издържа от продажбата на фотографии за редакционна и комерсиална употреба, това представлява буквално заплаха за бизнеса му.
"Нашата работа е да продаваме снимки и в момента, в който някой си ги взима не от нас, ние губим", обяснява простичко Елена Василева, мениджър "Продажби" в отдел Медии на българския офис на Guliver и добавя, че освен това те са поели ангажимент и към фотографите, които им предоставят работите си и към клиентите, които си купуват легално снимките от тях, да оправдаят доверието им.
От Guliver твърдят, че най-проблемни са всекидневниците и новинарските и клюкарски сайтове в интернет и че са срещали всякакви вариации на подписването на техни снимки, свалени от интернет – като www или .net. А обичайната и далеч непрофесионална реакция на нарушителите обикновено е "защо точно при мен идвате; тези снимки ги има навсякъде", разказват те.
В момента компанията води две дела срещу вестниците "Монитор" и "Телеграф", собственост на Ирена Кръстева, за неправомерното публикуване на фотографии, върху които Guliver притежава изключителни лицензионни права. Делото срещу вестник "Телеграф" приключи в края на миналата седмица в полза на компанията, собственик на снимките, като изданието е осъдено да изплати обезщетение в размер на 22 225 хил. лева. Изходът от делото срещу вестник "Монитор" се очаква през октомври.
От Guliver коментираха, че решението на съда е важно и с това, че развенчава мита, че всичко в интернет е безплатно и не ти е необходимо разрешение, за да го използваш. Всъщност цялата защита на вестник "Телеграф" в съда се гради на подобно тълкувание, а именно, че снимките са свалени от "сайтове със свободен достъп", сред които са посочени и интернет страниците на големи чужди медии, като The Daily Mail например.
Елена Василева от Guliver обяснява, че дори и "сайтовете със свободен достъп" задължително имат секция с правила и условия, които обясняват как може да се използва информацията, публикувана там. Но никой не ги чете. Оказва се - дори и професионалните издатели. "Сайтовете, от които са свалени снимките и са публикувани във вестник "Телеграф", са собственост на големи медии, които си купуват права да използват снимки, с които да си илюстрират материалите си, от Getty Images. Но те не са собственици на кадъра", подчертава Василева и добавя: "Ако българска медия иска да ползва тази снимка, тя трябва са обърне към нас."
"Надяваме се, че това решение ще помогне да се разруши все още широко разпространеният мит, че "сайт със свободен достъп" е равнозначно на "сайт със свободни авторски права", обобщават от Guliver.
*Еленко Еленков е част от онлайн екипа на "Икономедиа", издателят на "Капитал" и "Дневник"