понеделник, 29 юни 2009 г.

Сочен конфликт

Капитал - 44 стр.
Сочен конфликт

Зорница МАРКОВА

Основателят на ВВВ Пламен Минчев и фондът за дялови инвестиции NBGI влошиха партньорството си
Холивудската звезда Леонор Варела се снима за новата реклама на соковете BBB. Актрисата от филма "Клеопатра" е поредната американска красавица, която е ангажирана от българската фирма, за да рекламира продукцията й. Преди нея в сесии за ВВВ се изявяваха звездата от филмите "Мумията" Патриша Веласкес, световноизвестната манекенка Виктория Силвстед и Сандра Видал от латиносериала "Дързост и красота". Очевидно е, че собственикът на BBB Пламен Минчев обича красотата. По всичко личи, че цени и дързостта. Само ден преди PR отделът на фирмата му да оповести, че Леонор Варела ще се снима в реклама за соковете, Епархийският съд в Никозия забрани на Пламен Минчев да предприема каквито и да е действия с ипотеки и прехвърляния на активи или разпореждания с марката BBB. Минчев е мажоритарен собственик на регистрираната в Кипър "Джистил". Тя от своя страна е собственик на фирма "Бовис", която произвежда соковете под марката BBB.
Искането за забраната става по молба на фонда за дялови инвестиции NBGI, който е миноритарен собственик в "Джистил". Но чрез няколко движения инвеститорът е изолиран от ръководството на българското дружество и се оказва със стопен дял.
Така фирмата, която произвежда популярните сокове, влезе в съдебни разпри, които заплашват да се превърнат в латиноамерикански сериал. А соковете BBB държат между 10 и 15 на сто от пазара на натурални напитки в България и са един от големите играчи в този сегмент. Затова и партньори, и доставчици, и клиенти с нетърпение следят действията в тази объркана сага.
Нещо става там
За конфликта между собствениците на BBB - бизнесмена Пламен Минчев и базирания в Лондон фонд за дялово инвестиране NBGI Private Equity, се разшумя преди около две седмици. Тогава търговски партньори на българската компания "Бовис" започнаха да получават едно през друго писма от двете страни на спора. В свое писмо от фонда обясняват, че от началото на 2009 г. техните представители са били извадени от управлението на "Джистил" и "Бовис" и това било напълно в разрез с подписаните договорености между NBGI и Минчев. Промените са били направени по инициатива на Пламен Минчев и без знанието на фонда.
Писма пристигат и от страна на "Бовис", макар и по-лаконични. В тях се говори за преструктуриране на дружеството и в тази връзка се иска плащанията към "Бовис" временно да бъдат задържани. Допълнително към това Минчев в лични срещи с партньори и клиенти изяснява своята гледна точка на конфликта, разказаха източници на "Капитал".
Официално и двете страни отказват коментар. От NBGI казаха, че предпочитат да не дават информация, докато не се стигне до развръзка.
"Аз просто упражних правото си на мажоритарен собственик", заяви за "Капитал" Пламен Минчев и си запази правото за коментар.
Изгубеното партньорство
Съдружието между фонда и Пламен Минчев започна в началото на 2008 г. Тогава NBGI, в който основен акционер е Националната банка на Гърция (собственик на ОББ), придоби 46.8% от акциите на регистрираната в Кипър "Джистил инвестмънт" - едноличен собственик на "Бовис". Мажоритарен собственик остана създателят на компанията Пламен Минчев.
Близо една година двамата съдружници развиваха успешно BBB, инвестираха в марката, смениха дизайна й. През този период NBGI влага в дружеството 10 млн. лв. По информация на "Капитал" от началото на 2009 г. дори фондът е започнал да води преговори с Минчев да изкупи всички негови акции. Двете страни дори са се били договорили за цената, имали са и предварителен договор, докато...
Докато в един момент фондът разбира, че неговите представители са извадени от управлението на "Бовис", а съвместната им фирма с Минчев, "Джистил", вече не е едноличен собственик на BBB. Докато двете страни са водели преговори за бъдеща сделка, в регистрацията и на "Джистил", и на "Бовис" са направени скоростни промени.
Бързи, смели, сръчни
Хронологията на събитията лесно се проследява по вписванията в българския търговски регистър. В началото на годината са сменени директорите на "Джистил" в Кипър. През април в рамките на няколко дни новото ръководство на "Джистил" подменя съвета на директорите на "Бовис", като вади представителите на фонда (виж хронологията). Така в съвета на директорите й остават Пламен Минчев и неговата приближена Марияна Николова, а като трети член е вписан Злати Коларов. Тримата изготвят доклад до "Джистил", в който казват, че е наложително да се намерят оборотни средства за "Бовис", която е собственик на марката BBB. Това можело да стане по два начина - чрез кредит или чрез увеличение на капитала. С мотив трудното кредитиране около кризата съветът на директорите предлага втория вариант.
"Тъй като в настоящия момент едноличният собственик на капитала няма финансова възможност да реализира самостоятелно такава опция, най-адекватно би било привличането на трето лице инвеститор", се посочва в доклада. Съветът на директорите дори предлага конкретен бъдещ акционер - компанията "Ноутика" с едноличен собственик... Злати Коларов. Същият, който дни преди това е вписан в управата на "Бовис".
Новото ръководство на "Джистил" естествено се съгласяват с всички предложения на тримата директори на "Бовис". Следва увеличение на капитала и приемане на нов акционер, който придобива 50.05% от акциите на компанията за сокове. И всичко това се случва в рамките на два дни - 23 и 24 април. За NBGI събитията имат един резултат - стопено дялово участие.
Отпор
След регистрираните промени мениджърите на "Бовис" предприемат и действия за прехвърляне на марката ВВВ: в България на "Ноутика", а в Кипър - на дружеството ITP Establishment, което се предполага, че е свързано с Пламен Минчев. NBGI завеждат дела в двете страни. Определението на Софийския градски съд от 8 юни тази година е, че допуска обезпечение на бъдещ иск по молба на фонда да се признае нищожността на договор за прехвърляне на търговската марка BBB на "Ноутика". В подобен дух звучи и решението на Епархийския съд в Никозия от 4 юни.
На 16 юни по искане на NBGI Софийският градски съд издава обезпечителна заповед сумата от 2 327 440 лв. и налага запор на "Бовис". Точно толкова е сумата, която е внесена в капитала на "Бовис" от новия акционер "Ноутика".
Хипотетично
Историята тепърва ще претърпи развитие и към тези факти ще се прибавят нови. До момента обаче официалният отказ на коментар пречи да се обяснят някои съвпадения. Като това например как в един и същи ден (23 април) е имало среща на съвета на директорите на "Бовис", те са одобрили доклад, с който предлагат да се увеличи капитала, докладът е бил изпратен на директорите на "Джистил" в Кипър и те са го върнали с отговор, че са съгласни. Как за 24 часа се свиква общо събрание на акционерите на "Бовис", които одобряват всички промени.
Също така поражда въпроси връзката на адвокатите на Пламен Минчев с представителя на новите кипърски директори. От страна на Минчев в търговския регистър се появяват Димитър Смиленов и Борис Еленков. Представител на "Джистил" при повечето промени от април е Ивайло Балкански. Димитър Смиленов и Ивайло Балкански са от една и съща адвокатска кантора. Димитър Смиленов отказа да коментира казуса с мотива, че е адвокат и като такъв не е упълномощен да отговаря на въпроси.
Друга въпросителна поставя фактът, че в съвета на директорите на "Бовис" влиза човек, който няколко дни след това е предложен за съакционер в компанията. Става въпрос за едноличния собственик на "Ноутика" Злати Коларов. Неговата компания "Ноутика" е регистрирана през април 2009 г., а адресът й съвпада с адреса на адвокатската кантора, която обслужва Минчев. Всъщност Коларов е бивш служител на "Бовис" и Пламен Минчев.
Малка глътка
Когато в началото на 2008 г. международният фонд влезе в BBB, беше малко странно, че той придоби миноритарен пакет от акциите. Политиката на фондовете за дялово инвестиране по света е точно такава, но в рискови държави като България те предпочитат да си гарантират по-голям контрол над придобиваната компания.
"В повечето случаи търсим мажоритарен пакет, но сме гъвкави и ако компанията, в която инвестираме, има силен мениджърски екип, миноритарният дял също представлява интерес за нас", коментира при обявяването на сделката директорът на фонда Димитър Гюрджилов. "В случая с "Бовис" бяхме привлечени от силата на марката ВВВ и традиционното качество на продуктите на компанията."
Година по-късно вкусът на соковете може и да изглежда горчив за инвестиционния фонд. Но той има шанс отново да се подобри - ако възможно най-бързо се разреши конфликтът между доскорошните партньори

Няма коментари: