четвъртък, 2 юли 2009 г.

Медиите и рекламата срещу кризата: ключовете са креативност и качество

Insurance.bg - Новини
Медиите и рекламата срещу кризата: ключовете са креативност и качество

Мирослава Митева

Американската търговска камара в България организира семинар на тема "Медии и реклама във времената на криза"
В условията на криза, в която бюджетите на компаниите за реклама са намалени значително, е необходима повече креативност, бързи реакции, както и използване на алтернативни начини за комуникация с публиките. Това заяви Йордан Жечев, творчески директор на рекламна агенция DDB София, пред участниците в семинара "Медии и реклама във времената на криза". Форумът, организиран от Американската търговска камара в България, събра ПР и рекламни специалисти, журналисти и представители на бизнеса.
Жечев представи конкретни примери от световната и българската рекламна практика на използване на различни от традиционните канали при промотиране на продукти и за "общуване" с публиките. Няма нищо сбъркано в планирането, просто ситуацията сега е различна, посочи той. Ресурсите са ограничени и борбата за дори и най-малкия проект е жестока, отбеляза още Жечев.
Журналистите губят монопола над новините с развитието на модерните технологии, където всеки може да разпространява собствените си послания чрез социалните мрежи, блогове и уеб сайтове, онлайн форуми и мобилни комуникации, каза проф. Христофор Караджов, преподавател по журналистика в университета в Лонг Бийч, Калифорния. Едновременно с това обаче тази информация не може да бъде приемана като чиста монета, тъй като тя е анонимна, не подлежи на редакторски контрол, а в немалка част е и недостоверна.
Все по-голямо значение започват да играят и онлайн форумите, в които читателите могат да публикуват коментари към журналистически статии. Караджов цитира пример с в. "Сега" - една от първите в България медии с възможност за коментиране на статии - където повечето от половината коментари (51,8%) добавят нова информация към материала. Всеки трети коментар пък е насочен към този на друг читател. Такъв е и броят на коментарите, които нямат никаква връзка със статията.
Караджов посочи още, че т.нар. "традиционни" медии все повече разширяват присъствието си в мултимедийното пространство, превръщайки се в "единен източник" на информация. В наши дни някои вестници търсят начини да оцелеят, а списанията или процъфтяват, или загиват. Като пример за това могат да бъдат разгледани The Economist и Newsweek. Докато първото списание отчита 25% ръст на приходите и 75 хил. продажби на седмица в САЩ, то при второто приходите спадат с 27%, а тиражът намалява. При посещаемостта на техните сайтове обаче се наблюдава обратна статистика - този на Economist има "нищожните" 700 хил. посещения месечно при над 2 млн. уникални за www.newsweek.com. "Тайната" за успеха, според Христофор Караджов, е в качественото съдържание, добрата "опаковка" и в самия бранд. Никой не е в състояние да прогнозира тенденциите занапред, защото нещата се менят толкова бързо, че създават чувство за паника сред някои от "традиционните медии", смята анализаторът.
ПР-ът по време на криза не е "кризисен ПР", а "ПР на възможностите", посочи Калина Петрова, съуправляващ директор на Publicis Dialog България.
Семинарът бе организиран по повод 10-годишнината на AmCham Magazine, списанието на Американската търговска камара, което има зад гърба си издадени 100 броя. Луксозното англоезично издание не е познато на широката публика, защото неговият 2500-ен тираж се разпространява по пощата сред над 300 фирми, членове на камарата, чуждестранните посолства, държавните институции, но пък точно затова е достатъчно влиятелно. Не по-малко влиятелни са журналистите, които правят изданието - Бойко Василев от БНТ, Марина Цветкова - в. Банкер, Юлиана Бончева - в. Сега, Панайот Ангарев - в. Капитал, Петьо Цеков - в. Сега, и Ирина Бачева от екипа на камарата. Те, както и главният редактор на списанието Милен Марчев, са сред неголямата група на пишещите на добър английски автори от гилдията.

Няма коментари: