събота, 11 октомври 2008 г.

СЕМ блокира тотално

Поглед - 13 стр.
СЕМ блокира тотално

НАДЕЖДА НЕНОВА

Президентът Първанов спешно трябва да намери хора с чисто минало за местата на Людмил Стайков и Милен Вълков Съветът за електронни медии (СЕМ) спешно се събра да обсъди бъдещето на председателя на СБЖ Милен Вълков и академик Людмил Стайков като членове на регулатора. Комисията по досиетата обяви тази седмица имената им като сътрудници на бившите секретни служби и с това задължи надзорниците да поискат оставките им.
В Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) има действащ лустрационен текст, съгласно който членове на СЕМ не могат да бъдат сътрудници на службите. Според чл. 26, т.З „не могат да бъдат членове на Съвета за електронни медии лица, които са били щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност".
Оставките на двамата поставят регулатора в цайтнот. Сега освен парламента, спешни назначения трябва да направи и президента Георги Първанов, тъй като двамата уличени агенти са от неговата квота. В момента СЕМ има едва четирима редовни членове от девет. От останалите трима са с изтекъл мандат и подлежат на ротация и двама неотговарящи на изискванията на закона.
Медийните надзорници обаче отложиха изключването на Вълков и Стайков. Засега СЕМ ще вземе официално решение по случая едва когато влезе в сила решението на комисията.
„Цитираното решение на Комисията по досиетата има белезите и характеристиките на индивидуален административен акт. То е изричното изявление на административен орган, овластен със закон, и засяга права, свободи или законни интереси на отделни граждани, в случая членове на СЕМ. Ето защо в закона е предвидено обжалване по реда на Административно - процесуалния кодекс (АПК)", обясниха за ПОГЛЕД юристи близки до СЕМ. Решението на комисията не може да влезе в сила, докато няма изрично произнасяне на съответния съдебен състав. Ето защо СЕМ ще изчака влизането в сила на решението на Комисията по досиетата, преди да се произнесе по коментирания казус. Едва тогава СЕМ е длъжен да приложи разпоредбата на чл. 30, ал. 2, т. 3 от ЗРТ и да прекрати предсрочно мандата на лицата, като не е овластен да решава въпроса по своя преценка.
До момента членовете на СЕМ не са били проверявани за принадлежност към бившите служби, защото не е имало законово изискване за това. Двамата надзорници Людмил Стайков и Милен Вълков са били назначени малко преди сформирането на настоящата Комисия по досиетата. Тогава членовете на СЕМ са удостоверявали, че не са работили в службите чрез подписване на декларация в този смисъл. Комисията по досиетата извършила проверка на следните лица - председателя, заместник-председателите, генералните директори, членовете на управителен съвет, членовете на контролен орган, членовете, ръководителите на редакции, ръководителите на отдели и ръководителите на сектори в СЕМ, БТА, БНТ и БНР.
Членът на комисията Екатерина Бончева посочи, че може би в края на този месец ще станат известни имената и на журналистите от БНТ, сътрудничили на Държавна сигурност, а малко по-късно и в БНР. Само в БНТ по този текст подлежат на проверка 484-ма души, а в БНР те са 714.
Първоначалните амбиции на комисията по досиетата бяха пълният списък на журналистите, сътрудници на бившите тайни служби, да излезе в началото на септември. Но поради огромния брой проверки, които трябва да се направят, се наложила промяна в плана.
От Комисията са разпратили писма на всички електронни медии, които са около 300 на брой, но близо 80 от тях не са се отзовали на призива й. „Изненадващо костелив орех се оказаха именно журналистите, досега такива проблеми не бяхме срещали", коментираха от комисията. Засега членове на структурата не пожелаха да кажат кои са неизрядните, уточниха само, че сред тях има и големи национални медии. Още през април комисията пратила първите си писма, като възнамерявала да приключи с проверката на електронните медии до 2-3 месеца, а след това да продължи проверката с печатните.
В комисията са притеснени, че при това положение още по-трудно ще направят проверката, записана в законова поправка, според която трябва да се проверят за агентурно минало не само настоящи, но и бивши вече журналисти. Според изменението, одобрено от няколко парламентарни комисии, ще бъдат проверявани банкери, синдикални лидери, ръководители на религиозни общности, синдици, главни редактори, водещи журналисти, партийни ръководители, които са извършвали тези дейности и преди 2007 г. Сега законът прави разграничение -проверяват се за досиета всички хора, заемали или заемащи публична длъжността след 1989 г., а при публичните дейности проверката е само за заемащите такъв пост след влизането на закона в сила - края на 2006 г.
От всички проверени хора на ръководни постове най-висок процент на агенти на бившите служби има в медиите, заявиха от комисията . Екатерина Бончева дори спомена, че процентът ще е около 30. Румен Борисов, член на комисията, каза пред 6ТВ, че Първо главно управление е имало най-сериозно влияние в БНТ, докато военното разузнаване (РУМ-НО) пък е било по-силно застъпено в БТА. „От появилата се документация в БТА повече са служителите на Разузнавателното управление към армията. Те са били на щат в БТА под прикритие, а отивайки в служебна командировка в чужбина са получавали задача и от разузнавателното управление, което ги контролира", обясни системата той.
събота, 11 октомври 2008 04:54:05

Асен Асенов: Културата трябва да бъде шумно рекламирана

News.bg - У нас
Асен Асенов: Културата трябва да бъде шумно рекламирана

Мартин ЕВСТАТИЕВ



Първият международен фестивал за съвременен танц в България се състоя в края на септември. Отминалото събитие бе добър повод да си поговорим с Асен Асенов - организатор на Sofia dance week и издател на списание „Едно”
- Каква е равносметката след Sofia dance week?
- Смятам, че Sofia dance week беше много голям успех от гледна точка на това, че в рамките на една седмица съвременен танцов театър са гледали повече хора в България, отколкото за последните 10 години.
Със сигурност много голям успех е и идването на Compagnie 111 от Франция, защото това е една от компаниите, които в момента са може би най-високо позиционирани в света на танца и имат букинг до края на 2011 г.
Голям успех беше да доведем компания от такъв ранг в София - това е ясен сигнал за Западна Европа какви са амбициите на фестивала. Неслучайно именно с този фестивал София влезе в новините на BBC, в новините на Reuters, което не се случва често - особено когато става дума за културни събития в България.
Идването на още една трупа също смятам за голямо постижение - Ultima Vez, която в света на танца в Европа има много сериозен статус и доста дълго време е смятана за определяща развитието на съвременния танц.
Факт е, че Sofia dance week беше може би най-шумно рекламираното културно събитие - поне откакто аз следя културната сцена. Щастлив съм от рекламната кампания на фестивала, защото смятам, че културата трябва да бъде много шумно и много широко рекламирана. Това е единственият начин да успяваме да се противопоставяме на пошлостта - не като я отричаме , а като показваме позитивни модели, за които всички разбират. Независимо колко от хората, които са знаели за Sofia dance week, са отишли на фестивала, факт е, че всички харесаха кампанията и че имаха добро отношение към събитието.
Фестивалът е успех и защото София беше единствената столица на територията на европейския континент, в която нямаше танцов фестивал. И аз като българин бях малко обиден от този факт, въпреки че това не е единственото културно събитие, което липсва в София. Смятам , че всичко изброено е достатъчно, за да се позиционира Sofia dance week като едно от важните културни събития в страната.
- Готова ли е българската публика за подобни събития? Реакцията на частта от рекламната кампания с уличните музиканти по ул. „Георги Раковски" беше различна.
Различна, защото градът е замръзнал. Неслучайно нашата кампания беше с тези паметници, които са символ на неподвижността, на статичното, на миналото - независимо дали на по-близкото или по-далечното. Символи на статичния и замръзнал град, в който по-важно от всичко е шумът да приключва в 22:00.
И всъщност никой никога не е мислил за това, че младите хора, които живеят тук, тези, които учат тук или се връщат от европейски университети - на тях не им се предлага нищо, те нямат културна среда, в която да се идентифицират.
Ние започнахме в празно поле, където културата е мръсна дума. Според мен от 1989 г. насам много малка част от хората и събитията, които са били свързани с тази дума - не бих искал да коментирам като качество, - са били забелязани извън границите на страната. България е може би единствената страна в региона, която все още не успява да произвежда културни събития с поне регионално значение. Такова все още не е и Sofia dance week, но има амбицията да стане.
Ние се опитахме да разтанцуваме един замръзнал град, като положихме много усилия и позитивна енергия. Мисля, че до някаква степен успяхме - аз поне не съм виждал Борисовата градина да прилича толкова много на Central park, колкото в деня, когато направихме партито за откриването на кампанията по продажбата на билети.
Бях щастлив да видя толкова много симпатични хора, насядали по тревата в Борисовата градина да слушат Духовия оркестър на Софийската община. Това всъщност беше и най-евтиното събитие в цялата кампания - то струваше 1000 лева, а събра адски много хора и успя да предизвика позитивна енергия, която липсва в града.
В София много по-често може да чуеш някой да те псува, да те гледа лошо, да е намръщен, отколкото да видиш усмихнати хора, които могат да направят деня ти малко по-добър. Смятам, че това може да се промени, но не чрез отрицанието, защото в България всички казват, че политиците са ужасни, икономиката е ужасна, много сме бедни, улиците са мръсни - това всички можем да го правим.
Начинът да променим тези неща обаче не е като ги повтаряме, а като се опитваме да предлагаме позитивни модели - те са заразителни и колкото повече са, толкова по-голям е шансът за промяна, която да бъде почувствана от повече хора.
- Покриха ли се очакванията за посещаемостта на самите спектакли?
- В много голяма степен да, с което не казвам, че например в зала 1 на НДК не е имало свободни места при откриването и закриването. Имаше, но така или иначе залата до много голяма степен беше пълна.
Говорих по тази тема с моя приятелка белгийка. Според нея това, което правим в зала 1 на НДК, е доста смело дори и за Брюксел, защото, ако там бяхме направили тези два спектакъла в зала с такъв капацитет, щяхме да имаме същите резултати.
Ще призная и че цените на билетите не бяха достъпни за всички, но нямаше как да бъдат по-евтини - някои от трупите са доста скъпи. Само откриващият ни спектакъл струва 65 000 евро без комуникацията. Това не е евтино изкуство и в държави като Словения например е национална политика да има акцент върху него, защото в момента в Европа то е най-популярното театрално изкуство.
Нормално е в страна, която няма традиции и в която по-скоро подобни спектакли през последните 15-ина години са били изключения, да не се случва това, което става в Белград по време на танцовия фестивал. Там по време на фестивала човек никога не може да си купи билет - те винаги свършват три месеца по-рано. Моите прогнози са, че догодина интересът към Sofia dance week ще бъде почти двоен - тоест ще бъдем в ситуация на липса на билети.
- Значи със сигурност ще има второ издание?
- Факт е, че в малките зали още при първото издание върнахме хора - бяха дошли да си купят билети на вечерната каса, но не успяха, защото просто вече нямаше - Какво планирате за догодина? Кое ще е различното?
- Ще се опитаме да предложим, разбира се, по-високо качество на спектаклите, които предлагаме - т.е. по-високото качество ще бъде по-висок процент. Това е въпрос и на възможности, защото по-високото качество струва повече пари, но имам надежди, че догодина ще успеем да спечелим субсидия по програма „Култура" на Европейската комисия. Впрочем досега България като водеща страна никога не е печелила такава субсидия, така че се надявам да сме първите. Правим този проект в партньорство с Австрия и Турция.
Очаквам и интересът на спонсорите да бъде много по-голям - всички наши партньори, които ни подкрепиха тази година, са изключително доволни и вече са заявили желанието си да присъстват като партньори и следващата година, което ще ни позволи да развиваме фестивал. Това е идеята - Sofia dance week да става по-голям, да има много повече качествени групи, да можем да си позволим да показваме експериментални неща, защото тази година такива почти нямаше.
Ще дам пример с най-големия фестивал в Европа за съвременен танцов театър, за да може да се разбере реалната разлика между това, което става тук, и онова, което се случва в Западна Европа. Софийският със сигурност е най-евтиният европейски фестивал - бюджетът му е около 550 000 евро. За сравнение - фестивалите за танц по принцип струват минимум няколко милиона. Фестивалът във Виена предполагам, че струва няколко десетки милиона евро, защото продължава един месец и тази година там бяха поканени около 80 трупи и почти няма такива само с един спектакъл - получават се над 160 спектакъла в рамките на един месец, което значи всяка вечер по няколко.
С други думи, ние сме още много далеч от това, което се случва в Европа, но мога да кажа, че впечатленията на гостите ни тук са изключително добри - както за организацията, така и по отношение на ентусиазма. Те разбраха за силно ограничените ни възможности и слабата държавна подкрепа, на практика символична - 16 000 лева без ДДС.
Тези фестивали в Европа се организират с минимум 60% подкрепа от бюджета на общината и държавата, така че на практика Sofia dance week е един частен фестивал, който обаче получи изключителната лична подкрепа на зам.-кмета на София - Йорданка Фандъкова, която беше много съпричастна към нашите усилия.
- През последната година списание „Едно" е много активно. Какво следва оттук нататък?
- Едно много голямо събитие, което все още не сме обявили. Вие сте първата медия, в която съобщавам за него. Това е Sofia design week - изключително амбициозно събитие с участието на много сериозни имена в европейския и световния дизайн. Мисля, че ще бъде голяма изненада не само за дизайнерите в рекламните агенции, за уебдизайнерите и за хората, които се занимават с това, а за всички активни градски хора, които ще усетят събитието в цяла София, тъй като то ще плъзне на много места из града. Sofia design week ще се проведе в края на май 2009 г.
- А в по-близко бъдеще?
- Предстоят много приятни музикални изненади.
- Как се развива културният живот в страната?
Все още сериозно засмукван от миналото с много активни очаквания на младата публика да заживее в настоящето. Казвам го, защото младото поколение слага в кавички огромна част от културните събития, които се организират. Но и за мен голяма част от тях са също са в кавички, макар и отдавна да не съм на 20.
Културният живот в страната все още е тотално встрани и далеч от интересите на активните млади хора. Техните желания да виждат това, което се случва в Берлин, Виена, Лондон, Париж или някъде другаде, все още са само желания.
България продължава да субсидира неща, които се наричат културни събития, а всъщност въобще не са - например честването на 100-годишнината от независимостта на страната е приемано от политиците като културно събитие. Според мен не е, но за него българската държава инвестира 10 милиона лева, което е наистина скандално. Дори вулгарно.
В същото време Министерството на културата не произвежда и не подпомага нито едно културно събитие, което по някакъв начин да е знаково за държавата извън техните доста оскотели представи за това кое е забележимо и кое не.
Има едно-единствено изключение - балетният конкурс във Варна, за който държавата дава нелепа и смешно малка подкрепа, а това е първият балетен конкурс в света и е много сериозна емблема, която обаче България очевидно не припознава като такава, след като при огромния бюджет, който има този фестивал, държавата дава смешни субсидии. Затова съм във възторг от начина, по който организаторите на този конкурс успяват все още да го поддържат и да се справят въпреки абсолютно невъзможната среда и дебилното отношение на Министерството на културата.
- И накрая нещо странично, но не по-малко любопитно. Логото на БНТ 1 подозрително напомня това на списание „Едно"...
- Да, така е. Ще кажа единствено, че ние ще си потърсим правата съвсем скоро.
10.10.2008
събота, 11 октомври 2008 00:01:00

Телевизионната манипулация

Поглед - 17 стр.
Телевизионната манипулация



Събитие, което не е показано по телевизията, в съзнанието на хората все едно не се е случило. От тази гледна точка можем да разглеждаме световните информационни агенции и транснационалните телевизионни пулове като мощни информационни редуктори. Редакционната преценка какво да се покаже става единствен критерии за определяне важността на едно събитие. В учебниците се дава за пример казусът, че в случай на два пожара - единият, който се е случил през деня, а другият - вечерта или през нощта, ще се покаже нощният, защото носи повече драматизъм и картината е по-ефектна. По този начин огромни телевизионни аудитории по цял свят биват манипулирани - волно или неволно. Използвам термина „манипулация" не като елементарна лъжа, а като подреждане на приоритети в съзнанието на зрителя. Телевизията казва кое е важно, кое - не! Зрителят пасивно се съгласява. Редът на новините в емисиите се превръща в изключително важен инструмент за въздействие. Когато показват непрекъснато някого по повод и без повод в началото на емисията, за обикновения зрител той, естествено, се налага като фигура от първостепенно значение. Независимо от неговите ограничени правомощия и влияние. И това вече е фина манипулация, защото не отговаря на реалното състояние на нещата. Но в съзнанието на хората показваната персона придобива много по-голяма значимост. Това е така да се каже принадената стойност на PR в телевизионните новини.
Друго ниво на проблема е, че както не е възможно от времето на Древна Елада да има пряка демокрация с бърз ефект, вследствие на което са се появили демагозите, така и виртуалният свят не е в състояние да показва всичко, което се случва по света и се появяват редакторите. Те обаче не са компютри, а хора с пристрастия - и зрителят става все по-често потребител на институционална информация и все no-рядко на събитийна. Първата е територия на държавата и нейните институции, а втората се отнася до промени, които засягат обществото или големи групи от хора.
Например телевизиите услужливо показват президента, който отправя със сдържан, премерен тон, своите критични съображения към отделни политици и правителството. Проблемът не е в това дали е прав или не, а защо досега не се е възползвал от конституционните си правомощия да направи това обръщение в парламента? Това е негово право и то ще отрази в действителна степен неговата загриженост и стремежа му да повлияе на политиците.
На практика вече можем да говорим за психологическа индустрия, която е сила с нарастващо влияние. Маркетинговите закони все по-категорично ще ръководят тази система. Те не държат сметка за интересите на обществото. Маркетингът в изкуството разглежда зрителя единствено като потребител а не като гражданин, но и няма търговска телевизия, която да не се интересува от потребностите на своята аудитория. И така кръгът се затваря.
събота, 11 октомври 2008 04:58:27

Пускат реклами в " Оскар "-ите

Класа - 11 стр.
Пускат реклами в " Оскар "-ите



Бум на политическите послания В САЩ отчитат експертите
Филмовите студия ще могат да рекламират филмовите си продукции, докато се раздават наградите "Оскар". Това може да стане факт за първи път от 50-те години насам на 81-вата церемония, съобщи Adweek.
Рекламирането на филми по време на церемонията е забранено отдавна. Основните мотиви са опасения, че по този начин компаниите се опитват да повлияят на крайните резултати от награждаването. Преди дни обаче организаторите са решили да вдигнат ембаргото, но при доста ограничаващи условия.
Независимо че през последните години "Оскар"- ите са засегнати от спад в рейтинга, програмата все още е апетитна за рекламодателите. филмовите компании обаче ще трябва да преминат през няколко препятствия. За да се разграничат рекламираните от номинираните филми, няма да е позволено рекламиране на филм с номинация за награда, както и продължения или предходни части на лентата.
Забранена ще бъде и рекламата на продукции, които се излъчват в момента. Без ограничения ще са филмите, чийто прожекции ще стартират през последната седмица на април или по-късно. В рамките на един спот ще може да се рекламира само един филм. Освен това в рекламните послания не може да присъстват думи като "Оскар" и "академични награди". Междувременно експертите отчитат ръст на политическите реклами в САЩ. Очаква се те да достигнат нов рекорд, дори той да е под първоначалните прогнози, писа още Adweek, цитиран от inves-tor.bg.
Предишният пик от 1,7 млрд. долара годишни разходи за политическа реклама бе около изборите през 2004 г.. За тази година очакванията на TNS Media бяха за нов връх от 3 млрд. долара. Според Ивън Tpeucu, шеф на отдела за политическа реклама в компанията, все ^& още е твърде рано да се променят първоначалните оценки. Той смята, че все пак сумата ще достигне 2,5 млрд. долара. "Някои неща се случиха по по-различен начин от очакваното", коментира той.
Така например много от най-важните местни и регионални политически надпревари се провеждат на по-малки пазари, а не както се предвиждаше на такива
като Ню Йорк, Флорида или Калифорния. Освен това част от прогнозите са направени още през 2007 г. Допълнителен фактор за понижението на общия рекламен бюджет в политиката е фактът, че много републиканци са събрали по-малко пари от предвидените, докато демократите са превишили прогнозираните. Местните кабелни телевизионни и радиопрограми са медиите, които генерират най-големи приходи от поли-треклама.
събота, 11 октомври 2008 03:49:05

“Сиксфингърс” шампиони на “Реклама Експо”

Стандарт - 56 стр.
“Сиксфингърс” шампиони на “Реклама Експо”



Рекламна работилница "Сиксфингърс" стана тазгодишният шампион на "Реклама Експо" 2008 на изискана церемония в НДК. Компанията грабна голямата награда "Златния петел" лично от зам.-министъра на културата Явор Милушев. Той връчи на победителите и сладка добавка към приза - ваканция в Гърция. Рекламните асове обраха още две награди - за графичен и пространствен дизайн. Екип от рекламни експерти отсяваше победителите в едночасовата церемония. Глътка въздух между трепета на победата даваха рокаджиите от "Биг мама скендъл". В строгото, но справедливо жури бе и маркетинговият директор на в. "Стандарт" Димитрина Христова. Тя връчи специална награда на компания "Юрапел Комюникейшънс" за стимулиране на продажбите.
събота, 11 октомври 2008 05:14:07

Рекламни лъвове от всички страни,обединявайте се!

24 Часа - 33 стр.
Рекламни лъвове от всички страни,обединявайте се!

Ирина АСИОВА

Отличниците в света на рекламата показа вчера Вестникарска група България с изложба и прожекция в Дома на киното.
Лично Мелания Рашева -ръководител направление "Маркетинг и реклама" на
ВГБ посрещна българските рекламисти и ги потопи във фестивалната атмосфера на Кан макар и само за 1 вечер.
От тази година ВГБ е официален представител на Cannes Lions за България.
Родните рекламни лъвове успяха.да се докоснат до победителите от Меката на рекламата - Cannes Lions. Повече от 50 години Лазурният бряг събира най-добрите в бранша, а заветната статуетка с лъвска глава е със статута на "Оскар" в
областта на рекламата.
Българските специалисти в областта могат да видят изложба на най-добрите реклами за миналата година в раздел печатна и външна реклама, която ще бъде наредена във фоайето на Полиграфическия комби-
нат от 13 до 19 октомври. След това специализираният вернисаж продължава пътешествието си по света. Сред експонатите е и скандалната австралийска реклама на ризи, ръчна изработка, която гласи: Никога не купувай риза, правена от
българин.
Специална прожекция в Дома на киното пък показа рекламните клипове първенци.
" Иска ми се да видя и Б ъл-гария сред наградените реклами в най-скоро време", сподели Мелания Рашева.
събота, 11 октомври 2008 03:27:45

Блогърите на протест срещу следенето в Интернет

Монитор - 3 стр.
Блогърите на протест срещу следенето в Интернет



Групата за защита на цифровите права "Електронна граница" организира днес протест под наслов "Свобода, а не страх" против събирането на данни за телефонните разговори и e-mail-комуникацията на гражданите, както є масовото наблюдение и опитите за нарушаване неутралитета на интернет. Това обяви в парламента Богомил Шопов от организацията. Шопов настоява за отмяна на общото събиране на данни за комуникациите и местонахождението на гражданите. По отношение на интернет достъпа и електронната поща ще влезе в сила от 15 март 2009 г. От "Електронна граница" искат забрана на общите регистрации на всички пътуващи със самолет (PNR данни), както и забрана на информационния обмен със САЩ и други държави, които нямат ефективна защита на данните.
събота, 11 октомври 2008 05:16:04

В периферията на кризата

Капитал - 44 стр.
В периферията на кризата

Зорница СТОИЛОВА

"Усещаме вълните от хвърлен камък във водата, но още не и тежестта на самия камък", така описва влиянието, което глобалните финансови сътресения оказват върху рекламните активности на българските компании, Асен Василев, старши продуктов и PR мениджър на автомобилните вносители Toyota Balkans.
Всъщност подобно е настроението сред повечето големи рекламодатели, които "Капитал" потърси за коментар. Рекламните агенции обаче вече наблюдават свиване на бюджетите за маркетинг и реклама за второто шестмесечие на 2008 г., въпреки че периодът юли - декември традиционно е по-силен откъм рекламни инвестиции.
По всичко личи, че 2007 г. ще се окаже
Последната безгрижна година за рекламната индустрия
в България. Причините са няколко. Най-добре работещият рекламен канал в страната - телевизията, има все по-малко гледаемост, при все че българската тв реклама си остава достъпна и евтина. Приходите на част от рекламодателите започват да се разминават с техните планове и това неминуемо се отразява на бюджетите им. В условия на криза потребителите стават все по-предпазливи в избора си на продукти и услуги и компаниите ще трябва да положат повече усилия да спечелят доверието им.
Така например Асен Василев от Toyota Balkans признава, че чувствително са намалили маркетинговия си план. "Планираме си рекламния бюджет въз основа на това колко автомобила очакваме да продадем", обяснява той и продължава: "Орязали сме си бюджета, който е бил планиран исторически според ръста на пазара на нови автомобили, и сега го урегулираме според реалните си продажби."
Автомобилните компании са основен двигател на ръста на рекламния пазар през последните няколко години, заедно с банковия сектор. Сега обаче точно те се едни от най-уязвимите от глобалните финансови проблеми. Кредитният пазар беше механизмът, който определи бурния растеж на продажбите на нови автомобили в страната досега. Според данни на дилърите около 80% от продажбите на коли в България са на лизинг.
"За момента нашите прогнози за догодина са, че пазарът на нови автомобили ще забави развитието си и ще отбележи минимален, но все пак ръст", коментира Александър Костадинов, директор Маркетинг и продажби в Moto-Pfohe. Той твърди, че не предвиждат намаляване на продажбите си, още повече че през 2009 предстоят ключови премиери на нови модели на компанията. В този смисъл планираният за 2009 рекламен бюджет на Moto-Pfohe ще бъде дори по-висок от тазгодишния. "Не планираме намаляване на маркетинговите ни бюджети. Тъкмо обратното - виждаме нови възможности на пазара и ги увеличихме спрямо плана ни в началото на годината", застава на противоположната на Toyota позиция, Костадинов. Той дори е на мнение, че от маркетингова гледна точка евентуален спад в рекламните инвестиции на други компании ще намали рекламния шум и ще направи техните послания по-чуваеми.
Дори и при тези рекламодатели, които не са свили бюджета си за втората половина на 2008, обаче се наблюдава
По-голяма предпазливост в прогнозите за 2009 г.
Така например в банковия сектор средствата за реклама се определят в зависимост от основните бизнес цели на банката по сегменти и съответно от това каква маркетингова стратегия ще се приложи за тяхното постигане. Мирослава Иванова, директор "Бизнес комуникации" в УниКредит Булбанк казва, че компанията запазва приетия маркетингов план за 2008 г., следва осъществяването на заложените цели и спад на инвестициите не се предвижда, но отказва да коментира този за следващата година с мотива, че все още е в процес на съгласуване и финализиране.
"Рекламните кампании са един от най-важните инструменти, подпомагащи целите ни за растеж. Ето защо не предвиждаме съкращения в бюджета си за следващата година", отговориха и от отдел "Маркетинг и комуникации" в MKB UNIONBANK. Това до голяма степен може да се обясни с факта, че финансовият сектор се бори за оцеляване и битката е за всеки клиент, тоест те ще продължават да инвестират в реклама.
Продажбите на техника и недвижими имоти също са в голяма степен зависими от банковите услуги и Златина Шиварова, мениджър "Реклама" в Technopolis не изключва възможността, ако финансовата криза в България се задълбочи и намалеят приходите на семействата, това да се отрази негативно върху продажбите, а оттам и върху рекламните инвестиции. Засега обаче те не очакват срив в продажбите и по тази причина не са планирали свиване на рекламните си бюджети.
Един от най-големите рекламодатели - телекомуникационният оператор "БТК груп" - също не отчита спад в рекламните инвестиции, още повече че традиционно най-силните му кампании се провеждат в последните 3 месеца. Старши мениджърът "Маркетингови комуникации" в "БТК груп" Мария Тойчева не се наема с прогнози за рекламните активности на компанията през 2009 г. Според нея телекомуникационният сектор не е толкова заплашен от кризата, тъй като най-засегнати ще са стоките, които са по-назад в скалата на потребностите на хората.
"Често срещана грешка е при криза или спад на пазара компаниите да започнат да орязват първо маркетинговите си бюджети. Това допълнително натиска оборотите и продажбите им надолу", обръща внимание Александър Костадинов от Moto-Pfohe. По неговото мнение, ако една компания е стабилна, има ресурс и успее да удържи на пазара и акционерите, такива времена на криза представляват дори интересна възможност за развитие и завземане на нови пазарни ниши.
Това, в което рекламодателите са единодушни обаче, е, че периодът на кризата ще отрази най-вече в
Спад на доверието на потребителите
Асен Василев от Toyota Balkans смята, че българските рекламодатели се намират по-скоро в периферията на кризата, но е убеден, че хората ще станат по-пресметливи по отношение на разходите си и ще избягват да купуват неща, които не са им от първа необходимост. "Не че потребителите няма да имат доверие в системата, но няма да разхищават и ще залагат на по-сигурно, твърди той и добавя: Свикнахме с бърз растеж, но ще трябва да забавим темповете."
Мария Тойчева от "БТК груп" се съгласява, че световната криза няма да подмине България и ще се отрази на бизнеса на компаниите, опериращи в страната. "Според мен компаниите ще вземат предвид новите условия и ще съобразят рекламните си бюджети с конкретната обстановка. Но нека се надяваме, че нещата няма да бъдат такива, че да разрушат така трудно създадения и крехък баланс в страната", допълва тя.
По-ограниченото потребление може би няма да се отрази на стабилните компании на пазара и те ще продължат да инвестират в реклама със същото темпо, но по-малките компании вероятно ще свият дела на тези инвестиции в бюджетите си. Едно е сигурно - на рекламодателите в България ще им се наложи да оставят в миналото бързия и импулсивен ръст и да се приспособят към състоянието на охладеност на пазара. Финансовата криза и шумът, който се вдига около нея, неминуемо ще направят още по-голяма необходимостта от лоялни клиенти. В борбата за тяхното доверие компаниите ще трябва да повишат ефективността и конкурентността си, а от това в крайна сметка ще спечели потребителят.
събота, 11 октомври 2008 03:59:05

МЗ Communications създаде интернет компания

Капитал - 58 стр.
МЗ Communications създаде интернет компания



СДЕЛКА PR агенцията МЗ Communications учреди One Click Media Group - група от 13 сайта, сред които англоезичният novinite.com и порталът за мобилни телефони mobilebulgaria.com. Предишният собственик на novinite.com беше „Дарик уеб", която запазва 49%. Всички останали проекти и преди са били собственост на МЗ. До края на годината One Click Media Group ще пусне още четири сайта, сред които български конкурент на микробележника twitter.com на име yep.bg. От януари 2009 г. аудиторията на сайтовете ще се измерва от Nielsen Online.
събота, 11 октомври 2008 04:12:46

На крачка от монопола

Капитал - 62 стр.
На крачка от монопола

Весислава АНТОНОВА

От няколко години две компании водят непримирима борба за лидерство при кабелните оператори в България - "Евроком кабел мениджмънт България" и "Кейбълтел". Трудно е да се каже коя от тях е по-голяма, защото няма достоверни данни, които да измерват размера на този пазар и броя на абонатите. Всъщност всичко това вече няма особено значение, защото двата най-големи играча на пазара на кабелните оператори се обединиха. За предстоящото сливане се знае отдавна и през последната година не са липсвали поводи "Евроком" и "Кейбълтел" да съгласуват бизнес практиките си по един или друг въпрос. Беше останало едно-единствено препятствие, преди сделката да стане факт. Одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).
През изминалата седмица сливането получи зелена светлина. След повече от два месеца проучване антитръстовата комисия реши, че няма препятствия дружествата да се обединят и че сделката между двете компании "няма да засегне обществения интерес и от нея няма да настъпят значителни или трудно определими вреди", както пише в официалното становище на КЗК. Регулаторът даде съгласието си за концентрацията, уточнявайки изрично, че новият играч ще има господстващо положение на пазара на платена телевизия. От комисията напомнят също така, че не преследват монопола по принцип, а само когато има злоупотреба с него. Регулаторът очаква сделката между "Евроком" и "Кейбълтел" да засегне три пазара - на платена телевизия, на достъп до интернет и на фиксирана телефония, като ще се отрази добре на последните два. Въпреки това антитръстовият орган не поставя допълнителни условия пред компаниите за сключване на сделката, както очакваха останалите компании на пазара.
Купувач по настоящата сделка е регистрираната в Холандия FN Cable Cooperatief, която контролира FN Cable Holdings B.V (дъщерно дружество на инвестиционния фонд Warbuug pincus), собственик на "Евроком кабел МБ". По думите на шефа на борда на "Евроком" Петьо Стайков обединените компании държат една четвърт от пазара на платената телевизия в България. Той обаче не оповести нито цената на сделката, нито какъв ще бъде общият брой абонати, които новосформираният кабелен оператор ще има.
По силата на сделката инвестиционният фонд Warburg Pincus, който е собственик на "Евроком кабел", придобива 100% от акциите на "Кейбълтел", съобщи преди време за "Капитал" Ищван Полони, главен стратегически директор на FN Cable Holdings. "Сделката е най-голямата и скъпа в сектора, но размерът й не може да бъде сравнен с придобиването на "Нова тв" от MTG например", коментира члена на борда на "Евроком" Петьо Стайков. Купувачът не съобщава също така и какви ще са структурните и персоналните промени, които ще настъпят в резултат на сливането. "Не мога да коментирам дали след сделката ще има една компания, с едно име и единен мениджмънт. Има срок решението на КЗК да влезе в сила, но на практика с него не се извършва интеграцията на фирмите. Това е дълъг процес", обясни Стайков. Според него обединението на бизнесите може да продължи между 6 месеца и две години.
Брожение в сектора
Участници на пазара на платена телевизия, интернет и телефония изказаха притеснение от сделката. Сдружението на малките кабелни оператори "ТВ Клуб 2000" алармира пред КЗК, че след обединението "Евроком" и "Кейбълтел" ще бъдат монополист при платената телевизия с над 80% пазарен дял. Според БТК пък това ще е мегаструктура с над 35%. Представители на бившия държавен телеком смятат, че сделката ще засегне и пазара на фиксирана телефония. "Сделката прави видим стремежа на "Евроком" да обхване всички далекосъобщителни дейности чрез каскадна система от дъщерни дружества и дялови участия в оператори", гласи официалното становище на БТК.
Според мениджмънта на новосъздадената кабелна компания "Нет1" (доставчик на интернет и разпространение на телевизионни програми) "планираната концентрация ще засегне основно пазарите по разпределение на телевизионни програми по кабелен път и достъп до интернет". "В момента според нас общият пазарен дял на концентриращите се дружества по предоставяне услугата "платена телевизия", разпространявана по кабелен път, на територията на София достига близо 80% от общия брой абонати на тази услуга", коментираха от дружеството. В официалната си позиция представителите на "Нет1" обясняват още, че в резултат на придобитото господстващо положение може да се направи предположение, че "ще възникне реална възможност за концентриращите се дружества да определят и влияят пряко върху определянето на ценовите равнища, технологичния достъп до абонатите и всички останали пазарни условия при предоставянето на услугите "платена телевизия" и "достъп до интернет", като по този начин увреждат интересите и правата не само на своите конкуренти, но и на потребителите".
Подобни са позициите на повечето конкурентни дружества на "Кейбълтел" и "Евроком кабел", към които антитръстовата комисия се обърнала за коментар по сделката. В този доклад на КЗК потърсените становища са значително повече от друг път - поне 17 на брой. "Подобна концентрация би била опасна без ограничителни мерки", коментира ген. секретар на БТК Михаела Калайджиева. От националното сдружение на малки и средни кабелни оператори "ТВ Клуб 2000" също са на мнение, че предстоящата сделка "ще наруши конкурентните условия на пазарите, на които членовете му осъществяват дейност". Според собствениците на телевизиите от групата на "Диема" - "Диема вижън", чиято дейност има косвено отношение към сделката, "увеличаването на пазарната сила на купувача ще окаже общо негативно въздействие върху съответните пазари, включително върху интересите на потребителите".
Целта на концентрацията
"Икономическата цел на концентрацията и очакваните положителни ефекти са свързани с инвестиционната философия на Warburg Pincus и дружествата от неговата група", коментират пък от "Евроком". Намерението на Warburg Pincus е да подкрепи и да ускори развитието на мрежите и услугите на "Кейбълтел". Според купувача комбинирането на съществуващата инфраструктура на ЕКМБ и неговите дъщерни дружества с мрежата на "Кейбълтел" и "Виком България" ще добави стойност за потребителите, като създаде алтернативна фиксирана телефонна мрежа, която да има достатъчен обхват и покритие, за да може да се конкурира с господстващия доставчик на фиксирани гласови услуги - БТК. Чрез осигуряването на значителни инвестиции, които понастоящем са нужни както на ЕКМБ, така и на "Кейбълтел", Warburg Pincus ще има възможност да модернизира мрежите на двата оператора. И Петьо Стайков, и главният изпълнителен директор на "Кейбълтел" Димитър Радев обаче са на мнение, че световната финансова криза ще се отрази негативно на сливането между двете дружества. "Знаете, че плащанията се извършват по кредитни линии от банките и има реален риск условията по тези линии да се затегнат", каза Радев. Според Стайков кризата по-скоро "ще забави инвестиционните проекти на дружествата и ще се отрази на оборотните капитали на компаниите".
събота, 11 октомври 2008 04:15:47

Пада интересът към социалните мрежи

Сега - 46 стр.
Пада интересът към социалните мрежи



Японците са най-бездушни към „Фейсбук" и „МайСпейс"
роучване, извършено от компанията Synovate в 17 страни в света, даде изненадващ резултат. То показа, че 58% от тринайсетте хиляди участници дори не знаят какво е социална мрежа.Най-голяма осведоменост са демонстрирали анкетираните холандци. 89% от тях са отговорили утвърдително на въпроса знаят ли какво представлява този съвременен начин на онлайн общуване. Следват ги японците със 71% и САЩ със 70%. 26% от участниците са отговорили, че са членове на онлайн социална група. Холандия и тук е на първо място с 49%, следвана от Обединени арабски емирства (46%), Канада (44%) и САЩ (40%). Хората постепенно губят интереса си към социалните мрежи в уеб, показало също така изследването. 36% от настоящите членове на групи са заявили, че интересът им е спаднал значително.Най-отегчени от „Фейсбук", „МайСпейс" и компания са японците - за 55 на сто от тях социалните мрежи вече не са толкова важни, колкото преди време. След тях идват словаците и канадците.Във франция и Индонезия обаче се забелязва обратната тенденция - на повишен интерес. Каквото и да са очаквали организаторите и спонсорите на това проучване, едно е ясно -не съществува реална опасност социалните контакти да се пренесат изцяло във виртуалното пространство - поне засега.
събота, 11 октомври 2008 04:15:16

петък, 10 октомври 2008 г.

Казвайте "аз" и непрекалявайте с извиниенията

Кеш - 53 стр.
Казвайте "аз" и непрекалявайте с извиниенията



Материалът е предоставен от PR специалистите на m3college.com
В модерните офиси се говори прямо и конкретно
Колкото и бързо да се променя корпоративната, бизнес и офис културата в България, все още ни мъчат стереотипите, с които са израснали родителите ни (нашите, на колегите, на шефовете ни) и които са преминали в поведението ни благодарение на възпитанието, училището, на „общоприетите" модели на поведение. За съжаление, в този тип поведенчески стереотипи има заложени много неща, които пречат на ефективното общуване и на постигането на личните ни цели.
Докато не се научите да мислите позитивно и да общувате прямо, както и да превръщате този начин на мислене в поведение, дори най-умните и старателно премерени аргументи ще бъдат неправилно тълкувани от околните.
Позитивното, прямо общуване предполага да изразявате своите мисли и емоции ясно и конкретно. Това означава също вашият език да съответства на езика, на който говори събеседникът ви. Избягвайте специалните термини, словесните съкращения, иносказателния език или жаргон, които са непознати на събеседника ви. Имайте предвид такива фактори като образование, социално положение и официален статут, използвайте език, който ще бъде разбираем за другите, а не цели да покаже колко ги превъзхождате. Съществуват няколко принципа, приложими във всяка ситуация, с всеки събеседник, като не забравяте, че са важни не толкова думите, колкото интонацията, начинът, по който се изразявате. Те играят огромна роля в позитивното общуване. Изразявайте се прямо/директно
Старайте се да изразите точно това, което мислите или искате. Не бива да предполагате, че околните инстинктивно ще ви разберат, или че са длъжни да ви разберат. Не можем да разчитаме, че когато сме в лошо настроение, околните ще го разберат априори. Ако сте недоволен от свой колега или ръководител, докато ясно не кажете „разстроен/разочарован съм, защото...", не можете да очаквате околните да разберат състоянието ви и причините за него.
Воювайте с проблеми, а не с хора
Има сериозна разлика между фразите „защо никога не си вършиш работата" и „кога ще изпълниш задачата, която ти поставих". В първия случай вие поставяте кардинална оценка, във втория изисквате решаване на проблема. Представете си собствената си реакция на подобно твърдение и разликата ще ви стане ясна.
Бъдете конкретни, не използвайте обобщения
Сравнете фразите „ти винаги закъсняваш" и „защо тази сутрин отново закъсня". Едва ли има човек, който прави нещо „винаги". Говорете за проблемите напълно конкретно, не обвинявайте, а използвайте факти. Тогава не само ще избегнете въвличане в обяснения от типа „не закъснявам винаги", но и акцентът ще падне върху конкретния случай, който е неоспорим.
Не се престаравайте с извиненията
„Честно казано не знам точно как да се извиня, страшно съжалявам... и т.н." Разбира се, че съществува мярка за извиненията. Едно извинение е напълно достатъчно, ако е искрено и поднесено убедително. Но някак си сме склонни да се извиняваме за всичко и пред всеки. Защо, например, трябва да се извинявате за това, че не можете непрекъснато да оставате до късно на работа. Много по-точен и безопасен начин да прекратите споровете на такава тема е да кажете, че имате среща или ангажимент, които не можете да отмените. Отнасяйте се избирателно към ситуациите, в които следва да се извинявате. Без пространни обяснения
Може да ви се струва, че кратката формулировка е недостатъчна за дадена молба или отказ, че твърде кратките обяснения правят посланието ви неясно и неубедително. Но не си струва да прекалявате, впускайки се в пространни обяснения, или да преминавате в самозащита.
Говорете от първо лице
Всеки от нас трябва да има достатъчно самоувереност, за да казва „аз". Вместо да казвате уклончивото „Не мислите ли, че би било добре да...", изтъкнете „авторството" си: „Аз мисля, че би било добре..." Първата формулировка отстрани би могла да изглежда страхлива или дори подмазваческа, от друга страна в нашата култура „аз" формата все още се възприема като покровителствена или дори агресивна. В първия случай обаче може да чуете в отговор: „Не, не мисля!" и не съществува начин дискусията да бъде продължена. „Аз" формата дава възможност да бъде прието или отклонено предложението ви, доколкото вие поемате отговорността.
Истината е, че използвайки „аз" формата, вие оставяте на събеседника си много малко място за спор. Може да се възразява срещу едни или други аргументи, но е трудно да се оспорва убедеността или личната позиция.
Честност
Не е толкова лесно да сме честни дори със самите себе си, доколкото възпитанието ни е снабдило с цял набор от правила какво сме „длъжни". И ако човек тръгне против стереотипите на „длъжен си", това означава да предизвика чувство на вина у себе си. Да погледнем ситуацията от друга гледна точка: не е ли по-важно за вас да контролирате живота си? Честността предполага отстояване на собствените ви интереси и разбирания такива, каквито са, а не такива, каквито са според мнението на околните. Вашият живот не може да остава под контрола на всички тези „длъжен си", оценъчни съждения или ролеви стереотипи. Не би трябвало всеки път, когато някой иска да заявява претенция или изисква правата си, да изпитва вътрешна съпротива, породена именно от наложените стереотипи. Ако отстоявате правото си да изразявате емоциите и изискванията си, ще забележите, че така не пораждате конфликти, а напротив - и колегите, и шефовете ви ще проявяват по-голямо разбиране и уважение към вас.

петък, 10 октомври 2008 04:13:11

Най-големият PR институт в Европа връчва дипломи у нас

Кеш - 59 стр.
Най-големият PR институт в Европа връчва дипломи у нас



На церемония в зала „Академия" в София на 12 октомври ще бъдат връчени дипломите на успешно завършилите студенти от първи и втори випуск на Английския инситут за Пъблик Рилейшънс - Chartered Institute of Public Relations (CIPR). C над 9000 членове CIPR е най-големият Институт no PR в Европа. Акредитиран център на института в София е Apeiron Academy, която от 2006 г. дава възможност на български специалисти no PR да се обучават в следдипломни квалификационни програми - за придобиване на CIPR Advanced Certificate (Сертификат за напреднали на CIPR) и на CIPR Diploma (Диплома на CIPR). През 2008-2009 г. в програмите на CIPR в Акредитирания център в София ще се обучават 10 студенти - представители на български и чуждестранни компании. Обучението и по двете програми е с продължителност една учебна година и се води на английски език. То е предназначено за работещи специалисти или дипломирани студенти в областта на ПР. Преподаватели са утвърдени PR практици от Великобритания и сертифицирани лектори на CIPR. С церемонията в неделя официално ще бъде открита и новата учебна година на Apeiron Academy.

петък, 10 октомври 2008 04:16:29

Компаниите се насочват към PR-a

Класа - 11 стр.
Компаниите се насочват към PR-a



Повечето компании вече се насочват към PR, отколкото към рекламата. Това заяви Максим Бехар, управител на МЗ Communications Group за Money.bg, по повод нагласите на бизнеса в настоящата напрегната ситуация на пазарите пред money.bg.
Според него по-убедително звучи посланието към потребителите, ако независим източник го произнесе. Въпреки това той смята, че производителите на напитки и храни ще продължат да инвестират много в реклама. Бехар допълни още, че предприемачите са объркани от това, което се случва на финансовите пазари, и не са сигурни как събитията ще се отразят в България. Междувременно руските медии алармираха, че кризата повлия и на рекламния бизнес. Няколко компании съкратиха вече разходите си за реклама. Експерти предполагат, че същото ще направят и други, а някои дори ще се откажат от нея, пише Тазета ру". Няма съкращения на рекламите бюджети, всичко е стабилно, твърди обаче Ирина Кошелева, PR мениджър на руската GroupM. На фона на финансовата нестабилност руските компании, които се явяват крупни рекламодатели, имат остър дефицит на собствени и заемни средства.
По мнение на специалисти става въпрос за компании от инвестиционния и банковия сектор, финансовият бранш ще претърпи съкращения и намаление на рекламните бюджети. Развитието на рекламния пазар зависи от това колко ще пострада потребителят от финансовата криза.

петък, 10 октомври 2008 04:24:36

$1,4 млрд. от реклама привличат социалните мрежи в САЩ

Класа - 11 стр.
$1,4 млрд. от реклама привличат социалните мрежи в САЩ



Най-големите социални мрежи - MySpace u Facebo-ок - очакват да привлекат 72% от общите рекламни разходи в сегмента в САЩ през 2008 г. Разчетите предвиждат те да достигнат 1,43 млрд. долара, прогнозират от eMarketer. Рекламата във всички останали онлайн социални мрежи (включително общите социални мрежи, нишовите и създадените с маркетингови цели) най-вероятно ще е на стойност 370 млн. долара. Онлайн приложенията за комуникация и забавление, които често се използват от социалните мрежи, пък ще привлекат 40 млн. долара рекламни приходи спрямо 15 млн. долара през 2007 г. Социалните мрежи са сред най-популярните интернет дестинации в САЩ, особено за по-младата публика. Маркетолозите ще продължат да търсят начини да достигат до потребителите на тези сайтове, твърдят още от eMarketer.

петък, 10 октомври 2008 04:25:21

София пропуска приходи от реклама

Дневник - 4 стр.
София пропуска приходи от реклама

Зорница ЛАТЕВА

София пропуска големи доходи от рекламна дейност. Справка на общината показва, че в бюджета влизат около 30 хил. лв. на месец по договорите с две големи фирми. Данните бяха представени по искане на съветника от БСП Росен Малинов. Компаниите за външна реклама обаче печелят по няколко пъти повече от общинските площи, каза Малинов. В справката пише, че фирмата, която държи рекламата по спирките - News Outdoor, няма договор с общината. Тя работела по споразумение с компанията „Маркани лайн“, която има договор с общината за 111 спирки. Първото споразумение за тях е подписано през 1995 г. с ЕТ „Коктейл бар Нико“, чийто правоприемник след две години става „Маркани лайн“. От договора общината получава по около 160 лв. на спирка. Справка в ценоразписа на News Outdoor за миналата година показва, че за рекламиране на спирка се плащат по 500 лв. месечно. По същата схема с „Маркани лайн“ News Outdoor поставя и осветените ниски билбордове по тротоарите. Голяма е разликата и в цените, по които общината отдава билбордове на фирмата Wall, и тези, по които компанията ги продава на рекламодателите. Според секретаря на общината Росен Желязков в момента не можело да се направи нищо, тъй като последната наредба за рекламна дейност беше атакувана в съда, който още не се е произнесъл. В същото време е отменена и предишната наредба, обясни Желязков. Той добави, че асоциациите за външна реклама, които обжалваха наредбата, са оттеглили исковете си. Остана само жалбата на областния управител Тодор Модев, който атакува таксата за поставянето на рекламни елементи в частна собственост, обясни главният секретар. Той припомни, че ако до края на годината няма действаща наредба, ще бъдат премахнати всички реклами в София.

петък, 10 октомври 2008 04:13:35

Представиха първото българско решение за онлайн магазини

Insurance.bg - Новини
Представиха първото българско решение за онлайн магазини



Summer Cart съчетава продуктов каталог, онлайн поръчки, вграден CMS, възможност за плащане и доставки
Софтуерната компания Mirchev Ideas представи официално първото българско решение за онлайн магазини и електронна търговия - Summer Cart. Продуктът включва всички необходими функционалности за започване на електронна търговия: продуктов каталог, възможност за онлайн поръчки, кошница за пазаруване, осъществяване на промоции, плащане и доставки. При създаването му е залегнал и индивидуалният подход към клиентите. Със Summer Cart собствениците на електронни магазини могат да предложат специални отстъпки и купони за избрани от тях клиенти. Продуктът предлага и мощни маркетингови инструменти за привличане на нови клиенти, като опциите „Най-продавани продукти“, „Подбрани продукти“, „Най-нови продукти“ и „Последно разгледани“.
Освен напълно функционален електронен магазин, решението включва вграден CMS (Content Management System – Система за управление на съдържанието), който дава възможност на потребителя да добавя, да премахва или да променя съдържанието на сайта си. Summer Cart поддържа множество чужди езици, както и 39 валути, чиито курсове се актуализират автоматично, което го прави подходящ за обслужване на клиенти от цял свят. Summer Cart е съвместим с всички популярни разплащателни системи, включително VISA, MasterCard, Maestro, PayPal, Google Checkout и др. Англоезичното издание на разработения от Mirchev Ideas продукт е внедрено и работи успешно в десетки чуждестранни компании.
Summer Cart се предлага на цена, изцяло съобразена с българските стандарти - 440 лв. без ДДС. Същевременно благодарение на богатата функционалност той позволява на всяка фирма да създаде собствен електронен магазин, започвайки от нулата.
„В наши дни развитието на продажбите в интернет е ключово за повишаване конкурентоспособността на всяка компания. Същевременно малко фирми у нас могат да си позволят скъпи чуждестранни решения за електронни магазини, а досега липсваше продукт, който да е в достатъчна степен съобразен с особеностите на българския пазар“, заяви изпълнителният директор на Mirchev Ideas Георги Мирчев.
Безплатна демонстрация на възможностите на Summer Cart може да бъде разгледана на адрес http://www.summercart.bg/Products/Online-Demo.html
09.10.2008

петък, 10 октомври 2008 00:01:00

Предлагат блогове и YouTube в учебната програма

Политика - 28 стр.
Предлагат блогове и YouTube в учебната програма



Британски експертни предложиха в учебната програма да бъде заложено обучение по блогове и YouTube, съобщи Телеграф. Доводите на анализаторите от Demos се базират на изследване, наречено Video Republic. Докладът изтъква, че младото поколение води активен, публичен онлайн живот, без да обръща достатъчно внимание на сигурността и да си дава сметка за последствията от своите изяви в мрежата. Училищата и университетите трябва да помогнат на младежите да разберат какви рискове крие тяхната откритост и публикуването на информация в Интернет, посочват авторите на идеята.

петък, 10 октомври 2008 05:57:32

Съпротива срещу Google

Кеш - 23 стр.
Съпротива срещу Google



Малката германска община Молфзее се изправи срещу проекта на Google - Street View
Намираме се в третото хилядолетие след Христа. Google прави снимки на цяла Германия за проекта си Street View. Цяла Германия ли? Не! Тъй като едно непреклонно село в провинция Шлезвиг-Холщайн оказва ожесточена съпротива на натрапника, информира германското интернет издание на Financial Times. Две млади американки, които се пекли по монокини, били уловени от камерата на Google. Всъщност Молфзее е община от три села - Молфзее, Рамзее и Шулензее, които искат да спрат американската търсачка. 4856 души живеят в общината, а един от тях е открил как да пребори нашественика. Не става дума за вълшебен еликсир, а за един стар германски домашен лек - Закона за движение по пътищата. Райнолд Харварт, от фракцията на Християндемократическия съюз (ХДС) в Молфзее, внимателно прочел закона и открил, че Google трябва да представи „разрешение за използване на обществено имущество за особени цели", ако, иска да снима с камера улиците. „Подобна молба ще бъде отхвърлена", триумфира Харварт и борбено заявява - „Няма да се дадем". Това със закона за движение по пътищата е хватка от торбата с юридически трикове. Що се отнася до сигурността на личните данни, срещу Google не може да има претенции заради фотографиране на улиците. Държавният пълномощник по сигурността на личните данни Петер Шаар казва, че проектът на Google го кара да се замисли. Шаар критикува факта, че по този начин личният живот на хората ще бъде изкарай на още по-светло. Въпреки това досега не е имало сериозни възражения. Street View в развитие на картографския раздел Google Maps. Целият свят в 3-D, за всеки, който иска да го „види" веднага чрез интернет - това е визията, която стои зад проекта. Снимките се правят от движещи се автомобили, върху чиито покриви са инсталирани дигитални камери. Широки площи от САЩ вече са били снимани. Там Street View също не се приема еднозначно. Против плана са се обявили две млади американки. Причината е, че госпожиците се пекли на слънце в един парк по монокини и без да искат, се озовали в Street View. Във Франция вече доста градове са част от оспорвания проект, а в Германия той тепърва започва. Засега са снимани Мюнхен и Берлин, след тях Хамбург и Бремен. После камерата се насочва към селата, където обаче се натъква на неочаквана съпротива. В Google не могат да разберат вълненията в Шлезвиг-Холщайн: „Ние не правим нищо забранено. Движим се по обществена територия", казва говорител на компанията. Въпреки това недоволството се развива лавинообразно. Други общини в германската провинция искат да последват Молфзее. „Ще използваме всички законови възможности", съобщават от кметството в Любек. В Ратцебург и Аренсбьок се формира съпротива срещу американския нашественик. Непреклонните общини са решени на всичко, като тяхното най-силно оръжие е Законът за движение по пътищата.

петък, 10 октомври 2008 03:54:24

четвъртък, 9 октомври 2008 г.

Реклами тушират паниката, докато банките фалират

Класа - 11 стр.
Реклами тушират паниката, докато банките фалират



Агенциите избират различни маркетинг подходи срещу кризата
Каква кампания би вдъхнала доверие към институция, която ще остане в историята като най-големия банков фалит на своето време? На този въпрос се наложи да си отговорят маркетинг отделите на всички финансови институции в САЩ през последните седмици пред New York Times. Най-авторитетните имена в банкирането и борсовото посредничество фалираха едно след друго въпреки уверенията на топди-ректорите, че всичко е наред. При тези обстоятелства на дневен ред е въпросът: Какво послание би вдъхнало спокойствие на изплашената общественост?
Хумористичното начало Различните рекламни агенции имат разнообразни виждания. С чувство за хумор е представено сливането на Washington Mutual (WaMu) c JPMoigan Chase, оценено на $1,9 млрд.
"Обичаме Chase. И то не само защото имат милиард долара", гласи заглавието на реклама за WaMu. Според Томас Кели, говорител на JPMoigan Chase, рекламите са изпълнили задачата си да спрат изтичането на депозити от WaMu. Справката сочи, че само за последните десет дни от самостоятелната история на спестовната каса ужасените й клиенти са изтеглили депозити за 17 млрд долара. В подобна ситуация работата на копирайтъра се превръща в бреме.
"Посланията по радиото, интернет и печатните издания, както и флаерите в банките казваха едно и също: "Всичко е наред", заяви Кели. "Вярваме, че сме достигнали до съзнанието на хората. Не след дълго потокът от депозити в WaMu вече бе положителен", добави той.
Рекламната агенцията на WaMu за тази кампания бе базираната в Калифорния TBWA/Chiat/Day, част от Omnicom Group. За JPMor-gan Chase no проекта работеше нюйоркската McGar-ryBowen. Съвсем подходящо ключовата фраза бе "WaMu, вече част от Chase".
Стабилност и сигурност Рекламната стратегия на много от финансовите институции е да вдъхнат увереност на потребителите с успокоителни послания, изградени около така важните думи със "С" - сила, сигурност, стабилност.
"Има един сигурен и разумен избор за съхранение на парите ви", се чете в печатните реклами на Commerce Bank.
Погрешното послание
В същото време някои институции продължават да общуват с обществеността, все едно последните катаклизми изобщо не са се случвали. Рекламите на Discover Financial Services например приканват потребителите да се включат към поредната кредитна карта, като предлагат изкушения като безплатен трансфер на дълга.
"Погрешното послание е не по-малко вредно от липсата на комуникация", смята Щайбьл от New England Consulting Group. Той похвали рекламите за финансовия посредник Charles Schwab.
Откритият тон
Кампанията на Charles
Schwab включва отворени писма, в които председателят Шваб на разбираем език очертава виждането си за пазарните условия. "За инвеститорите настоящата среда в много отношения е безпрецедентна и крайно обезпокоителна", започва писмото. "Дали е тежка? Да. Трябва ли да прибързваме с действията си? Не", продължава текстът.
"Всички знаят колко сериозна е ситуацията, така че правилният подход е именно откритият тон", убеден е Андрю Бенет, главен изпълнителен директор на Euro RSCG Worldwide, подразделение в рекламната агенция на Schwab. Според него марките трябва да бъдат открити и да демонстрират смиреност, ако искат да постигнат успех. "Потребителите не биха толерирали нищо друго", смята Бенет. Кампанията с писмото на Шваб върви успоредно с обичайните реклами на финансовия посредник.
"Безпокойството на инвеститорите нараства непрестанно, така че ние просто припомнихме на клиентите си, че могат да разчитат на напътствията ни и на подкрепата ни за индивидуалните инвеститори", казва Ре-бека Кейгър, вицепрезидент и главен маркетинг директор в Charles Schwab Corporation в Сан франциско. Според нея е трудно да вдъхваш увереност, когато никой не знае какво ще се случи.
В същия дух Bank of America реши да промени рекламната си стратегия, за да популяризира разнообразните си възможности за спестяване като сигурните срочни депозити. Рекламите, които BBDO Worldwide (част от Fmnicom) направи, са със заглавия като: "Нова възможност да влагате с увереност, сигурност и при по-висока лихва." Говорителят на банката Джоузеф Гууд коментира, че са регистрирали увеличаване на постъпилите депозити.

четвъртък, 9 октомври 2008 05:27:30

Майкрософт подобрява търсенето в Европа

Insurance.bg - Новини
Майкрософт подобрява търсенето в Европа



Корпорацията открива три изследователски центъра
Софтуерният гигант Microsoft ще наблегне на технологиите за търсене с три нови научно-изследователски центъра в Европа. Корпорацията съобщи и градовете, където те ще бъдат открити – това са елитните Париж, Лондон и Мюнхен.
Работещите в новите центрове ще имат задачата да оптимизират технологиите за търсене на Microsoft за европейските потребители.
В момента компанията контролира едва около 2% от европейския пазар на интернет търсене, по данни на ComScore, цитирани от TechNews. В същото време Google държи почти 80%.
Амбициите на Редмънд в търсенето обаче са големи. Корпорацията не успя да погълне Yahoo и така да се приближи бързо до Google, но и не се е отказала да търси пътища за растеж в сегмента. Очаква се новите центрове да укрепят позициите й на пазара и да повишат доходите от реклама.
Microsoft не е обявила размера на инвестициите в изследователските звена. Те обаче нямя да са никак малки, предвид, че в близките години Редмънд ще назначи няколкостотин разработцици и специалисти по технологии за търсене в трите центъра, става ясно от изказване на CEO-то Стив Балмър.
Корпорацията планира също да увеличи размера на финансирането на своите изследователски звена в Европа. В момента те струват около 600 милиона годишно на Microsoft.
Наскоро компанията обяви създаването на голям изследователски център в Норвегия, който ще се базира на активи на фирмата Fast Search & Transfer ASA, закупена от Microsoft за 1,2 милиарда долара в началото на годината.
08.10.2008

четвъртък, 9 октомври 2008 00:01:00

IT пазарът у нас и през тази година с двуцифрен ръст

Актуално - България
IT пазарът у нас и през тази година с двуцифрен ръст



България в момента е привлекателна държава за чуждестранния бизнес.
През настоящата година пазарът на информационни технологии отново ще отбележи двуцифрен растеж. Според очакванията ръстът на бранша за 2008 г. ще бъде 10,3 %. Това прогнозира представител на анализаторската компания CBN по време на организирания вчера от SAP България международен форум SAP World Tour 08, информира Монитор.
Очакваният за тази година ръст е по-нисък в сравнение с постигнатия през миналата година и с други по-ранни прогнози, но все пак продължава да бъде двуцифрен.
Сред причините за лекия спад са по-малкото чуждестранни инвестиции, които тази година вероятно ще бъдат 5,5 млрд. евро. Част от направените от началото на 2008 г. прогнози предвиждаха ръстът да е 20 %.
През тази година се очаква разходите за IT продукти и услуги да формират 2,7 % от БВП на страната. За сравнение година по-рано те са представлявали 2,46 % от БВП, като на човек от населението са възлизали средно около 113,42 долара.
Тези цифри отреждат на България едно от челните места в ЕС. Целият сектор на информационните и комуникационните технологии дава 8,4 % от БВП на България.
Около 50 млн. лева от приходите за годината в бранша се дължат на големите международни гиганти като SAP, IBM и HP.
Като цяло IT пазарът у нас има оборот от 900 млн. евро. За 2007 г. продажбите в сегмента софтуер са били между 200 и 230 млн. евро, а ръстът 10-15 %.
"България в момента е привлекателна държава за чуждестранния бизнес, тъй като разходите за работната ръка в страната са все още по-ниски от тези в останалата част на ЕС", коментира посланикът на SAP Лес Хеймън.
"До няколко години обаче това ще се промени и нивото ще се изравни с това в останалата част на общността. За момента и тук вече може да се наблюдава война за таланти, която цели не само да привлече, но и да задължи добрите и талантливи служители", допълни още той.
Все пак и в България, и в цяла Европа прекият мениджмънт не е достигнал необходимото ниво на компетенция и няма необходимата култура и отношение към персонала
У нас оперират около 260 хил. компании, които дават работа на 2,300 млн. души. Оборотът на всички български фирми е между 90 и 95 млрд. евро. Големите компании на българския пазар са между 120 и 150.
SAP присъства на пазара у нас от 12 години. Компанията има вече 150 клиента, като 50 от тях са български фирми.
08.10.2008

четвъртък, 9 октомври 2008 00:01:00

Гугъл заповяда: "Не пиши пил!"

Телеграф - 3 стр.
Гугъл заповяда: "Не пиши пил!"



В пощенската услуга Google Mail се появи нова функция - Mail Goggles. Нейната задача е да не ви позволи да изпратите писмо, ако случайно сте в неадекватно състояние, например под въздействието на алкохола. Функцията е активна по подразбиране от 10 часа вечерта до 4 часа сутринта в петък и събота, когато е най-вероятно да има хора, които да искат да изпратят електронни писма в прекалено весело настроение. След натискане на бутон „Изпращане", на потребителя ще бъдат зададени 5 прости аритметични задачи (сложността им може да бъде регулирана), които трябва да бъдат решени за ограничено време. По този начин Google се надява да намали количеството на нежеланите писма.

четвъртък, 9 октомври 2008 02:28:17

You Tube прохожда в електронната търговия

Класа - 11 стр.
You Tube прохожда в електронната търговия



YouTube ще продава музика и видеоигри, ще експериментира и с нови рекламни формати, съобщиха от компанията, цитирани от Ройтерс. Целта е да се увеличат приходите.
Това са първите стъпки на сайта към изграждането на система за електронна търговия. Чрез нея ще се продават музика, филми, тв програми, видеоигри, книги, концертни билети и други продукти, които се показват в милионите клипове на сайта.
Посетителите на You-Tube.com ще могат да купят музиката от видеоклипове, които гледат. За това трябва да кликнат върху бутони, които ще ги прехвърлят на онлайн магазина на Amazon.com или в iTunes на Apple. Amazon u iTunes ще си делят приходите с YouTube, когато някой закупи съдържание благодарение на партньорството им.
Отскоро инвеститорите питат Google кога ще генерира смислени приходи и печалба от .YouTube, за който компанията плати преди две години 1,65 млрд. долара. От интернет гиганта не са предоставили изчисления за финансовите показатели на YouTube, но според външни анализатори видео-сайтът ще донесе 200 млн. долара през 2009 г.
Досега YouTube основно е посочвал като основен източник на приходи продажбата на реклама. Сайтът обаче продължава да експериментира с различни формати, за да се възползва напълно от огромната си популярност. Всяка минута на него са качват около 13 часа видеосъдържание. През август YouTube е имал 330 млн. потребители по данни на comSco-ге. Сред форматите, с които YouTube експериментира, е реклама в самите клипове - в долната част на екрана върви лента с рекламен текст. Сред другите формати влизат конкурси, спонсорирани от рекламодатели и ви-деореклами на начална страница. Според мениджъри на компанията пускането на рекламни клипове с продължителност от 10 до 20 секунди преди самото видео невинаги е най-подходящият формат за някои от по-кратките клипчета. Тази рекламна възможност обаче не се изключва напълно.

четвъртък, 9 октомври 2008 05:28:20

сряда, 8 октомври 2008 г.

Пием отговорно след реклама

24 Часа - 1 стр.
Пием отговорно след реклама

Паола ХЮСЕИН

75% от рекламата на алкохол ще изглежда различно след 2009 г., тъй като в нея ще има послания за отговорна консумация. Нито една реклама на питие няма да бъде адресирана към децата, ще липсват сексистки обиди или унизителни образи на мъже или жени. Клиповете ще се въздържат от показването на прекомерна употреба на алкохол или свързването му с успех в бизнеса, обществото или секса. Няма да се рекламира приемането му от непълнолетни, бременни, на работното място или шофьори. С всичко това се ангажира Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки у нас, за което уведоми с отворено писмо и Съветът за електронни медии. Публичната й заявка е заради доклада за влиянието на маркетинга и рекламите върху равенството между половете. Той е приет на 3 септември от Европарламента.
Асоциацията призовава рекламните агенции също да се съобразят със саморегулациите й и да не допускат неверни, заблуждаващи, обидни или неморални реклами. Членове на асоциацията са водещи български и европейски производители на спиртни напитки. Тя самата е член на Европейската асоциация на производителите на спиртни напитки (CEPS). „Основополагащият документ е Хартата за отговорна консумация на CEPS. Тя въвежда регламенти на етична реклама и алкохолният бранш у нас не може да не бъде съпричастен. Още повече, че генералната асамблея на CEPS догодина ще бъде у нас. На нея ще дойдат представители на Еврокомисията и на ОЛАФ", каза шефът на нашата асоциация Бранимир Ботев. На заседанието си вчера СЕМ установи още, че езикът на омразата в тв и радиопредавания е зачестил.

сряда, 8 октомври 2008 03:35:57

Yahoo! и AOL се обединяват

News.bg - Технологии
Yahoo! и AOL се обединяват



Компаниите Yahoo! и AOL ще се обединят до края на октомври, съобщава блогът TechCrunch, като се позовава на информация, получена от запознати с условията по сделката източници.
За първи път за възможно сливане на AOL и Yahoo! стана известно през зимата на 2008 г.
Предполага се, че Yahoo! ще придобие почти всички активи на AOL.
Сумата по сделката и подробности за договореностите не се оповестяват.
Преди се съобщаваше, че TimeWarner, собственик на AOL, води преговори за продажба не само с Yahoo!, но и с Microsoft.
Как са завърщили преговорите с редмъндци не е известно.
Bloomberg съобщава, че аналитиците от Sanford C. Bernstein & Co са сигурни в провала на сделката по сливането на Yahoo! и AOL.
Причината за това е недостиг на средства в Yahoo!.
По данни на Sanford C. Bernstein & Co, TimeWarner разчита да продаде AOL за 6-8 милиарда долара.
Yahoo! в настоящия момент може да заплати само 3,4 млрд. долара.
Аналитиците не изключват възможността търсачката да увеличи сумата, която да плати за AOL.
Обаче такова решение ще се отрази отрицателно на стойността на акциите на Yahoo!.
07.10.2008 г.

сряда, 8 октомври 2008 00:01:00

Нови директори в Globul

Класа - 7 стр.
Нови директори в Globul



От 1 октомври 2008 г. в Globul са назначени двама нови директори, съобщиха от пресцентъра на компанията. Димитрис Капокранис поема длъжността директор планиране и управлейие на мрежови ресурси. Новосъздаденият отдел в техническата дирекция на Globul ще се фокусира главно върху управление и анализ на качеството на мрежата, подготовка и мониторинг на техническия
бюджет, координиране на технологическите активи, оценка на технологиите и усвояване на нови такива. Длъжността директор изграждане на мрежата пък ще поеме Джордж Николаидис.
Вчера Globul представи и новата си оферта B-соnnect Friend 100+100. Предплатеният стартов пакет е с по 100 включени минути за разговори и 100 SMS-a към избран номер от мрежата на Globul.

сряда, 8 октомври 2008 03:23:45

Google u Yahoo замразяват сделката

Класа - 11 стр.
Google u Yahoo замразяват сделката



Най-голямата компания за търсене в интернет Google и нейният подгласник Yahoo отложиха широко коментираната рекламна сделка помежду си. Проектът ще се забави поне до края на годината, за да могат антимонополните органи на САЩ да анализират последствията от партньорството на основните конкуренти в интернет търсенето, съобщи АфП, цитирано от ргоfit.bg.
Google u Yahoo подписаха споразумение през юни, след провала на преговорите за поглъщане на Yahoo от Microsoft. Съгласно договора, реклами на Google ще се показват в продължение на 4 г. на страниците с резултати от търсене в Yahoo. Споразумението важи за територията на САЩ и Канада и включва опция за удължаване с 6 г. В индустрията обаче се чуха
гласове, че сделката, с която двете компании поемат контрола на 90% от рекламния онлайн пазар, ще се отрази негативно на конкуренцията и ще ограничи избора на рекламодателите. Резултатът би бил повишаване на цените за реклама. След като повече от три месеца разглежда казуса, американското правосъдно министерство не можа да излезе с окончателно решение.

сряда, 8 октомври 2008 03:29:48

вторник, 7 октомври 2008 г.

Петър Манджуков, бизнесмен: Телевизиите стават все по-профилирани

Пари - 26 стр.
Петър Манджуков, бизнесмен: Телевизиите стават все по-профилирани

Боряна НИКОЛАЕВА

Голяма част от българите се интересуват повече от шум, отколкото от достоверна информация
► Господин Манджуков, наскоро BBT смени облика си и се превърна в информационна телевизия. Какво е мястото на специализираните телевизии у нас?
- Аз не съм най-добрият експерт, който да даде най-правилната оценка или прогноза. Бъдещето ще покаже. Определено мога да твърдя, че в момента се оформя тенденция телевизиите да стават все по-профилирани. Това се очертава много ясно особено през последните 5 години. Този процес ще продължи, защото с увеличаване на информационния поток една политематична медия трудно може да обхване голяма аудитория. Както виждате, нашите водещи телевизии тръгват да се надпреварват най-вече с новите си шоупрограми - Биг Брадър, Сървайвър и т.н. Техният формат се води политематичен, но акцентът им е върху подобни развлекателни предавания, с които целят да привлекат максимална аудитория. С едно или две сериозни предавания сутрин или вечер се стремят да привлекат сериозната публика. Докато една информационна телевизия, в каквато ВВТ има намерение да се превърне, е насочена към аудиторията, която иска да получи максимално количество достоверна информация. Новинарската телевизия е форматирана така, че да дава най-важните новини, които се случват през деня. Музикалните, спортните, филмовите канали също имат по-голям успех от политематичните.
► Оптимист ли сте за предстоящата цифровизация на телевизионния ефир?
- Цифровизацията е технически процес, който няма алтернатива защото има акт на Европейския съюз и срокове, които трябва да се спазват. Тук няма място за коментар, тъй като това безспорно е по-добрият начин за пренос на телевизионен сигнал. Една програма трябва да бъде качествена за да бъде спокойна за своето бъдеще. Друг е въпросът дали в държавата има ресурс потребителят да се включи в този процес. Както знаете сегашните телевизионни приемници трябва да бъдат оборудвани със специално устройство
има ли такъв ресурс?
- Според мен не. Това ще бъде и основната пречка за преминаването към цифрово излъчване навреме Песимист съм за срока от 2012 г Държавата би трябвало да отпусне субсидии за покриване поне на част от цената на въпросното устройство
► Много телевизии и печатни издания пренасят съдържанието си в интернет. ббТ смята ли да направи същото?
- Това е много интересен въпрос и аз бих го разделил на две части - използването на интернет като допълнителен носител на програмата и характерът на интернет сайтовете като цяло. Вече телевизия може да се гледа и през мобилните телефони, програмата на ВВТ също може да се гледа в интернет. Използвам случая да дам своето мнение, че в Закона за радио и телевизия би трябвало да се предвижда регулация на появата и съдържанието на интернет сайтовете, най-вече на анонимните. Напоследък е пълно с подобни примери, които бълват дезинформация и манипулации. За мен това е вид покушение над отделни личности. Жалко е, че журналистическата гилдия в България сякаш не проумява, че авторите в тези сайтове нямат нито съвест, нито професионални качества, за да се нарекат журналисти, и затова не ползват легитимните форми на представяне на информация. Гилдията би трябвало да вземе отношение по този проблем.
► Може ли да откроите други проблеми пред които е изправен медийният бизнес към момента?
- Откакто аз съм издател и собственик на телевизия съм поставил въпроса за липсата на логика при провеждането на конкурси за честоти. Проблемът на телевизиите идва от начините за лицензиране и регулиране. Що се отнася до печатните медии, там цари пълен хаос - в България всеки които има някакви средства и реши да издава списание или вестник дори и да няма дългосрочни цели може да го направи. Напоследък има много примери за това - печатни медии, които се появяват само за да защитават нечии политически или икономически интереси. Смятам че на пазара няма място за политически оцветени вестници това е и причината да се откажа от издаването на в Дума
► Какво се случва с издателската ви дейност в момента?
- Имаме определени цели в тази сфера. Издател съм на ТВ Сага - издание, което има сериозен тираж от над 50 хил. броя. Правим и други специализирани издания в сферата на туризма и здравеопазването. В бъдеще ще има и нови проекти съвместно с други издатели. Ние имаме опит в тази сфера и аз нямам намерение след в. Дума да спра да се занимавам с издателска дейност.
► Това лято станахме свидетели на сериозни сделки на медийния пазар. BBT продава ли се?
- На този свят не се продават само близки и роднини. Въпросът за продажба не е бил належащ досега, BBT винаги е била отворена за партньорство с други компании. Надявам се, че когато проектът BBT получи достатъчна пазарна атрактивност, това да се случи, а именно ще намерим сериозен международен медиен партньор.
► Каква е вашата прогноза за развитието на медийния бизнес у нас?
- Несъмнено при печатните издания ще сме свидетели на окрупняване на пазара. Прогнозирам, че много от самостоятелните издания ще пожелаят консолидация с цел да се противопоставят на конкуренцията. Медийният бизнес е част от икономиката на всяка държава. Той е много особен вид бизнес, защото носи отпечатъка на сериозна отговорност. С увеличаване на икономическия растеж се увеличава и рекламният пазар, а тогава и в медиите се наливат повече средства. Оттам пред тях има две перспективи - много медии с ниско качество или обединяване между отделните играчи и произвеждането на по-качествен продукт. Надявам се България да тръгне по втория път. Тъжно е, ако надделеят некачествени медии, каквито са жълтите вестници например. Те дори не може да се нарекат и медии. Жалко е, че голяма част от българите се интересуват повече от шум, отколкото от достоверна информация.
***
Визитка
► Петър Манджуков е роден в Пловдив през 1942 г. Той е дипломиран инженер по технология на машиностроенето. През 1979 г. завършва Външна търговия във Висшия икономически институт в София.
► Дълги години работи в областта на машиностроенето и външната търговия като директор и представител на водещи фирми в страната и чужбина.
► През 1999 г. основава дружество ПМ Груп аД като правоприемник на фирми, създадени от него през 1993 г.
► През октомври 2007 ПМ Груп аД се преименува на Манджуков аД. Дружеството развива активна дейност в областта на медиите, машиностроенето, търговията, строителството, винарството.
***
Текст под снимка
Ще има окрупняване на пазара при печатните издания, прогнозира Петър Манджуков

вторник, 7 октомври 2008 03:14:09

Йонко Атанасов, изпълнителен директор в QM: Бъдещето е на издания със собствен облик

Пари - 28 стр.
Йонко Атанасов, изпълнителен директор в QM: Бъдещето е на издания със собствен облик

Боряна НИКОЛАЕВА

Уебпространството ще провокира любов към марката на дадено списание
Една от силните страни на QM e, че разполага с много професионална архитектурна секция, за издателството ни работят архитекти и проектанти, специалисти в областта на дизайна, което реално поставя QM без конкуренция в този сегмент издания, казва Йонко Атанасов. Лайфстайл изданията като Max, Amica, Bravacasa и L’Europeo са доста строго позиционирани спрямо таргета, което ги прави лидери във високия клас списания. Наши конкуренти са големи издателства като Санома Блясък и Атика Медия, допълва Атанасов.
Пазарен дял
Трудно би могло да се говори конкретно за пазарни дялове в една изключително динамична среда, каквато е издателският бизнес, особено през последните 2 години. Мониторингът, който прави TNS/TV Plan за първото шестмесечие на 2008 г., показва, че изданията на QM участвaт изключително активно с всичките си лицензни издания във водещите 20 месечни списания, които генерират над 30 млн. BGN от общите рекламни приходи за периода. Проучването обхваща 47 месечни заглавия, някои от които имат над 10 години история на този пазар. За за нас е особена гордост, че списание като Аmica, което буквално преди дни навърши една година, се нарежда сред водещите в класацията Tоп 20, казва Атанасов. Сериозен ръст на приходите от реклама отчитаме спрямо миналата година при Max и Bravacasa, съответно с 63.9 и 40.6%, допълва той.
нови проекти
Най-новият проект на групата, който стартира през ноември, е Abitare - първото лицензно списание за архитектура, дизайн и изкуство в България. Abitare е нещо съвсем ново за нашия пазар, което определено ще направи впечатление и ще даде отговори на много въпроси, които вълнуват съвременния градски човек. Списанието е двуезично
- на български и английски. Това го прави достъпно и за големия брой чужденци, които живеят и работят в страната. Друг интересен проект, който от QM планират за следващата година, е Dove. Задържахме умишлено старта на това издание поради недостатъчно развития пазар за култура на свободното време, казва Атанасов. Според нашите наблюдения вече има хора с добри доходи и вкус, към които може да се прицелим, помагайки им да си доставят удоволствие, идентифицирайки се с това списание. Dove не е типичното туристическо издание, каквито сме свикнали да виждаме у нас. Dove е интелигентният съветник на пътуващите хора - къде да отидат, какво предстои, кое е интересно, допълва той. Друга причина за задържането му е бруталното развитие на туризма в България през последните години и ако бяхме стартирали преди година-две, Dove щеше да е като бяла лястовица в този контекст
- съществува много малка селекция от места в България, които може да бъдат препоръчани от Dove.
Качеството
На въпроса, дали пазарът на списания у нас е пренаситен, отговорът е и да, и не. Да, защото има доста еднотипни списания, инерция в списването, липса на качествен анализ и тематика, списания без собствен облик и лице, твърди Атанасов. Бъдещето е в създаването на оформено лице на определено издание към определена аудитория. Това ще доведе до по-ясно бъдеще за всеки бранд.
b2b
Специализираните издания са изключително интересен и полезен инструмент за бизнеса. Определено не е лесно да се издават b2b списания, но ако се предприеме такава стъпка, трябва да се заложи предимно на висококвалифициран екип и непрекъснат диалог с бизнес аудиторията, към която са насочени. Формулата да се издава нещо само защото го няма, е обречена.
балансът
Много често обвиняват
луксозните списания, че приличат повече на лъскави рекламни каталози и са лишени от качествено съдържание. Всички сме наясно, че нещата са свързани - не излиза списание без приходи от реклами, казва Атанасов. По отношение на това дали е рекламен каталог, какви са стандартите за съотношение брой рекламни страници към текст - всяко издателство си има собствена политика. Да вземем за пример Мax и Playboy. И двете списания се ползват с висок интерес от страна на рекламодателите. Разбира се, при едно и също количество реклами има значение дали списанието е на 140 или на 160-200 страници. В този смисъл конкурентите ни регистрират по-висока печалба. Има списания, в които броят на рекламите към съдържанието е почти изравнено - в QM съдържанието има превес. Поради огромния интерес към Аmica сме принудени да правим обем от 300-400 страници. Обратното е в L’Europeo - има ограничени позиции за реклама, рядко се допуска реклама да прекъсва статия или
материал. Рекламите са на точно определено място, така те постигат ефекта на спокойна среда за тяхното възприемане.
Различна
Според Атанасов Аmica е много специален продукт за издателството, така както е и в Италия. Тъй като е високо позиционирано списание, сме изключително внимателни за нейното поведение - къде и как се появява, независимо дали е за PR активности или рекламна кампания, допълва той. Amica е дефинирана като различна. Други издания се интересуват от известни личности, теми еднодневки и т.н., защото смятат, че това продава. Когато екипът подготвя Amica, презумпцията е, че читателките се интересуват от себе си и от собственото си развитие, а не от чужди модели за подражание. Кампанията „Такава, каквато съм” беше естествен начин да не се изневери и да се провокират по непретенциозен начин жените, затова поканихме 12 интересни български жени да разкажат за своето минало по истински собствени снимки от живота им, казва Атанасов. Първоначалният списък беше доста по-дълъг и започнахме да се свързваме с тях подред. Те реагираха много позитивно и ако ме питате защо избрахме тези, а не други, отговорът е, че списъкът щеше да е друг, ако някоя се беше отдръпнала.
Мрежата
Засега интернет няма да открадне от аудиторията на списанията. Предстои такава тенденция, но тя няма да бъде толкова силна, колкото се говори. Едва ли след 8-10 часа работа на компютър някой ще се прибере и ще продължи да чете списания в интернет. Списанията са спокойна среда, където човек задоволява своето любопитство. Въпреки това всички световни издания подготвят много силни интернет платформи. Те обаче ще кореспондират с книжното тяло, ще провокират закупуването на книжния оригинал. Интернет е повече ежедневен източник на информация, отколкото пряк конкурент на списанията. Уебпространството ще провокира любовта към марката на дадено списание и ще оформя по-ясно неговия таргет.
***
Визитка
► Йонко Атанасов е на 35 години, женен е и има две деца.
► Завършил е рекламен дизайн в технически университет-София и маркетинг
и мениджмънт в УНСС.
► Бил е главен специалист маркетинг външни пазари в Балканфарма, работил е като маркетинг мениджър в Стилмет, а сега е изпълнителен директор в QM.
***
На пазара на месечните издания ще останат големите издателства с богато портфолио, докато шансът на по-малките е да се ориентират нишово и да станат професионалисти в конкретната сфера. Те трябва да правят продукти, които наистина умеят да правят добре
***
Компанията
► Първото издание на QM излиза преди 5 години.
► Списание QM е първото специализирано b2b за архитектурни системи, дограми, фасади, стъкло и машини за тяхната обработка.
► По-късно QM става представител на най-голямото издателство в Италия - Rizzoli (Corriere della Sera, El Mundo, La Gazzetta dello Sport и т.н.) и издава първото си лицензно списание Bravacasa.
► това е голяма крачка, тъй като в своята над 35-годишна история Bravacasa за пръв път проговаря на език, различен от италианския. Сега вече е на много езици. Следват проектите Max, Amica, L’Europeo.
► наскоро стартира и издаването на списание за архитектура детайли.
***
Текст под снимка
засега интернет няма да открадне от аудиторията на списанията, твърди Йонко
Атанасов

вторник, 7 октомври 2008 03:16:10

Журналисти от 12 страни идват за конференция на БНТ и БТА

Класа - 11 стр.
Журналисти от 12 страни идват за конференция на БНТ и БТА

Инна ВАСИЛЕВА

►Изчерпана ли е Европа като кауза ще дискутира гилдията на двудневния форум
50 водещи журналисти от 12 страни от Югоизточна Европа ще пристигнат в България за международната конференция "50 години Европейски парламент през погледа на медиите". Тя е организирана от БНТ и БТА, съобщиха вчера генералните директори на двете държавни медии - Хляна Пръмова и Максим Минчев. 60% от проекта ще се финансират от Европейския парламент (ЕП), а 40% от средства ще си поделят "Софийска вода", винарска изба "Телиш" и ТЕЦ "Марица Изток -2". "Проектът е единственият, одобрен от европейската институция по програма "Семинари и конференции". Спечелихме, без да имаме лоби в ЕП", разясни Минчев.
Кои ще участват
Събитието ще бъде открито на 13 октомври в пленарната зала на Народното събрание. Участие във форума ще вземат генералните директори и журналистически екипи от националните информационни агенции, националните телевизии и водещите печатни издания от пет страни - членки на ЕС, и от седем държави, кандидати за членство. Така София ще бъде домакин на среща между колеги от Румъния, Словения, Кипър, Гърция, Хърватия, Турция, Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и Македония.
Освен журналисти в конференцията ще се включат и евродепутати, представители на балкански неправителствени организации, политически лидери, социолози и политолози. Патрон на форума е председателят на Народното събрание Георги Пирински, а участниците ще бъдат приветствани и от председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг.
Две в едно
Конференцията ще протече в рамките на 3 кръгли маси, на които ще се обсъждат темите "Каузата на Европа", "Гражданите и институциите" и "Парламентът и медиите". "Сигурен съм, че и трите тематични области ще предизвикат интерес. За нас е важно да обменим опит с нашите колеги от Югоизточна Европа и да си отговорим на въпроси като "Изчерпана ли е Европа като кауза? Има ли европейска идентичност? Отдалечени ли са гражданите на ЕС от институциите?", поясни журналистът от БНТ Бойко Василев. "През годините два трайни интереса на БНТ винаги са били актуални - интересът към Европа и този към нашия регион. Предстоящата конференция ще ги слее в едно", допълни водещият на "Панорама". Целта на проекта е да се популяризира възможно най-широко и всеобхватно дейността на ЕП в Югоизточна Европа в годината, когато се отбелязва неговата 50-годишнина. Заради това БНТ и БТА са стартирали и информационна емисия на английски език "50 години Европейски парламент", която е свободно достъпна в интернет за страните, участващи в конференцията. Емисията е започнала през юни 2008 г. и ще бъде разбита до края на октомври тази година с помощта на журналисти от региона. В рамките на проекта ще се състои и изложба фотографии "Неочакваната Европа - балкански столици" със снимки на агенции, участващи във форума.

вторник, 7 октомври 2008 02:38:27

Къщи наопаки

Класа - 24 стр.
Къщи наопаки



■ По-платежоспособните клиенти се стремят да поръчват по-скоро сгради символи, отколкото обикновени места за живеене или работа
Богатите и известни хора се надпреварват по оригиналност и големина на своите домове. Защото, когато става дума за къщата, в която се чувстваме най-добре, тя трябва да бъде задължително най-красивата, най-високата или най-авангардната. Някои дори прибягват до крайности. Ето защо с помощта на сайта sgrada.com ви показваме част от екстравагантните творения, които не само привличат погледа на обикновения минувач и са се превърнали в емблема на градовете си, но и служат за уютно жилище. Тъй наречените обърнати къщи могат едновременно да се вместят в рамките за естетика и да са сред най-популярните изобретения на съвременната архитектура. Полският бизнесмен Даниел Кзапиевски със сигурност е шокирал съседите си при откриването на този монумент. Строителният предприемач е завършил проекта си за I14 дни, като обикновено са му нужни около 21 дни, но този модел е доста усложнен. Майсторите и работниците също били стъписаш при изграждането на усложнената конструкция. Вече къщата е толкова популярна, че се смята на местната забележителност в малкото полско селце, а туристите, които са я посетили дори получават пристъпи на морска болест. Като повечето неща в САЩ и този странен дом се ползва с рекламна и маркетингова цел. Тя е създадена от инобативния строителен предприемач Норман Джонсън. Той я ползва като емблема за привличане на купувачи в създаденото от самия него градче The City of Sunrise (Градът на изгрева).
И Белият дом не е подминат от безжалостния сарказъм на американските архитекти. В увеселителния комплекс Top Secret, който се намира в Уисконсин Делс всеки желаещ може буквално да погледна институцията от друг ъгъл. Това не е единственият подобен проект в света. Инвеститорът Amlak Al Madina Real Estates планира да завърши своя Upside Down
Tower през октомври догодина. Авангардната постройка ще е в Дубай. Цената на 28-етажните кули близнаци е около 218 млн. долара.
Не е учудващо, че и инженерни лидери, като германците, имат с какво да се похвалят. Къщата на опаки се казва "Светът стои на главата си", разположена е в градчето Трасенхайде и има двойна функция. Освен че е музей, представлява и туристическа атракция. И тук, както в полската къща, посетителите се оплакват от замайване и чувство за дезориентация и симптоми на морска болест.
Тази сграда е известна като "Единствената обърната с главата надолу атракция в Централна Флорида" и представлява една от основните атракции в Wonder Works - увеселителен парк в Орландо (Флорида), който предлага забавления с електронни игри. Със сигурност посетители остават доста впечатлени от видяното. След едно посещение на парка индийският инвестиционен холдинг Meriton Group решава да приложи концепцията "наопаки". Обърнатата сграда, която те ще създадат, ще се нарича Club House. Тя ще бъде място за срещи на обитателите на жилищния комплекс Orange County в Ню Делхи.
В крайна сметка не може да не се съгласим с извода на sgrada.com, че обърнатите сгради въобще не са за пренебрегване, ако не за живеене, то поне като средство за реклама.

вторник, 7 октомври 2008 02:49:25

Обама обвини Маккейн, че води „очерняща“ кампания

Дневник - 8 стр.
Обама обвини Маккейн, че води „очерняща“ кампания



Нов видеоклип разобличава републиканеца в липса на икономическа визия
Кандидатът на демократите за президент на САЩ Барак Обама окончателно загърби позитивния тон на предизборната си кампания, като атакува републиканския си съперник Джон Маккейн с рекламен видеоклип, припомнящ миналите му политически прегрешения, предаде Ройтерс. Рекламата, озаглавена „Икономиката на Кийтинг“, като цяло показва Маккейн като нестабилен политик, по-заинтересуван от „очернящата“ си кампания срещу Обама, отколкото от икономическите проблеми на САЩ. В клипа е направен паралел между настоящата икономическа криза и банков скандал от 1989 г., в който е бил замесен и самият Маккейн - той е бил сред сенаторите, известни като петимата на Кийтинг, заподозрени в застъпване за своя спонсор и собственик на фалирала банка Чарлз Кийтинг пред федералните контрольори. Критичният видеоклип е в отговор на скорошните опити на щаба на Маккейн да пренасочи вниманието на избирателите от икономиката към личността и политическия опит на Обама чрез серия от остри нападки. Преди дни кандидатът за вицепрезидент на републиканците Сара Пейлин дори стигна дотам, че да обвинява цветнокожия сенатор в „приятелски връзки“ с терористи, визирайки Бил Ейърс, съосновател на левичарската групировката „Уедър ъндърграунд“. Според в. „Таймс“ щабът на републиканеца също така смята отново да повдигне въпроса за връзките на Обама с бившия му спонсор Тони Резко, който беше осъден за измама по-рано тази година. „Сенатор Маккейн и помощниците му разчитат да разсеят избирателите с удари под кръста, вместо да говорят по същество, но това е единственият изход за политици, които нямат връзка с реалността, свежи идеи или време за нови ходове“, заяви Обама по време на скорошен митинг в „спорния“ щат Северна Каролина. Съгласно редица проучвания сенаторът от Илинойс започва не само да набира преднина пред съперника си, но и да печели все повече популярност в щатите, оспорвани между демократи и републиканци. Според анализаторите това до голяма степен се дължи на убеждението на растящ брой американци, че Обама е по-способен да се справи с проблемната икономика на САЩ от Маккейн.
***
Текст под снимка
Последните удари под кръста между двата лагера само показаха, че през последния месец преди вота на 4 ноември напрежението постоянно ще се покачва

вторник, 7 октомври 2008 04:16:35

Как да превърнем PR събитието в успешен проект

Дневник - 16 стр.
Как да превърнем PR събитието в успешен проект

Милена АТАНАСОВА, PR мениджър „Фикосота синтез“

Ролята на бюджета, хората, времето, мястото и… късмета
Звучи страхотно, нали? Почти като да управляваш обстоятелствата… божествена работа. Всичко да зависи от теб. Ти си бог -защото имаш познанието и възможността да направляваш екипи от хора - подизпълнители, гости, участници, журналисти… опънат като диригент на подиум в „Ла Скала“. Лошото е обаче, че нещата не са такива, каквито изглеждат. И дори и да си най-добрият в т.нар. еvent management, ти трябват още много неща, които да превърнат събитието в успешен проект и в едно незабравимо изживяване за всички. Да не говорим, че ти трябва и голяма доза късмет. Основните фактори които би следвало да отчетем при организацията на събитие, независимо за каква сфера на дейност става дума, са бюджетът, времето, мястото, хората, детайлите и не на последно място логистиката. Защо започнах с бюджета? Защото от него зависят много неща и в 90% от случаите на нискобюджетни събития това си личи. Разбира се, има и изключително приятни, но обикновено те са много креативни и се организират от малки или неизвестни на нашия пазар компании или организации. Да не говорим, че на такива събития би следвало да се набляга на персоналното отношение или на оригиналния подход, което компенсира голяма част от липсващите „скъпи играчки”. Най-лошият вариант е да има достатъчен бюджет, но събитието пак да бъде разочароващо. Причините могат да са много -некомпетентна агенция, неподходящо място, неадекватни водещи (често срещано явление), непоследователен сценарий, скучна програма, неподходящи подаръци и др. Времето също е условно понятие - може да става дума за еднократно събитие в рамките на часове (например парти, галавечеря, премиера, церемония или пресконференция), но може да включва и поредица от дейности (цялостна кампания, фотоконкурс, обучение, спортен турнир или кинофестивал). При всички положения обаче времето се определя от аудиторията, която всеки организатор би искал да достигне. Ето защо организацията на събитие започва поне два месеца предварително (ако събитието е еднократно) и поне шест месеца предварително (ако е по-дълготрайно). Не по-малко важна е и прогнозата за времето. Един стрийт парад, организацията на изложба, фестивал или концерт на откри- то например не биха могли да се осъществят успешно, ако вали или е студено. Представете си „Аполония” и един дъждовен, мрачен Созопол… Не мога да не спомена горчивия ми опит като „човек от тълпата” на последния концерт на „Уайтснейк“ на стадион „Академик” - не само че стартът му се забави с пет часа, без публиката да бъде уведомена, но в момента, в който концертът започна, се разрази страхотна буря. Това е един отровен коктейл от лоша организация и лош късмет, една горчива чаша, която не пожелавам на никой организатор да изпие… защото може да му бъде последната. И като говорим за събития на открито, преминахме неусетно към третия съществен фактор - мястото. Мястото зависи изцяло от концепцията на самото събитие и от броя хора, които организаторът очаква да присъстват. И ако е сравнително лесно за каквото и да било събитие да откриеш подходящо място за 100-200 човека, то за 1000-2000 вече задачата става с повишена трудност. И местата, с които разполагаме, невинаги са подходящи. И съответно поради ограничените възможности за подходящи места във връзка с определена концепция опираме до наемане на декори, мултимедийно осветление, специални озвучителни системи и други високи технологии, които безкрайно много повлияват на бюджета. Както вече виждате, всичко е свързано с всичко. Не бива да се забравя, че за да може едно събитие да има желания ефект, трябва да дойдат точните хора. А за да дойдат точните хора, организаторът трябва да познава много хора. Контактите са безценното съкровище на всеки събитиен мениджър и в този смисъл, за да станеш такъв, следва да извървиш много път. Детайлите, както казах, са изключително важни. Свикнахме събитията ни да бъдат изискани, да има суши, сьомга, стриди и бо-жоле… а на тръгване вече е нормално всеки да получи трюфел от черен шоколад. Неоспорим факт е, че е много важно какво ще бъде написано на поканата за събитието. И как ще изглежда тя, за да изкуши желания гост да се присъедини. Важно е също как ще бъде разпространена. И колко време преди това ще я получи. И, разбира се, подаръците - тематични и едновременно с това уникални - за да не бъдат изхвърлени в кошчето зад ъгъла. Или още по-зле - да бъдат оставени на мястото на събитието. Най-важен обаче е поводът. Причината, поради която ще се организира едно събитие. Целта. Ако дадено събитие няма повод да бъде осъществено, то от само себе си не се получава и губи стойност.
***
Пример - музикалните награди на БГ радио
Музикалните награди на БГ радио е едно от най-мащабните събития, в чиято реализация съм участвала през 2007 г. (концепцията 007). Практически се организират три събития - парти на номинираните, същински награди и афтър парти за наградените. Но реално картинката е много по-сложна, тъй като един път слушателите гласуват през интернет, паралелно тече медийна кампания за номина-ции, след това автоматично стартира кампания за церемонията на наградите. Естествено преди всичко това се минава през търсенето на спонсори. Междувременно се обсъжда точно кой ще участва в чисто забавната част. Да не говорим за чисто техническото обезпечаване на събитието, както и за цялостния дизайн на сцената, свързан с актуалната концепция и всички останали промо материали (плакати, покани, визии в печатните медии и пр.).

вторник, 7 октомври 2008 04:26:06