понеделник, 6 октомври 2008 г.

Туризмът се нуждае от нови продукти

Класа - 18 стр.
Туризмът се нуждае от нови продукти



Нищо ново, сочи равносметката за изминалия летен туристически сезон.. Представителите на бранша се обединиха 8 мнението, че увеличението на туристите и приходите от туризъм са далеч от цитираните от Държавната агенция по туризъм 20 на сто. Според Илиян Иванов, председател на Националния хотелиерски и мениджмънт клуб, сезонът е доста по-слаб, а цифрите се манипулират. Германските, английските и скандинавските посетители са отбелязали по-нисък ръст, който обаче се компенсира от румънците и руснаците, каза той. Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БА1А), съобщи, че туристопотокът и приходите от туризъм ще отбележат ръст едва от 10-12%.
Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара, припомни, че в началото на сезона е прогнозирал около 8-10% повече туристи, сега това е факт. Според Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците "Слънчев бряг", от няколко години насам това е най-силният сезон за хотелиерите.
Повече руски и румънски туристи за сметка на германци и англичани В курортен комплекс "Албена" също отбелязват промяна на пазарите. Увеличението е основно от руския пазар с 20 на сто, от румънския с 30 на сто и от българския с 20 на сто. Туристите от Германия и Англия тази година са по-малко. Причината според Йовка Страшимирова, директор по маркетинг и продажби в курорта, е, че качеството се е повишило и не може да се запазят ниските цени. "Затова трябва да се пренасочим към друг тип клиентела", посочи тя. Германските туристи пълнят слабия сезон ("крилата на сезона"), което не може да се каже за руснаците и румънците. Заради това от комплекса инвестират в конгресни зали и спортни центрове, които да удължат сезона. Според Валентин Йосифов, представител на ТУИ за България, увеличението на немските туристи е под 5%, при англичаните има спад от 10%, а при скандинавците цифрите са двойно по-ниски. В същото време добре се развиват френският, холандскит и белгийският пазар, каза Йосифов. За трета поредна година холандските туристи отбелязват ръст с между 20-25 на сто, а белгийските с 10 на сто.
Резервациите сочат едва 5 на сто увеличение за зимния сезон Бизнесът беше пестелив по отношение на прогнозите си за зимния туристически сезон. Записванията сочат едва 5 на сто увеличение на туристопотока през зимата, прогнозира Донка Соколова. "Може и да е по-голям в зависимост от улесненията за издаване на руски визи за България", уточни тя. За по-слабите записвания призна и Стефан Шарлопов, собственик на веригата "Шарлопов хотелс". Това, че не всички имаха изкуствен сняг през миналата година, повлия върху резултата през тази, смятат в бранша. Въпреки това няма да има тотален провал на сезона, равнищата от 2007 г. ще се запазят. Руснаците определено ще бъдат повече, каза още Шарлопов. Пазарите и при ски сезона се преструктурират, като се очакват повече руснаци, украинци и румънци. Българите тук обаче стават все по-малко, посочи Шарлопов. Те предпочитат Австрия, Италия, Швейцария, където цените са 30% по-високи, но пък услугите - 300% по-качествени, допълни той. Според представителя на ТУИ Валентин Йосифов английският пазар отбелязва добри записвания, но увеличението няма да е голямо. Легловата база и тази година ще бъде с поне 2000 -3000 легла повече, отново най-много в Банско. Това ще бъде най-посещаваният курорт, отбеляза Цветан Тончев.
Проблемите и възможностите Увеличението на броя туристи не ни е решило вътрешните проблеми, коментира Любомир Панков-ски, председател на туристическа агенция "Алма тур". Английският пазар преживява трудности заради поевтиняването на лирата, а немският изконсумира своя ентусиазъм в сегмента масов туризъм и очаква по-различни продукти. Тук е мястото на културния, винен, СПА и уелнес, "city break" туризъм, посочи той. Равносметката, която правят представителите на туристическия сектор, е, че трябва да
се положат повече усилия в предлагането на нови продукти. Спор з Панковски в немалка cmei ;н в сегмента масов - морски и планински туризъм - възможностите са изчерпани.
"На последните изложения в Русия и Румъния хората бяха изненадани, че говорим за България като целогодишна дестинация", посочи Стефан Шарлопов, собственик на веригата "Шарлопов хотелс". Ако това стане, приходите от туризъм могат да се удвоят до 5 млрд. евро, допълни той. Друг трябва да е подходът към самите туристи и към различните пазари. Според него това ще бъде целта и на новата държавна комисия по туризъм, в която и бизнесът ще участва - да се определи национален продукт, бюджет, таргет група и нови пазари.
Илиян Иванов отново посочи липсата на качествена статистика, която не отбелязва нито реален брой на хотелите, нито заетост, нито средна цена на нощувките. Единственият аргумент за успеха през изминалия сезон е качеството на управление. "Заради липсата на реална информация обаче управленските решения се вземат на късмет и се стреля на сляпо", посочи той. Основните проблеми, които отбелязаха Съюзът на собствениците "Слънчев бряг", са липсата на инфраструктура и чистота в комплекса. Браншът се обедини и по отношение задължението на държавата да рекламира цялостния туристически продукт. "Не мога да приема фактът, че преференциалната ставка по ДЦС, която навсякъде е по-ниска, изчерпва ангажимента на държавата към туризма", обясни Панковски.

понеделник, 6 октомври 2008 02:17:46

Няма коментари: