четвъртък, 9 октомври 2008 г.

IT пазарът у нас и през тази година с двуцифрен ръст

Актуално - България
IT пазарът у нас и през тази година с двуцифрен ръст



България в момента е привлекателна държава за чуждестранния бизнес.
През настоящата година пазарът на информационни технологии отново ще отбележи двуцифрен растеж. Според очакванията ръстът на бранша за 2008 г. ще бъде 10,3 %. Това прогнозира представител на анализаторската компания CBN по време на организирания вчера от SAP България международен форум SAP World Tour 08, информира Монитор.
Очакваният за тази година ръст е по-нисък в сравнение с постигнатия през миналата година и с други по-ранни прогнози, но все пак продължава да бъде двуцифрен.
Сред причините за лекия спад са по-малкото чуждестранни инвестиции, които тази година вероятно ще бъдат 5,5 млрд. евро. Част от направените от началото на 2008 г. прогнози предвиждаха ръстът да е 20 %.
През тази година се очаква разходите за IT продукти и услуги да формират 2,7 % от БВП на страната. За сравнение година по-рано те са представлявали 2,46 % от БВП, като на човек от населението са възлизали средно около 113,42 долара.
Тези цифри отреждат на България едно от челните места в ЕС. Целият сектор на информационните и комуникационните технологии дава 8,4 % от БВП на България.
Около 50 млн. лева от приходите за годината в бранша се дължат на големите международни гиганти като SAP, IBM и HP.
Като цяло IT пазарът у нас има оборот от 900 млн. евро. За 2007 г. продажбите в сегмента софтуер са били между 200 и 230 млн. евро, а ръстът 10-15 %.
"България в момента е привлекателна държава за чуждестранния бизнес, тъй като разходите за работната ръка в страната са все още по-ниски от тези в останалата част на ЕС", коментира посланикът на SAP Лес Хеймън.
"До няколко години обаче това ще се промени и нивото ще се изравни с това в останалата част на общността. За момента и тук вече може да се наблюдава война за таланти, която цели не само да привлече, но и да задължи добрите и талантливи служители", допълни още той.
Все пак и в България, и в цяла Европа прекият мениджмънт не е достигнал необходимото ниво на компетенция и няма необходимата култура и отношение към персонала
У нас оперират около 260 хил. компании, които дават работа на 2,300 млн. души. Оборотът на всички български фирми е между 90 и 95 млрд. евро. Големите компании на българския пазар са между 120 и 150.
SAP присъства на пазара у нас от 12 години. Компанията има вече 150 клиента, като 50 от тях са български фирми.
08.10.2008

четвъртък, 9 октомври 2008 00:01:00

Няма коментари: