вторник, 7 октомври 2008 г.

Журналисти от 12 страни идват за конференция на БНТ и БТА

Класа - 11 стр.
Журналисти от 12 страни идват за конференция на БНТ и БТА

Инна ВАСИЛЕВА

►Изчерпана ли е Европа като кауза ще дискутира гилдията на двудневния форум
50 водещи журналисти от 12 страни от Югоизточна Европа ще пристигнат в България за международната конференция "50 години Европейски парламент през погледа на медиите". Тя е организирана от БНТ и БТА, съобщиха вчера генералните директори на двете държавни медии - Хляна Пръмова и Максим Минчев. 60% от проекта ще се финансират от Европейския парламент (ЕП), а 40% от средства ще си поделят "Софийска вода", винарска изба "Телиш" и ТЕЦ "Марица Изток -2". "Проектът е единственият, одобрен от европейската институция по програма "Семинари и конференции". Спечелихме, без да имаме лоби в ЕП", разясни Минчев.
Кои ще участват
Събитието ще бъде открито на 13 октомври в пленарната зала на Народното събрание. Участие във форума ще вземат генералните директори и журналистически екипи от националните информационни агенции, националните телевизии и водещите печатни издания от пет страни - членки на ЕС, и от седем държави, кандидати за членство. Така София ще бъде домакин на среща между колеги от Румъния, Словения, Кипър, Гърция, Хърватия, Турция, Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и Македония.
Освен журналисти в конференцията ще се включат и евродепутати, представители на балкански неправителствени организации, политически лидери, социолози и политолози. Патрон на форума е председателят на Народното събрание Георги Пирински, а участниците ще бъдат приветствани и от председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг.
Две в едно
Конференцията ще протече в рамките на 3 кръгли маси, на които ще се обсъждат темите "Каузата на Европа", "Гражданите и институциите" и "Парламентът и медиите". "Сигурен съм, че и трите тематични области ще предизвикат интерес. За нас е важно да обменим опит с нашите колеги от Югоизточна Европа и да си отговорим на въпроси като "Изчерпана ли е Европа като кауза? Има ли европейска идентичност? Отдалечени ли са гражданите на ЕС от институциите?", поясни журналистът от БНТ Бойко Василев. "През годините два трайни интереса на БНТ винаги са били актуални - интересът към Европа и този към нашия регион. Предстоящата конференция ще ги слее в едно", допълни водещият на "Панорама". Целта на проекта е да се популяризира възможно най-широко и всеобхватно дейността на ЕП в Югоизточна Европа в годината, когато се отбелязва неговата 50-годишнина. Заради това БНТ и БТА са стартирали и информационна емисия на английски език "50 години Европейски парламент", която е свободно достъпна в интернет за страните, участващи в конференцията. Емисията е започнала през юни 2008 г. и ще бъде разбита до края на октомври тази година с помощта на журналисти от региона. В рамките на проекта ще се състои и изложба фотографии "Неочакваната Европа - балкански столици" със снимки на агенции, участващи във форума.

вторник, 7 октомври 2008 02:38:27

Няма коментари: