вторник, 7 октомври 2008 г.

Йонко Атанасов, изпълнителен директор в QM: Бъдещето е на издания със собствен облик

Пари - 28 стр.
Йонко Атанасов, изпълнителен директор в QM: Бъдещето е на издания със собствен облик

Боряна НИКОЛАЕВА

Уебпространството ще провокира любов към марката на дадено списание
Една от силните страни на QM e, че разполага с много професионална архитектурна секция, за издателството ни работят архитекти и проектанти, специалисти в областта на дизайна, което реално поставя QM без конкуренция в този сегмент издания, казва Йонко Атанасов. Лайфстайл изданията като Max, Amica, Bravacasa и L’Europeo са доста строго позиционирани спрямо таргета, което ги прави лидери във високия клас списания. Наши конкуренти са големи издателства като Санома Блясък и Атика Медия, допълва Атанасов.
Пазарен дял
Трудно би могло да се говори конкретно за пазарни дялове в една изключително динамична среда, каквато е издателският бизнес, особено през последните 2 години. Мониторингът, който прави TNS/TV Plan за първото шестмесечие на 2008 г., показва, че изданията на QM участвaт изключително активно с всичките си лицензни издания във водещите 20 месечни списания, които генерират над 30 млн. BGN от общите рекламни приходи за периода. Проучването обхваща 47 месечни заглавия, някои от които имат над 10 години история на този пазар. За за нас е особена гордост, че списание като Аmica, което буквално преди дни навърши една година, се нарежда сред водещите в класацията Tоп 20, казва Атанасов. Сериозен ръст на приходите от реклама отчитаме спрямо миналата година при Max и Bravacasa, съответно с 63.9 и 40.6%, допълва той.
нови проекти
Най-новият проект на групата, който стартира през ноември, е Abitare - първото лицензно списание за архитектура, дизайн и изкуство в България. Abitare е нещо съвсем ново за нашия пазар, което определено ще направи впечатление и ще даде отговори на много въпроси, които вълнуват съвременния градски човек. Списанието е двуезично
- на български и английски. Това го прави достъпно и за големия брой чужденци, които живеят и работят в страната. Друг интересен проект, който от QM планират за следващата година, е Dove. Задържахме умишлено старта на това издание поради недостатъчно развития пазар за култура на свободното време, казва Атанасов. Според нашите наблюдения вече има хора с добри доходи и вкус, към които може да се прицелим, помагайки им да си доставят удоволствие, идентифицирайки се с това списание. Dove не е типичното туристическо издание, каквито сме свикнали да виждаме у нас. Dove е интелигентният съветник на пътуващите хора - къде да отидат, какво предстои, кое е интересно, допълва той. Друга причина за задържането му е бруталното развитие на туризма в България през последните години и ако бяхме стартирали преди година-две, Dove щеше да е като бяла лястовица в този контекст
- съществува много малка селекция от места в България, които може да бъдат препоръчани от Dove.
Качеството
На въпроса, дали пазарът на списания у нас е пренаситен, отговорът е и да, и не. Да, защото има доста еднотипни списания, инерция в списването, липса на качествен анализ и тематика, списания без собствен облик и лице, твърди Атанасов. Бъдещето е в създаването на оформено лице на определено издание към определена аудитория. Това ще доведе до по-ясно бъдеще за всеки бранд.
b2b
Специализираните издания са изключително интересен и полезен инструмент за бизнеса. Определено не е лесно да се издават b2b списания, но ако се предприеме такава стъпка, трябва да се заложи предимно на висококвалифициран екип и непрекъснат диалог с бизнес аудиторията, към която са насочени. Формулата да се издава нещо само защото го няма, е обречена.
балансът
Много често обвиняват
луксозните списания, че приличат повече на лъскави рекламни каталози и са лишени от качествено съдържание. Всички сме наясно, че нещата са свързани - не излиза списание без приходи от реклами, казва Атанасов. По отношение на това дали е рекламен каталог, какви са стандартите за съотношение брой рекламни страници към текст - всяко издателство си има собствена политика. Да вземем за пример Мax и Playboy. И двете списания се ползват с висок интерес от страна на рекламодателите. Разбира се, при едно и също количество реклами има значение дали списанието е на 140 или на 160-200 страници. В този смисъл конкурентите ни регистрират по-висока печалба. Има списания, в които броят на рекламите към съдържанието е почти изравнено - в QM съдържанието има превес. Поради огромния интерес към Аmica сме принудени да правим обем от 300-400 страници. Обратното е в L’Europeo - има ограничени позиции за реклама, рядко се допуска реклама да прекъсва статия или
материал. Рекламите са на точно определено място, така те постигат ефекта на спокойна среда за тяхното възприемане.
Различна
Според Атанасов Аmica е много специален продукт за издателството, така както е и в Италия. Тъй като е високо позиционирано списание, сме изключително внимателни за нейното поведение - къде и как се появява, независимо дали е за PR активности или рекламна кампания, допълва той. Amica е дефинирана като различна. Други издания се интересуват от известни личности, теми еднодневки и т.н., защото смятат, че това продава. Когато екипът подготвя Amica, презумпцията е, че читателките се интересуват от себе си и от собственото си развитие, а не от чужди модели за подражание. Кампанията „Такава, каквато съм” беше естествен начин да не се изневери и да се провокират по непретенциозен начин жените, затова поканихме 12 интересни български жени да разкажат за своето минало по истински собствени снимки от живота им, казва Атанасов. Първоначалният списък беше доста по-дълъг и започнахме да се свързваме с тях подред. Те реагираха много позитивно и ако ме питате защо избрахме тези, а не други, отговорът е, че списъкът щеше да е друг, ако някоя се беше отдръпнала.
Мрежата
Засега интернет няма да открадне от аудиторията на списанията. Предстои такава тенденция, но тя няма да бъде толкова силна, колкото се говори. Едва ли след 8-10 часа работа на компютър някой ще се прибере и ще продължи да чете списания в интернет. Списанията са спокойна среда, където човек задоволява своето любопитство. Въпреки това всички световни издания подготвят много силни интернет платформи. Те обаче ще кореспондират с книжното тяло, ще провокират закупуването на книжния оригинал. Интернет е повече ежедневен източник на информация, отколкото пряк конкурент на списанията. Уебпространството ще провокира любовта към марката на дадено списание и ще оформя по-ясно неговия таргет.
***
Визитка
► Йонко Атанасов е на 35 години, женен е и има две деца.
► Завършил е рекламен дизайн в технически университет-София и маркетинг
и мениджмънт в УНСС.
► Бил е главен специалист маркетинг външни пазари в Балканфарма, работил е като маркетинг мениджър в Стилмет, а сега е изпълнителен директор в QM.
***
На пазара на месечните издания ще останат големите издателства с богато портфолио, докато шансът на по-малките е да се ориентират нишово и да станат професионалисти в конкретната сфера. Те трябва да правят продукти, които наистина умеят да правят добре
***
Компанията
► Първото издание на QM излиза преди 5 години.
► Списание QM е първото специализирано b2b за архитектурни системи, дограми, фасади, стъкло и машини за тяхната обработка.
► По-късно QM става представител на най-голямото издателство в Италия - Rizzoli (Corriere della Sera, El Mundo, La Gazzetta dello Sport и т.н.) и издава първото си лицензно списание Bravacasa.
► това е голяма крачка, тъй като в своята над 35-годишна история Bravacasa за пръв път проговаря на език, различен от италианския. Сега вече е на много езици. Следват проектите Max, Amica, L’Europeo.
► наскоро стартира и издаването на списание за архитектура детайли.
***
Текст под снимка
засега интернет няма да открадне от аудиторията на списанията, твърди Йонко
Атанасов

вторник, 7 октомври 2008 03:16:10

Няма коментари: