вторник, 7 октомври 2008 г.

Къщи наопаки

Класа - 24 стр.
Къщи наопаки



■ По-платежоспособните клиенти се стремят да поръчват по-скоро сгради символи, отколкото обикновени места за живеене или работа
Богатите и известни хора се надпреварват по оригиналност и големина на своите домове. Защото, когато става дума за къщата, в която се чувстваме най-добре, тя трябва да бъде задължително най-красивата, най-високата или най-авангардната. Някои дори прибягват до крайности. Ето защо с помощта на сайта sgrada.com ви показваме част от екстравагантните творения, които не само привличат погледа на обикновения минувач и са се превърнали в емблема на градовете си, но и служат за уютно жилище. Тъй наречените обърнати къщи могат едновременно да се вместят в рамките за естетика и да са сред най-популярните изобретения на съвременната архитектура. Полският бизнесмен Даниел Кзапиевски със сигурност е шокирал съседите си при откриването на този монумент. Строителният предприемач е завършил проекта си за I14 дни, като обикновено са му нужни около 21 дни, но този модел е доста усложнен. Майсторите и работниците също били стъписаш при изграждането на усложнената конструкция. Вече къщата е толкова популярна, че се смята на местната забележителност в малкото полско селце, а туристите, които са я посетили дори получават пристъпи на морска болест. Като повечето неща в САЩ и този странен дом се ползва с рекламна и маркетингова цел. Тя е създадена от инобативния строителен предприемач Норман Джонсън. Той я ползва като емблема за привличане на купувачи в създаденото от самия него градче The City of Sunrise (Градът на изгрева).
И Белият дом не е подминат от безжалостния сарказъм на американските архитекти. В увеселителния комплекс Top Secret, който се намира в Уисконсин Делс всеки желаещ може буквално да погледна институцията от друг ъгъл. Това не е единственият подобен проект в света. Инвеститорът Amlak Al Madina Real Estates планира да завърши своя Upside Down
Tower през октомври догодина. Авангардната постройка ще е в Дубай. Цената на 28-етажните кули близнаци е около 218 млн. долара.
Не е учудващо, че и инженерни лидери, като германците, имат с какво да се похвалят. Къщата на опаки се казва "Светът стои на главата си", разположена е в градчето Трасенхайде и има двойна функция. Освен че е музей, представлява и туристическа атракция. И тук, както в полската къща, посетителите се оплакват от замайване и чувство за дезориентация и симптоми на морска болест.
Тази сграда е известна като "Единствената обърната с главата надолу атракция в Централна Флорида" и представлява една от основните атракции в Wonder Works - увеселителен парк в Орландо (Флорида), който предлага забавления с електронни игри. Със сигурност посетители остават доста впечатлени от видяното. След едно посещение на парка индийският инвестиционен холдинг Meriton Group решава да приложи концепцията "наопаки". Обърнатата сграда, която те ще създадат, ще се нарича Club House. Тя ще бъде място за срещи на обитателите на жилищния комплекс Orange County в Ню Делхи.
В крайна сметка не може да не се съгласим с извода на sgrada.com, че обърнатите сгради въобще не са за пренебрегване, ако не за живеене, то поне като средство за реклама.

вторник, 7 октомври 2008 02:49:25

Няма коментари: