петък, 3 юли 2009 г.

Шефът на Радио 1 оглави УС на АБРО

Поглед - 7 стр.
Шефът на Радио 1 оглави УС на АБРО



Ревизиите, които правят от Европейската комисия (ЕК) на европейските обществени оператори пък се извършват спрямо наличните директиви и разпореждания. За цялата структура „обществена медия" ЕС има много ясна представа.
И действително изглежда демагогски, когато всеки един от потенциалните 6 млн. и половина зрители каже: аз си плащам, за да гледам и искам да ми харесва. Няма как да се угоди на всеки. Затова обществеността на тези медии трябва да бъде спазвана и според мен обществеността трябва да бъде защитавана от държавата.
Бъдещето на обществените медии няма как да се реши с обществен дебат. За хората, когато се каже „телевизията", това е БНТ. Тя обаче повтаря най-лошото от частните телевизии. „Защо тогава хората да я гледат? Националната телевизия няма облик, за разлика от Националното радио. Като медия, радиото винаги се е отличавало с по-голяма инертност, но в определени моменти това играе положителна роля", смята Гоцев.
Обществените медии не стават обществени само поради факта, че са наречени така. Каква обществена функция изпълнява една медия, като генералния директор се избира от партийно избрана организация като СЕМ? Там са хора, избрани от партиите и президента. Съмнявам се, че има човешко същество, което може да е до такава степен индиферентно към всичко друго, че да е максимално честно.
„Моят добър приятел и също бивш генерален директор на БНТ Тома Иванов казваше: Що за телевизия е това, която има гледаемост 1-2 %? Но компромисът на „обществеността" на телевизията и радиото и интереса на аудиторията е въпрос на баланс. Обществената телевизия не може да си позволи голотии, лошия, брутален език, не може да си позволи това, което е позволено на търговските", категоричен е Кирил Гоцев.
Общото събрание на Асоциацията на българските радио-и телевизионни оператори (АБРО) избра управителят на Радио 1 Атанас Генов за председател на Управителния съвет (УС) на АБРО, съобщиха от организацията, цитирани от БТА. Членовете на Контролния съвет са избрали Огнян Димов за свой председател. Общото събрание е приело основните приоритети за следващата година, сред които са въвеждане на директивата за аудиовизуалните услуги в българското законодателство, намаляване на регулационната тежест, създаване на тригодишна комуникационна стратегия на АБРО и активна работа в полето на саморегулацията. За членове на УС бяха избрани Силва Зурлева (член на съвета на директорите на Нова тв), Светлана Василева (прокурист на Фокс Интернешънъл
Ченълс), Атанас Генов (управител на Радио 1), Вики Политова (генерален директор на bTV), Радосвет Радев (председател на съвета на директорите на Дарик Радио), Васил Димитров (управител на Радиокомпания Си.Джей), Николай Янчовичин (управител на БГ Радио), Виктория Миткова (управител на Алфа Радио) и Васила Самарски (управител на „Вие Виталис").
Ден преди общото събрание за членове на АБРО 8 асоциацията бяха приети Тв „Европа", М.САТ, телевизия „Черно Море" и радио „Сигнал Плюс". Ръководството на ТВ7 също е депозирало молба за членство, която ще бъде разгледана на първото заседание на новия управителен съвет в близките дни. Така АБРО затвърждава своите позиции на най-голямата, представителна и влиятелна медийна организация у нас.
Текст под снимка
Изпълнителният директор на АБРО Гриша Камбуров представи бюджета на организацията за следващата една година.

Няма коментари: