петък, 3 юли 2009 г.

Вземат от „Би Би Си" 100 млн. лири

Поглед - 10 стр.
Вземат от „Би Би Си" 100 млн. лири

Уляна ПЕТРОВА

Предлагат държавната субсидия да отиде в частни канали за регионални новини
Британското правителство се кани да ореже държавното субсидиране на единствения държавен канал за радио-, телевизия и новини, който плащат английските данъкоплатци. Министърът по комуникациите в местното правителство Лорд Картър предложи да бъдат преведени 100 милиона британски паунда от общия бюджет от 3,6 милиарда фунта стерлинги на „Би Би Си" (The British Broadcasting Corporation) - най-голямата в света медийна компания. Тя е държавна и се издържа от таксите, които английските жители плащат, за да получават телевизионни, радио и интернет новини.
Британското правителство сега обсъжда възможността да се предадат акции на държавния канал на частни собственици. Според вносителите на законопроекта това трябва да са комерсиални телевизии.
От „Би Би Си" вече обявиха, че са готови за битка с правителствените планове, които според корпорацията ще ги лишат от голямата част от общата им субсидия от 3,6 милиарда британски лири. Това е първият случай в историята на „Би Би Си", която е основана през 20-те години на миналия век.
Освен предложеното съкращение от 100 милиона в предложението на Лорд Картър става дума и за допълнителни 30 милиона - или малко повече, намаление на субсидирането от лицензните такси. Те позволяват на продуцентите да правят документални филми - които се предават по телевизията или по интернет.
Заедно с това се предвижда хонорарите на „звездите" на националната британска телевизия да бъдат намалени сериозно. На Острова чуват, че техните любими водещи Джонатан Рос, Джереми Кларксън и Грахъм Норт ще получават с 40 процента по-малко. Според вестник „Телеграф" (The Telegraph) новоназначеният министър на културата Бен Бардшоу вече води разговори с мениджмънта на „Би Би Си". Самият Брадшоу е бивш репортер на най-голямата в света медийна корпорация.
Страховете на шефовете на британския държавен концерн са, че шестгодишния договор за лицензионни такси ще бъде заменен от едногодишни споразумения. Те пък ще бъдат парафирани от министъра на комуникациите -което ще е сериозно нарушение на независимостта на медията.
Във Великобритания медийни източници твърдят, че това е удар срещу държавно субсидираната медия - и по този начин може да се промъкне политическо влияние.
Сър Майкъл Лайънс, председателят на борда на „Би Би Си", каза, че таксите не може да се използват „за цели, които нямат нищо общо със задачите на нашата държавна корпорация."
Според него англичаните трябва да помнят, че лицензионните такси са важни и парите се употребяват за „добри цели". Те отиват за издръжката на „Би Би Си".
Според критиците на държавната британска корпорация правителствената субсидия просто изчезва. Те настояват, че могат са се направят допълнителни икономии от бюджета на корпорацията.
От „Би Би Си" съобщиха за намаляване на заплатите на персонала. Заедно с това ще бъде съкратен и броят на служителите.

Няма коментари: