вторник, 17 юни 2008 г.

Зад етикета, или какво всъщност липсва на него

Дневник - 18 стр.
Зад етикета, или какво всъщност липсва на него



Диетичната кола, която е пусната в продажба на 4 юли 1982 г., днес е четвъртият по консумация газиран продукт в света. САЩ, Великобритания, Германия, Бразилия и Канада правят повече от половината оборот на компанията производител, който в цифри възлиза на над милиард долара годишно. Последните изследвания по темата обаче оставят материал за размисъл - коктейл от невротоксични вещества, гадене, съставки, провокиращи загуба на паметта, умора.
Всичко това, събрано в едно вещество - аспартам, който според изследванията, публикувани в списание The Ecologist, е един от главните причинители на рак на мозъка и левкимия, а преди години е бил в списъка на Пентагона с биохимичните вещества, докато сега влиза в състава на повече от 5000 хранителни продукта. Останалите съставки на колата като фосфорната и лимонената киселина са доказани разрушители на зъбния емайл и причиняват кариеси.
Милиард и половина долара е печалбата за производителите на никотинозаместващи терапии само за 2005 г., които в повечето страни се поемат от здравноосигурителните дружества. Нарушения на съня, главоболие, проблеми със сърцето, болки в мускулите са често срещани при "пациентите", повечето от които отдават това на раздялата с цигарата. Според официални данни на Министерството на здравеопазването на Великобритания всяка година 100 хил. души спират цигарите благодарение именно на подобна терапия.
Но ефикасността й далеч не е такава, каквато твърдят рекламните билбордове. Два месеца след началото й от 23 до 61% от пушачите "успешно" преодоляват навика си. След още 4 месеца обаче само 20% не посягат към цигарите, а след година - едва 9%. Единственото изследване по въпроса, публикувано в списание Tobacco Control, част от Британския медицински вестник, показва, че две години след спирането на цигарите всеки 3 от 10 души запалват отново. Никотиновите дъвки от своя страна съдържат от 2 до 4 мг чист никотин, което е равно на две или четири силни цигари. В САЩ никотинът е в списъка с опасните медицински отпадъци като цианидни съединения, арсен и нитроглицерин.
Глобалната енергийна криза не е проблем единствено на потребителите на петрол. Стресът, липсата на енергия и мотивация са кошмарът на милиони хора по света, за които решението е в консумацията на енергийни напитки. Поколението, което изпитва хронична липса на енергия, би трябвало просто да промени начина си на живот, но това е доста по-трудно, отколкото да се отвори една капачка. Red Bull, пусната през 1987 г., е първата и най-продавана енергийна напитка.
Без нея не могат спортисти, заети чиновници, студенти, шофьори, деца. Продажбите на напитката надхвърлят повече от милиард и половина годишно. Въпреки рекламата "Red Bull ти дава криле" няма никаква магия - смесицата от кафеин, синтетични подсладители и турин изобщо не е безопасна. Напитката наскоро беше забранена във Франция, а в Япония може да се намери единствено в аптеките.

вторник, 17 юни 2008 05:08:13

Няма коментари: