сряда, 18 юни 2008 г.

$1 милиард приходи за Google oт сделката с Yahoo

Класа - 11 стр.
$1 милиард приходи за Google oт сделката с Yahoo



Google отново успя да извлече най-доброто от ситуацията - според прогнозите на специалисти договорът на компанията с Yahoo може да увеличи приходите й над $1 милиард, писа авторитетното издание Advertising Age. Този факт ще повлияе и на другите сделки на най-голямата в света търсачка с рекламодателите, които
вече ще плащат повече пари, за да рекламират в нея. Изследвания на маркетолози в областта на интернет сочат, че 10-годишният договор на Google c Yahoo за публикуване на реклами ще позволи на световната N2 1 да става още по-голяма. Според предварителните разчети Yahoo пък очаква 800 млн. долара печалба.
Според агенцията за изследвания eMarketer, Google отбелязва 76,4% дял приходи от реклами за 2008 г. срещу само 7,3% дял на Yahoo. Друга компания -ComScore, дава сведения, че първата по приходи търсачка е имала пазарен дял от 61,6% през април тази година, докато Yahoo и Microsoft са притежавали съответно 20,4% и 9,1%.
Появата на рекламите на Google в сайта на Yahoo ще насочи маркетинговите специалисти от по-малки компании, които нямат специална система за рекламиране в търсачки, да се обърнат към Google, заради нейните операционални предимства. От друга страна увеличеното пространство за реклами ще привлече вниманието на маркетинг специалисти от по-големи фирми, които ще са склонни да инвестират по-големи суми.
По този начин пазарът на реклами в мрежата ще се превърне от олигополен в монополен. Ако Google се превърне в монополист, то това ще ограничи много възможностите за реклама на фирмите, които няма да имат право на избор.
Президентът на Yahoo Сю Декер заяви, че интернет медията ще се възползва от договора с техните конкуренти и ще пуска рекламите им на местата в сайта, които са най-малко посещавани от потребителите. Целта е да се увеличи интересът към тях и съответно да привлече повече рекламодатели.
Сделката с Google ще бъде положителна за Yahoo и в още един аспект. Тя ще позволи на компанията да се фокусира върху една от категориите, в които е най-силна - display advertizing (предимно банери) -малка, но бързо развиваща се част от онлайн рекламния бизнес.
До сключването на договора между двете търсачки няма да има повишение на цените, които рекламодателите ще трябва да заплащат за пускането на търговски послания в сайтовете им. Закупуването на рекламно пространство се осъществява през специално базирана търговска система, в която стойността на цената се определя от пазара.
Декер съобщи, че партньорството между двете компании ще продължи, като Yahoo дори може да помогне на Google да навлезе в бизнеса с display advertizing - пазар, в който гигантът все още не е завладял стабилни позиции.
Междувременно в писмо до своите служители висш ръководител на Microsoft е заявил, че компанията е предложила да купи търсещите механизми на Yahoo за $1 млрд. и да инвестира още $8 млрд. в останалата част от компанията, съобщи computerworld.bg.
Офертата на Microsoft, която е включвала дългосрочно споразумение за партньорство по отношение на търсачката, е щяла да увеличи оперативната печалба на Yahoo c над $1 млрд. (над сегашните нива, постигнати от компанията). Това е заявил в писмото си Кевин Джонсън, президент на групата за платформи и услуги в Microsoft. "Ako се разглежда цялостната ситуация, нашето предложение би осигурило на акционерите на Yahoo поне $33 на акция", пише още той.
Неговото писмо се появява само ден след като Yahoo заяви, че преговорите с Microsoft са приключили и е решено да се започне предлагането на реклама от Google, която да се появява заедно с резултатите от търсенето.

сряда, 18 юни 2008 06:05:45

Няма коментари: