сряда, 18 юни 2008 г.

Първанов иска регистър на PR агенциите, перат

24 Часа - 4 стр.
Първанов иска регистър на PR агенциите, перат



Настоява 30 от депутатите да са мажоритарно избрани
Да има публичен регистър на рекламните, социологическите, лобистките и PR агенциите, които работят за отделни партии. Това поиска президентът Георги Първанов вчера. Той пусна в сайта си 10 предложения за реформа на политическия модел.
Трябва да се наблюдават и PR агенциите, защото голяма част от парите, изпрани в политиката, минават през тях, обясни Първанов по-рано пред bTV.
Да има публичен регистър и на физическите лица, които правят дарения на партиите, с определен таван за даваните от тях суми, иска още държавният глава. Трябвало да бъде забранено финансирането на партиите от юридически лица. Същевременно да се увеличи държавната субсидия за партиите, прескочили 1% от последния парламентарен вот. За участие в изборите всяка партия трябва да регистрира публична сметка, в която ще постъпват всички дарения и от която ще се разплащат предизборните и мероприятия.
Първанов поиска засилени правомощия на Сметната палата за контрол на вътрешнопартийни финанси, изборните кампании и дейността на агенциите.
Според него всяко предизборно мероприятие трябва да подлежи на финансова проверка. Ако за него не е платено от обявената сметка, съответната партия да бъде глобен. Сметната палата трябвало да рови и вътрешнопартийните счетоводства.
При нарушения на партийната финансова дисциплина Сметната палата да предлага на компетентните органи да налагат строги санкции - касиране на избори, недопускане на формацията до следващ вот и др., иска още президентът. Той настоява и да се спре с преотдаването на клубната база на партиите на трети лица - или директно, като се забрани преотдаването, или като общинският или държавен наем се определи в съответствие със среднопазарния за региона.
Като условие за участие в парламентарни и местни избори трябвало да се въведе изискването партиите да имат регистрирани структури в минимум 2/3 от общините.
Ако в два последователни избора партията не постигне 1% от вота на избирателите, тя да се заличава от партийния регистър и не може да участва в следващия вот. Същото да важало и за коалициите, но с праг 2%. Ако искат да продължат да съществуват в политическото пространство, те трябва да се регистрират отново по Закона за политическите партии, настоява Първанов.
В местни избори да участватсамо тези партии, които в предходния парламентарен вот са получили поне 1 % (2 % за коалиции) от вота. Можело да има независими кандидати за кметове и съветници, но не листи, зад конто няма ясен партиен субект. Първанов отново напомня искането си за въвеждане на пропорционална система с мажоритарен елемент. .Дори едно намигване на политиците към електората с 30 мажоритарни кандидати ще покаже волята им за промяна", смята той.
Мажоритарните кандидати да се явяват в окрупненени едномандатни избирателни райони, иска държавният глава. Това позволявало ефективен контрол срещу купуването на гласове.
Изчистване на избирателните списъци от „фантоми", въвеждане на активна регистрация на избирателите и уеднаквяване на правилата за различните вотове са друга част от идеите на президента.

Няма коментари: