понеделник, 10 ноември 2008 г.

Обама успя да удържи кампанията си в сферата на позитивния PR

Сега - 14 стр.
Обама успя да удържи кампанията си в сферата на позитивния PR

Деница ТОДОРОВА

Офлайн медиите са демоде за младите избиратели, казва консултантът по политическа комуникация Анелия Димитрова
Анелия Димитрова е журналист, PR специалист, член на експертния съвет и преподавател в Bulgarian School of Politics, консултант по политическа комуникация на National Democratic Institute за Балканите и директор на М3 Communications College. Потърсихме я по повод изказвания на нейни колеги, че "Барак Обама спечели изборите в САЩ в резултат на изключително успешна предизборна кампания, използвайки основно интернет и електронните медии".
- Г-жо Димитрова, и според вас ли Барак Обама дължи победата си на добре изпипана PR кампания?
- Не можеш да спечелиш избори само с PR. Но PR кампанията на Барак Обама би трябвало да се изучава в университетите и в предизборните щабове. Неслучайно анализаторите писаха, че това са първите YouTube избори. Стилът на тази кампания беше Web 2.0 - т.е. персонализирана онлайн комуникация. Като се започне от първото видеообръщение на Обама, което беше заснето изцяло в стилистиката на YouTube клипче, премине се през вирусната реклама Obama Girl и през фантастичния като послание и стилистика Yes we can - онлайн кампанията беше замислена и прицелена да спечели младите избиратели. Финалният телевизионен клип беше също изцяло персонализиран - колаж от избиратели, който говорят за тревогите си и отговор на Обама на всеки поотделно. Имаше значение и това, че екипът на Обама успя да удържи кампанията в сферата на позитивния PR.
- Запознати ли сте колко PR специалисти са работили в предизборния щаб на демократа?
- Стратег на онлайн кампанията е Крис Хюз, един от създателите на Web 2.0 и на Facebook. Не мога да кажа точен брой, но и останалите имена от екипа на Обама са нещо като dream team на NBA. Част от тези хора са работили за двете президентски кампании на Бил Клинтън.
- Да говори на прост и разбираем език, да е на ти с интернет технологиите и да се появява често по телевизията - това ли са успешните ходове за един политик?
- Да има смислена политика, да се доверява на екипа си, да не пренебрегва нито един елемент от предизборните технологии. PR е може би това, което обединява всички елементи на кампанията - политическата основа, личността на кандидата, рекламата, визията, посланието към избирателите. Затова и експертите, и лаиците обявяват PR за ключ на една или друга кампания. Печатните медии и телевизията за младите избиратели са офлайн медии и им се струват демоде, те не гледат новини - значи трябва да ги намериш в мрежата. И да имаш какво да им кажеш. И още един базисен елемент - кампанията на Барак Обама започна в началото на 2007 г. - това наистина е най-дългата президентска кампания в историята. Две години активна комуникация с избирателя е усилие, което правят малцина политици.

вторник, 11 ноември 2008 03:15:07

Няма коментари: