понеделник, 10 ноември 2008 г.

Консултантите се посрещат по уебсайта

Пари - 32 стр.
Консултантите се посрещат по уебсайта

Дарина ЧЕРКЕЗОВА

Технологична модернизация, селски туризъм и фотоволтаици са най-атрактивни за бенефициентите
Напишете в Google 3 ключови думи „консултантска +компания+европроекти”. Първият сайт, на който ще попаднете, е този на ECS България. Сега го разгледайте. Така направих и аз преди няколко дни. След това реших, че фирмата е надеждна и мога да отида и в офиса й. Всъщност така постъпват голяма част от хората, които търсят консултантска компания - преди да се доверят на чужди препоръки или на реклами, първо проверяват сайта на компанията. В света на бизнеса именно интернет страницата създава първите добри или лоши впечатления. Понякога тя изпреварва и посрещането по дрехите, и изпращането по ума. Това е и твърдото убеждение на екипа на консултантската компания ECS България.
Сайтът
Не се сдържам да не попитам дали случайно не мамят Google, защо именно тяхната фирма се появява първа в списъка? Една от основните причини всъщност е, че сайтът е доста посещаван, той не е просто място, от което можете да разберете кои сме ние и какви услуги предлагаме, но и да се информирате за най-важните новини в сферата на еврофинансирането, казва управителят на ECS България Стойчо Стойчев. Секцията новини е като малка специализирана информационна агенция, допълва той. По думите му една от основните цели на екипа е да предоставят актуална, полезна и достъпна информация. Компанията публикува и свои новини. Последната е, че предлага безплатно консултиране за допустимост на кандидат-бенефициента по Оперативна
програма Конкурентоспособност и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Нужно е само да попълните въпросник, който да изпратите на e-mail-а на фирмата.
Проекти
В момента най-голям интерес представляват процедурите за технологична модернизация в предприятията по ОП Конкурентоспособност, тъй като се предвиждат значително финансиране, казва Стойчев. По думите му много запитвания има и във връзка с възможностите за развитие на селски туризъм и инсталирането на фотоволтаични системи по ПРСР. Двете дейности дори може да се комбинират като два последователни етапа от един проект и ако той е добре разписан, няма да имате проблеми с управлението му, смята Стойчев.
Трудности
Един от честите проблеми, които се налага да бъдат разрешавани от страна на бенефициентите, е свързан със смяната на собствеността на имот, където има идея да се развива селски туризъм, коментират от ECS България. За консултантите пък най-трудната част в работата им се оказва получаването на информацията за дейността на клиента, когато се подготвя неговият проект. Ние предпочитаме да работим с хора, които са убедени, че трябва да кандидатстват, а не ние да ги убеждаваме в това, с хора, които ще гонят нас дали сме спазили сроковете, а не ние тях, казва Стойчев.
Конкуренция
Според управителя на ECS България конкуренцията в бранша е голяма, тъй като
всеки може да стане консултант. Няма лицензионен режим, а и никъде не се учи как се става консултант, казва Стойчев. По думите му, ако се въведе такъв режим, ще се пресеят истинските от „менте” консултантите, но в същото време може да се появи опасност за нови корупционни практики при определянето на това кой отговаря и кой не на критериите, за да получи лиценз. От друга страна, въвеждането на още един режим едва ли е добър подход, при положение че държавата се опитва да намали броя им и да улесни работата на бизнеса, допълва той.
Всъщност само ПРСР включва ползването на консултантски услуги като допустим разход, т.е. органите са преценили, че не трябва да има лицензионен режим за нещо, което априори се отрича, смята Стойчев.
В момента големите консултантски компании подготвят европроекти като спомагателна дейност, сравнително малко са тясно специализираните фирми, коментира управителят на ECS България.
***
Цени
► 3-5 хил. лв. е таксата за подготовка на проект от ECS България. Тя се заплаща на две вноски - при възлагане на дейността и при подаването на проекта
► 4-7% от стойността на одобрения проект е комисионата, която се заплаща на консултанта впоследствие
***
Визитка
► консултантска компания ECS България е създадена ;през февруари 2008 г.
► Тя е специализирана в предоставяне на услуги, свързани с подготовката и управлението на проекти по европрограмите, финансирани от структурните и кохезионния фонд.
► компанията си партнира с консултантски фирми и експертни мрежи от Германия, Франция, Великобритания, Холандия, Канада, САЩ и Унгария.
► Във фирмата работят специалисти с опит в сферата на европейското и международното финансиране.
► Стойчо Стойчев е управител на ECS България.
► Той е завършил политология в Централноевропейския университет в Будапеща.
► В момента е и докторант в катедра европеистика в Софийския университет.
***
Стажантска програма
► консултантска компания ECS България има платена стажантска програма, която е предназначена за студенти в трети курс или в магистърска програма. кандидатите трябва
да имат интерес към разработването и управлението на проекти финансирани от фондовете на европейския съюз. Стажантът ще участва пряко в разработването на конкретен проект, което ще допринесе за развитието на неговите знания и умения в реална и професионална среда, казват от компанията. Всеки стажант има конкретни отговорности и наставник, който го подпомага при изпълнението на поставените задачи. Продължителността на стажа е между 3 и 6 месеца при непълен работен ден с плаващ график, съобразен с учебната натовареност на стажанта.
****
► Стойчо Стойчев, управител на ECS България:
Ние предпочитаме да работим с хора, които са убедени, че трябва да кандидатстват, а не ние да ги убеждаваме в това, с хора, които ще гонят нас дали сме спазили сроковете, а не ние тях

понеделник, 10 ноември 2008 04:42:17

Няма коментари: