четвъртък, 5 март 2009 г.

ЕК отслаби контрола над Майкрософт

Insurance.bg - Новини
ЕК отслаби контрола над МайкрософтКомисията разпусна независимия съвет за наблюдение
Европейската комисия обяви днес, че ще разпусне създадения през 2005 година независим съвет за наблюдение на Майкрософт. С това си решение, ЕК отслабва контрола над софтуерната корпорация, предприет след съдебно решение през 2004 година по нашумялото антимонополно дело.
Съдебното постановление изискваше от Майкрософт да предоставя на разработчиците информация, която им необходима за създаване на продукти, съвместими с нейните.
Специалният съвет се оглавяваше от британския професор по компютърни науки Нил Барет. В неговите ангажименти влизаше проверка на документацията, която Майкрософт предоставя на външни разработчици.
Подобен строг контрол вече не е необходим, тъй като Майкрософт е показала готовност да промени своето бизнес поведение, посочват от Европейската комисия. Междувременно, конкурентите на софтуерния гигант са получили повече шансове за справедливост в националните съдилища, предаде TechNews.
Мониторингът може да се изпълнява по-ефективно с помощта на технически консултанти, ако възникнат спорове, заявяват от ЕК.
Съдебните битки между Майкрософт и Брюксел обаче продължават. В момента се разглежда иск срещу компанията за това, че интегрира браузъра Internet Explorer в операционната система Windows.

Няма коментари: