събота, 7 март 2009 г.

Война на браузърите

Телеграф - 32 стр.
Война на браузърите

Ивета ВЕНЕВА

Пускат нови версии на програмите
Новите версии на най-популярните интернет браузъри излизат тази година. В лютата битка за привличане на нови потребители компаниите правят чудеса с функциите и дизайна на софтуера.
От Apple сигурно не могат да спят от радост, след като новият им продукт Safari 4 счупи всички рекорди за бързина на тестове на С№ЕТ. Safari 4 се справя и най-добре с обработката на JavaScript. Версията за Windows е изпълнила набора от тестове SunSpider за 910 милисекунди, докато на Google Chrome-1177 милисекунди, а на Firefox 3 - 3250 милисекунди. Най-засрамени трябва да са разработчиците на Internet Explorer 7 и 8, които са се запънали на съответно 39026 и 5839 милисекунди. Още по-голямо е предимството на Safari 4 за MacOS, понеже е изпълнил теста близо четири пъти по-бързо от Firefox 3 и седем пъти и половина по-бързо от Opera 9.6. Освен че със Safari 4 ще хвърчите като изтребител из нета, ще се радвате и на редицата нововъведения в дизайна, които улесняват ползването. Сред останалите промени е въвеждането на функцията за автоматично довършване на адреса, преместеният в горната част на прозореца на браузъра ред с препратки, вградените средства за разработчици и стандартното системно показване на шрифтове операционните системи Windows. Интерфейсът е минималистичен, без ненужни икони и бутони. Сред най-хвалените опции е и Top Sites -списък със сайтовете, в които „отвисявате" по цял ден и за които е по-добре шефът ви да не разбира.
Chrome
Google също представи нова версия на своя Chrome, която е под номер 2.0.156.1. Софтуерът може да запаметява данни, въведени от потребителите в различни ресурси. Освен това в новата версия на браузъра ще се появи и функция за увеличаване на всички обекти по страниците, а не само на текста, както е в първия вариант на Chrome. Още една особеност на втората версия на браузъра е вградената поддръжка на профили, като всеки профил ще има собствени настройки и ще помни история на посещенията. Броят на профилите ще е неограничен, а информацията за тях няма да се обменя, словоохотливо разказват от Google.
Търсачка
Без да губят време, от Microsoft са започнали разработката на нов интересен продукт - интернет търсачка, наречена Viveri. Към момента я "разцъкват" само служители на Microsoft. Viveri е базирана на същата технология, която ползва и Live Search. Тя обаче предлага опции, които отсъстват от Live. Интерфейсът й ще бъде базиран на технологията Silverlight, a в резултатите от търсенето ще има не само линкове към сайтове, но и съпътстваща информация в помощ на потребителите. Според компанията Viveri ще стане достъпна за широката публика през лятото на тази година.

Няма коментари: