четвъртък, 6 ноември 2008 г.

Станишев: Не знам кой стои зад някои български медии

24 Часа - второ издание - 5 стр.
Станишев: Не знам кой стои зад някои български медииПубличен регистър на собствениците им, предлагат СБЖ и Съюзът на издателите
„Не знам кой стои зад някои български медии, но по-лошото е, че обществото не знае." Това заяви премиерът Сергей Станишев снощи при откриването на форума „Медии и демокрация в Югоизточна Европа: професионални стандарти и журналистическо образование". Организатори са медийната група В АЦ, фондация „Конрад Аденауер" и медийната организация за Югоизточна Европа SEEMO. „Ако включите българските тв канали, ще видите, че няма цензура. В същото време има телевизии, които работят срещу правителството и не знам как се финансират и откъде идват парите им", обясни премиерът. 20 минути той говори при откриването на конференцията, след което отговаря още 70 минути на въпроси. Близо 200 издатели, главни редактори и журналисти от Югоизточна Европа се събраха в София за двудневния форум. Части от конференцията бяха излъчени директно по БНТ1. Съюзът на българските журналисти (СБЖ) е предложил на Съюза на издателите (СИБ) да се създаде публичен регистър на собствениците на медии в България, обяви главният редактор на „24 часа" Венелина Гочева на първия панел от конференцията, наречен „Медии и демокрация". Идеята на СБЖ е този регистър да бъде направен по законов път. СИБ допуска това да е по пътя на саморегулацията. „Все по-често икономиката и политиката се опитват да ограничат журналистите и упражняват натиск върху тях. Обучението на журналистите е един от начините те да успяват да задържат независимостта си", заяви Андреас Рудаш, управител на „Ост холдинг", дъщерно дружество на ВАЦ. Днес конференцията продължава с дискусия за обучението на журналисти. Генералният секретар на Международната федерация на журналистите Айдън Уайт ще говори за професионалните стандарти.
***
Текст под снимка
Генералният секретар на Международната федерация на журналистите Айдън Уайт посети пребития през септември журналист Огнян Стефанов.

четвъртък, 6 ноември 2008 04:33:03

Няма коментари: