неделя, 2 ноември 2008 г.

БАИТ Eкспo 2008 с акцент върху „Зелената вълна"

Computerworld - 3 стр.
БАИТ Eкспo 2008 с акцент върху „Зелената вълна"



От 04 дo 08 ноември 2008 г. в „Интер ekcno u конгресен център" в София ще се проведе 13-то поред специализирано изложение за информационни и комуникационни технологии БАИТ Експо 2008 под мотото „Технологията следва природата - да поемем заедно по правилния път". Акцентирайки върху„3елената вълна" в ИТ технологиите, на изложението ще се популяризират продуктите, водещи до ограничаване влиянието на човешката дейност върху околната среда с цел нейното опазване, съобщи на пресконференция дни преди откриването на изложението Боян Бойчев, председател на УС на БАИТ. На церемонията по откриването ще бъде връчена традиционната
годишна награда на БАИТ за изключителен принос за развитието на информационните технологии в България. Тази година отличието е присъдено на акад. Петър Кендеров.
По време на изложението ще се проведе и вторият Национален форум за развитие на ИТ, организиран от ДАИТС съвместно с БАИТ, АСTEЛ и други браншови организации. Темите на дискусиите в първата част на форума ще бъдат съсредоточени върху държавната политика и регулирането, а във втората част ще има паралелни пленарни заседания, при които един от акцентите ще бъде „конвергенцията на мрежите и дивергенцията на услугите".
Във форума ще вземе участие и представител на ВГГСОМ - немската асоциация по информационни технологии, комуникации и нови медии. Организиран е и полудневен семинарен форум, на който немски фирми ще представят свои продукти и решения за бизнеса и администрацията.
На форума ще присъства и испанска делегация от ИКТ сектора, която ще направи кратко представяне на състоянието и развитието на този сектор в регион Екстремадура, Испания. Делегация ще бъде на работно посещение у нас и ще има срещи с ръководството на ДАИТС и БАИТ. Целта на работното посещение на испанската делегация е обсъждане на възможностите за сътрудничество и подготовка на двустранна среща на фирми от ИКТ сектора на България и Екстремадура в началото на 2009 в София, и подписване на Меморандум за сътрудничество между БАИТ и Асоциацията на ИКТ фирми на Екстремадура, както и между ДАИТС и Министерството на икономиката на Екстремадура, Главна дирекция ИКТ.
PC World Софтуерно изложение, което досега се провеждаше по време на Техническия панаир в Пловдив, ще бъде в рамките на БАИТ Ekcno. To се организира от ICT Media, a в рамките на изложението се провежда и традиционната конкурс-изложба за разработки на български преподаватели и студенти в областта на ИКТ. Тази инициатива е резултат от съвместната работа на ICT Media, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения и Младежко иновационно и информационно общество АБ. Ще бъдат представени 11 проекта от 10 висши училища, 3 от които ще бъдат отличени. Церемонията по награждаването ще се състои на 7 ноември от 12:30 часа - последия ден на БАИТ Експо.
Ще бъде проведен и станалият вече традиционен образователен форум
с подкрепата на МОН. Над 20 училища от страната ще имат възможност да представят на изложението своите постижения 6 областта на информационните технологии. Освен това организираните ученически групови посещения на изложението ще бъдат с безплатен вход. На БАИТ Експо се предвижда да се даде широка гласност на инициативата „Столична община за безопасен Интернет", като е предвиден форум за безопасен Интернет за учителц родители и деца, който включва семинар с презентации на иницативата, обучение, на което ще бъде демонстрирана методологията и ще бъде представен европейският опит. Ще се проведат и демонстративни състезания между учители и деца „Кой умее да сърфира по-безопасно".
Столична община и Българската федерация по електронни спортове са организирали
Национален кибер шампионат България 2008, като ще се проведат квалификациите на българските състезатели и отбори за участието в Европейското първенство по електронни спортове. Tози шампионат е част от кибер фестивала под наслов „Компютърът моят приятел", по бреме на който Националният център за безопасен интернет от мрежата INSAFE на Европейската комисия ще организират прожекция на видеофилми, видеоклипове и презентации на проекти за превенция на насилието и рискове за деца в Интернет.
***
Текст под снимка
Николай Славчев, председател на Българската асоциация по електронни спортове, Пламен Вутов, директор маркетинг, МАКС Телеком, Боян Бойчев, председател на УС на БАИТ, Димитър Стойчев, зам.председател, ДАИТС, Недялка Йоловска, управител на ICT Media, Любомир Димитров, член на УС на БАИТ
01.10.2008
неделя, 2 ноември 2008 02:53:56

Няма коментари: