сряда, 1 април 2009 г.

Парламентът решава днес за следенето в интернет

Дневник - 4 стр.
Парламентът решава днес за следенето в интернет

Юлиана КОЛЕВА

Депутатите се надцакват с процедури заради опитите на БСП и ДПС да прокарат безконтролния достъп до данните
Споредица процедурни хватки се надцакваха вчера привържениците и опонентите на промените в Закона за електронните съобщения, които осигуряват на МВР безконтролен достъп до интернет данни и телефонни разпечатки. В опит да прокарат по-бързо поправката БСП и ДПС не изчакаха да се изпълни инструкцията на председателя на Народното събрание Георги Пирински по текстовете да се постигне общо становище на транспортната, вътрешната и евроинтеграционната комисия и едва тогава да има обсъждане в зала. Въпреки този призив социалистите и хората на
Ахмед Доган наложиха волята си и започнаха дискусиите. Няколко часа по-късно пък НДСВ и дясната опозиция с няколко финта успяха да се наложат във вътрешната комисия и да отхвърлят промените. Гласуването на първо четене в пленарната зала се очаква да бъде днес. От НДСВ и опозицията прогнозираха, че въпреки всичко с гласовете на БСП и ДПС текстовете ще бъдат приети.
Вчера почти в края на пленарното заседание депутатите стигнаха до обсъждането на въпроса за следенето в интернет. От НДСВ възразиха да се води дискусия по текстовете в зала и припомниха становището на председателя на парламента. Царистите поискаха 30-минутна почивка. След нея обаче председателстващият заседанието Любен Корнезов (БСП) продължи дискусията по промените, без да се съобрази с настояванията на НДСВ. Отдавам на първоаприлска шега това, че точката беше допусната за разглеждане, коментира председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов (НДСВ).
Час по-късно в отсъствието на по-голяма част от опозицията БСП и ДПС успяха да наложат мнението си текстовете изобщо да не се разглеждат във вътрешната комисия, тъй като по тях вече тече дискусия в пленарната зала. В края на заседанието обаче депутатът от ДСБ Атанас Атанасов поиска прегласуване на това решение с мотив, че не е присъствал на обсъждането му. В присъствието вече на по-голямата част от опозиционните депутати НДСВ и десните обърнаха решението и започнаха дискусия по измененията. Тогава пък комисията напуснаха депутатите от БСП и ДПС. В крайна сметка с 9 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“ комисията отхвърли исканите от МВР поправки. Надиграването с процедурни хватки започна още от внасянето на промените - дни след като парламентът реши МВР да получава достъп до трафичните данни и телефонни разпечатки само със съдебна санкция и само „при съмнения за тежки и компютърни престъпления“. От БСП, ДПС и някои независими обаче предложиха преди десетина дни поправка, даваща пасивен достъп чрез интерфейс на МВР до данните в сървърите. Измененията бяха одобрени от част от депутатите от транспортната комисия - от БСП и ДПС, а от НДСВ и опозицията възразиха срещу това гласуване, което според тях е станало в противоречие на правилника на парламента. Транспортната комисия имаше редовно заседание, някои от колегите напуснаха, опитвайки се да демонстрират момчешки навици, които аз не разбирам, заяви вчера от парламентарната трибуна Камен Костадинов от ДПС. Според него НДСВ е против промяната заради личното отношение на Минчо Спасов към МВР.

Няма коментари: