петък, 24 април 2009 г.

Слънцето на Лари Елисън изгря

Капитал - 52 стр.
Слънцето на Лари Елисън изгря

Константин НИКОЛОВ

Основателят на Oracle прибави и Sun Microsystems към империята си
"Каква е разликата между Лари Елисън и Господ? Господ не се мисли за Лари Елисън...". Тази шега добре показва уважението и антипатията, които в софтуерния бранш хранят към изпълнителния директор на софтуерния гигант Oracle.
Смятан за един от най-силните играчи в IT индустрията, 64-годишният Елисън си е спечелил доста врагове заради чепатия си характер и безкомпромисното си поведение. Всички обаче признават - често противоречивите му сделки за милиарди долари го направиха един от най-богатите хора на планетата.
Последната му (засега) придобивка не прави изключение. Покупката на Sun Microsystems в сделка за 7.4 млрд. долара затвърди имиджа на Елисън. Само две седмици по-рано IBM почти беше станал собственик на Sun, но сделката пропадна и Елисън веднага надуши добрата възможност. А тя е наистина добра. Oracle купува компания, която е един от лидерите по продажби на сървъри. Но основният актив, поне за Oracle, са позициите не на хардуерния, а на софтуерния пазар. Sun притежава популярния програмен език Java и системата за управление на база данни MySQL с над 11 млн. инсталации.
Въпреки че предложената от Елисън сума за Sun е 30% над борсовата цена на акциите на компанията преди новината, платените милиарди изглеждат оправдани: Елисън предотвратява попадането на тези технологии в ръцете на конкуренти.
Място на върха
"Ще сме първите, които предлагаме толкова интегрирана система, а клиентите ни ще спечелят, тъй като разходите им за IT поддръжка ще спаднат драстично", похвали се Елисън в типичния си стил след обявяването на сделката. И може да му се вярва, като се има предвид опитът му - той стои зад придобиванията на основни играчи в IT индустрията като PeopleSoft, Siebel, I-flex, Primavera, BEА и Hyperion.
"Той е един от последните останали големи мениджъри в Силиконовата долина зедно със Стийв Джобс в Apple и Анди Гроув в Intel", коментира пред в. San Jose Mercury News анализаторът Ашок Кумар. Елисън купува компании с лекотата, с която придобива и къщи, яхти и... "съпруги" (женен е за четвърти път). След като основава Oracle през 1977 г., се увлича по самурайската култура, което обяснява и желанието му винаги да побеждава. А и докато направлява Оracle към върха на IT индустрията, магнатът впечатлява и като инвеститор. Той е мажоритарен акционер в компанията за бизнес софтуер NetSuite и фирмата за съхраняване на данни Pillar Data Systems. Всичко това му донася 22.5 млрд. долара и четвърто място по богатство в света. Водач обаче е големият му "враг" Бил Гейтс. Отношенията между двамата преди години бяха в точката на замръзването и леко се затоплиха чак след оттеглянето на Гейтс от активна мениджърска дейност. За Елисън Microsoft е абсолютен монополист на пазара, чието влияние е трябвало отдавна да бъде ограничено.
На ръба
Според някои анализатори Елисън е тънък специалист по бизнес практики, които са на ръба на коректността. Най-големите му корпоративни победи идват не при сливането на две компании, а по-скоро при разделянето им. Както в случая със Sun, където Елисън се възползва от оттеглянето на IBM, които не очакваха да имат конкурент в наддаването.
Най-показателен е случаят с PeopleSoft, софтуерна компания в областта на човешките ресурси, която се оказа важна част от стратегията на милиардера за световна доминация. През май 2003 г. PeopleSoft купи за 1.7 млрд. долара конкурента си J.D. Edwards, от който се интересуваше и самият Елисън. Само няколко дни след обявяването на сделката Oracle контраатакува и предложи 5.1 млрд. долара за новата компания. PeopleSoft и изпълнителният му директор Крейг Конуей подадоха съдебен иск срещу Oracle, чрез който се опитаха да спрат придобиването си от Елисън. Конуей сравни офертата на Oracle с "предложение да ви купя кучето, за да го застрелям впоследствие". Отговорът на Елисън не закъсня: "Обичам животните. Ако Крейг и кучето стояха един до друг и имах само един куршум, кучето щеше да оживее." След тези реплики Конуей се яви на пресконференция с черния си лабрадор, но и двамата бяха облечени в бронирани жилетки. В крайна сметка парите на Елисън надделяха и през 2004 г. Oracle погълна PeopleSoft, а Конуей напусна.
За разлика от PeopleSoft сделката със Sun не предизвиква такива страсти, най-вече заради близостта между Лари Елисън и Скот Макнийли, основател и президент на Sun Microsystems. Двамата се познават отдавна, редовно си гостуват на яхтите, а в началото на века бяха основни съюзници в антимонополното дело на държавата срещу Microsoft. А и инженерите на двете компании си сътрудничат по редица проекти още от края на 80-те години. Така че няма нищо учудващо във факта Макнийли да предпочете Oracle пред IBM за партньор. А и придобиването на Sun задоволява огромното его на Елисън, чиято основна цел от години е да оспори лидерството на HP, IBM и Microsoft на върха на IT сектора.
Елисън е наясно, че са нужни големи съкращения на разходите и работните места, за да може сделката да е успех. Досега нито Макнийли, нито изпълнителният директор на Sun Джонатан Шварц се осмеляваха да предприемат подобни мерки. А и цифрите показват, че общите разходи на Sun са били значително по-високи от тези на Oracle през миналата година. Все още не е ясно и каква ще е съдбата на Макнийли след завършване на сделката. Мнозина са на мнение, че той и Шварц носят вина за неумението на Sun да върне позициите си преди спукването на дотком балона в началото на века. Много вероятно е двамата да напуснат с щедри компенсации за милиони долари. Сега идва редът на Елисън...

Няма коментари: