петък, 24 април 2009 г.

Незамененимият Стив Джобс

Банкер - 40 стр.
Незамененимият Стив Джобс



На съоснователя и шеф на Apple Inc. - Стив Джобс, човечеството дължи появата на компютрите, лаптопите, iPod, iPhone и редица други електронни джаджи, без които животът за мнозина изглежда скучен. Сега обаче и феновете, и инвеститорите на Джобс са силно обезпокоени, защото 54-годишният предприемач призна, че има проблеми със здравето си, и излезе в отпуск по болест. В случая с Джобс и Apple обичайните опасения, съпътстващи оставките на ръководители на големи корпорации, се задълбочават от два фактора. Първо - болестта му има загадъчно естество, от което следва непредсказуемото й развитие и изход. И второ - съдбите на компанията и нейния ръководител се преплитат по изключителен начин. „Възможно е в целия корпоративен свят Стив Джобс да се окаже единственият незаменим изпълнителен директор", смята анализаторът Чарлз Улф. Защото Стив Джобс и Apple са като братя близнаци. Любов към калиграфията Виновникът за всички тези вълнения Стив Пол Джобс е роден на 24 февруари 1955 г. в Калифорния. Още през първите му седмици на бял свят животът на бъдещия милиардер тръгва по сложен път. Родителите му били студенти и дали детето в приют за сираци, откъдето го осиновяват Пол и Клара Джобс. По-късно вече порасналият Стив Джобс намира биологичната си майка Джоан Симпсън и научава, че има сестра - писателката Мона Симпсън, с която поддържа топли отношения. Но така и не прави опити да се срещне с баща си - родения в Сирия Абдулфатах Джандал, бивш преподавател по обществени науки, а сега мениджър средна ръка в калифорнийски хотел.
По думите на преподавателя му Джон Макколъм в училище Стив се отличавал от другите с две неща: „постоянното уединение и поразителната способност да вижда предметите и явленията в съвършено различна светлина". След уроците си юношата посещавал и лекции в компанията Hewlett-Packard, a през лятото работел в нея като временен сътрудник. Тъкмо там Джобс се запознал със своя съименник Стивън Возняк, който бил зарязал обучението си в университета в Бъркли. „Воз беше първият ми познат, който знаеше за електрониката повече от мен" - без тази фраза на Джобс не минава нито една негова биография. Младите изобретатели започнали с това, че усъвършенствали направената от Возняк „синя кутия" - нелегално джобно устройство, позволяващо безплатно да се провеждат междуградски разговори.
През 1972 г. Джобс завършва училище и постъпва в колежа „Рийд" в Портланд, щата Орегон. Науките обаче така и не го увличат и след първия семестър зарязва занятията. Въпреки това продължава да се мотае в студентското градче още година, посещавайки по изключение лекциите по философия и калиграфия. Десет години по-късно тези на пръв поглед безсмислени упражнения, ще послужат на Джобс при създаването на първия компютър „Макинтош". След като купонясва с хипитата и експериментира с ЛСД, на 19 години Джобс постъпва като дизайнер в компанията Atari, която се занимава с разработката на видеоигри. Но не се задържа дълго в нея. Щом успява да посъбере малко пари, тръгва с приятеля си Дан Котке да търси духовно просветление в Индия. Оттам се връща завладян от идеите на будизма и от желанието да създаде персонален компютър. През 1975 г. Джобс отново обединява усилията си с Возняк. За да започнат свой бизнес, се наложило младите хора да се разделят с най-ценните си вещи. Джоб продал микробуса си, а Возняк своя калкулатор. Така си осигуряват 1300 долара начален капитал и в гаража на Джобс започва да кипи трескава дейност. Така на бял свят се появява компанията Apple.
Съществуват две версии за избора на това название. Първата е, че Джобс просто обичал ябълките от сорта „Макинтош", който е много популярен в Орегон. Втората - че като почитател на „Бийтълз" Джобс просто заимствал името от фирмата, грижеща се за финансовите дела на ливърпулската четворка Apple Corps Ltd.
Изобретателят на "телефона"
През 1976 г. приятелите предлагат на пазара първото си творение - Apple I. Устройството струва 666 долара и се продава твърде успешно, фирмата спечелва 774 хил. долара, което позволява на двамата да се заемат с разработката на по-мащабния проект - Apple II и на последвалите модификации. Вторият модел им донася 139 млн. долара за три години. А в периода от 1978 до 1993 г. годишният ръст на продажбите на компанията достига зашеметяващите 150 процента.
Съименниците се допълват един друг хармонично. Инженерно-техническите иновации на Возняк са в синхрон с фантастичния усет на Джобс за маркетинг и с умението му не само да отгатва текущите нужди на потребителите, но и да предвижда бъдещите. По-късно Стив Джобс често цитира канадския хокеист Уейн Грецки: „Устремявам се натам, където ще бъде шайбата, а не натам, където е в момента."
Философията на Джобс се заключава в това, че масивните, скъпоструващи, трудноуправляеми машини трябва да станат достъпни и удобни за ползване. Основателите на Apple обичали да си припомнят съдбата на две изобретения с глобално значение - телеграфа и телефона. „Същото е и с компютрите - казвал Стив Джобс. - Хората не искат да си губят времето, за да се обучават на азбуката на Морз или да затъват в 400-странични ръководства за потребителите. Сегашното поколение компютри няма бъдеще. И ние искаме да правим продукт, подобен на първия телефон."
Именно благодарение на усилията на Джобс се появяват персоналните компютри. Тъкмо на екраните на „Макинтош"-ите се появяват за първи път толкова обичайните днес за нас „икони". Джобс е и човекът, измислил мишката и отделението за CD-ROM на компютрите. Макар че заслужава да му се издигне паметник дори само заради създаването на лаптопа.
Но фанатичната педантичност на Джобс за детайлите в собственото му виждане за бъдещето на компютърните и на развлекателните технологии има и своите негативни страни. Именно заради тях се стига до това основателят на компанията да бъде изгонен от нея през 1985-а. Поканеният от Джобс две години по-рано на длъжността изпълнителен директор Джон Скъли влиза в конфликт с него. Нещо повече - той успява да убеди съвета на директорите на корпорацията, че снижението на продажбите з края на 1984 г. се дължи на „пренебрежението към законите на пазара" от страна на Джобс. Аргументът е чут най-вече защото по това време се поява сериозен конкурент на Apple продукцията на IBM.
Впоследствие Джобс основава компанията Next и се съсредоточава върху разработката на сложни и скоростни компютри и програми за висшето образование и за научни цели. Новата фирма не преуспява колкото Apple, но направените по това време разработки биват оползотворени по-късно. През 1996 г. Стив Джобс се връща в Apple, която преживява дълбока криза. Той не само успява да възстанови позициите на компанията, но и да я тласне към нови творчески постижения - медийният плейър iPod, музикалният ИНТЕРНЕТ магазин iTunes и телефонът i Phone връщат Apple сред лидерите на цифровата епоха. Миналата година корпорацията оглави класацията „Най-уважаваните компании" на списание Fortune.
А Джобс неизменно присъства между първите в списъка на най-влиятелните бизнесмени.
Компетентният тиранин Стив Джобс е сложна личност. И в голямото, и в малкото той предпочита да определя свои правила, а не да играе по чуждите. Понякога го прави гениално, понякога забавно, а понякога - несръчно. Например основателят на Apple упорито отказва да сложи контролни номера на мерцедеса си и продължава да паркира колата си на местата за инвалиди... Интересно е, че Джобс определя себе си не като топмениджър, а по-скоро като художник, като основна креативна фигура в корпорацията. Той е съавтор на 103 патента - от интерфейса на iPod до стъклените стълби в магазините на Apple. Случвало се е да се надсмее на някои от идеите на сътрудниците си, а след време да ги предложи като свои собствени.
Несдържаността в изразите на Джобс също отдавна е пословична. Днес някой от служителите му е „гений", а утре - „пълен изрод", който трябва да бъде уволнен „още преди да завърша изречението си". Продуктите на Apple са винаги „нечовешки превъзходни", а конкурентите са способни да произведат само „боклук"...
Както отбелязва работещият с него предприемач от Пало Алто Жан-Луи Гас:
„Демокрациите не създават забележителни продукти. За това ви е нужен компетентен тиранин." Джон Скъли пък в мемоарите си сравнява Джобс с Лев Троцки: „Същият фанатик, чиито виждания са толкова идеалистични, че не може да се приспособи към несъвършенството на обкръжаващия свят".
В бита си Джобс е твърде скромен. Името му е отбелязано в Книгата на Гинес, защото дълго време той беше най-нископлатеният шеф на корпорация в света - заплатата му беше символичният един долар годишно. Делът му в капитала на компанията също е символичен - той държи една акция. В същото време Джобс не може да бъде наречен алтруист. В последния списък на Forbes той е на 178-о място в световната йерархия на милиардерите с 3.4 млрд. долара - с 2 млрд. по-малко от предишната година. Но богатството му дава възможност да купи за 10 млн. долара през 1986 г. от кинорежисьора Джордан Лукас анимационната студия Pixar и големия пакет акции от „Уолт Дисни Пикчърс".
Джобс е женен от 18 години за Лорин Пауъл. Двамата имат три деца. Стив има и извънбрачна дъщеря - Лиза БренънДжобс. Той дълго отричаше това бащинство, но после го призна и толкова обикна дъщеря си, че нарече първия образец на преносимия компютър с нейното име - „Лиза". Джобс обича музиката, особено „Бийтълз" и Боб Дилън. Семейството има огромна къща в Удсайд, Калифорния, която предприемачът е купил преди женитбата си и според слуховете дълго държал стария си мотоциклет в хола й. Засекретените болести През 2004 г. лекарите поставиха на Джобс страшна диагноза - рак на панкреаса. За щастие последвалите изследвания показаха, че все пак става дума за форма на заболяването, която се поддава на операция. Лекарите настояваха за хирургическа интервенция. А Джобс печелеше време, обсъждайки с приятелите си будисти и източни знахари рецепти от билкови настойки. В края на краищата многочасовата операция беше извършена успешно и пациентът се възстанови твърде бързо.
Обществото разбра за тези драматични перипетии със задна дата. Подобни ситуации се интерпретират по различен начин.
От една страна, всеки човек има право на личен живот. От друга - от здравето на Джобс зависи съдбата на голяма компания. Така че и инвеститорите, и участниците на пазара биха искали да имат повече информация за състоянието му.
Този проблем възникна с нова сила през август 2006-а. Мускулестият милиардер и любител на спорта изведнъж започна да се топи. Той отказа да участва в няколко презентации на нови продукти, макар да обича безумно тези представления. Те традиционно бяха театър с един актьор - Стив Джобс. Медиите се пълнеха с всевъзможни слухове, на които представител на компанията отговаряше еднотипно: „Стив Джобс е здрав." Едва през 2008 г. Apple пусна нова версия - шефът страда от необикновен вирус. Разбира се, никой не повярва в това. А агенцията Bloomberg дотолкова се увлече от тази история, че неочаквано пусна на информационна лента готовия некролог на Джобс. Вярно, че липсваха датата на смъртта и възрастта на „покойника".
Джобс реагира с ругатни и насмешки по адрес на акулите на перото. Разбира се, не пропусна възможността да цитира Марк Твен за преувеличените слухове около смъртта му. Въпреки това през януари Джобс беше принуден да публикува изявление, че страда от странно заболяване, което дълго време не могло да бъде диагностицирано - „хормонален дисбаланс". Обяви, че излиза в шестмесечен отпуск, обещавайки да не изпуска делата в компанията от око и да се върне, готов да я води напред. Ако всичко се развие по споменатия сценарий, няма повод за безпокойство. И, както се казва, Бог да го пази. Защото 0 какво е Джобс без Apple, c но и тя без него ?

Няма коментари: