петък, 24 април 2009 г.

Сезонът на мрачния оптимизъм

Капитал - 40 стр.
Сезонът на мрачния оптимизъм

Калина КАЛЧЕВА

Според някои кризата в IT сектора е достигнала дъното. Дали?
Свободният полет надолу на IT компаниите от последните месеци на 2008 г. преобърна понятието ни за добри новини. При представянето на финансовите си резултати за първото тримесечие няколко ключови хардуерни производители се осмелиха да изразят оптимизъм, че пазарното дъно е достигнато и се очаква постепенна стабилизация. Прогнозите им бяха посрещнати доста скептично. Първото тримесечие на годината ли е дъното или просто е трудно да си представим още по-лош развой за технологичния сектор?
Барометър
Миналата седмица Intel, лидер в един от най-засегнатите от кризата компютърни браншове - производителите на процесори, оповести първите си финансови резултати за 2009 г. По време на представянето Пол Отелини, изпълнителен директор на компанията и един от IT пионерите, заяви, че дъното на компютърния пазар е достигнато. Intel регистрира "оптимистични" спрямо очакванията на анализаторите резултати: 55% спад на годишна база на нетната печалба за първото тримесечие (647 милиона долара). В сравнение с края на 2008 г., който донесе 90% срив, компанията наистина е започнала относително стабилизиране. Предприетата от Intel радикална политика за оцеляване включва както оптимизация - 6000 съкратени служители, така и инвестиции в нови производителни мощности за перспективните 32-нанометрови чипове на стойност 7 милиарда долара.
От началото на годината продажбите на компанията са паднали с 27% в сравнение с 2008 г. Според Пол Отелини обаче компютърните производители са изчерпали наличните запаси от чипове и търсенето ще се стабилизира постепенно.
Тези относително добри прогнози обаче бяха посрещнати по-скоро враждебно. Intel не прогнозира растеж през настоящото тримесечие, което разочарова инвеститори и анализатори. Единственото, което финансовият директор на лидера при чиповете Стейси Смит коментира, е, че се очаква задържане на резултатите, постигнати досега. В следпазарната сесия, когато беше публикуван отчетът, акциите на Intel се понижиха с 6%. Всъщност все повече компании (около 1/3 от 600 анкетираните от National Investor Relations Institute американски компании) отказват да дадат детайлна прогноза за бъдещето, което допълнително пречи на стабилизацията на пазара.
"Не виждам как някой може да каже, че сме достигнали дъното", изказа най-разпространения скептичен довод и Дирк Мейер, изпълнителен директор на конкурентния производител на чипове AMD (Advanced Micro Devices). AMD oтчете нетна загуба от 416 милиона долара, а прогнозите й за следващия период не са особено добри. Очакванията на компанията са за резултати, по-лоши от показаните досега поради неблагоприятния икономически климат и сезонния спад в продажбите.
Притеснителна тенденция и при двата големи производителя на чипове, а респективно и при производителите, е стопяването на печалбата им от всеки отделен продукт, която се движи средно в рамките на 43-45%. Това означава, че компаниите губят все повече финансов ресурс, необходим за реинвестиции, иновации и оцеляване в кризата. Финансовите резултати на Intel винаги с право са били разглеждани като ясен показател за състоянието и посоката на развитие на компютърния сектор заради взаимовръзката между двете индустрии.
Хардуерът отвръща на удара
Всъщност компютърният сектор се представя доста добре... предвид ситуацията. Световните продажби на компютри са по-добри от очакваното, макар и със спад от 7.1% на годишна база, твърди доклад на анализаторите IDC. Очакванията са този процент приблизително да се задържи и през идните месеци. За разлика от предходната повсеместна криза в бранша след спукването на дотком балона през 2000 г., сега хардуерните производители показаха по-голяма гъвкавост и веднага отговориха с нови, по-адекватни (разбирай в ниския ценови сегмент) оферти. В този смисъл дъното вероятно е достигнато и се очаква стабилизация. Компютрите, също както мобилните телефони, вече са по-скоро стока от непосредствена необходимост, така че пазар за тях (макар и за по-евтини, базови версии) винаги ще има. Именно в тази насока е и тенденцията, отбелязана от IDC - по-активни в момента и в бъдеще ще са крайните потребители, а не корпорациите.
Трудностите мотивираха компютърните производители да се включат в нови пазари като този на мобилни телефони. Dell е поредният компютърен гигант, който най-вероятно ще почне производство на телефони. Слухове твърдят, че американската компания ще си партнира с китайски хардуерен производител за инвазия в мобилния пазар. Освен това Dell ще предложи 15 различни компютърни конфигурации от по-ниския сегмент, разработени специално за Поднебесната империя. Целта е да се усвоят част от предвидените държавни субсидии за развитие на селските райони в размер на 2.9 милиарда долара.
Поводи за относително успокояване има и ако се съди по прогнозите на самите мобилни производители. Световният лидер Nokia подобно на Intel прогнозира стабилизиране на търсенето въпреки отчетените 19% по-малко продажби на годишна база. Основният аргумент на изпълнителния директор на компанията Оли Пека Каласвуо беше същият като този на Пол Отелини - наличните количества апарати при търговците са се изчерпали. Надежди за окончателно подобрение се възлагат на втората половина на годината, като растежът ще дойде именно от източните пазари - Китай и Индия.

Няма коментари: