понеделник, 20 юли 2009 г.

Business Week - 2009 г. не е 1929 г.

Капитал - 48 стр.
Business Week - 2009 г. не е 1929 г.

Константин НИКОЛОВ

Легендарното списание е пред фалит и спешно си търси купувач
Икономическите и финансовите новини никога не са били толкова четени и търсени от хората както днес, в разгара на глобалната криза. Но тази популярност на бизнес медиите по света не означава, че всички те процъфтяват. По-скоро е точно обратното... Типичен пример за трудностите в сектора е съдбата на легендарното списание Business Week (BW). Роденото през 1929 г. издание, макар и невръстно, оцеля през Голямата депресия, но 80 години по-късно бъдещето му е повече от несигурно. А издателят му McGraw-Hill нае услугите на инвестиционната банка Evercore, която вече търси купувач на списанието.
Опит за спасяване
Компанията майка, собственик и на една от водещите агенции за кредитен рейтинг - Standard & Poor’s, съобщи единствено, че "разглежда стратегически възможности" за Business Week. Но според вътрешни източници групата вече е взела решение да се "отърве" от неосновните си активи, сред които е и BW. Standard & Poor's носи по-голяма част от приходите на конгломерата. Досега McGraw-Hill разпродаде други подразделения с надеждата да запази списанието. Но загубите продължиха да се трупат. Подразделения като енергийния информационен терминал Platts крепят медийния бизнес на групата, а Business Week определено е най-голямата тежест в портфолиото й. Според оценка на JP Morgan изданието губи около 20 млн. долара на година при приходи от 100 до 150 млн. долара. Подобни негативни тенденции много трудно могат да бъдат обърнати, особено при сегашния свит медиен и рекламен пазар. А и възможността за синергии с останалите издания на групата е твърде ограничена, тъй като те са много различни - Рlatts, специализираното Aviation Week и компанията за изследване на потребителското търсене JD Power нямат допирни точки с ВusinessWeek. Всъщност в McGraw-Hill не очакват да получат никакви пари за BW. Много вероятно е списанието да бъде продадено за 1 долар - по-малко дори от продажната цена на дребно, а новият собственик да поеме всички загуби и дългове. Експертите смятат, че единствено друга бизнес медия може да се възползва от евентуалните синергии с Business Week. Но все още не е ясно кой ще иска да наддава за изданието. Financial Times цитира банкери, според които Time Inc, издателят на друго голяма списание - Fortune, не се интересува от бъдеща сделка. Малко вероятно е и Forbes да участва. Сред спряганите имена засега са шведската група Bonnier и фондът OpenGate Capital, който неотдавна купи друго издание за 1 долар - справочника TV Guide. "За McGraw-Hill има голям смисъл да продаде списанието, макар и за жълти стотинки. Купувачи ще се намерят, ако под купувачи разбирате някого, който просто ще ги отърве от изданието", заяви пред в. New York Times Питър Апърт, анализатор в Piper Jaffray Companies.
С глава срещу стената
През последните години Business Week направи редица промени, чрез които целеше да привлече повече читатели. През 2005 г. списанието спря регионалните си издания в Европа и Азия с довода, че иска да е "глобално списание". Този факт не попречи на BW да има варианти в редица страни в Източна Европа, сред които и България. През 2007 г. пък беше обновен дизайнът на списанието. Редакционният екип започна да променя и съдържанието. Привлечени бяха колумнисти като легендарния бивш изпълнителен директор на General Electric Джак Уелч и известния бизнес журналист Мария Бартиромо. Много усилия бяха хвърлени и за сайта на BusinessWeek, което доведе до скок на посетителите през последните месеци. Но реалността не можеше да бъде променена - около 75% от приходите на списанието идват от реклама, и то главно в печатното издание. Положението се влоши, когато тези постъпления намаляха драстично в резултат на кризата. Според асоциацията на издателите в САЩ рекламните приходи на Business Week са се понижили с над 30% през първото полугодие на тази година до 77.8 млн. долара. Всички корпорации намалиха бюджетите си, но за списанието най-негативна е кризата в автомобилния сектор, който е сред най-активните рекламодатели. Тиражът остава почти непроменен - около 936 000, но през първото тримесечие са били издадени 10 броя в сравнение с 12 през същия период на 2008 г.
Списания на килограм
Както и останалите печатни медии списанията пострадаха от миграцията на читателите и рекламодателите към интернет. Според асоциацията на издателите рекламните страници са намалели с 27.9% през първата половина на тази година. Някои нишови издания (особено насочени към женската аудитория) се справят по-добре с икономическата буря. Wall Street Journal дава за пример Family Circle, което е увеличило рекламните си страници с 10.3% през второто тримесечие. Според анализаторите кризата очертава и свръхпредлагането на заглавия в отделни сектори. Тази тенденция е най-видима в циклични области като списанията "за дома", коментира WSJ. Бизнес изданията също не остават по-назад. Мнозина наблюдатели смятат, че икономическа криза като настоящата трябва да е златна мина за тези медии. Повечето от тях увеличиха аудиторията си през последната година, тъй като хората искат да са информирани за парите си. Но истината е, че по правило най-голямата тема за икономическите медии почти винаги съвпада със спад на рекламния пазар. Пазарният срив е "супер" от гледна точка на репортера, но за рекламния отдел е като филм на ужасите, коментира блогърът Хамилтън Нолан. Кризата взе и своите първи жертви сред бизнес списанията. През април излезе последният брой на Portfolio, издавано от могъщата медийна група Conde Nast, собственик на Vogue и Vanity Fair. Portfoio беше създадено преди две години, по време на пика на бичия пазар, с идеята да привлече младите и заможни професионалисти. Въпреки че вложи 100 млн. долара в проекта, Conde Nast така и не успя да наложи списанието. Eкипът на Business Week се надява да не последва съдбата на колегите си.
***
Текст под снимка
Повечето бизнес списания увеличиха аудиторията си, но това не доведе до подобряване на финансовото им състояние

Няма коментари: