събота, 2 май 2009 г.

Медиите в България "частично свободни"

КАФЕНЕ - Новини
Медиите в България "частично свободни"Американската неправителствена организация Freedom House съобщи, че най-сериозен спад в свободата на печата се забелязва в Централна и Източна Европа, след като журналисти са били убити в България и Хърватия, били са нападани в Босна и им е отказана съдебна защита в Русия.
В годишния си доклад за свободата на печата в света организация отново определя българските медии като "частично свободни" поради зависимостта им от различни политически и икономически интереси и честата намеса в работата им на държавни институции и частни бизнеси.
Организацията определя като "напълно свободни" медиите в 70 страни и като "частично свободни" медиите в други 61 страни, сред които е и България.
България се намира на 76-то място от общо 195 страни като преди нея са държави като Мавриций, Тринидад и Тобаго, Гана, Мали, Барбадос и Белиз.
С най-голяма свобода на пресата могат да се похвалят Исландия, Финландия, Норвегия, Швеция, Дания и Белгия. Сред страните от Източна и Централна Европа най-голяма свобода на медиите има в Естония, Чешката република и Унгария.
От големите западни страни Германия е на 18-то място пред САЩ - на 24-то, Великобритания е 19-та, докато Франция е 38-ма. Италия вече е в категорията на "частично свободните" страни.
Румъния е на 92-ро място в класацията и заедно с България и Италия са едниствените държави от ЕС, където медиите са "частично свободни".
Страните, където състоянието на медиите е най-тежко са Беларус, Китай, Куба, Екваториална Гвинея, Еритрея, Иран, Лаос, Либия, Бирма, Северна Корея, Руанда, Туркменистан, Узбекистан и Зимбабве, както и палестинските територии.
Freedom House, която е финансирана от американското правителство и частни групи провежда годишни проучвания на свободата на печата от 1980 година. През миналата година като напълно свободни бяха определени 72 страни, докато през тази те са 70.
Докладът на Freedom House, създадена през 1941 година от Елионор Рузвелт - съпруга на тогавашния президент на САЩ Франклин Рузвелт, публикува своето проучване, за да съвпадне с Деня на свободата на печата, който е в неделя.
01.05.2009

Няма коментари: