сряда, 29 април 2009 г.

Осъдиха вестник заради писмо на читателка

Труд - 4 стр.
Осъдиха вестник заради писмо на читателка

Соня СПАСОВА

Главният редактор на „Виделина" трябва да плати 20 000 лв.
Пазарджишкият седмичник „Виделина" е осъден заради публикуване на читателско писмо. Това съобщи вчера главният редактор и съсобственик на вестника Валентин Ненков.
Писмото е излязло в изданието през октомври 2007 г. Авторката е Кунка Делчева, която от 10 години живее във Великобритания. В него тя твърди, че Соня Варникова (която през 2002 г. е била главен експерт „Международно сътрудничество" към община Пазарджик) „сътрудничи на фирма „Нитекс" за закупуването на 7 дка терен на три пъти по-ниска цена, а именно 235 000 лв., при пазарна цена 800 000 лв. в центъра на Пазарджик". Делчева твърди още, че Варникова и съпругът й Георги се „занимават с далавери или по-точно с кражби". Варникова е сестра на бившия мъж на Делчева.
Публикувахме писмото след серия разследвания по темата, а преди това всички твърдения в него бяха проверени, обясни Ненков вчера.
Съдът обаче решава, че издателите трябва да платят 20 000 лв. за нанесени неимуществени вреди, както и разноските по делото.
„Издателят на вестника има качеството на възложител по отношение автора на писмото", отсичат от Окръжния съд в Пазарджик. От Апелативния съд в Пловдив потвърждават решението. Независимо че авторката на писмото под клетва в съда застава зад всяка своя дума.
Няма доказателство за възлагане, не сме плащали хонорари, а рубриката за читателски писма във вестника е от години и винаги сме давали право на отговор, ако някой пожелае, твърди Ненков. В случая обаче Варникова не е искала опровержение.
„Решението на съда е необосновано и незаконосъобразно. Такава сума не се иска дори за кръвнина", възмутиха се и от Асоциацията на регионалните медии. Обезщетение от 20 000 лв. може да убие местна медия, добави и Александър Кашъмов от „Програма Достъп до информация". От „Виделина" ще обжалват във Върховния касационен съд и в Европейския съд в Страсбург.

Няма коментари: