четвъртък, 30 април 2009 г.

11 компании купиха документи за национални мултиплекси

Класа - 11 стр.
11 компании купиха документи за национални мултиплекси

Даниела СТЕФАНОВА

11 компании са купили книжа за участие в двата конкурса на Комисията за регулиране на съобщенията (KPС) за изграждане на национални цифрови телевизионни мрежи. Това стана ясно от публичния регистър на регулатора след изтичане на крайния срок вчера.
Първоначален интерес към надпреварите заявиха 15 кандидати. Няколко от тях, главно австрийски и германски компании, обаче не са закупили документи и отпадат от надпреварата. В нея продължават БТК, "Тесла България", "Хану про България", "Интераюпив медиа сървиз" и "Тауърком България". Те имат интерес и към двата конкурса - за първия и за втория етап от цифровизацията, през които ще се изградят съответно две и три национални дигитални мрежи. По една заявка са депозирали дъщерната компания на купувача на НУРТС -"Остерайхише рундункзендер" и "Прайм хаус". Освен тях интерес са проявили и новите играчи -"Електрон прогрес", "Транс телеком" и "Техно ентъртейнмънт". Десет са кандидатите за първия конкурс, 6 - за втория. Те ще подават документите си за участие съответно до 12 май и до 27 май.
***
КРС ще има деветима комисари
Членовете на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да се увеличат от пет на девет. Това предвиждат нови текстове в Законопроекта за публичното радиоразпръскване, приети от Комисията по гражданско общество и медии. Предложението внесоха нейният председател Иво Атанасов, Георги Юруков, Камен Костадинов и Лютви Местан. Според промените новите попълнения на регулатора трябва да бъдат избрани до I юли. В момента членовете на КРС са петима. По един има от квотата на президента и на премиера, а трима от тази на парламента. Поправките предвиждат представителите на държавния глава и на Народното събрание да станат с по двама повече.

Няма коментари: