събота, 2 май 2009 г.

Меглена Кунева: Информацията е ключът към повишаване на потребителското доверие в дигиталния свят

Информационна агенция “Фокус” - Институции
Меглена Кунева: Информацията е ключът към повишаване на потребителското доверие в дигиталния свят



София. Информацията е ключът към повишаване на потребителското доверие в дигиталния свят. Това каза еврокомисарят по защитата на потребителите Меглена Кунева на представяне на Платформата “Наръчник на потребителите в дигиталния свят”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Събитието е организирано от Представителството на Европейската комисия в България и Информационна агенция “Фокус”.
ЕП призовава - да се обяснят правата на потребителите в дигиталния свят и отговорът е You Guide – онлайн наръчник с практически съвети. Наръчникът е многоезичен, обяснява всички въпроси, които притесняват потребителите и е организиран с въпроси и отговори. Обясненията са на достъпен език.
На 5 май в 16.00 часа в Страсбург е официалното откриване на Наръчника.
Наръчникът е предназначен за двете страни за потребителите и за предприятията, каза еврокомисар Вивиан Рединг и посочи, че това е особено важно във времената на несигурност.
Около 50 % от европейските домакинства са свързани днес с широколентов интернет. У нас цифрата е 21%. Само 7% от хората, които имат широколентов интернет, използват тази връзка, за да пазаруват извън своята страна. Това е свързано с липсата на доверие, посочи Рединг.
Средно 39 % от потребителите изпитват съмнение дали са в безопасност, когато пазаруват по Интернет.
В България 27 % от хората смятат, че не са в безопасност и затова не поемат рискове.
42 % от европейците не извършват финансови транзакции по интернет, в България тази цифра е 66 %.
В началото Росица Христова приветства гостите от името на Информационна агенция „Фокус” и президента й Красимир Узунов.
За нас е от огромно значение политиките на ЕС да бъдат спазвани. Нееднократно сме се сблъсквали с нечестни практики и проблеми свързани с пиратство. Все повече потребители се усещат несигурни и може би незащитени, вярвам, че този наръчник ще им помогне, каза Росица Христова.
ИА "Фокус" има над 80 000 уникални посещения на ден, за нас е важно те да се чувствата защитени. ИА организира среща на информационните агенциии от Източна Европа през есента. Росица Христова покани еврокомисарите Рединг и Кунева да станат патрони на инициативата.
Веселина ЙОРДАНОВА

Няма коментари: