петък, 1 май 2009 г.

ТОП 10 на най-великите US мениджъри на всички времена

Поглед - 22 стр.
ТОП 10 на най-великите US мениджъри на всички времена



Най-великите американски мениджъри на всички времена са модел и мечта за подражание в света на бизнеса. Изданието Portfolio състави класация, в която са отчетени способностите им да създават стойност, тяхната иновативност и мениджърски способности. Ето ги и 10-те най-добри американски мениджъри на всички времена.
****
1. Хенри Форд
„Карайте!", каза той и Америка го послуша. Бащата на модерните движещи се поточни линии променя света, като продава евтино стандартната версия на модела си Model T на цена от 260 долара през 1924 г. и създава силно желание към притежанието на автомобили. Форд също така е заплащал добре на служителите си. През 1914 г. взема доста спорно решение и удвоява повечето заплати до 5 долара на ден, което намалява текучеството, ускорява производството и му помага да си създаде позиции на пазара на най-добрите инженери и механици. Един от недостатъците му е, че е бил силно антисемитски настроен.
Форд създава компанията си само с 28 000 долара. До 1918 г. половината автомобили в САЩ са Model Т. Това се казва възвращаемост на инвестициите.
2. Дж. II. Морган
Как наричате човек, който лично спасява хазната на САЩ два пъти? Брилянтен? Да. Уорън Бъфет? Не. По време на депресията от 1895 г. Джон Пиърпонт Морган попълва хазната със злато на стойност 65 млн. долара в замяна на държавни облигации. Той се явява в ролята на спасител още веднъж през 1907 г. Морган е бил толкова добър в спасяването на компании, изпаднали в затруднение, че получава собствено съществително. В началото на 20 век процесът на превръщане на губеща компания в печеливша става известен като Морганизация.
3. Сам Уолтън
Сам Уолтън е бил откровен селянин. Той е харесвал кучета и пика-пи и е притежавал костюми и вратовръзки, които гордо носел на църква и в офиса. Не е живял в просторно имение. Повече от десетилетие след смъртта му оперативната култура на най-голямата компания в света продължава неговата традиция. „Какво би направил или помислил Сам?" е въпрос, който ръкоюдителите на Wal-Mart все още задават.
4. Алфред Слоун
Известен с невниманието си по отношение на сигурността на автомобила и отяв-лен поддръжник на синдикатите, Слоун вероятно нямаше да се справи в днешната ера на въздушни възглавници и преговори с профсъюзите. Той обаче поема GM в момент, когато компанията е на ръба на фалита и подсигурява оцеляването й. Част от иновациите на Слоун включват разделянето на всяка от марките на GM в отделно подразделение и издаването на поръчки на дизайнерите за разработването на различни автомобили за отделните демографски групи.
5. Лу Гърстнър Във времена, когато отписванията на активи за едно тримесечие са на стойност 10 млрд. долара, еднократните отчисления за преструктуриране в размер на 8 млрд. долара изглеждат нещо дребно. Но през 1993 г., когато Гърстнър наследява ШМ подобна сума би означавала неговият край. Той работи усилено за сплотяването на различните подразделения и подобряването на ефикасността и когато напуска, вече е създал компания с нетна печалба в размер на 5.3 млрд. долара.
Гърстнър не осъзнава заплахата от страна на Microsoft и ШМ губи позиции на софтуерния пазар.
В момента Гърстнър е в пенсия, но все още има договор с ЮМ. Консултантският
му договор е на стойност до 2 млн. долара годишно и изтича през 2012 г.
6. Джон Д. Рокфелер
Трудно е някой да надмине Рокфелер като монополист или филантроп. Докато раздава пари на бедните, Джон Д. изгражда империя, като подбива цената и изкупува конкурентите си. За период от две години през 1872 г., Standard Oil придобива 22 от 26-те петролни компании в Кливланд, където първоначално се е намирала централата на компанията. До 1879 г. компанията е контролирала около 90% от пазара за рафиниране на петрол и пълен контрол над щатската петролна индустрия.
Богатството на Рокфелер достига своя връх през 1912 г. и е в размер на 900 млн. долара (19 млрд. долара в днешно време), но до неговата смърт през 1937 г., той раздава по-голяма част от парите си на наследници и за благотворителна дейност.
7. Стив Джобс
Като съосновател на Apple, Джобс е основната движеща сила зад два продукта, които променят света - Apple П, първият наистина популярен персонален компютър и Macintosh, които определят начина, по който хората използват компютрите и до ден- днешен. След това като СЕО на Pixar, Джобс Jobs създава студио за дигитални филми; инвестицията му от 10 млн. долара прераства в по редица от Оскари и изкупуване на компанията от страна на Disney за 7.4 млрд. долара. Най-впечатляващите постижения на Джобс идват след завръщането му в Apple през 1996 г. Той възкресява компанията посредством прозорлив мениджмънт, като изчиства продуктовата й линия, набляга на дизайна и търси начини софтуерът на Apple да обслужва по-добре клиентите от тези на конкурентите. След това идват още два продукта, които променят играта - iPod и (Phone.
8. Джеф Безос
Микромениджмънтът е стратегията, помогнала на Безос, който е един от първите открили потенциала на онлайн търговията, да запази позицията си на СЕО от времето на Web 1.0 ерата. Той също така поема рисковани ходове, като позволява на други търговци на дребно да продават през Амагоп, предлага безплатна доставка за сметка на печалбата, за да увеличи пазарния си дял, което в крайна сметка дава резултати. Продуктът, с който Амагоп бори кризата, е безплатният четец за електронни книги Kindle. Продажбите на устройството възлизат на 75 млн. долара през 2008 г. и се очаква през тази година да се удвоят.
9. Андрю Кароеги
Силата на филантропията! Железният и стоманен магнат Карнеги не е бил толкова безскрупулен, колкото някои от неговите колеги индустриалци, но все пак му се налага да работи доста върху репутацията си, след като се пенсионира. След като продава Carnegie Steel през 1901 г. (компанията в крайна сметка се превръща в U.S. Steel), бившият изпълнителен директор излъсква имиджа си, като раздава по-голяма част от богатството си от над 1 млрд. долара в подкрепа на библиотеки, на световния мир и образованието.
10. Бил Гейтс
Ако потърсите Гейтс в Google, ще получите почти седем пъти повече резултати отколкото за библейския герой Го-лиат. Съоснователят на Microsoft е смятан за ексцентричен и нетърпелив мениджър - подход, който помага на Microsoft да спечели 60 млрд. долара миналата година. Той е известен и с това, че не е особено приятелски настроен към конкуренцията. През 2001 г. Гейтс се съгласява да сподели техническа информация с други производители на софтуер, за да избегне огромен антимонополен процес срещу Microsoft.
Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет е чак на 16-о място в класацията. Акциите на контролираната от него Berkshire Hathaway са поскъпвали с 20.3% средно на година в периода 1965-2008 г.

Няма коментари: