събота, 28 февруари 2009 г.

Чужденец се изкачи на върха на Sony

Класа - 22 стр.
Чужденец се изкачи на върха на SonyЗа първи път в историята на японския електронен гигант Sony Corp. компанията ще бъде оглавена от чужденец, съобщи АП. Американецът от британски произход Хауърд Стрингър ще поеме управлението от досегашния президент Риоджи Чубачи от 1 април, когато излиза последния финансов отчет на компанията. По думите на новия президент мярката се налага с цел постигане на по-голяма конкурентоспособност и възстановяване на имиджа на фирмата като водеща фигура в технологичния сектор.
Досега 67-годишният Стрингър оглавяваше борда на директорите на Sony, като същевременно изпълнява функциите и на изпълнителен директор. От новия президент се очаква да ускори вземането на решения, така че корпорацията да реагира по-оперативно на изискванията на времето. Счита се, че японските мениджъри са по-бюрократични и имат слабост към продължителни преговори.
Стрингър направи кариера в медийното поделение на Sony в САЩ. Той обаче не е типичен американски мениджър, тъй като никога не учил в бизнес университет. През 80-те години на миналия век Стрингър е водел вечерните новини по канала CBS.
Печалбата на Sony за деветте месеца на финансовата година, приключили на 31 декември, намаля близо пет пъти - от $2,9 млрд. на $560 млн. в сравнение със същия период на предходната година. За следващата финансова година японската компания, която беше засегната от световната криза, прогнозира първата си загуба от 14 г. насам.

Няма коментари: