вторник, 24 февруари 2009 г.

Ще стигнем ли някога Опра Уинфри

Сега - 14 стр.
Ще стигнем ли някога Опра Уинфри

Деница ТОДОРОВА

От години българските телевизии се опитват да създадат успешно женско токшоу, подобно на онова, митичното, за което родният зрител само е чувал - „Шоуто на Опра Уинфри". Само че колкото повече време минава, толкова повече се убеждаваме, че амбициите им са напразни, а и често -доста жалки. Цветно студио с мебели за хиляди левове, които мнозина домакини (основна аудитория на такива продукции) никога не ще могат да си позволят, бляскави тоалети, по-подходящи за посещение на фолк клуб, гости -манекенки, компетентни по всякакви теми - от политиката до менопаузата, музикални изпълнения на плейбек, са „печеливш" ход за висок рейтинг според тв екипите. Все пак има и изключения.
Когато на 27 ноември 2000 г. bTV стартира предаването „Искрено и лично" с водещ Миглена - по това време все още - Ангелова, обещанията бяха, че токшоуто ще е по подобие на американските и в частност това на Опра. Безспорно нуждата от продукция, насочена към женската аудитория на всякаква възраст, която „жадно поглъща" тв програмата между 9:00 и 17:00 ч., тогава я имаше. Има я и днес, но дамата в червено, както наричаха водещата, така и не успя да си изгради имидж на професионалист. Вместо това тя позволи на медиите да нахлуят прекалено много в личното й пространство, което доведе до по-засилен интерес от страна на публиката към нейните бракове и разводи, а не толкова към работата й. Поредната й сватба и предоставените права за заснемането и излъчването й на конкурентна медия я разделиха с дългогодишния й работодател bTV. Миналия май вече г-жа Чакракчиева се премести в Нова тв. И този й брак обаче не продължи дълго. От началото на 2009 г. токшоуто бе свалено от ефир, а неговата водеща описа оцеляването си през годините в телевизията в книга. И все пак не може да се отрече на дамата с много съпрузи и едно предаване, че е спец в областта и наистина знае как се прави шоу, било то с дискусии в студиото или с присъствие в клюкарските колонки. От bTV замениха сърцераздирателните истории в „Искрено и лично" с приказки за кърмене и секцио Предаването „Часът на мама" беше преместено от ранния следобед, за да запълни липсата в сутрешната програма. Продукцията бързо вдигна рейтинга и успя да спечели няколко медийни награди за екипа си. В сайта на токшоуто пък бързо се зароди форум за размяна на съвети и опит. Към момента регистрираните потребители там надхвърлят 26 120 души, а споделените мнения по зададените теми гонят внушителната бройка от 800 хил. Продуцентите на „Часът на мама" Милена Бу-динова и Явор Попов са оцелили в десетката заради темите, касаещи майки и деца, които са без срок на годност.
БНТ1 отдавна прави опити да задържи пред екрана вярната си аудитория с нови предавания или стари такива, но с обновена опаковка. Женското токшоу „Цветно" не успя да повиши интереса към държавната телевизия въпреки добрата си идея. Но лошата реализация и неясната концепция по-скоро объркваха зрителя, отколкото да го забавляват. Това обаче стори актрисата Марта Вачкова, която прехвърли таланта си от кино и театралната сцена в тв студиото. С хумор и закачки Вачкова превръща иначе скучнова-ти теми в интересни дискусии, които понякога се превръщат в шумни диалози, обясними при наличието на куп жени на едно място. Екипът на предаването обаче не „претендира да е знаме на феминизма", независимо че се определят като „трибуна на българската жена", както и „разби-вач на „мъжките" клишета". Декорът и визията са непретенциозни и ненат-рапващи се. А зад реализацията на продукцията ясно личи намесата на Нико Ту-парев. Уви, името на най-продуктивния продуцент у нас не печели повече зрители на страната на БНТ1 по това време на деня. С не такава скромност в ефира се завърна едно от емблематичните лица на Нова - Гала. Блондинката, чиято звезда изгря в „Нева-да", възобнови токшоуто си „На кафе". Цветното студио, което аудиторията помни от „предишния живот" на предаването, е заменено с огромен надпис, в който гостите и водещата се губят. Рубриките и лицата са познатите отпреди години, плюс няколко по-нови. Темите са същите. Няма я само кулинарката Варвара. Но пък пощальонът Пейо от друга продукция на Хал-ваджиян се грижи за музикалното оформление. Похвално е, че Нова тв реши да върне „На кафе" в ефир. Но не само стайлингът на студиото и на водещата трябва да се променят. На никого не му се слуша мнението на „звезди - еднодневки", които така или иначе постоянно присъстват на страниците на всевъзможни вестници и списания. Откровенията на водещата и нейните приятелки в рубриката „Сексът и градът" не наподобяват разказите на героинята от едноименния сериал Кари Брадшоу, а звучат досущ като писанията във вестник „Лична драма". В един от интернет форумите за майки потребител много точно заявява - „Сега си спомнихме защо предаването беше свалено от ефир". Присъствието на едни и същи хора от обкръжението на Маги Халва-джиян на тв екран започна леко да омръзва на зрителя. В публичното пространство има безброй жадни за слава персони, които биха се справили също толкова успешно с дирижирането на женската седянка. Все още не е ясно кога Нико Тупарев и компания ще стартират дългообмис-ляния си проект „Четири жени" и по коя телевизия. По първоначална информация предаването трябваше да се завърти по bTV, но впоследствие оттам потвърдиха за „Сега", че са отказали да подпишат договор за излъчването на токшоуто.
***
Докато чакаме поредното женско предаване в родния ефир обаче, нека погледнем малко факти за индустрията „Опра", признати и от тези, които са алергични към искрените и лични женски истории:
Q „Шоуто на Опра Уинфри" се излъчва всекидневно в 141 държави, гледа се от46 млн. зрители и е токшоуто с най-висок рейтинг въобще в историята на телевизията.
а Опра Уинфри е най-богатият чернокож американец за XX век, а до едно време беше и единственият милиардер с този цвят на кожата.? Много класации я определят като най-влиятелната жена на света. ? Наскоро един друг чернокож американец й открадна челното място по влияние. Президентът Обама обаче имаше причина да умува дали да не предложи сенаторско място на най-го-рещата си привърженичка. Според изчисления, публикувани в американския печат, подкрепата на Опра е осигурила 1 милион гласа за кандидата на демократите. А някои стигнаха дотам да твърдят, че намесата й е била решителна за изхода на изборите. ? Мнозина отдават на Опра заслугата, че накара американците да четат Гогол и Толстой. Изобщо която и книга да влезе в нейния клуб, става сигурен бестселър. А всеки производител, попаднал в списъка й с любими неща, има гарантиран удар на пазара.
? Собственият й живот е като сценарий на холивудска драма, в каквито впрочем Опра също има опит (та даже и номинация за Оскар) -дете на самотна майка тий-нейджърка, изнасилена в невръстна възраст, на свой ред родила на 14 г. дете, което умира. Днес на дневен ред са вечните й битки с килограмите.
Q Опра се е превърнала до такава степен в институция в САЩ, че ако потърсите в Google ще откриете хиляди и хиляди опити за бойкот или подмяна на нейните вездесъщи класации и съвети.

Няма коментари: