четвъртък, 26 февруари 2009 г.

Microsoft разработва принципно нов браузър

News.bg - Технологии
Microsoft разработва принципно нов браузър



В изследователското подразделение на Microsoft тече разработка на съвършено нов браузър.
Засега е известен под кодовото название Gazelle и обещава, че ще предложи на потребителите много иновационни възможности и ще предлага ново ниво на сигурност в сравнение с останалите подобни програми, съобщават от компанията.
Според представители на Microsoft, в новия браузър ще бъде реализирана съществено подобрена в сравнение с всички останали продукти на пазара система за безопасност.
„Нито един от съществуващите браузъри, в това число и Explorer 8, Google Chrome и Opera 9, не притежава многофункционална система, позволяваща да се осъществи пълна защита на компютъра срещу мрежовите заплахи.
Нашият прототип показва, че е напълно възможно да се създаде операционна система на базата на браузъра, която да е изцяло изолирана от останалите ресурси на компютъра", се казва в документа, публикуван на сайта на Microsoft.
По думите на специалисти такава реализация, позволяваща на Gazelle да работи като отделна операционна система, която може сама да филтрира и проверява трафика, обещава по-висока надежност.
Освен това разработчиците обещават, че браузърът, ако види бял свят, ще е съвместим с останалите конурентни програми и няма да е много взискателен към системните ресурси.
и Google Chrome, например, изолира процесите с помощта на табове.
"Това не е достатъчно, тъй като потребителят може да разглежда няколко вредоносни сайта в един таб, а уеб страницата да съдържа части от ненадежни ресурси", се говори в материала.
Засега разработката на Gazelle се намира в стадий на изледвания и обсъждане.
Новият браузър ще бъде изграден на базата на собствено ядро и няма да е свързан с Internet Explorer поредицата.
Засега няма планове за пускане на рабоеща версия, но практиката показва, че подобни разработки при Microsoft обикновено виждат бял свят под формата части от други съществуващи проекти.

Няма коментари: