петък, 12 септември 2008 г.

Google Chrome - свободен и отворен

Монитор - 20 стр.
Google Chrome - свободен и отворен

Елеонора СИМЕОНОВА

Втората версия на браузъра е достъпна седмица след официалното пускане
Google Chrome - браузърът на Гугъл, вече официално е достъпен за теглене, и то в Бета-версия. Конкуренцията на Internet Explorer заби в земята повечето програми за сърфиране в Мрежата, като за една седмица успя да се появи на бял свят и да излезе с втора версия. Освен това, Google Chrome успя да придобие 1% пазарен дял за по-малко от 12 часа от представянето му. Браузърът е напълно безплатен и е с отворен код - може да се модифицира. Първоначално програмата ще върви само под Windows, но от Google вече работят и по версии за Linux и Macintosh.
В обновената версия на Chrome - 0.2.149.29, която излезе седмица след официалното пускане на 2 септември, са отстранени редица бъгове. В нея са премахнати множество уязвимости, като например проблем във функцията Save page as, както и грешка при отварянето на JavaScript приложенията на Facebook. Обновяването на браузъра до новата версия става автоматично, независимо дали в момента потребителят използва програмата или не.
Първото, което прави впечатление при Chrome е това, че програмата не се сваля като самостоятелен файл, а директно се инсталира на компютъра. Стартовият екран пък показва най-често посещаваните страници, които се определят от потребителя. Освен това, изключително полезно в новия браузър е различната лента с адреси. За разлика от другите програми за сърфиране тук освен да въвеждате URL-и, можете да използвате адресния ред и за директно търсене в Google.
Уникалното при новия браузър обаче е това, че всеки отворен таб представлява отделен процес. Програмата има собствен Task Manager, като по този начин, ако дадена страница блокира, това няма да съсипе работата на браузъра или пък на целия компютър. Освен това, при сваляне на файлове, процесът се показва най-отдолу в прозореца на Chrome, тъй като програмата има и собствен даунлоуд мениджър. Браузърът разполага и с режим „Инкогнито", който премахва следите от сърфирането ви в Мрежата.

петък, 12 септември 2008 03:03:48

Няма коментари: