понеделник, 8 септември 2008 г.

Пазаруването онлайн става мода и в България

Монитор - 8 стр.
Пазаруването онлайн става мода и в България

Лияна ПАНДЕЛИЕВА

Българите с кредитни карти вече могат да пазаруват от домашния си компютър по цял свят, стига да притежават базови познания за безопасното им използване. Големият ръст на измами с кредитни карти в цял свят и тяхното източване възпира много от собствениците им да купуват онлайн. Съществуват ключови правила, които всеки трябва да познава, за да не стане жертва на измама. Онлайн хората най-често купуват техника, бижута, сувенири, детски продукти и играчки, а също така самолетни билети, правят хотелски резервации, запазват си пакетни почивки. Все повече са българите, които заплащат месечен или годишен абонамент в международни сайтове за запознанства. В ежедневието у нас е най-разпространено поръчването на храна за офиса, като манджите се заплащат предварително по мрежата през нашата система Ерау (Ипей). Част от измамите стават при пазаруването от фирми фантоми. Ако цената на даден продукт изглежда впечатляващо изгодна, най-добре е да проверите какъв е рейтингът на въпросния търговец. У нас все още не са разпространени рейтингите за интернет търговците, но повечето от тях, които предлагат стоки и услуги чрез мрежата, предлагат плащане и чрез родната система Ерау (Ипей). Това само по себе си е гаранция, че търговецът е истински. Чрез Ипей можете да плащате както с кредитни, така и с дебитни карти. ,Покупките през интернет у нас станаха възможни благодарение на масовото издаване на международни кредитни карти. Като радостна новина активните български интернет потребители оцениха приобщаването на страната ни през миналата година към системата за разплащане PayPal (Пейпал). Системата е собственост на най-големия сайт за онлайн аукциони eBay (Ибей). В момента в нея са регистрирани 146 млн. потребители, като само за първото тримесечие на годината те са похарчили над 11 млрд. USD. Това е и най-голямата система за електронни разплащания в света, която също така гарантира сигурността на транзакциите. Достатъчно е да направите безплатна регистрация в сайта. При пазаруване по интернет се радвайте, когато видите като опция за плащане запазения знак на този сайт. Така не въвеждате номер на кредитна карта или каквато и да е друга информация. Като кликнете за плащане бутона „PayPal", се отваря страницата на сайта, от която потвърждавате плащането. Търговецът не получава никакви ваши данни, а само парите ви. В случай че стоката не пристигне, от PayPal възстановяват сумата след определен период на изчакване, без специални допълнителни процедури. Какви са рисковете при избор на стоки през мрежата? В Америка техниката е на вълнуващи ниски цени. При поръчка обаче плащате отделно за избрания продукт, отделно за застраховка, допълнително за избрания вид транспорт. Някои от избраните неща се обмитяват допълнително. Проверете внимателно колко ще платите и, ако си купувате застраховка, тя действително ще е валидна в България.
Жените не бива да се изкушават да си купуват обувки, въпреки че и все повече родни сайтове ги предлагат. Особено, ако са от чужди производители, вероятността да се разминете с номера е много голяма. Бижутата са също рискова покупка. Те със сигурност ще са от заявения материал, бил той злато и диаманти, сребро или пластмаса, но видът на бижуто на картинка и на живо може да поднесе голяма и неприятна изненада. Важно е да се знае, че по закон всички сайтове приемат връщане на купената стока в определен срок, но разходите по изпращането са за сметка на купувача. Ако сте пазарували от Америка, разочарованието ще излезе и скъпичко.
При купуването на дрехи рискът е най-вече в несъответствията в цветовете и материята. Достатъчно е мониторът ви да е по-тъмен или по-светъл и червената рокля да се окаже цикламена или розова. Ако все пак си падате по определен вид стоки, поръчайте едно-две неща за проба и, ако сте доволни, впускайте се смело в по-сериозен пазар. В случай че познавате определени марки, поръчвайте и от официалните им сайтове. На страницата на българския Ипей са написани по отрасли имената на всички търговци у нас, които приемат разплащане по мрежата и с кредитни, и с дебитни карти. По степен на сигурност Ерау отговаря на световната система PayPal, за което сайтът притежава и световен сертификат.

понеделник, 8 септември 2008 03:07:09

1 коментар:

Ted каза...

Здравейте.Ще си позволя да дам един коментар относно пазаруването онлайн.Изключително ефективо е:
Viaddress.Когато се регистрираш там ти се прави виртуален адрес във щатите,благодарение на който можеш да пазаруваш сайтове,предлагащи продукти само за US граждани.Един голям + е,4е ако оставите Viaddress да ви плати поръчката и търговецът не приема международни карти-не ви се начислява такса.
Опитайте,аз съм много доволен.Ето го и сайта:

http://www.viaddress.com

Ако има въпроси,моля пишете.