понеделник, 8 септември 2008 г.

Хромиран шамар за Microsoft

Капитал - 41 стр.
Хромиран шамар за Microsoft



Google умее да пази своите тайни. Допреди седмица нищо не подсказваше, че търсачка №1 разработва собствен браузър. Днес той не само е факт, но и вече държи 1% от пазара на програмите за сърфиране в интернет. Браузърът се казва Chrome и от няколко дни всеки може да си го изтегли безплатно. Той въплъщава надеждите на Google да открадне пазарен дял за сметка на лидера Internet Explorer (използват го около 70% от потребителите).
Наименованието Chrome идва от жаргона на уебпрограмистите и означава лъскави, изящни, дори показни графични елементи. Друго по-интересно тълкуване идва от блога xplore.wordpress.com. То е свързано с ChromEffects - мултимедиен интернет проект на Microsoft, който е мистериозно спрян дни преди търговския му пуск през 1998 г.
Дали посланието на Google не е: "Щом вие не може да го направите, ние ще го направим"?
Какво се крие под хромираното покритие
Chrome е с отворен код. Това означава, че всеки може да види как е направен софтуерът. Следвайки модела на Firefox, външни за фирмата програмисти ще могат да правят подобрения и да разработват добавки към браузъра с цел да се вградят повече функции.
Външно браузърът се вписва в духа на Google - ненатрапчив изглед, който разчита на светли тонове. Освен с изчистен дизайн програмата може да се похвали и с почти мигновено зареждане на сайтове. Всъщност браузърът изпреварва актуалната осма версия на Internet Explorer, като заема и по-малко компютърна памет от нея, показват първите сравнителни тестове. Chrome изостава по скорост единствено от Firefox, зад който стои организацията Mozilla, и от Safari, който е продукт на Apple.
Началната страница на новия браузър показва девет малки картинки на сайтове, които са най-често посещаваните от вас. Това ще се стори познато на потребителите на друга програма за сърфиране в интернет - Opera. Приликите между двете програми не спират дотук. Подпрозорците (известни като табове) в Chrome се намират над лентата, където попълвате адреса на сайта за разлика от Firefox, където е обратно.
Когато въвеждате адреса на желаната уебстраница, отдолу ще се покажат предложенията на Google за довършване на написаното. Същата функция присъства във Firefox и бета версията на следващия Internet Explorer, която излезе седмица преди Chrome. Софтуерните тестери на International Herald Tribune съобщават за още една удобна команда, която обещава да пести времето на хората. Тя се нарича Create Application Shortcuts и създава икона на вашия десктоп. Когато я натиснете два пъти, тя ще ви отвежда директно до избрания от вас сайт. Той ще се покаже в собствен прозорец без познатата лента с адреса на сайта. До голяма степен изгледът напомня стандартно офлайн приложение. Удобството се състои в това, че може да пишете мейли и да публикувате в блог, без да отваряте браузър.
По отношение на сигурността Google също са подготвили нововъведение - режим, наречен Incognito. Когато го включите, на компютъра ви не се запазват никакви пароли или cookies (файлове, които събират информация за вас), така че това къде ходите онлайн си остава само ваша тайна. В Internet Explorer 8 подобният режим се нарича InPrivate. От Google също така твърдят, че всеки подпрозорец работи сам за себе си, така че, ако отворите в него сайт, който блокира, той няма да засегне компютъра ви и може спокойно да го затворите.
Удар, но срещу кой?
Реакциите на Microsoft и Mozilla не закъсняха. Дийн Хахамович, генерален мениджър на Internet Explorer, каза в официално становище, че хората все пак ще изберат последната версия на Internet Explorer въпреки силната конкуренция между браузърите. Джон Лили, изпълнителен директор на Mozilla, приветства новия претендент и коментира в блога си, че тясното сътрудничество между неговата организация и Google ще продължи. "Все пак именно Mozilla прилага най-много иновация в разработването на браузъри през последните няколко години и доказа, че може да се създаде популярен софтуерен продукт чрез сътрудничество и технологията на отворения код", коментира за "Капитал" Ала Забровская, говорител на Google. "Много от нашите инженери например работят върху кода на Firefox в проектите на Mozilla на обществени начала", допълва тя.
Анализаторите от технологичния блог TechCrunch тълкуват пускането на Chrome като удар срещу Windows. Собственият браузър ще позволи на Google по-активно да контролира начина, по който работят неговите онлайн приложения. Сред тях са електронната поща Gmail, офис редакторът Google Docs, видеотеката YouTube, виртуалният свят Lively и т.н. Собствената разработка ще е необходима в близкото бъдеще, когато се очаква онлайн приложенията да стават все по-интерактивни и тежки за обработване. Да не забравяме също така, че първите мобилни телефони с операционната система Android (отново разработка на Google) ще се появят съвсем скоро и ще отворят потенциална ниша за Chrome в сферата на безжичното браузване.
Нещо повече, отвореният код на Chrome може да се свърже в бъдеще с Google Gears - проект, който прави сайтовете достъпни офлайн. Така комбинацията между Chrome и Google Gears може да отвори пътя към все повече компютри и мобилни телефони без Windows, смятат анализаторите на TechCrunch. Дръзката теза обаче има своите слаби страни, сред които фактът, че на този етап Chrome не може да работи без Windows. Версии, поддържащи Linux и операционната система на Macintosh, ще се появят до няколко месеца. Затова е най-добре да гледаме на Chrome като на свеж браузър, който разбива статуквото и просто дава заявка за бъдещо силно присъствие. Хората вече могат да избират между още една програма за сърфиране в интернет. А най-нещастни от появата на Chrome вероятно ще са уебпрограмистите, които тепърва ще приспособяват поверените им сайтове към странностите на новия браузър.

събота, 6 септември 2008 03:25:33

Няма коментари: