четвъртък, 11 септември 2008 г.

Централна Европа има шанс да запази 6% ръст

Пари - 11 стр.
Централна Европа има шанс да запази 6% ръст



България влиза с 31 компании в класацията топ 500 на Делойт
Централна Европа ще запази забележителния си растеж от 5%, съществено превишаващ темповете в Западна Европа, само при условие, че доведе докрай започнатите реформи за либерализиране на пазара. Това предупреждава консултантската компания Делойт в доклада към новата си класация за 500-те най-големи компании от региона. В сравнение с миналата година няма големи размествания в челните позиции. Авторите на класацията подчертават, че тя се провежда в период, когато необремененото от комунистически влияния поколение на прехода, родено след 1989 г., се влива като свежа работна сила и отбелязва повратен момент за развитието на региона.
Препоръки
Правителствата от Централна Европа трябва стриктно да спазват политиката си на реформи и най-вече приватизационните процеси, е заключението на Делойт. Само тогава регионът ще е в състояние да изравни показателите си със Западна Европа в рамките на трудоспособната възраст на т.нар. поколение на прехода от края на 80-те години. Направените интервюта с изпълнителните директори на компаниите от региона показват, че Централна Европа ще продължава да привлича директни чужди инвестиции само ако се вземат спешни мерки за промени в образователните системи, които да гарантират придобиване на нови знания и умения на работното място. Регионът не може повече да се рекламира само като евтин, защото поскъпват работната ръка и редица други разходи, коментират от консултантската компания.
отличници
Полската компания за преработка и дистрибуция на петрол и горива - PKN Orlen, отново е на първо място. Останалите класирани в Топ 10 са компании от енергетиката и автомобилната индустрия. Най-голямата телекомуникационна компания в Полша - Telekomunikacja Polska, е единствената компания от друг бранш сред водещите 10. Най-големите чуждестранни инвеститори (по приход) са автомобилният производител Volkswagen, международният холдинг за производство на стомана Arcelor Mittal и веригата магазини Метро. Чешкият гигант CEZ води класацията по пазарна капитализация, следван от полските банки Pekao SA и PKO BP.
Къде сме ние
Българските компании, участващи в класацията, са 13. Най-висока позиция заема Лукойл-Нефтохим, поставен на 29-о място, следван от Лукойл България и НЕК съответно на 71-ва и 124-та позиция. Останалите класирани български компании в СЕ Top 500 са Кумерио Мед на 142-ро място, Петрол на 258-о място, МобилТел на 285-о. OMV и БТК заемат съответно 328-а и 363-та позиция, Кремиковци и ЧЕЗ Електро са съответно на 381-во и 425-о място, а във финалната стотица са Стомана
Индъстри на 445-о място, Космо България Мобайл на 486-о и Метро Кеш енд Кери на 499-а позиция. Въпреки все още значителната разлика между социалните стандарти в България и старите членки на ЕС страната се справя успешно в сектори от особено значение за глобалното развитие на икономиката, посочват авторите на класацията. Такива сектори са енергетиката, транзитът, хранително-вкусовата промишленост и земеделието.
***
Класацията
► CE Top 500 включва най-големите и прогресиращи компании от Адриатически, Балтийски и Черноморски район.
► всички страни участнички са или нови членове на ЕС, или се намират на различен етап от предприсъединителните си програми.
► Критериите за подредба на кандидатите включват годишен приход и печалба, трудова заетост и капитализация на компаниите.
***
Текст под снимка
Лукойл-нефтохим е най-добре представящото се българско предприятие в Централна Европа

четвъртък, 11 септември 2008 05:10:43

Няма коментари: