събота, 12 юли 2008 г.

Съдията, съдията...

Капитал - 55 стр.
Съдията, съдията...



Американски магистрат отреди YouTube да предостави личните данни на абонатите си на Viacom
Какво за последно гледахте в YouTube? Всъщност няма значение, защото адвокатите на медийния конгломерат Viacom скоро ще узнаят това и сами.
Viacom е американски концерн, в чието портфолио са телевизии (MTV), филмови студиа (Paramount Pictures, DreamWorks), производители на игри и т.н. Корпорацията е производител на хиляди филми, клипове и телевизионни шоупрограми, части от които са качени в най-големия видеосайт в света YouTube. В опит да възстанови своите пропуснати печалби от авторски права преди повече от година Viacom започна съдебно дело срещу онлайн портала и неговия собственик Google на стойност повече от 1 млрд. долара. То стигна до неочаквана и леко демонична завръзка в началото на юли, когато федералният съдия от Ню Йорк Луис Стантън реши, че YouTube трябва да предостави всички регистрирани потребителски имена (десетки милиони), както и техните IP адреси на ищците от Viacom. Това включва както навиците на зрителите - кои клипове колко време са гледани, така и всички филмчета, които някога по някаква причина са били свалени от страницата. По данни на онлайн изданието InfoWorld информацията, която Viacom ще получи след решението на съда, възлиза на 12 терабайта или над 12 хиляди гигабайта.
С получените данни корпорацията иска да докаже, че клиповете с неуредени авторски права са по-гледани, отколкото аматьорските филмчета, качвани на сайта, съобщава списание Wired.
Роденият през 1927 г. съдия Стантън е отхвърлил възраженията на Google, че става въпрос за строго конфиденциална информация, с мотива, че подобни аргументи са спекулативни. Произнасянето на решението бе съпроводено с протести на интернет активисти и защитници на личните права. Electronic Frontier Foundation (EFF) например коментира на своя сайт, че така съдът пренебрегва специфична наредба на Конгреса от 1988 г., наречена Video Privacy Protection Act. Тя е въведена, след като журналистическо разследване показва какви филми от местната видеотека си е поръчвал Робърт Борк, номиниран за член на Върховния съд по онова време. Оттогава законът забранява "доставчиците на видеокасети да предоставят информация, засягаща конкретните видеоматериали, които си поръчват абонатите." Днес, 20 години по-късно, от EFF сравняват местната видеотека с YouTube, а касетите - с онлайн клиповете.
А доколко лична е информацията с потребителските имена и IP адресите? Ясно е, че регистрация под псевдонима powerman доста трудно може да идентифицира конкретен човек. Но това не важи за IP адреса. Според дефиницията на Google той е набор от цифри, служещ като адрес за персоналния компютър в интернет. От технологичния блог Mashable задълбават още и твърдят, че сам по себе си номерът е като този на личната ви кола. Той не идентифицира директно човешко същество, а една машина. Но ако вие карате този автомобил, тогава сте много лесен за откриване
Дотук с правните казуси. Факт е, че ако Viacom разбере от кой IP адрес през кое време е гледано дадено клипче в YouTube, на една крачка остава запитването до интернет доставчика за физическия адрес на този посетител. Вероятно ще последва лавина от дела на Viacom срещу потребителите, нарушаващи авторските им права. Опасността се крие в това, че абсурдното решение може да се превърне в прецедент и други медийни корпорации да последват примера на Viacom. Коментатори на Mashable посочват още, че Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка (RIAA) вече има достатъчно ноу-хау как се съди цяло домакинство, от чийто IP адрес се тегли музика с проблемни авторски права. Дали е била вашата баба или вие?
Главният адвокат на Viacom Майкъл Фриклас е отрекъл засега тези подозрения пред вестник Washington Post. От Google няма да обжалват съдебното решение. Според същата статия на вестника от онлайн търсачката са изпратили молба до Viacom по възможност YouTube поне да закодира потребителските имена и IP адресите от предоставените данни.
Ако медийната компания се съгласи, то опасният прецедент може и да бъде избегнат. Поне засега.
събота, 12 юли 2008 04:58:48

Няма коментари: