събота, 12 юли 2008 г.

Вивиан Рединг, еврокомисар по информационното общество и медиите: Мобилните разговори в България са най-скъпите в ЕС

Капитал - 53 стр.
Вивиан Рединг, еврокомисар по информационното общество и медиите: Мобилните разговори в България са най-скъпите в ЕС



Наскоро Комисията за регулиране на съобщенията(КРС) започна процедура по избор на четвърти GSM оператор. Как приемате тази стъпка?
- Винаги подкрепям мерки, които увеличават конкуренцията на телекомуникационния пазар и са от полза за потребителите. Даването на четвърти GSM лиценз може да бъде добър инструмент за увеличаването на конкуренцията и подобряването на услугите. Въпреки всичко само българските власти имат право да решат дали тази стъпка кореспондира с нуждите на националния телекомуникационен пазар. Комисията може да се намеси само ако сметне, че процедурата не се основава на обективни, прозрачни, антидискриминационни и пропорционални критерии.
Как ще коментирате въвеждането на мобилната преносимост на номерата, която е факт в България от няколко месеца?
- Европейската комисия следи процеса, за да е сигурна, че от услугата ще могат да се ползват всички мобилни абонати в България, както пише в телекомуникационните регулации на ЕС. Поддържаме и тесни контакти с българските власти, особено с вашия телекомуникационен регулатор, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).
Приветствам решението на българските власти, с което мобилната преносимост стана факт през април. Всеизвестно е, че запазването на номера при смяната на мобилните оператори допринася за ефективната конкуренция между телекомите и осигурява повече избор за българските граждани. Тъй като услугата все още е нова и текущият брой пренесени номера остава малък, все още предстои да почувствате всички предимства на преносимостта - услуга, на която се радват всички граждани на ЕС.
Смятате ли, че цените за терминиране (обаждания, които започват от мрежата на един оператор и завършват в друга) в България и ЕС са твърде високи?
- Разпространението на мобилна телефония в България е над средното за ЕС. Това е поразително, тъй като цените за терминиране [на обаждания] у вас са най-високите в съюза и в крайна сметка това се плаща от българските потребители! Радвам се, че вашият регулатор вече направи първи стъпки, за да ги намали.
Бих искала да внеса повече съгласуваност в регулацията на телефонните тарифи в ЕС и особено при цените за терминиране. Това е много важно, тъй като те са включени в сметките на всички и следователно се плащат от всеки клиент. Проблемът е, че те варират в широки граници из целия ЕС: като се започне от 2 евроцента на минута в Кипър и се стигне до 18 евроцента в България.
Другият голям проблем е, че мобилните оператори таксуват повече от фиксираните телекоми. Следователно клиентите на последните губят повече, плащайки за обаждане към мобилен телефон, и така косвено финансират мобилните оператори - всичко това без каквото и да било оправдание.
Бих желала да намаля цените за терминиране в Европа до ниво, което е близко до реалната им стойност, за изгода на потребителите. За тази цел Европейската комисия в момента води консултации за издаването на препоръка, която трябва да доведе до намаления на цените за телефонните разговори, плащани от гражданите на ЕС, включително българите, докато говорят по мобилен телефон.
Как приемате американския модел, където има плащане и на входящите повиквания (т.нар. bill and keep)? Ще го въведете ли в ЕС?
- В САЩ потребителите плащат около 50% по-малко за разговори по мобилни телефони, отколкото в Европа. Това е така, защото в Америка най-общо няма такси за терминиране на разговори. Ние се опитваме да подчертаем това неравенство, за да покажем, че можем да направим сегашната система в ЕС по-добра за клиентите и телекомите. Това не означава, че смятам да въведа американската система - това е бизнес решение, което операторите могат да вземат сами.
Смятате ли допълнително да свалите цените на обажданията в роуминг след въвеждането на регулацията от миналата година. В последно време се появиха слухове, че смятате да сложите таван и на таксите върху обмена на данни и sms-и?
- Това, което има значение за мен, е следното: клиентите, ползващи мобилните си телефони, не трябва да бъдат наказвани чрез месечната си сметка, когато пресичат вътрешните граници на Европа. Изпращането на sms-и или тегленето на други данни през апарата, докато се намирате в друга страна от ЕС, не трябва да е значително по-скъпо за клиента, отколко е у дома - това е логиката на нашия европейски вътрешен пазар без граници.
На няколко пъти вече повторих, че нямам апетити да прилагам регулации на всяка цена. Предпочитам решение на проблема с обмена на данни в роуминг, без да се стига до подобни мерки. Ето защо през февруари призовах телекомуникационната индустрия доброволно да свали таксите за sms-ите и [обмена на] данни, на територията на чужда страна. Операторите имаха срок до 1 юли да ми изпратят информация докъде са стигнали в тази посока. Ден по-късно изтече времето, отредено за провеждането на публична дискусия върху бъдещето на европейските регулации за роуминга и възможното й разширяване до текстови съобщения и данни. Получихме повече от сто предложения от индустрията, потребителските организации и други пряко засегнати лица. В момента анализираме получената информация, както и допълнителните данни за пазара, изпратени от националните регулатори и местни оператори от всичките 27 страни на ЕС.
На този етап е рано да се спекулира какъв ще е крайният резултат от този задълбочен анализ. Ще обявя моите изводи от публичната дискусия и внесената информация за пазарите по места във втората половина на юли. Но може да сте сигурни, че ще действам от името на потребителите и техните интереси.
***
Профил
Еврокомисар Вивиан Рединг вече почти четири години отговаря за информационното общество и медиите. Най-голяма известност тя получи покрай въвеждането на телекомуникационни регулации през миналата година, които въведоха таван за цените на обажданията в роуминг на територията на ЕС. Смутителката на съня на телекомите Рединг е родена в Люксембург и завършва докторантура по хуманитарни науки в Сорбоната. Повече от двадесет години работи като журналист, като през това време влиза и в политиката. През 1999 г. от член на Европейския парламент се издига до комисар по образованието, културата, младежта, медиите и спорта.
събота, 12 юли 2008 04:57:17

Няма коментари: