събота, 7 юни 2008 г.

Всички говорят

Капитал - 49 стр.
Всички говорят



40 на сто от хората ще бъдат "хиперсвързани" след 5 годиниЧ
Комуникациите ще оплитат в мрежата си все повече хора
Чувствате ли се претоварени от комуникация? Не бързайте с отговора.
В случай че ползвате фиксиран телефон у дома, имате и мобилен (може би два), работите с компютър и лаптоп, може би трябва да се замислите.
Според изследване на IDC около 36% от проучените от тях хора, работещи в бизнеса (2400 души в 17 страни по света), стават все по-претоварени от постоянно комуникиране. Всеки ден те активно ползват горните четири устройства. Чрез тях те говорят, изпращат SMS-и, електронни писма, чатят в ICQ, намират нови "приятели" в MySpace, публикуват снимки в Picasa и т.н. Още по-пристрастени са 16% от запитаните служители, които от IDC наричат хиперсвързани. Тези най-ярки представители на технокултурата разчитат на поне седем джаджи, за да са постоянно включени онлайн. Прогнозата на анализаторите е, че до пет години племето на хиперсвързаните ще набъбне до 40% от всички работещи.
Малка бележка: проучването е платено от големия производител на телекомуникационно оборудване Nortel.
Експлозията на свръхобщуването
Причините за по-големия обем на комуникацията в наши дни трябва да се търсят в еволюцията на нашия начин на живот, коментира в своя материал ComputerWorld. За пръв път в човешката история хората не живеят заедно в малки общности и не прекарват целия си живот на едно място. Спомнете си ретро филмите за праисторическата епоха, когато около огъня са се събрали цели семейства. Няколко хиляди години по-късно и след една по-сериозна индустриална революция човешкият вид започва да пътува много повече, улеснен от прогреса при транспортните средства. Все по-често хората напускат родните си места и започват живот другаде. Освен това остават на големи разстояния помежду си и все по-често са изолирани. Технологичният прогрес намира решение за този проблем и постепенно достига до изобретяването на телефона, компютъра и интернет. За вас това се измерва в удобната възможност да чуете какво прави точно сега най-добрият ви приятел.
Наличието на толкова много медиатори обаче остава встрани от много хора. Те не са чували за интернет, още по-малко за социалните мрежи като Facebook. Изследване на Parks Associates сред хиляда души разкрива именно тази противоположна крайност - една пета от американците никога не са получавали или изпращали мейл. Комуникационното претоварване за едни явно е напълно чуждо явление за други.
Дигиталният разлом
Така на практика се получават две малцинства в най-отдалечените краища по координатната система "включени в мрежата". На единия бряг са най-свързаните потребители, а от другата - хората, които не виждат как високите технологии ще променят живота им. Тези хора не само че говорят на различни езици, но и можете да ги намерите на също толкова различни места. Едно е ясно - броят на хиперсвързаните ще продължава да расте, подкрепен от технологичния напредък, а офлайн аудиторията с по-бавни темпове ще става все по-свързана. Разбира се, с изключение на малък брой хора, които ще продължават да игнорират хай-тека от своя живот и, така да се каже, да стоят здраво стъпили на земята...
А колко пъти звънна телефонът ви, докато четяхте тази статия?
събота, 7 юни 2008 06:39:19

Няма коментари: