събота, 7 юни 2008 г.

US властите ще наказват за обиди в интернет

Сега - 13 стр.
US властите ще наказват за обиди в интернет

Светослав АБРОСИМОВ
Мярката идва след самоубийството на 13-годишна ученичка, която се обеси, след като била брутално засегната от "мним приятел".
С появата и разрастването на интернет животът вече не е същият за милиони хора, които са потребители на световната мрежа за информация. Броят им се увеличава с всеки ден, а "войната" между привържениците и противниците на тази технология отдавна вече е спечелена от първите. Милиони хора не могат да си представят своето съществуване без различните сайтове, което роди нови икономически империи и милиардери. Проблемът обаче е как нещата да не излязат извън контрол при толкова много данни и виртуални контакти. Ясно е, че не може да става дума за какъвто и да било вид цензура, като оставим настрана Китай и някои арабски държави. Дискусията за въвеждането на някакъв вид ограничения обаче отново се разгоря с нова сила в американското общество след трагичен случай с невръстна ученичка.
Властите в щата Мисури обвиниха наскоро 49-годишната Лори Дрю, че е използвала интернет портала MySpace.com и с действията си докарала 13-годишната Меган Майер до самоубийство.
Трагедията се разиграла в градчето Дарден Пери, което е типично представителство на средната класа в САЩ със 7400 жители и се намира на 20 км от Сейнт Луис в щата Мисури. Тук живеят предимно фермери, но има, разбира се, вече много модерни нововъведения като интернет кафета, бистра и търговски молове.
Според данни на следствието Дрю е била съседка на момичето. Тя се регистрирала на сайта и се престорила за 16-годишен младеж през 2006 г. По-късно няколко седмици общувала с Меган. Момичето с радост започнало да флиртува с новия си приятел, който показал искрен интерес към нея. Несъществуващият юноша "Джош Еванс" виртуално ухажвал момичето. По-късно обаче отношенията се променили и загрубели. "Младежът" нарекъл момичето "гаден човек, когото всички мразят". В обидите се оказа, че участвали и други виртуални клиенти на интернет. След това "Джош Еванс" неочаквано прекратил контакта си с нея, като последното съобщение гласяло: "Светът би бил по-добро място без теб". След като го получило, момичето много се разстроило и на следващия ден се обесило - само няколко седмици преди да навърши 14 години.
Лори Дрю вече е обвинена по четири пункта, за всеки от който предвижда до пет години затвор, ако тя бъде призната за виновна, което прави общо 20 години. Тя обаче категорично отрича, че се е регистрирала на сайта MySpace като момче и че е изпращала съобщения на Майер.
Засега не е ясно какъв е юридическият статут на самата интернет компания при това дело. Професорът на юридическия факултет на университета в Мисури и бившият главен прокурор на САЩ Лори Левинсън смятат, че фирмата MySpace е станала жертва на измама и също се явява потърпевша страна в случая. Администрацията на интернет портала заяви, че компанията винаги категорично се обявявала против практиката да се въвежда някой в заблуда или да бъде заплашван в мрежата.
Губернаторът на щата Мет Блант вече предложи да бъде внесена поправка в Наказателния кодекс, според която всеки, който е навършил 21 години, ще бъде преследван юридически, ако е обидил младежи под 17 години. Малко по-рано градските власти на щата Мисури предложиха на местния парламент солидни глоби за отправени обиди по интернет, които скоро най-вероятно ще бъдат приети. Те предвиждат нарушителите да плащат глоба от 500 долара, при второ нарушение глобата се удвоява и следва затвор от 90 дни.
Според адвоката Пери Афтаб, който се специализира с дела свързани с интернет, обаче няма нужда от нови законодателни мерки, тъй като през 2005 г. бе приет
Закон за тормоз по телекомуникационен път
Той забранява хората да използват анонимността в мрежата, за да досаждат, обиждат или заплашват други личности. Представителят на ФБР Салвадор Хернандез определи случката в Мисури като "раздираща душата" трагедия. "Интернет е вътрешният мир на всеки един от нас. Хората трябва сами да разбират колко далече могат да стигнат и кога да спрат. В този случай бе използвана слабостта на едно малко момиче, което е недопустимо", каза той.
По време на разследването станало ясно, че Меган Майер много страдала душевно, тъй като родителите й не обръщали достатъчно внимание на дъщеря си, защото работили много. Меган дори минала курс за лекуване на депресивно заболяване. Независимо от това познатите на Меган я описват като активно момиче, което обичало да е заедно с приятелите си, да ходи на кино и да лови риба с баща си. Това обаче само показва, че някои хора умеят да прикриват добре болката в душата си, което в повечето случаи води до срив в един момент и може да доведе до неочаквани последствия, както в този случай, припомнят психолози. Бащата и майка й сега обвиняват Дрю, че е знаела за тези проблеми на дъщеря им и затова я е избрала - за да се изгаври с нея, тъй като двете семейства се скарали преди време. Оттогава те си били смъртно обидени един на друг.
Майката на загиналото момиче, 37-годишната Тина Майер, вече обмисля да заведе и гражданско дело срещу Лори Дрю. Майката също така посъветва другите родители да са нащрек и да контролират своите деца в мрежата, за да хващат възрастни хора, които се представят за деца. Много от тях биха могли да бъдат и педофили, предупреждава тя.
Странното в случая е, че след едногодишно разследване полицията и ФБР първоначално не предявила обвинения на никого. Това обаче се променило, след като случаят бил разгласен от пресата, която обаче не разкрила личността на жената, която довела момичето до самоубийство. Журналистът Стив Покин от в."Сейнт Чарлз джърнъл" заяви, че нарочно запазил самоличността на жената в тайна, тъй като тя има невръстна дъщеря. "Децата не избират своите родители", допълни Покин.
Блогерите обаче провели свое собствено разследване и много бързо разкрили кой стои зад обидите и нападките срещу Меган. Те дори започнали голяма кампания на сайта rottenneighbor.com срещу Лори Дрю и показали сателитни снимки на нейната къща. Хиляди посетители оставяли гневни коментари по неин адрес и наричали жената "луда, която е отговорна за самоубийството на младо момиче". За една седмица били разкрити самоличността на жената, нейният адрес, къде работи и телефоните й. От сайта на компанията, където работил съпругът й, дори била намерена негова снимка.
Този феномен обаче показа още една притеснителна страна на световната мрежа и дори вече си има име - "интернет вандализъм", обяснява професор Даниел Солоув, юрист в университета във Вашингтон. Той е автор на изследването "Бъдещото на репутацията: слухове и тайни в интернет". Според професора мрежата възражда в обществото желанието за линч и народно правосъдие, а това крие големи опасности. Кметът на град Дарден Прери и майката на пет деца Пам Фогърти е съгласна с опасенията на Солоув. Тя се разпореди да се усилят полицейските патрули в района, където живеят семейство Мейер и жената, която я обидила.
Още повече че през последните месеци зачестили случаите на гневни съседи и младежи, които се събират редовно пред къщата на обвинената Лори Дрю и дори обещаха, че ако бъде оправдана, ще вземат "нещата в свои ръце". Много хора се обадили в повечето фирми на предприемачи в града и бизнесмени, които работили със семейство Дрю, и ги призовали да прекратят да си сътрудничат с тях. Фамилията има рекламна фирма. "Аз разкрих къде работи съпругът на жената - Кърт. Не ме е срам от това", заяви 40-годишният Тверъв Буклес. Той е съсед на опечаленото семейство Майер и неговите двама синове са израснали заедно с обесилата се Меган. "Защо го направих? Защото досега не сме видели никакви признаци на съжаление от семейство Дрю или поне изказване от рода "може би сгрешихме", обяснява мъжът. Нещата наистина заплашват да излязат извън контрол, след като местни младежи протестираха пред къщата на Лори Дрю. Малко по-късно в полицията дори бил получен сигнал, че някой е нахлул вътре и сградата била веднага отцепена от служители на реда. Нощем пред нея често преминават автомобили, от които се чуват крясъци като: "Убийци".
Тук обаче също важи максимата, че всеки трябва да знае колко далече може да стигне и кога да спре, иначе се задейства механизъм, който може да донесе още повече неочаквани последствия и болка.
петък, 6 юни 2008 05:58:35

Няма коментари: